Enter your keyword

Friday

DAPATKAN KULIT WAJAH YANG SIHAT DENGAN GLAMORA

By On 30 March
Katakan tidak pada merkuri!! Mula - mula saja kulit muka korang akan nampak "glowing" lembab, bersinar, warna sekata, bila korang berhenti pada produk tu, kesan yang ditinggalkan akan membuatkan kulit wajah korang menjadi lebih teruk dari sebelumnya. Bella banyak baca sebelum - sebelum ini dan untuk hilangkan merkuri pada kulit korang bukan senang. Ada ahli farmasi yang bagitahu merkuri ini sangat bahaya sehingga boleh menyebabkan kerosakkan buah pinggan! Apa kaitannya kan? Sebab kita pakai kat muka. Kaitannya sebab merkuri ini akan masuk kedalam saluran darah yang ada pada muka kita. Hah!! Takut kan dengar? Jadi Jom DAPATKAN KULIT WAJAH YANG SIHAT DENGAN GLAMORA. Sebab, Glamora mengambil kebaikan daripada bahan - bahan semulajadi.


RANGKAIAN PRODUK GLAMORA


DAPATKAN KULIT WAJAH YANG SIHAT DENGAN GLAMORA

Ini adalah sebahagian saja produk Glamora. Cantik sangat packaging bila sampai ke tangan Bella. Sebelum korang beli, pihak Glamora akan tanya apa masalah muka korang. Macam Bella dia tanya apa masalah muka Bella. Produk apa yang Bella tengah pakai sekarang dan Bella ada alahan atau tak pada kulit muka Bella. Masalah terbesar Bella adalah bintik putih dan hitam. Jadi rangkaian produk diatas adalah yang paling sesuai untuk Bella. Menurut pihak Glamora, ia akan membantu dan menghilangkan bintik putih serta memudarkan bintik hitam pada wajah Bella.

FRESH GLOW PURE ORANGE FACIAL CLEANSER

bella idura, tips cantik, tips cantik dengan orange

Masa Bella nak cuba produk baru ni, Bella berhenti sekejap pakai segala jenis produk lain dulu. Bella nak tengok penerimaan kulit muka Bella keatas produk Glamora ini. Kadang - kala kulit muka Bella menjadi amat sensitif. Jadi memang kena berhati - hati. Masa pertama kali pakai, macam apa benda ni? Buih pun takda. Sebab Bella picit ke tangan, gosok dan sapu ke muka. Langsung takda buih. Jadi Bella cadangkan korang pakai :-
  1. Picit 3 pam ke tangan.
  2. Calitkan ke muka.
  3. Lebihan yang ada di tangan tu, gosok.
  4. Urutkan dan gosok ke muka. 
Barulah ada buih tapi sikit tak macam pencuci muka biasa. Sebab dia organik, dan diambil dari pati buah oren, memang tak berbuih sangat la ceritanya.


Fresh Glow Pure Orange Facial Cleanser ini boleh digunakan hari - hari. Nampak tak dah suku Bella dah guna. Pembersih muka Fresh Glow ini mengandungi extract buah oren sebagai bahan utamanya. Memang akan berbau oren masa cuci muka. Baunya tidak terlalu kuat. Tapi, jangan sampai termasuk dalam mata. Pedih. Selain dari memcuci kulit muka korang jauh kedalam, ia juga meningkatkan kesihatan kulit muka. Ia akan membuatkan wajah kita lebih cerah, bersih, mengecilkan pori - pori wajah dan memudarkan kesan jerawat. Paling penting, Vitamin C yang terdapat dalam extract buah oren ini akan membuatkan wajah kita berseri, cerah dan bertambah sihat.

FRESH GLOW PURE ORANGE SCRUB + MASK

review glamora, glamora

Bella pernah ternampak tutorial seorang artis ni, tips penjagaan kulit muka dia. Lepas dia cuci muka, dia pakai mask sambil gosok gigi. Bella macam, hah?? ada ke mask macam tu. Terus jumpa. Ada dekat Glamora. Fresh Glow Pure Orange Scrub + Mask ini mempunyai dua fungsi iaitu sebagai mask dan juga sebagai scrub muka. Bella mula - mula pakai sekejap saja dekat muka. Sebab cara pakainya, kalau korang nak ia bertindak sebagai mask, korang pakai dan biarkan selama 5min ke 7min. Lepas tu gosak ke muka dan cuci. Kalau nak ia bertindak sebagai scrub, korang calit - calit kat muka dan gosok terus macam pencuci muka. 

Bella mula - mula pakai lepas cuci muka. Pakai mask, biar kejap dan cuci rambut. Lepas tu gosok macam scrub plak. Masa nak tidur, HB tenung kata, nampak licin muka hari ni. Bella terus kata betul ke? Apa lagi, esoknya pakai buat macam mask. Tak cuci muka terus calit biarkan lewat 10min macam tu kot. Sepatutnya kan 5min - 7min sahaja. Kononnya nak bagi lagi licinlah dari semalam. Sekali. Merah muka. Panas. Jadi silalah ikut arahan ya.

cantikkan muka dengan pure orange, scrub + mask

Ia mengandungi pati buah oren sebenar dan juga kulit buah oren yang akan membuat pengelupasan secara semulajadi. Pengelupasan akan berlaku untuk membuang kulit mati yang ada pada muka korang. Korang digalakkan untuk menggunakan ia sebagai mask dan sebagai scrub sekali untuk memberi kelembapan pada wajah dan dalam masa yang sama ia akan membuang kulit yang rosak.

Jika nak jadikan ia sebagai mask, korang tetap kena cuci muka dulu ya. Pastikan muka bersih. Ia bukan macam mask biasa yang kena pakai masa muka kering. Korang digalakkan untuk menggunakan Fresh Glow Pure Orange Scrub + Mask 3 atau 4 kali seminggu. Kalau boleh jarak - jarak hari. Bella dah cuba pakai selang sehari. Panas muka Bella. Sebab muka Bella takda masalah sangat. Jadi Bella akan pakai 2 kali saja seminggu. Jadi korang pun pakai ikut kesesuaian korang lah yer. Tapi seriusly lepas pakai, korang akan rasa muka korang macam baru balik dari SPA. Licin kulit.

ROSE SECRET HYDRATING TONER 

GLAMORA

Sebenarnya Glamora hanya mencadangkan Bella untuk mencuba dua produk saja untuk masalah kulit Bella. Tapi, lepas Bella baca mengenai Rose Secret Hydrating Toner ni, Bella macam berkenan pula. Jadi Bella minta ditambah dengan toner ini. Sebab, ada kawan Bella. Dia hanya pakai pencuci dan toner sahaja. Tapi, kulit muka dia punyalah licin dan putih. Bella pun terujalah nak mencuba pakai toner ni. Selama ini, kalau korang nak tahu. Bella tak pernah pakai toner. Bagi Bella sangat leceh. Nak kena berkapas - kapas bagai. Tapi bila umur meningkat ni, kita pun kenalah ada peningkatan dari segi penjagaan muka kan?

Rose Secret Hydrating Toner ini bukan range Fresh Glow. Fresh Glow semuanya bahan utama adalah buah oren. Tapi ini bahan utamanya adalah extract bunga ros. Ia bertindak sebagai pembersih tambahan untuk muka kita. Maksudnya, kalau contoh kita dah pakai make up remover, lepas tu cuci muka, pakai pula scrub. Sepatutnya mestilah bersih kan? Tapi macam mana sebenarnya ada lagi kotoran yang tertinggal pada kulit wajah? Jadi, Rose Secret Hydrating Toner ia akan bertindak sebagai penghapus kotoran, minyak dan mekap yang tertinggal pada kulit wajah. Jadi ia akan membuatkan Wajah kita bersih dari sebarang kotoran atau lebihan mekap yang tertinggal, mengimbangi PH kulit, mengecilkan pori - pori dan melembabkan wajah.

DAPATKAN KULIT WAJAH YANG SIHAT DENGAN GLAMORA

tips penjagaan wajah, glamora


Bella dah cuba. Setakat dua minggu Bella pakai ni, memang Bella berpuas hati. Kulit rasa tegang bila lepas cuci. Jerawat mula pudar. Bintik putih pun sudah berkurangan. Korang pun mesti tak sabar - sabar nak cuba kan? Korang boleh lah ke :-

Website :- GLAMORA
FaceBook :- GLAMORA
Instagram :- GLAMORA HQ
Alamat :- Glamora Group Sdn Bhd. 35B, Jalan Wan Kadir 2, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur, 60000, Malaysia.
Email :- glamora.hq@gmail.com

Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.

Wednesday

MASK RUN LARI SAMBIL PAKAI TOPENG

By On 28 March
Aktiviti sihat banyak sekarang ini kan? Macam - macam program yang boleh kita sertai janji sihat dan keluarkan peluh. Tapi kali ini lain sikit. Tetap aktiviti yang sihat, cuma ia lebih menarik dan kretif. MASK RUN LARI SAMBIL PAKAI TOPENG. Ha.. pernah dibuat orang? Berlari sambil pakai topeng? Ini larian yang lain dari yang lain yang dibawakan khas oleh Resilience Studios

lari bertopeng

Inilah orang- orang kuat yang menjayakan MASK RUN ini. Selaku penganjur, Resilience Studio mencadangkan penggunaan topeng sewaktu berlari ini adalah untuk membantu meningkatkan tahap keyakinan para peserta dan melahirkan satu semangat yang lebih positif untuk diri sendiri. Mungkin ada yang selama ini, nak sangat join aktiviti macam ni. Tapi tak nak orang tahu. Contoh paling senang lah kan, Salena Gomez. Dia teringin sangat nak masuk aktiviti rakyat macam ni. Berlari pagi - pagi dekat jalan raya. Tapi kalau dia join mana - mana larian mesti dia tak boleh berlari. Kena hurung dan serbu dengan peminat kan? Bila dia pakai topeng macam ni. Kan senang. Tidak seorang pun tahu. Dia pun boleh berlari dengan tenang. Macam tulah. 

mask run

Puan Shuhada selaku pengarah Resilience Studios berkata, "Larian riadah ini turut mendapat sokongan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur menerusi program KL Car Free Morning." Maknanya, hari tu kalau korang tak mahu join aktiviti larian ni, korang jangan turun KL la. Banyak jalan akan ditutup. Objektif utama adalah untuk meningkatkan kesedaran dan memberi motivasi kepada masyarakat menjalani hidup yang lebih sihat selain dapat menggalakkan aktiviti kekeluargaan di mana larian ini terbuka untuk semua peringkat umur. Jadi korang boleh lah bawa anak - anak korang. Jangan biarkan dorang main gajet saja kan. 

aiman tino

elite, azza elite, shasha elite

Masa sidang media ini berlangsung, Azza Elite menjadi pengacara. Sasha Saidin dan Aiman Tino menjadi selebriti jemputan. Sama juga, masa hari Mask Run ini berlangsung. Azza Elite akan menjadi pengacara dan akan ada persembahan khas daripada Aiman Tino dan Shasha Saidin. Bukan itu saja, aktiviti cabutan bertuah pun ada. Persembahan khas dari Aimon Tino adalah persembahan kemuncak untuk aktiviti larian Mask Run ini. Bella dah dengar Aiman Tino nyanyi live depan muka Bella. Sedap. Korang kena datang kalau nak dengar. 

Aiman tino, mask run

Bila korang daftar, korang akan dapat sehelai t-shirt macam Aiman Tino pakai ni. Comel kan? Bayaran yang dikenakan hanyalah Rm60 sebagai yuran penyertaan. Tapi, korang akan dapat T-shirt dan  medal. Ok sangat kan? Sepanjang larian pun air akan disediakan. Bukan itu saja, ada cabutan bertuah juga. Hadiah utama Handphone! Perghhh Bella nak je join. Tapi, HB pula tak bagi. Ada lagi, jalan lupa. Acara kemuncak. Persembahan dari Shasha Saidin dan Aiman Tino. Banyak sangat kelebihannya kan?

mask run

Apa yang korang mesti ambil tahu mengenai Mask Run ini :-
  • Aktiviti riadah yang santai yang memerlukan korang berlari sejauh 7km. 
  • Terbuka kepada semua terutama penduduk Lembah Klang.
  • Larian akan diadakan pada 15 April 2018.
  • Bertempat di Dataran Merdeka.
  • Menerapkan TEMA LARIAAN BERTOPENG (jadi korang kena bawa topeng.)
  • Bermula pada jam 6pagi.
  • Kawasan larian adalah sepanjang jalan Raja Laut ke Bukit Nenas dan kembali ke Dataran Merdeka melalui Kawasan Masjid India.
larian sihat

Topeng Bella dah ada, tapi Bella tak dapat join. Bella kesian dekat kak Nani dengan kak Tati. Masa dorang daftar, topeng ni dah habis. Nasib Bella sempat dapat. Kalau Bella tak dapat, Bella nangis dekat situ juga. Tak patutlah macam tu. Sepatutnya sediakanlah dan bagi mengikut yang daftar nama saja. Teguran kecil sajalah buat pihak penganjur. Moga dapat perbaiki untuk majlis akan datang. Lain - lain semua ok. Kami bukan nak sangat, tapi terasalah diri dihargai. Kedatangan dihargai. Owh ter membebel plak. Maklumat lanjut :-

Tarikh Tutup Penyertaan :- 

6 April 2018

Bayaran :- 

RM60 (Kanak - kanak 12 kebawah percuma)

Masa :- 

7.00am

Website :- 


FaceBook :- 


Tel No :- 

013 2592009 / 019 2010602 / 011 12287332

Bercuti Ke Ho Chi Minh Vietnam - Hari Pertama

By On 28 March
"Airport HCM ni tak la besar sangat. Jalan pun tak berapa jauh. Paling penting tiada borang untuk diisi. Ramai yang mencadangkan naik naik teksi Vinasun, kerana teksi ini akan menggunakan meter. Keluar aje airport, cari disebelah kiri airport tersebut ada kaunter teksi. So kalau nak ke hotel di sekitar Ben Thanh Market dari airport, tambang teksi Vinasun dalam lingkungan 120,000VD (RM20.00) sehingga 200,000VD (RM32.00) bergantung kepada kesesakan jalanraya. Teksi tersebut juga akan meminta bayaran sebanyak 10,000VD (lebih kurang RM1.60) sebagai bayaran airport gate fee. "
Bila baca ini macam alamak kacang putih jer. Aku dah pergi merata kot. Takkan la benda kacang macam ni tak boleh nak hadam? Betul tak? Hakikatnya, tuhan saja yang tahu. Korang kena baca Tips Penting Sebelum Ke Vietnam  Masa Bella baca pengalaman orang ke Ho Chi Minh, rata - rata minta berhati - hati dengan pemandu Teksi. Hari pertama sampai mestilah naik Teksi kan? Bella mana tahu cara pengangkutan lain. Jadi macam mana Bercuti Ke Ho Chi Minh Vietnam - Hari Pertama, benda pertamanya kena fikir macam mana nak cari teksi yang tidak menipu? Seram wei.


BERKONGSI TEKSI DENGAN MAKCIK YANG BAIK HATI

bercuti ke ho chi minh

Masa Bella beratur dekat imigresen tu, Bella tegur - tegur la rakyat Malaysia yang paling penting melayu tanya dorang akan bergerak ke mana. Sebab kebanyakkan yang datang ke Ho Chi Minh ini adalah yang sudah selalu sangat datang. Jadi lebih baik jangan sombong. Ringan mulut dan murah senyuman Bella bertanya ajak kongsi Teksi. Ada dua pasangan Bella tegur. Malangnya!! Sombong bagaikan Bella nak ngorat laki dia. Adus. Akhirnya, makcik dua orang ini kata jom la ikut makcik. Sama haluan tu. Alhamdullilah. Mak sape ni? Raya nak datang rumah. Hehhee.

Ho chi minh, bercuti

Lepas saja kami turun dari teksi, masing - masing letak bag di hotel. Tapi kami dah pesan dengan makcik tu tunggu kami, kami nak balas dengan belanja makan tengah hari. Budi baik di balas baik. Masing - masing hotel tengah kemas. Kawasan "top and hot" kot sini. Hotel sekitar sini mesti sentiasa penuh. Makcik ini kata memang selalu datang, dan kali ini datang untuk borong baju raya buat anak dan sedara mara. Untung. Nak jadi anak angkat boley? Cita - cita Bella sangat. Pencen berduit tak kerja holiday sentiasa. Bahagianya. 

MAKANAN HALAL DI HO CHI MINH VIETNAM


Makanan halal Di Ho Chi Minh

makanan halal di ho chi minh

Makanan asas menghilangkan kelaparan yang kami pesan. HB macam biasa mestilah order nasi goreng. Paling terbaik, datang sekali dengan setalam ulam - ulaman. Sambal tu, Bella yang ambil masukkan dalam keaw Teaw sup Bella. Terus terangkat rasanya. Rasanya biasa saja. Takdalah wow sampai teringat - ingat. HB kata nasi goreng tu rasa macam rempah sikit. Jadi potong kesedapan nasi tu. 

makanan halal ho chi minh


makanan halal ho chi minh

makanan halal ho chi minh

Nampak tak betapa banyaknya Bella makan. Ini semua dekat Restaurant Hajah Basiroh. Namanya Hajah jadi tidak perlu di khuatiri lagi. Kalau korang was - was nak makan dekat sini, silalah berlapar. Ramai yang kata kena makan bingka ubi. Paling sedap la, lembut la. Makanan pertama yang Bella cuba. Sepanjang berapa lama Bella research sebelum sampai sini, haruslah teringin. Sampai sini terus makan. Sedap. Lepas teringin tu.

KOPI VIETNAM YANG SEDAP DAN KETAGIH

KOPI VIETNAM

Lepas makan, terus mencari - cari kopi Vietnam ini. Bella akan beli dengan orang perempuan dan paling penting ramah dan bersungguh - sungguh jual kopi dia. Kalau setakat duduk sambil main game Bella memang tak beli. Mungkin dia tak perlukan sangat duit. Lebih baik membantu yang bersungguh - sungguh. Pendapat Bella macam tulah. Kopi Vietnam ni, merata - rata korang akan jumpa. Tak payah susah - susah nak cari. Paling penting sedap namati dan buatkan Bella ketagih! Ya ampun! Sini panas, dapat air kopi sejuk sekata memang nikmat la cerita dia. 

RANCANG AKTIVITI UNTUK HARI ESOK

ho chi minh, vietnam

Lepas perut dah kenyang, terus masuk balik hotel kami. Bilik masih belum siap. Duduk kejap book aktiviti melayari sungai mekong untuk keesokkan harinya. Ramai yang cadang booking saja disini yang terbaik dan halal. Korang boleh baca link di bawah pengalaman Bella di Sungai Mekong .



SYURGA MEMBELI BELAH HO CHI MINH VIETNAM


bercuti ke ho chi minh

Disebabkan bilik kami masih tidak "ready" Bella ajaklah HB pusing - pusing sekitar hotel ni. Sepatutnya HB nak mandi dulu, hemsem - hemsem barulah dia lebih bersemangat untuk shopping! Bella pula takda masalah. Badan panas pun rasa sejuk. Muka selebet pun terasa macam dah kena mekap dengan MUA. Pergi shopping punya pasal. Bella pula, lupa nak pesan dekat HB, penjual di Ho Chi Minh ni, Kamikaze sikit. HB pandang je barang dia, lepas tu terus menerus dia promote. Sampai HB tertanya harga. Apa lagi, terus kena kerumun dengan penjaja dekat situ. Bella jalan jauh kedepan, tak perasan dia dah kena kepung dekat belakang. Patah balik, cakap thank you10x. Dorang masih ikut juga. Akhirnya HB beli jugalah. Harap harga yang beli tu berbaloi. Bella tak compare pun harga tu dengan mana - mana kedai. Takut sakit hati. hahaha.

BARANGAN HAND MADE VIETNAM


pasar murah ho chi minh


pasar murah ho chi minh

Ini semua Handmade tau. Masa Bella tengok tu macam tak tertarik sangat. Bila tengok balik gambar - gambar ni, macam kenapalah Bella tak beli satu?? Dam!! tapi Bella takdalah nak sangat ke sini balik, kecuali dengan keluarga ke, sponsor ke, bawa anak ke. Licin duit wei. Semuanya korang rasa nak beli. Murah ke? Bella pun tak pasti. Apa yang pasti dekat Ho Chi Minh ni, Bella sangat takut untuk tawar menawar. Bella tengok dari jauh saja. Betul - betul nak beli, baru Bella pegang dan tanya harga. 

SYURGA KAIN PASANG 

membeli belah kain cotton


kain pasang cantik, kain pasang murah

Ini kedai kain Cotton yang dicanangkan ramai kualiti terbaik dan murah. Sebab korang semua dah promote kedai ni, secara meluas, sombong terus dorang ni. Tapi apa yang penting kain. Dorang nak sombong itu dorang punya pasal. Semua kedai ni dalam pasar Ben Thanh saja. HB dah bosan dah. Dari tadi, dah la daling, dah la. Esok ada lagi. Esok lain. Hari ini beli jelah separuh dulu. Bella ada dekat sini pun 3 hari je. Bella tengah mengila memilih dia sibuk ajak balik hotel. Tak bujang betullah. Okla. Jom balik. Esok datang balik. Nasib baik dekat sangat dengan Hotel. Jom sayang. Penat yer?


Nanti Bella sambung ya. Semoga bermanfaat.

Friday

DECO MENAMPAL WALLPAPER DI DAPUR

By On 23 March
Dapur yang cantik dan bersih memang termasuk dalam salah satu impian wanita kan? Dapur yang  bersih juga membuatkan wanita rajin memasak. Eh ye ke? Bagi Bella, dapur adalah hati rumah. Banyak kebahagian perut tercipta disini. Jadi haruslah Bella mencantikkan dapur dengan kehendak Bella. Sebab hati Bella kena bahagia dulu, baru boleh bagi perut orang lain bahagia. Huhuhu.Ini salah satunya iaitu DECO MENAMPAL WALLPAPER DI DAPUR. Ada yang kata sesuai ke? Tampal wallpaper dekat dapur? Bella dah buat. Setakat ini setahun dah bertahan. Barulah berani cerita. Gitewww.

WALLPAPER PILIHAN

DECO DAPUR

Inilah wallpaper yang HB pilih. Kalau Bella pilih, Bella suka warna putih. Tengok google dapur atau apa saja yang berwarna putih, cantik betul. HB kata, terlalu biasa dan hanya dalam gambar saja cantik. Bila dah tampal tiada apa yang berbeza. Hurrmmm nak putih. Tapi sebab tak nak derhaka, Bella turutkan saja. Wallpaper yang Bella pilih ini adalah jenis pelekat dan Bella beli di Kaison. Harga tak berapa nak ingat. Tapi bawah rm50 la. Segulung tak cukup ya.

DAPUR SEBELUM DI DECO DENGAN WALLPAPER

deco dapur


deco dapur

Inilah rupa dapur Bella sebelum di Deco cantik menawan. Biasalah mana ada rumah baru masuk terus cantikkan. Sebelum Tampal wallpaper ini, Bella dah cantikkan pemegang kabinet Bella. Korang boleh baca disini ( Mencantikkan Kabinet Dapur ) Jadilah rupa kabinet sikit.

idea cantikkan dapur

DAPUR SELEPAS DI DECO DENGAN WALLPAPER


Inilah set dapur yang Bella pilih untuk mengantikan yang lama. Tapi bunyinya memang kuat ye? Bella pun tak faham. Takut orang yang Bella upah tu salah pasang je. Sebab dia bukan pandai sangat, tapi mengaku pandai. Korang kalau nak ambil upah orang buat kerja rumah korang, lebih baik ambil dari suggestion orang lain ataupun korang tengok sendiri hasil kerja dia. 

dapur pilihan

Inilah dapur pilihan Bella. Brand Zanussi dan jenis kaca. Ramai yang kata jenis kaca ini tak ok sebab ia boleh pecah tiba - tiba! Tapi apa yang Bella baca, Brand ini paling ok tambahan pula, kena dengan bajet Bella. Itu paling penting kan? Tapi ada tips katanya kalau tak mahu kaca tu pecah tiba - tiba korang janganlah pergi lap masa ia tengah panas. Bagi sejuk baru bersihkan. Sepanjang penggunaan Bella, masa masak permukaan kaca tu memang panas. Siap, kalau ada bawang jatuh boleh jadi garing. Jadi kalau siapa nak beli dapur macam ni, tempat letak dapur ini paling penting. Keselamatan. Jauhkan dari kanak - kanak. Macam Bella ada penyedut asap, dapur ini memang akan cepat sejuk.

idea mencantikkan dapur

Ini adalah hasil separuh siap. Tengoklah masa dia pasang penyedut asap tu, dinding yang HB cat cantik - cantik dah terkopak. Sebab itu kami tampal lagi dengan wallpaper motif papan tu. HB obses sangat dengan wallpaper bermotifkan papan, batu bata, batu - batuan, kalau boleh semua dia nak tampal corak macam tu. Katanya bagaikan di Cafe. Bella kalau boleh nak yang paling simple dan satu warna saja. Kan comel. 

SINKI SEBELUM DI DECO

idea deco sinki

Inilah sinki yang serabut dan sebelum di Deco. Paip sebatang macam ini. Tapi sinki dua. Walaupun ia boleh dipusingkan, tapi leceh sikitlah. Tambahan nampak macam tak berapa nak comel kan?

SINKI SELEPAS DI DECO


Bella minta tukang rumah ni, tukarkan kepala paip ini sekali. Dia kata boleh. Tak ada masalah. Dia tahu. Tahu tak apa yang berlaku??? Masa pasang cantik je. Bila dah guna, batang paip utama tu senget. Hampeh punya manusia berlagak pandai ni. Rasa nak sekeh je kepala dia. HB kata, mustahil tak boleh lurus. Kecuali dia malas. Redha je la labu. 

deco sinki, dettol, sabun dettol,

Bella penuhkan kelengkapan sinki dengan sabun cuci tangan dan pokok daun yang senang hidup ni. Guna botol terpakai je. Siapa nak beli pokok macam tu boleh PM Bella. Bella jual. Jangan tak tahu. Bekas sabun tu Bella masukkan dengan Dettol. Segar dan bersih giteww.. Maknanya nanti bekas dettol tu digantikan dengan bekas kaca yang comel tu. Korang kalau datang rumah Bella pun tak tahu dalamnya isi apa. Ini Bella pecah rahsia. Dalamnya isi Dettol. Terima kasih Dettol, jaga tangan kami dari kuman. Tetiba. Yelah Dettol paling dipercayai kan?

idea deco dapur

Ini je bekas pengering pinggan Bella. Bella beli dekat Ikea. Pinggan pun Bella gunakan pinggan Ikea. Mak Bella kalau datang, takut sungguh dia nak letak pinggan dekat atas tu. Pinggan Ikea kan besar - besar. Takut roboh katanya. Mana ada mak, nampak saja comel macam tu. Tapi kuat. Disebabkan ruangan dapur Bella ini kecil, jadi memang sangat praktikal bila gunakan benda yang comel - comel macam ni. Jimat ruang. Talam pun comel dari ikea. 

KESELURUHAN DAPUR BELLA IDURA DENGAN DECO WALLPAPER

idea dapur, dapur comel, dapur cantik

TARAAAA!!! inilah gambaran keseluruhannya. Bella letak paper bag dekat atas dapur konon - konon comel lah. Rasa ada apa - apa nak ditambah ke? Bella adalah beli bekas gula yang comel dekat Ikea, konon - konon nak Deco lah atas - atas kabinet tu. Sekali longgar! Ades. Nak beli baru haruslah tunggu yang lama tak boleh pakai dulu kan? Bella bukan jenis mengikut kehendak. Tak mau membazir. Tak mau. Jadi tak jadilah deco bekas comel - comel atas kabinet ni.

mencantikkan dapur, dapur cantik

Keluasan sebenar macam ni je. Rumah Bella kecil je. Tepi sebelah kiri tu Bella letak peti sejuk dan mesin basuh. Next entry Bella fokus bahagian tu pula ok. Tapi lama sikit la. Hahaha. Sabar yerk. Lepas sebulan saja paper bag tu duduk atas kabinet. Bella takut dalamnya ada apa - apa ke. Tengok orang letak hias cantik je. Masa Bella nak ambil tu, terbayanglah habuk sekilo ke, ada cicak mati ke, lipas ke. Nasib bersih macam tuan nya. Tapi Bella nampak macam serabut. Jadi Bella buangkan saja.

idea deco dapur, deco dapur cantik

Ini dari bahagian sinki. Nampak tak pisau tu. Pakai magnet ja. Senang nak pasang HB kata. Sangat membantu. Kalau korang baru lepas basuh pisau, letak sekali dengan pinggan sudu, anak nak ambil sudu terkena pisau. Bahaya kan? Dulu Bella guna bekas yang letak tercacak tu. Pun bahaya. Jenis magnet ni paling selamat. Cari dekat Ikea juga. Paling praktikal untuk benda - benda tajam. Bella letak gunting juga. 

DAPUR BELLA IDURA TERKINI 


Fuh!!! Macam berita sensasi plak kan? Propa sangat. Bella nak belanja gambar dapur yang paling terbaru. Gambar dekat atas - atas tu masa mula - mula deco, dan sekarang gambar terkini. Tak banyak beza pun. Selain daripada bekas garam, dan segala perasa tu, Bella dah letak dalam kabinet. Sekarang dan ada tambahan microwave untuk suri rumah yang sibuk macam Bella. Orang kata tak elok. Tapi oklah dari laki tak makan.

Bila ko dah mula masak, ko ada rasa lebih bagus kabinet korang tu kosong. Senang nak masak. Ini benda serious. Bella rasa orang yang deco kabinet dia cantik - cantik tu, sama ada jarang masak ataupun masa nak tangkap gambar dia letak. Hahaha. Sebab Bella masak memang menggunakan ruang atas kabinet tu 100%. Kalau orang datang ramai langsung tak muat. Ini andaian Bella jela. Okla. Membawang plak. 


Semoga memberikan sedikit idea buat korang yang sedang mendeco dapur. Salam.


Sunday

BUFFET RAMADHAN DI HILTON PETALING JAYA SEDAPNYA!!

By On 11 March
Hilton Petaling Jaya nama yang cukup gah. Tak perlu diperkenalkan lagi. Kalau Bella, bila sebut saja Hotel Hilton ni, terus teringat Paris Hilton. Berpeluang merasa makan disini mewakili Kelab Blogger Ben Ashaari memang dah rasa cukup seronok. Mana tak seronoknya, belum puasa lagi Bella dah cuba BUFFET RAMADHAN DI HILTON PETALING JAYA SEDAPNYA!! Banyak sangat makanan yang Bella nak korang rasa dan cuba disini.

HILTON PETALING JAYA RESTORAN PAYA SERAI

hilton petaling jaya

Bella tiba di Hotel Hilton Petaling Jaya ini dengan bantuan HB. Bella rasa kalau drive sendiri mesti Bella sesat dan tak sampai - sampai. Masa sampai sini tak tahu nak parking mana. Ingat nak guna je parking valet, tapi RM30 Bella tak bagilah. Membazir rasanya. Parking je dekat bawah Hotel. Ikut jam. Parking mahal sikit, masa Bella nak keluar dari hotel ini, nampak banyak kereta parking bawah jambatan. Bella tak tahu rate dengan keselamatan parking dekat situ. Lepas parking kereta, terus masuk ke Hotel dan dibuka kan pintu bagaikan puteri. Restoran Paya Serai dekat sebelah kanan saja. 

CERIA RAMADHAN DI PAYA SERAI

MAKANAN SEDAP DI KL

Cantik sungguh tempatnya. Selesa. Siap ada kumpulan yang memainkan muzik tradisional lagi. Bella disambut oleh pekerja - pekerja hotel dengan sangat ramah. Malu pula rasanya. Terus nampak disebelah kanan pelbagai jenis air dan buah - buahan. Mana pnadang. Kita terus masuk lagi kedalam.

BERBAGAI JENIS KUIH MUIH DAN KEK DI HILTON PJ

tempat berbuka sedap

makanan sedap berbuka

tempat berbuka terbaik di kl

kl buffet sedap

serawa durian sedap

Banyaknya kuih muih dan kek yang sedap - sedap disini!! Percaya tak, Bella tak cuba satu jenis kuih atau kek pun. Rasa teramat rugi. Bella tak mahu membazir. Jadi Bella hanya ambil apa yang Bella nak makan saja. Bila tengok gambar ni semua rasa macam kenapa Bella tak ambil?? Seketul pun jadilah kan? Paling Bella nak makan sebenarnya adalah serawa durian. Tapi, bila dah makan kambing bakar, serawa durian dilupakan. Sayangnya.  Bahagian kuih muih ini ada berbagai - bagai jenis kuih. kuih tradisional, kek pelbagai jenis, goreng - goreng (pisang goreng, keledek,sukun dll) bubur, serawa durian,dan macam - macam lagi. Korang tinggal kira kalori jela ye. Sedap - sedap wei. Boleh tahan ke kepada yang sedang diet tu? Bella berjaya nampaknya. Sebab putus selera. Laki tak ikut. Hahahaha.

BERBAGAI JENIS MAKANAN BARAT 

MEE TERBAIK

MAKANAN BARAT TERSEDAP

Apa yang paling menarik perhatian Bella adalah ruangan pasta ni, sebab Bella teringin sangat makan Aglio Olio. Aglio olio adalah masakan pasta yang paling senang. Ruangan pasta ini ada bolognese dan carbonara saja. Kebanyakkan orang tak nak order sebab bayar mahal - mahal, baik goreng kat rumah kan? Tapi Bella teringin. Nak masak malas. Bella terus buat rayuan supaya chef Pasta ni, masakkan satu khas untuk Bella. Baik sangat chef ni. Dia kata ok. Saya akan buatkan untuk puan. Terima kasih chef hemsem. Eh2x. Sedap! Rasa bawang. Hehehe. Diruangan ini juga ada makanan lain salah satunya satay. Silalah pilih ya.

BERBAGAI JENIS MAKANAN TRADISI MELAYU


Ruangan Javanese ini paling Bella suka. Ia adalah gabungan makan jawa dan makanan tradisi Melayu masa musim perayaan. Di ruangan ini ada Lontong, serunding, ketupat, lemang, ketupat daun palas, rendang ayam dan daging dan paling istimewa ada rendang rusa!. Rasanya perrgghhh!! terbaik. Lemang pun ada banyak jenis. Ada lemang jagung, pulut dan pulut hitam. Bella sarankan kalau korang pergi berbuka disini, wajib rasa Rendang Hilton Petaling Jaya disini. Terbaik.

MAKANAN YANG MESTI CUBA DI HILTON PETALING JAYA

 MAKANAN YANG MESTI CUBA DI HILTON PETALING JAYA

 MAKANAN YANG MESTI CUBA DI HILTON PETALING JAYA

 MAKANAN YANG MESTI CUBA DI HILTON PETALING JAYA

Diantara makanan yang terlalu banyak terhidang dan selain daripada makanan yang Bella senaraikan diatas, sini Bella nak highlight kan Makanan Yang Mesti Cuba Di Hilton Petaling Jaya. Kalau korang pergi berbuka disini, jangan lepaskan peluang untuk merasai kenikmatan Siput Sedut Masak Pedas, Sup Gearbox dan Daging Salai Dengan Rebung. Makanan - makanan inilah yang buat Bella teringat - ingat Hilton PJ ni.

FOOD TRUCK MAKAN SECARA SANTAI 

 MAKANAN YANG MESTI CUBA DI HILTON PETALING JAYA

cendol sedap di petaling jaya

char keow teow sedap di petaling jaya

Tidak abis disitu saja Buffet Ramadhan Di Hilton Petaling Jaya bersambung sehingga ke bahagian luar dengan kehadiran pelbagai Food Truck yang menyediakan makanan secara santai. Sedap - sedap pula tu. Paling terbaik!! durian boleh makan sampai muntah. HB kata durian kampung. Memang sedap. Korang jangan lupa rasa Char Keow Teow, cendol, laksa penang dan rojak yang disediakan di luar Hotel Hilton PJ ni. Bella makan santai di luar saja. Tapi, kalau korang nak bawa masuk durian makan dalam hotel pun, takda masalah. 

BUFFET RAMADHAN DI HILTON PETALING JAYA SEDAPNYA!!

tempat berrbuka sedap di petaing jaya

BUFFET RAMADHAN DI HILTON PETALING JAYA SEDAPNYA!! Bella memang cadangkan korang datang berbuka disini. Makanan cukup rasa. Banyak pilihan. Semuanya lazat - lazat. Berbaloi dengan apa yang korang bayar. Tempat makan selesa sambil dengar alunan muzik yang lunak dari Angklung Orchestra membuatkan kita rasa macam makan dirumah. Selesa ya amat. Cepat - cepat booking :-

PRICE :- 15 - 17 May 2018 (RM169) & (RM89 KIDS)
                 18 May 2018 (RM189) & (RM99 KIDS)
                 11 Jun - 14 Jun 2018 (RM169) & (RM89 KIDS)
                 BELI LAGI AWAL LAGI MURAH!!! RM149 & RM79 KIDS

CONTACT NO FOR RESERVATION :- 03 79559122
WEBSITE :- www.zestPJ.com

JOM MAKAN DI HOTEL HILTON PETALING JAYA!! SEDAP WEI!! 


Bella Idura & MEDIA

Bella Idura & MEDIA
METRO AHAD

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Lembaga Zakat Selangor

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Blogger Jemputan Tumit Tinggi TV1

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Berita Harian