Enter your keyword

Saturday

PENGINAPAN bercuti ke MELAKA!!!

By On 20 December
Assalamualaikum semua..

Hari ini Bella nak kongsikan, Penginapan yang best dan tak best dekat Melaka. Sebelum bercuti ke mana-mana penginapan la paling perlu di titik beratkan.Penting tu. Nak rehatkan badan, mandi, solat, dan macam - macam lagilah. Jadi jom Bella tunjukkan tempat yang Bella dah tidur. PENGINAPAN bercuti ke MELAKA!!!

hotel di Melaka

Korang kalau nak pergi melaka dan menginap dimana - mana, terutamanya hotel. Sila la booking dulu. Jangan pergi walk in. Pengalaman Bella semua hotel penuh. Semua full ok.. isk...isk.. dah la masa tu, ke Melaka untuk sambut besday Bella. Tengok!!! punyalah best melaka ni.. sampai Bella request to come here on my besday. huhhuhu...Ni hotel paling best dan five star. Cantik dan terbaik.Duduk sekali jela.Hotel equatorial melaka.


hotel  terbaik melaka

Bila buka pintu, wah!!! cantik!! Lari-lari pilih katil memasing. Lari keluar kat balkoni tengok bawah ada swimming pool la. Dapat plak sekali dengan sarapan. Sarapan pun tip top. Semua ada. Apa lagi!! sayang..jom kita terjun ke pool!!

Hotel melaka

Tengok HB dah macam model majalah mangga plak. Hahhaha... tapi tak boleh pandang lebih - lebih sebab Bella dah stamp kat dada dia milik Bella idura. Ha... menggunakan special stamp lagi. Pool pun bersih. Paling best ada sauna sekali. Korang boleh juga order orange juice pastu baring menenangkan jiwa.

Penginapan yang bajet yang Bella pernah book. Adalah Hotel ONE O ONE ini kitaorang pergi main terjah je, sebab semua hotel penuh. Cari punya cari, jumpalah Hotel ini. Sangat bajet. Tapi nampak sangat baru. Sebab lokasi dia masih dalam bandar, jadi kami pun memilih untuk tidur disini saja. Nampak sangat gah, tapi harga murah.


Mana nak tahu, ia menjadi mimpi ngeri untuk Bella. Sangat Disarankan untuk elakkan menginap di  hotel ni. Berbau, sangat kecik dan kotor!!! Masuk-masuk alamak ada bau. Bau yang sangat pelik dan menyesakkan hidung. Bila masuk bilik, sangat kecil. Bella macam tak percaya. Walaupun kami memilih bilik standard, Bella tak pernah dapat bilik sekecil ini. Kecil sangat. Suram. Paling tak boleh tahan, masa Bella dah duduk - duduk bagai. Bella terperasan yang cadar kitaorang kotor. Kotoran yang menjijikan. HB call untuk tukar cadar. Tapi mood dah swing dah. Takda hati dah. Turun - turun pergi makan dan terus sekali minta refund lagi satu malam. Pagi - pagi kami nak check out! Nasib dapat. Eeee...ngeri sungguh.

hotel murah

Bella dan HB kena carilah la hotel baru.Kami pusing-pusing sekitar bandar saja. Jumpalah Hotel Iris.  Gambar atas tu kat lobi dia. Menarik kan?Baru. Cantik dan bersih. Check price. Ok under bajet. Masalahnya parking je.Penuh sentiasa. HB parking je kat depan hotel. 2 hari park kat situ, dua2x hari kena SAMAN!! aduiyai...


Masuk-masuk bilik cantik. Cantik sangat - sangat dari bilik semalam. Besar, bersih dan cantik. Sangat puas hati. Staff pun baik je. Lokasi pun cantik. Kalau lapar, dorang pun ada cafe sendiri. Paling best sewa hotel ini dapat sekali breakfast percuma!! ok la tu. Buat alas - alas perut. Roti, bihun, air kopi, teh. Ok sangat la. highly recommended!!


Hotel yang terbaik yang lain adalah Hotel Sentral Melaka. Terletak hanya di tepi jalan raya yang sibuk. Senang nak nampak dan memang strategik. Semua dekat. Bilik yang simple tapi yang istimewanya pasal bilik ni, sangat la sejuk!! HB tekan semua suiz, butang, remote bagi slowkan kesejukkan bilik ni, tapi tetap gagal. Ok jugak sebab cuaca Melaka kan panas sikit. Malam la sejuk sangat sampai HB tak nak pergi mana-mana. Asyik berselubung je. Hampeh betul. Tapi Hotel ini tiada disediakan sarapan pagi. Hotel Sentral Melaka ini juga Bella sarankan korang BOOK. Tak rugi. Bersih, cantik dan tiada bau. Best lagi. 

Ok.. setakat ni dulu.. lepas ni kalau ada hotel lain yang ok bella top up okey.. daaadaaa.. harap manfaat.

Boleh juga baca pengalamana Bella menginap di AGROFARMSTAY dan Bercuti Ke Melaka

Sunday

Meneroka Bukit Saga di Ampang KL

By On 14 December
Assalamualaikum...

Korang semua!! tahu tak? rupa-rupanya dalam KL ni pun ada kawasan terpencil yang ada air terjun! fuhh!! sungguh tidak disangka-sangka. Aktiviti ini bermula bila kawan sepejabat HB ajak kitaorang join group aktiviti dorang. Aktiviti ni lebih kepada hiking la. Lebih 30orang join aktiviti ni. Kiranya ada kepala yang mengetuai aktiviti ni. Siapa pernah dengar pasal BUKIT SAGA? sapa yang dah tau takpe. Buat sape yang tidak tahu lagi, boleh la masukkan dalam aktiviti untuk dilakukan masa cuti sekolah ini!! Meneroka Bukit Saga di Ampang KL.

Meneroka Bukit Saga di Ampang KL.

HB ajaklah lagi kawan-kawannya dan 2 orang lagi nak join. Jadi kami tunggu la lagi 2 orang. Group yang lain dah naik ke atas jam 7 lagi. Punyalah gigih kitaorang bangun pagi- pagi nak memanjat bukit, sekali member plak lewat. Jadi group yang dah berkumpul tu gerak la dulu..

Tips:
  • Jangan!! jangan pergi Bukit Saga kalau tak pasti, sendirian atau tak sihat. Banyak kali ada kes daki Bukit Saga sesat dan hilang.
  • Silalah pakai pakaian yang cukup - cukup selesa. Baju yang ringan, kasut sukan dan seluar yang sesuai.
  • Bawalah makanan ringan ataupun berat. Lapar beb.
  • Bawalah tuala
  • Bawalah ubatan-ubatan yang sepatutnya untuk hiking. Minyak urut, minyak luka dll.
  • Mineral water (air minum) bawa banyak sikit.
Tangga bukit saga

Inilah tangga atau pintu masuk untuk memanjat Bukit Saga ni. Ingat macam kawasan reakreasi. Tapi rupanya terletak belakang rumah orang!! Hampir confuse disitu. Cari kawasan ni guna wise pun tak jumpa. Tanya beberapa orang juga la. Baru jumpa. Jadi kengkawan, inilah pintu masuknya. Naik tangga besi di celah kawasana semak ni. 

menerokai bukit saga

Baru naik beberapa tapak, membe lapar plak. Sebenarnya kami tak pasti, patut makan, atau tak patut makan sebelum mendaki. Tapi sebab lapar sangat, kami makan je la dulu. Kebetulan ada orang kampung yang jual nasi lemak sebelum naik Bukit Saga. Rm1 pula tu. Sedap wei!!! dah la Rm1!! bukan kosong tau. Siap ada telur dadar lagi. 

cuti sekolah

Baru saja mendaki tak sampai seminit pun, kami telah di alu-alukan dengan pemandangan yang sangat memukau! wow!! betul la ada air terjun tengah-tengah bandar ni. Tapi bukan disini tempat yang nak dituju. Tujuan jauh lagi kedalam.


Berhenti makan jap. Member kurus tapi kalau lapar tak boleh nak buat apa - apa. Bella dekat petronas tadi, masa tunggu dorang dah baham roti dan air kotak susu.  Cool sangat tempat ni.


Bila perut semua dah diisi, apa lagi gerak la. Sangat bersemangat ok. Haritu Bella dengan kengkawan pergi panjat Bukit Broga. Sekarang saja nak cuba panjat Bukit saga plak. Sebab cita - cita kami, nak mendaki Gunung Kinabalu. Kiranya ini persediaan awal la.Hehehe..berangan. Tempat ini lain macam Broga. Disini rasa selamat sikit dan lebih terjamin sebab ada tangga dan tali-tali disediakan. Kadang - kala sangat membantu. Tapi, tangga-tangga ini yang buat kaki kita berat nak angkat. Mencanak  susunan tangganya.

pitam di bukit saga

Tak tahu mana silapnya, lepas lebih kurang 1km mendaki..bella bantai je..x tau berapa km huuhu.. tetiba Bella rasa nak pitam. Tak pening, tapi pandangan jadi kabur dan dada rasa sangat sesak. Sukar bernafas. Gemuk sangat ke den ni? Kepala rasa terlalu berat!! nak baring. HB bulat-bulat mata tak kasi baring. Takut pengsan. Bella terpaksa buka tudung jap. Tak tahan dah. Darurat. Pejam mata lepas tu, tarik nafas perlahan - lahan. Pandangan mata jadi ok balik. Dah tak kabur. Selepas menyusun nafas. Alhamdullilah. Kami teruskan perjalanan. Sebenarnya tempat ini pit stop untuk tengok Kuala Lumpur.

mendaki bukit saga

Daki dan teruskan mendaki!! Bella disajikan dengan pandangan awesome ini!!. Walaupun tak larat Bella gagahkan juga. Tak sia - sia!! Bella sangat bahagia dapat lihat pemandangan ini. Alhamdulillah, cantik!! Makin bersemangat la Bella nak daki. Rasa macam, "mesti atas ada lagi yang cantik!!."

hiking di kuala lumpur

Akhirnya!!!! nampak la puncak Bukit Saga ni..Yehuuuu!! dengan susah payah. Rupanya kat atas ni ada macam-macam tempat untuk merehatkan badan. Bolehla kami rehat sepuas-puasnya. Fuhhh!! Recharge balik tenaga yang dah habis. Malangnya air minum dah abis masa ni. Nak Jalan jauh lagi.

hutan kuala lumpur

Jumpa la dengan group yang di planning kan. Alhamdullilah. Jadi kami bersua kenal dulu.Sebab sebelum ini kami memang tak pernah jumpa pun. Buat senaman sikit, dan doa selamat.  Ketua kumpulan bagi sedikit nasihat sebagai langkah-langkah keselamatan. Sebab jalan yang bakal dilalui sukar dan sedikit mencabar.

mendaki bukit saga

Sementara tunggu HB, Bella jumpa dan beramah mesra dengan abang - abang kaki hiking ni. Dorang tengah masak. Abang yang pakai baju biru nie naik sama ngan kitaorang tapi laju sungguh dia sampai atas ni. Pastu baju dia tak basah pun macam kitaorang. Power tol.Laju dia sampai. Bila abang yang pakai spek tu kata dari mana? dan semua-semua la. Sampai turn Bella pulalah tanya. Bella minta tips sikit untuk menjadi pendaki yang berhemah. Tipsnya adalah:
  • Mulut kena jaga..jangan la kuarkan kata-kata kesat ataupun kata yang bongkak.
  • Hutan kenalah hormat. Jangan buang sampah merata-rata. Plastik gula-gula pun jangan buang merata. Sila simpan dalam poket dulu.
  • Minum air banyak-banyak. 
  • Panjat bukit yang rendah-rendah dulu dan kena panjat tiap-tiap minggu supaya tak pancit sebelum ke gunung.
Jom kita teruskan misi mencari air terjun.

bukit saga

Sebelum gerak, kena kira dan tengok bilangan ahli supaya tidak ada yang tertinggal. Inilah group kami yang mahu menawan bukit saga!! ramai. 

menerokai bukit saga di ampang KL

Memula-mula jalan mendaki mendatar saja, tapi lama kelama-lamaan semakin mencabar dan menjunam!! lagi mencabar dari pendakian yang memula tadi sebelum sampai ke atas Bukit saga. Nampak tak sebahagiaan kumpulan kami kat bawah tu? Seram. Tak sangka jauh ke dalam hutan dah. Masa ni dua orang ahli dah patah balik. Tak berdaya dah.

menerokai bukit saga di ampang KL

Tengok la tu, betapa menjunamnya untuk menuruni bukit nie. Paling tak tahan tu, tempat yang Bella pijak tu adalah batu besar bukan tanah. Maknanya, kalau kasut tak ok atau haus ia akan jadi licin. Boleh mengelongsor laju. Tatut!!! HB kata ok. Takda apa.Tengok la muka seriau Bella tu. Masa ni dah nak sampai dah kat air terjun tu. Tak sabar!!

menerokai bukit saga di ampang KL

Akhirnya, usaha kami membuahkan hasiil. Rupanya bukan kami saja yang datang kesini untuk menawan Bukit Saga ni, ramai lagi. Kanak-kanak, orang tua, dewasa, cina, india semuala ada. Memang puas hati bila sampai. Tapi serabut la plok. Tambahan kami lapar!!  Ramai yang bawak dapur travel masak maggi. Hmmm sedapppnya. Kitaorang makan kerepek jer. Takpelah. Kita mandi kat air terjun terus lah.

menerokai bukit saga di ampang KL

Taraaaa...happy day! airnya sangat sejuk dan nyaman. Betul - betul nyaman. Cuma kena ambil turn la nak bergambar. Bella tak bawa baju apa pun. Buka kasut je. Pastu mandi. On the way nak panjat balik dah kering. Betapa jauhnya la Bukit Saga ni. 

Bella mandi la sepuas-puasnya sampai jatuh..hahahaha.. batu licin. Hati-hati masa memanjat tu. Kang jatuh malu jer. Macam Bella. Sampai la masanya kita menaiki untuk balik. Dah puas mandi kan? Masa ni lagi la teruk. Semua dah penat. Baru separuh jalan 5 orang dah krem kaki. Semua perempuan ambil kayu jadikan tongkat. Jangan kata perempuan, lelaki pun dua tiga orang kaki meletup. Pernah dengar kaki meletup? HB yang kata kaki dia meletup. Bella pula, masa mula - mula panjat nak pitam bagai. Masa turun balik, ok je. Alhamdullilah. Selamat semuanya walaupun di tengah perjalanan ada tebuan hurung.

menerokai bukit saga di ampang KL

Selamat tinggal Bukit Saga, kenangan yang tak dapat dilupakan.Sangat payah untuk kesini tapi amat berbaloi.Tengah-tengah KL kot jumpa air terjun.x ke havoc??

ok la.. setakat ni dulu Bella share. Nanti jumpa lagi... tadaaaa.....

Saturday

Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang

By On 13 December
Assalamualaikum..

Bella nak kongsikan pasal makanan hari ini, iaitu Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang. Sangat popular selepas majalah tiga,TV3, paper dan majalah paparkan pasal makanan ni. Masa dorang makan tu, dorang tunjuk la udang - udang yang besar dan memenuhi pinggan tu.Bella pun jadi teringin namati. Bella pun pujuk la HB "Sayggggg.... tengok pjng sygnya..ahaks.. boleh tak kita pergi makan kat Kuala Sepetang? Mee Udang tu? mcam sedap sangat kan?" HB kata.."ok la nanti balik dari Kedah kita singgah."yeaaaaahhhhh!!!

kuala sepetang, perak,

Buat pertama kalinya Bella excited sangat nak balik Kedah..Yuhuuu.. hahhaha. Bermula la perjalanan kami ke Kuala sepetang. Agak jauh dan sukar perjalanannya. HB hanya ikut signboard ke Kuala Sepetang. Jauh.


Sepanjang perjalanan tu memang jumpa macam - macam jenis mee udang. PaK Uda, Mak Uda, Mak Teh, Mak Dah, boleh dikatakan semua Mak ngan Pak ada kat sini. Mencabar gak la jadinay hendak mencari  Kedai Mee Udang Mak Jah yang sebenar.Kami meneruskan perjalanan hingga kehujung. Barulah jumpa kedai Mak Jah Kuala Sepetang ni.

makanan sedap perak

Akhirnya sampailah kami kesini. Unexpected!! Kedai ni kecik je. Agak kotor dilua. Betul ke ini kedainya? Parking pun susah. Rasanya kedai Mak Teh yang sebelum kedai Mak Jah ni lagi havoc dan besar. Lagi ramai orang. Sebab Bella dah memang nak pergi ke kedai Mak Jah sangat, Jadi tetaplah kami kesini.Walaupun Bella rasa kedai Mak Teh sebelum ni lagi ramai orang.

mee udang sedap

Masuk saja kedalam kedai,  baru nampak ramainya orang. Tak putus-putus orang masuk. Duduk-duduk je terus ada orang ambil pesanan dengan senyuman. Turut juga mencadangkan kepada kami beberapa menu yang patut kami cuba. Kata pun mestilah nak cuba Mee Udang MaK Jah. Tengok gak la sekeliling, rupanya bukan hanya mee udang saja yang dijual tapi boleh dikatakan semua masakkan panas ada.

mee udang kuala sepetang

Tak lama kemudian..taraaaaa!!! sampailah kitaorang punya mee udang. Banyak udangnya.Sampai meenya tengelam. Ke mee nye takda? HB plak sibuk kira berapa udang dia. Kenapa sikit. Padahal sama je. Dia nampak udang dia sikit. Padahal udang dia temggelam kat bawah. Hahahahaa.. Rasanya ok. Rasa udang sangat. Faham tak? Rasa macam hanyir. Macam tu la. Paling penting bukan selera tekak Bella. 

mee udang kuala sepetang

Inilah udang besar tu. Puas juga la makan udang. Rasanya Liat-liat manja gitew. Tapi Bella tidak la nak datang sini lagi. Jauh oooo.. tapi buat sape yang teringin..Mee udang Mak Jah ni..dorang dah buka outlet lain di Wangsa Maju. Ok la. Untung la korang tak perlu lagi ke Kuala Sepetang sebab dekat KL pun dah ada. Ok laaaa....sampai disini dulu la pengkongsiaan Bella. 

Assalam...salam ikhlas.
Bella Idura..

Pengalaman Ke Pulau Pangkor

By On 15 November
Salam sayang semua....Ari ni Bella nak kongsikan mengenai satu pulau yang tidak asing lagi iaitu PULAU PANGKOR. Sebenarnya pulau pangkor turut tersenarai antara pulau yang terkenal dikalangan rakyat malaysia. Bella dan kengkawan pun ambik kesempatan nak pergi ke Pulau Pangkor. Jadi haruslah Bella coretkan sedikit mengenai Pengalaman Ke Pulau Pangkor.

bercuti ke pulau pangkor

Bella dari KL memandu sehingga sampai ke Lumut. Selepas itu, untuk sampai ke Pulau Pangkor kena la naik feri. Berebut-rebut plak tu. Renyah giler. Sape nak naik feri kena la bawak barang yang perlu je. Senang la sikit nak mencelah. Kalau terlepas feri nak beratur menunggu lagi la jawab nya.. fuhhh!! tak tahan.

PENGALAMAN KE PULAU PANGKOR

Keadaan dalam feri. Kalau lambat, kena berdiri!. Beg yang besar - besar, semua dicampak ke bahagian hadapan. Actually time ni kami dah malu. Feri ni ada berhenti di satu perkampungan untuk menurunkan penduduk setempat. Kami ingat dah sampai. cepat - cepat kami bangun. Sekali pehal semua orang tak bangun. Kami je bangun dan berebut - rebut lagi. hahaha. Ada auntie tegur kata, tu next barulah pelabuhan kami. Malunya!!

pulau pangkor

Inilah terminalnya. Disini adalah perkampungan penduduk setempat. Nampak la perkampungan nelayan disini. Tapi tadi yang turun banyak kaum cina. Melayu langsung takda.hmm.. Perkampungan cini lah kot.

pulau pangkor

bercuti ke pulau pangkor

Welcome to Pulau Pangkor!! YEaaapppiii!! seronoknya. Nampak macam cantik. Berbau la skit la. Kami kena tunggu the next trip ferry sebab group kami dah terpecah dua. Kami dapat naik feri awal yang lain tertinggal. 

seronok ke pulau pangkor?

Tengok la beg Bella tu,besar giler kan? Hahhaha.. Kelako. HB ikutkan je. Maklumlah, masa ini, baru kawin. Tapi ok sangat beg tarik ni, membantu sangat. Sebab jauh feri tu dengan tempat parking. HB tarik je. Takdalah berat bahu hendak memikul.

pulau pangkor

Sampai je kat situ kami diberi pilihan untuk sewa moto atau kereta. Beria-ia HB nak naik kereta. Sebab panas. Bella plak nak naik moto je sebab lagi murah dan senang. Bella hangin la kat sini sebab HB outsider plak yang beria - ia nak bermewah - mewah padahal ni trip group Bella. Kami dah bincang masa dekat office. Semua kena naik motor. Bergaduh la kitaorang. Lantak la semua tengok. Memang senang dan lagi seronok bawa motor dekat sini. Masa ini pun kereta berguna juga untuk angkut semua bag yang ada. 

pulau pangkor

Kami sampai - sampai je penat giler. Terus tukar baju dan makan!! lapor sangat. Sementara tu kami jejalan la dulu dan tengok apa yang istimewa kat sini. Takda apa -apa pun yang pelik.ahakas.. Oppsss ada satu yang rare okey??? Kami jumpa ELLA di Pulau Pangkor okey?? Dia asyik cakp je..sorry im smelly.. sorry.. Ella..you should know. You not smelly at all!! ok jer. Kami minat sangat kat Ella okey. Bella yang perasan dulu cakap, "eh pesal macam ada orang cakp gaya macam ella yer??" Lengok suaranya tu Bella kenal betul. membe cakap "hish!! takkan Ella datang sini kot? sekali tukang kedai tu kenyit mata bagi signal tu betul Ella. Pelagi.. snapping lerrrh!!! 

PULAU PANGKOR

BERCUTI KE PULAU PANGKOR

Pagi - pagi kami dah bersiap sedia menerokai Pulau Pangkor! Kecik je. Pusing - pusing dah settle. Kawan - kawan naik moto,kami pusing - pusing naik kereta. Dorang rasalah angin pagi. Tapi kira ok gak. Takda la Bella sakit pinggang. (Sedapkan hati). Kereta sewa buruk! tapi sewa mahal.

kereta sewa di pulau pangkor



Kami singgah di satu tempat yang macam ada kesan tinggalan sejarah. Cantik juga buat tangkap gambar kenang - kenangan. Not bad kan?? Mungkin ada something history kat sini. Sebab ramai gak yang singgah dekat sini.

bercuti di pulau pangkor

Selepas kami berjalan-jalan kita berhenti di tepi pantai untuk mandi manda sementara melakukan aktiviti seterusnya iaitu snorkling!! Excited!!.Tapi, air laut ni macam tak bersih la. Lepas pulun mandi Bella tengok dekat tangan kotor. Dekat bulu-bulu roma ni sangkut macam minyak hitam. Entah apa entah. Kami mandi kejap jela. HB pun tak bagi mandi lama - lama.

pulau pangkor

Tak nampak ikan pun, susah nak nampak ikan kat sini. Puas cari. Kalau ada pun seekor dua je. Masa ni dahla panas giler plak tu. Have fun je r dengan kawan - kawan. Banyak batu kat sini. Bella tergelincir, luka teruk kat kaki. Sakit.

pulau pangkor

Kami bukan sahaja snorkling dorang juga bawa kami pusing - pusing kat pulau. Kami berhenti dekat satu pulau yang cantik. Pasirnya pun putih sangat. Sebahagian dari kami hanya berehat - rehat. Sebahagian lagi mencari port untuk memancing dah sebahagian lagi melompat-lompat mengambil gambar. Tiba - tiba kawan kami seorang yang ikut group memancing tu jatuh!! tapak kaki dia terbelah. Dah la bot kami sudah pergi. Nasib member Bella ada no nya dan ada line masa tu. Datanglah boat kecemasan. Laju giler dia bawa. Melambung - lambung kawan - kawan Bella dalam tu.


Kami semula kembali ke tepi pantai dan menghabiskan masa duduk di tepi pantai saja. Sedih sebab tak sempat nak mandi manda kat pantai yang cantik tadi. Sebab takda apa nak buat, kami ambil keputusan untuk main dan mencuba banana boat. Happy sangatlah. Budak - budak lelaki. Bella tak nak main sebenarnya. Tapi sebab dah termasuk dalam pakej, Bella main jelah. Kang tak main rugi pula.

bercuti ke pulau pangkor

Masa naik banana boat ni, boleh plak banana boat tu terbalik kat tengah-tengah laut!! SubbahanaALLAH. Budak-budak lelaki la, sibuk menghenjut-henjut kan banana boat tu. Masa  selekoh terbalik!!! yang perempuan, mengelupur la, apa lagi. Masing - masing tak tahu berenang. Masa jatuh tu, kawan Bella dia hempap jatuh atas tengkuk Bella. Sakit sungguh!.

Kawan Bella seorang lagi, dia panjat atas badan yang kawan Bella yang lagi seorang lagi. Sama - sama hampir lemas sebab terlalu mengelabah dan takut. Nasib yang lelaki masing - masing laju ambil peranan selamatkan member - member perempuan. Bella pun sama. Panik habis. Nak naik Banana Boat tu balik pun tak boleh. Tengah - tengah laut tu. Sampai pakcik tu kata maaf - maaf. Padahal Bella dah rayu - rayu minta budak lelaki ni duduk diam. Takut terbalik. Hampeh tol. Jangan main - main tau. Permainan Banana Boat ni dah pernah buat seorang budak mati.

bercuti ke Pulau pangkor

Kami ambik pakej. Penginapan kami macam rumah gitew. Ada  6 bilik semuanya. . Makanan kami semua di penginapan saja. Jada tak banyak yang Bella nak ceritakan. Jalan depan skit jumpa laut. Apa yang Bella boleh cakap, laut pangkor agak mengecewakan. Sebab kami pergi bukan Pangkor Laut. Kalau Pangkor Laut mungkin lebih awesome. Tapi mahal la. Ok la tu. Mungkin nanti kalau diberi kesempatan kami ke pangkor laut pula

bye2x semua.. sampai disini dulu yer...

ikhlas Bella Idura.

Friday

SERONOK KE LOST OF TAMBUN?

By On 14 November
Salam semua...

Hari ini Bella nak bawa korang semua menjelajahi dunia keriangan kanak - kanak. Jom kita ke Lost Of Tambun di Perak.  SERONOK KE LOST OF TAMBUN? ni? Bella pun baru pertama kali ke sini. Jadi, bersama - samalah kita ambil tahu yer. 


SERONOK KE LOST OF TAMBUN?

LOST WORLD OF TAMBUN ni, korang pernah pergi tak? atau pernah dengar tak mengenai tempat ni? Orang perak mesti tahu kan? Lepas ini, selain daripada keriangan Sunway Lagoon, korang bolehlah ke Perak untuk merasai keriangan Lost Of Tambun pula. Bella pun tak sabar nak tahu. Seronok sangat ke Lost Of Tambun ni. Jom2x.

berseronok di lost of tambun

Bella gerak dengan kawan - kawan bujang Bella. Tema kitaorang hijau. hehehe.. Bella pakai hitam. Bising semua member - member. Bella kata, apa yang penting tudung. Kalau tudung merah, tak jadi juga kan? Relax dan enjoy! Dalam tengah hari tu kami sampai di Lost World Of Tambun. Seronok sangat - sangat sebab dapat berkumpul ramai - ramai dengan kawan - kawan baik semua. Have fun betul. Kami pergi drive dari KL. Tapi, untuk pengetahuan, korang boleh naik pengangkutan awam. Naik ETS. ETS ni under KTM memang ada perjalanan ke IPOH dengan harga RM25. Korang boleh pergi ke Lost World of Tambun. Perjalanan mengambil masa 2 setengah jam sahaja. Dalam kereta api ini siap ada jual makanan lagi, kalau tak sempat nak makan sebelum bertolak. Cuma tak ada air sejuk je. Semua air panas. Lepastu dari stesen kereta api, korang kena naik bas atau teksi ke Lost World Of Tambun.

cara ke lost of tambun

Kitaorang drive. Jadi pertengahan jalan kitaorang berhenti sekejap. Meluruskan otot si pemandu. Tambahan pula, kami bergerak secara berkumpulan. Jadi, sebelum sampai, haruslah kumpulkan semua ahli dulu. Barulah Happening!!. Walaubagaimanapun!!! (ko ada guna perkataan ni?hehehe) ada jugak kereta yang tersasar dan terlepas. Aduii... Biasa kan benda macam ni berlaku. Buatlah macam mana pun mesti ada je yang sesat. Bagi yang sesat tu, kami suruh saja mereka memandu menuju ke Ipoh. Senang je nak cari tempat ni sebenarnya.

berseronok di lost of tambun

Akhirnya, jumpa juga kami semua satu tempat. Apa lagi tunggu lagi??? Jom kita zoom in ke dalam.

SERONOK KE LOST OF TAMBUN?

Masa masuk ke dalam ni, kami semua terus terjun kolam. Kebetulan, ada member tak bawa seluar renang. Jadi kesiankan dia, kami pun sepakat pusing Lost Of Tambun ini dulu. Sebenarnya ada keretapi kecil yang akan bawa kita pusing - pusing taman ni. Tapi asyik penuh jer, jadi kami jalan kaki jela. Lagipun jalan ramai - ramai kan, takda la terasa sangat. Nyaman lagi adalah. Jadi, peringatan untuk korang. Pakailah pakaian yang sesuai. Lelaki kena pakai seluar pendek. Perempuan kena pakai legging. Kesimpulannya pakai baju renang yang bersesuaian.

SERONOK KE LOST OF TAMBUN?

Disebabkan kejadian itu juga kami ke Lost World Petting ZOO.. Seronok juga dekat sini. Sebab semua haiwan ini bebas.Tapi, Bella takut binatang!!! Jalan - jalan lalu tepi pokok ada ular. Maakkkkkk!!! menjerit saja kat sini.Terdapat beberapa bahagian utama di Lost World Petting Zoo ini.. ada  :-
  • Ruby And Friends.Kat sini terdapat seekor Raccoon yang sangat manja yer..kalau korang bagi dia makanan la. hehhehe kalau x bagi makan x manja la dia. 
  • Rabbit Wonderland.Sini plak ada Rabbit la.Arnab.Sesuai sangat untuk kanak-kanak cuba bagi arnad ni makan.Sebab arnab ni tak bahaya and manja.
  • Bird Paradise pula banyak burung yang terlalu la jinak. Bella lama kat sini.Beli banyak makanan burung dan cuba bagi makan. My dear bella excited sangat sebab burung yang sangat besar hinggap kat tangan dia. Bella cuba la pegang..berat pastu cengkaman kaki dia tu tajam juga.
  • Sepentarium adalah tempat terkumpulnya semua jenis ular..kecil,besar semua ada..eyuwww..
  • Tortoise Kingdom boleh tengok kura-kura gergasi dari negara luar.
  • Marmoset Tree House haiwan yang berbadan hitam dan bertelinga putih.Duduk di atas pokok,Kecik macam tupai+monyet.Lebih kurang la.
  • Rain Forest Trail adalah laluan dan jalan ke semuanya la.

SERONOK KE LOST OF TAMBUN?

Kami kembali ke Water Park!! kat sini penuh dengan keriangan bersama air.. Syokk sangat!! Tadi mandi kejap je kan. Bella yang tak tau berenang still nak main air juga sebab kolamnya tersangat la besar dan cantik. Kat sini pun ada beberapa bahagian:-
  • Jungle Wave Pool kat sini adalah Jungle Wave Pool yang terbesar di Malaysia. kadang - kala, ombaknya boleh mencapai sehingga ketinggian 3m.
  • Sandy Bay adalah pantai ciptaan yang mempunyai pantai ataupun pasir yang sebenar.
  • Adventure River lorong buatan ataupun sungai buatan. Apa yang paling seronok,  bila korang melaluinya dengan pelampung. Pusing - pusing kat dalam ni.

SERONOK KE LOST OF TAMBUN?

Kat sini juga ada Lost World Tiger Valley. Disini korang bolehlah bermanja-manja dengan harimau ni.

Get up close and personal with our very own Siberian Tigers. Be amazed by their agility and strength and be awed by our brave tiger rangers!

Kawan Bella sorang je yang masuk dalam pegang harimau ni. Kami tak pergi. Sebab kena tunggu time show time. Macam buang masa. Tapi kalau tunggu pun berbaloi kan? pegang harimau tu.

SERONOK KE LOST OF TAMBUN?

Disini juga ada Hot Spring. Sepatutnya mandi masa malam la kan? Baru asyik. Tapi kami belasah je mandi siang hari. Ala - ala spa la konon. Katanya air kat sini menggunakan air mineral. Disini pulak terbahagi kepada :-
  • Crystal Pool namanya crystal sebab tiles nya diperbuat daripada crystal. Tiles crystal ini akan memantulkan cahaya matahri jadi nampak macam pool ni awesome la. Bila malam plak pool ini akan dihiasi ngan lampu2x yang menarik dan membuatkan anda feel relax gitew.. Korg juga boleh reserved pool ni private untuk korang je. Best kn? kena cuba time malam plak ni.
  • Foot Spa  The Foot Spa is a unique pool of reflexology pebbles fitted to the floor. Visitors can walk on the pebbles while enjoying the hot springs water soothing their feet. It cleanses the body of toxins and impurities and also stimulates the production of endorphins, leading to an improved immune system and sense of well-being.
  •  Lost World Steam Cave Korang boleh rasakan pengalaman spa disini juga. Panas kat sini. Ia bukan sahaja bertindak sebagai sauna tetapi juga membersihkan kulit kita dan menjadikan kulit kita bersih dan segar. 
  •  Saphira’s Lair is specially created for children, portraying a virtual world complete with luminous and colorful light to illuminiate the glowing rain forest. When the sun sets in the evening, the luminous lights take its place at the Lost World Hot Springs and Spa. Not only children get to spend quality time with their families and friends too can benefit from the hot springs water and its healing properties.
  • Crystal Spa is a spa facility where visitors can enjoy body therapy at a nominal charge. The spa offers aromatherapy and head & shoulder massage within the privacy and comfort of your own massage hut. Treat yourself to an invigorating massage of your choice and feel rejuvenated from the inside out. Crystal spa is open from 3pm – 11pm.
  •  The Geyser of Tambun sprout thermal hot springs water 40 feet up and will tremendously impact a pleasant surprise as it erupts every hour. With subtle lighting effects it excludes a beautiful experience for those who visit at night.
  • Top Of The world Pool  Right at the very top of the Lost World Hot Springs & Spa sits the Top of the World Pool. This pool is a jacuzzi pool with pampering massage water jets that allows a full range of therapeutic hydro-massage for muscles, joints and pressure points.
  • Infinity Pool Pool ini plak dia dicipta sejibik macam spa yang sebenar.Ia juga dapat memuatkan 300 orang dalam satu masa.Time korang beremdam tu, kalau korang senyap je. Korang akan rasa sangat nyaman dan tenang sebab berdekatan pool ini ada air terjun, jadi hanya deruan air je korang akan dengar time berendam. Tak best kew? 

SERONOK KE LOST OF TAMBUN? Bagi Bella, sangat seronok dengan tempatnya yang bersih. Binatang yang jinak - jinak. Air sejuk ada. Panas pun ada. Pantai ada. Kolam renang ada. Sangat lengkap dan sangat menyeronokkan. Kalau korang nak pergi, Jom check it out harganya. Maklumat lanjut :-


HARGA TIKET 
Adult : RM48 nett per person
Children : RM41 nett per person
Child below 90 cm in height : Free of charge
Group package is available with minimum number of 30 persons (advance booking is required)


WAKTU BEROPERASI

Monday-Friday : 11:00am-6:00pm
Saturday & Sunday : 10:00am-6:00pm
School & Public Holidays : 10:00am-6:00pm
Park CLOSED every Tuesday except during Malaysian School & Public holidays


Lost World Hot Springs by Night Operating Hours

Open daily : 6:00pm-11:00pm
Address : No 1, Persiaran Lagun Sunway 1, Sunway City Ipoh, 31150 Ipoh, Perak Darul Ridzuan, Malaysia.
Tel : 605 542 8888
Fax: 605 542 8899
Email : lostworldoftambun@sunway.com.my
Website : www.sunwaylostworldoftambun.com


IKHLAS DARI BELLA IDURA, SEMOGA BERMANFAAT.
 

Bella Idura & MEDIA

Bella Idura & MEDIA
METRO AHAD

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Lembaga Zakat Selangor

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Blogger Jemputan Tumit Tinggi TV1

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Berita Harian