Enter your keyword

Thursday

APA YANG MENARIK DI TOKYO DISNEYLAND?

By On 24 January
Tokyo Disneyland tak perlu diperkenalkan lagi. Masa kecil - kecil memang kalau tengok kartun Disney permulaan dan perakhiran kartun mesti ada istana Disney kan? Wujud tau istana tu. Mana - mana Disneyland pun ada istana tu. Untunglah kalau mak ayah korang kaya. Baru tengok sekali dua dekat Youtube or TV kartun Mickey terus dapat g tengok yang real. Bella dah kertu baru dapat pergi. APA YANG MENARIK DI TOKYO DISNEYLAND? Cantiknya Disneyland ini macam masuk ke alam kartun Disney! Ada lagi ke yang menarik? jemputlah baca sampai abis. 

tips ke tokyo disneyland, main di tokyo disneyland, apa yang menarik di tokyo disneyland?

BAYARAN MASUK KE TOKYO DISNEYLAND 

Sebelum Bella cerita dan membebel lebih panjang. Soalan ini adalah paling hot. Sebab bajet ada barulah boleh masuk kan? Kang plan macam - macam tengok alamak bajet sipi - sipi pula. Tak cukup. Dah sedih. Jadi sebelum plan lebih jauh, ketahuilah korang. Resit dekat atas tu sebagai bukti. 26,400yen!! Tapi, ini untuk Disneyland dan Disneysea untuk keesokan arinya dan untuk dua orang. Kalau Disneyland saja, seorang 7,400yen kalau ikut rate sekarang dalam 280myr lebih kurang lah yer. Mahal!! Bagi Bella memang mahal. Itu seorang tau. 


tips ke tokyo disneyland, main di tokyo disneyland, apa yang menarik di tokyo disneyland?

BELI MANA TIKET TOKYO DISNEYLAND?

Tiket masuk sebenarnya boleh beli online. Dapat diskaun tau kalau beli online. Ada juga third party yang tolong jualkan. Tapi Bella tak yakin plus tak nak ada apa - apa masalah plus tak nak kena tipu plus cuaca tak baik. Yes! Banyak sangat kemungkinan yang Bella fikirkan. Langkah berjaga - jaga dan banyak plan kena buat. Masa Bella nak pergi tu, Japan baru saja dilanda taufan dan banjir paling besar. Hari - hari Bella berdoa semoga masa Bella pergi keadaan pulih seperti biasa. Alhamdullilah. Masa Bella sampai tu, Japan macam takda apa berlaku je. Pantasnya dorang buat kerja. Kesan ribut dan banjir macam longgokan bangunan runtuh dan longgokan sampah sikit pun takda. Sebab tu Jepun amat dikagumi.

Jadi setelah kira segala kemungkinan, Bella beli terus secara walk in di kaunter. Bella dari Osaka masa ni. Turun bas, terus masuk Tokyo Disneyland. Cuci muka, gosok gigi dan tukar baju saja. Kami pergi masa musim luruh. Sejuk jugalah. Muka maintain cun. Peluh pun tak. Tapi Bella tak cadangkan korang buat macam Bella. Penat! Bella pergi kejap sangat Jepun. Tu yang sangat terkejar - kejar. Tapi tak touch and go. Memang dapat menghayati jugalah. 

tips ke tokyo disneyland, main di tokyo disneyland, apa yang menarik di tokyo disneyland?

KEBAIKAN DAN KEBURUKAN BELI TIKET TOKYO DISNEYLAND DI KAUNTER

Beli tiket walk in atau di kaunter ini pun Bella nak highlight kan. Sebab ada kebaikannya dan keburukannya juga. Kebaikannya :-
  • Korang boleh tengok kalau barisan terlalu panjang, maknanya orang dekat dalam terlalu ramai. Lebih baik jangan masuk. Waktu menunggu untuk suatu permainan mesti sangat lama. Pilihlah masa dan waktu yang sesuai untuk pergi. Waktu cuti dan public holiday silalah jangan pergi. 
  • Bolehlah simpan tiket comel ni sebagai kenangan. Kah2x.
  • Boleh tengok cuaca. Kalau buruk lebih selamat jangan pergi. 
Keburukannya :-
  • Harga tetap. Online ada diskaun.
  • Beratur panjang untuk beli.
  • Buang masa.
Itu saja. Jadi terpulang. Ada yang kata, kalau apa saja yang boleh stand by dari Malaysia, baik stand by je. Beli saja dari Malaysia. Jimat masa. Tapi kalau cuaca buruk, jadi rugi baliklah kan?

tips ke tokyo disneyland, main di tokyo disneyland, apa yang menarik di tokyo disneyland?

TIPS UNTUK NAIK SEMUA PERMAINAN DI TOKYO DISNEYLAND

Kalau korang nak naik semua rides, Bella dah study tipsnya tau. Antaranya :-
  • Korang seharusnya datang seawal mungkin. Lebih banyak masa korang dalam Disneyland ini.
  • Beli pass untuk dua hari terus. Macam Bella, memang beli dua hari. Tapi satu hari Disneyland dan satu hari lagi Disneysea. Sebenarnya boleh je korang gunakan kedua - dua pass untuk Disneyland saja, atau Disneysea saja.
  • Tidur dekat hotel Disneyland. Mahallah tapi. Bella hotel Legoland pun tak terpergi lagi. Lagilah Hotel Tokyo Disneyland ni. Bolehlah korang pergi paling awal, balik paling lambat.
  • Plan nak naik ride apa dulu. Kaji dekat website sebelum pergi. Bella tak sempat nak kaji apa pun. Maps sebelum masuk pun tak buka. Hahaha. 
  • Kejar Fast Pass. Dia macam siapa cepat dia dapat naik dulu. Tak jual tau. Tapi ikut time yang diberi. Ada 9 permainan yang menawarkan Fast Past ni. Bella tak sempat nak ambil pun. Abis. Sebab slow macam kura - kura. Penat wei. Penat naik bus 7jam dari Osaka pun tak hilang lagi. Nak lumba lari pula. Oh No!! Fast Pass ni korang kena study lebih cara nak guna. Bella tak guna. Jadi tak leh nak cerita lebih - lebih.
  • Download applikasi Tokyo Disneyland untuk tengok waktu menunggu sesuatu ride. Bella nak download dekat Japan. Tak lepas. Korang silalah download siap - siap dari Malaysia ok. 
tips ke tokyo disneyland, main di tokyo disneyland, apa yang menarik di tokyo disneyland?

MAKANAN HALAL DI TOKYO DISNEYLAND

Masa Bella sampai, hujan. Cuaca teramat sejuk. Sejuk giler. Kawan Bella kata sejuk sebab dia dekat dengan laut. Nasib Bella dah stand by baju hujan dari Malaysia. Dari pagar masuk ke dalam Disneyland saja kita perlukan baju hujan. Sampai dalam semua dah berbumbung. Sebelum masuk, kami makan dulu biskut dekat luar takut tak lepas. Sebab sebelum tu dah ada guard tegur. Kami simpan bag dalam loker dan gerak masuk dalam. Tapi Bella tetap bawa kopi 3 in 1 dan biskut dalam bag. Nasib lepas. Penting oo kopi. Lemau giler ni.

Bella kan tak planning. Masuk - masuk ke hulu hilir cari kedai makanan halal. Masuk kedai kebab. Macam. Eh halal ni. Dia jual ayam saja. Tapi macam ada perasaan tak sedap hati, kami kuar dari kedai dan Bella kata dekat HB kita cari nasilah. Masa ini lapar sangat, sampai lupa. Ayam pun bukannya halal. Sembelih macam mana?? Patutlah kaki mengajak keluar. Alhamdullilah.  

Bella dalam keadaan yang sangat penat. Ikut saja kaki melangkah. Masuk - masuk ada perarakan yang comel - comel. Orang ramai selalunya sedih kalau hujan perarakan ini cancel. Tapi Bella bertuahlah sebab perarakan ini tetap dijalankan walaupun hujan. Tapi Bella tak tengok! Sebab lapar.  Baik kita pergi makan dulu sementara semua orang tengah tengok perarakan. Restoran kebanyakannya kosong. Memang betul. Habis saja perarakan dan persembahan. semua orang serbu tempat makan.

Kami masuk ke sebuah restaurant yang comel dan disenaraikan sebagai restaurant halal. Bila Bella tengok menu, wow semuanya nampak sedap. Bella masih lagi bagitahu HB, Bella nak ayam. HB kata ok. Bella pun duduk jaga tempat. Masa duduk tu Bella terfikir. Eh! ayam. Terus Bella call HB cakap cancel. Order lasagna Seafood. Alhamdullilah. Nasib tersedar awal. Dah orang Japan tu macam buat muka. Kan dorang buat cepat. Sorrryyyy!! 

Air pula, HB beli air kopi O. Bella dah pesan. Susu jangan. Tu dia rasanya. Boleh demam. Tak sedap langsung. Nasib Bella bawa 3 in 1. Itu jela kitaorang makan seharian di Disneyland. Bella cadangkan korang bawa makanan sendiri at least roti ikan bilis ke, maggi ke, yang mengenyangkanlah. Tapi sorok - sorok sikit. Kopi jela buat kitaorang bertahan dan bertenanga. Hahaha. Bertenaga sangatlah. Semua show kami tidur. kah2x. 

Tempat solat tiada yang spesifik. Tapi dibenarkan untuk kita bersolat di information counter dibahagian pintu masuk Disneyland. Tempat yang teramat selesa disediakan. Korang bawa kompas untuk tengok dan pastikan kiblat. Bella download Muslim Pro dekat Iphone. Walaupun kuar iklan always tapi kebaikan app ni pun banyak. Hari - hari ada noti masuk waktu dan boleh kesan waktu solat mengikut lokasi. InshaAllah  sangat berguna. 

tips ke tokyo disneyland, main di tokyo disneyland, apa yang menarik di tokyo disneyland?

PERMAINAN YANG SEMPAT BELLA MAIN?

Percayalah, walau laju macam mana pun korang, planning macam mana pun. Korang takkan dapat cover keseluruhan Tokyo Disneyland ini. Jarak dari satu ride ke satu ride pun jauh. Siap sesat - sesat. Lagi satu banyak permainan kanak - kanak. Macam mana korang main? Hahaha. Lagilah Bella yang takda planning apa - apa ni. Sibuk buat itinerary, sampai ter miss planning dalan Tokyo Disneyland ni. Permainan yang Bella sempat main :-
  1. Buzz Lightyear's
  2. Stitch Present Aloha (show) 
  3. It's A Small World
  4. Splash Mountain
  5. Pirates Of The Caribbean
  6. Country Bear Theater (show)
  7. Cinderella's Fairy Tale 
  8. Peter Pan
  9. Mickey's PhilharMagic (show 3D)
  10. Chip n' Dale's Treehouse
  11. Roger Rabbit's Car Toon Spin
Boleh dikatakan semua show yang kami masuk, kami tertidur! Kebanyakan permainan semua untuk budak - budak macam dekat fun fair je. Roller Coaster pun langsung tak seram. Korang naik je. Orang Japan lembut. Roller Coaster dewasa pun macam budak - budak je. Tapi dorang jerit sakan. Bella beria takut nak naik. Sekali nyesal. Takda apa pun yang mengerunkan. Hahaha. 

tips ke tokyo disneyland, main di tokyo disneyland, apa yang menarik di tokyo disneyland?

APA YANG MENARIK DI TOKYO DISNEYLAND?

Apa yang menarik yer? Cantik. Bersih. Rides tak best. Mahal. Eh! Hahaha. Kalau korang beli 2 day pass. Please masuk Tokyo Disneyland dulu, lepas tu baru Tokyo Disneysea. Kalau tak mesti rasa hambar. Semua teater kami tak sempat kejar dan tengok, kami sempat tengok show yang dibuat oleh patung saja.  Menariknya Tokyo Disneyland ini bagi Bella, satu je. Tempat dia sangat indah. Kalau pakai baju puteri rasa nak menari - nari dan berpusing - pusing. Memang cantik. Bagi Bella, yang lain sangat boring. Hahaha. Jujur.

Lainlah korang ada anak. Tokyo Disneyland, 100% sesuai dan seronok jika bawa anak bermain saja. Korang nak honeymoon manja - manja pun boleh juga. Tapi kalau nak have fun gila - gila memang tak. Tokyo Disneyland bagi Bella sangat bosan. Show guna patung yang digerakan. Beratur panjang - panjang ingat ada apa dekat Cinderella tu. Rupanya tempat ambil gambar saja. Orang Japan masuk sini pakai ala - ala puteri dan karektor kartun hanya untuk ootd! Omg!! Jadi kebanyakan rumah, bangunan, tempat cantik - cantik memang takda apa pun. Dorang beratur hanya untuk bergambar. Ya Allah! Kami tak baca. Beratur sama. Patutlah yang beratur semua bagaikan puteri dan sangat in character. Bawa epal dalam bakul, macam tu jela keadaan epal tu. Cermat je dorang. Kalau Bella separuh hari dah serabai dah. Silap - silap bakul pun tercicir. 

Siapa yang dah pernah pergi Disneyland lain, mesti akan rasa macam Bella rasa. Bella dah masuk HongKong Disneyland. Semua ride sama macam HongKong Disneyland. HongKong Disneyland seronok lagi Bella rasa. Banyak ride boleh main. Tak seramai disini. Sini penuh. Semua ride penuh. Tokyo Disneyland ini lebih kepada dunia kanak - kanak. Dewasa dan remaja silalah cari tempat lain. Fikirkan Rm300 yang korang leburkan dan ia membosankan. Kecuali korang macam HB Bella. Target dia nak cover semua Disneyland yang ada. Good luck baby. 

tips ke tokyo disneyland, main di tokyo disneyland, apa yang menarik di tokyo disneyland?

TOTAL PERBELANJAAN BELLA DALAM TOKYO DISNEYLAND

Setakat kiraan mengikut resit yang tersimpan, sebab guna kad HB banyak. Dia tak tahu bagi resit semua dekat bella ke tak. 

2850 + 1610 + 1555 + 322 + 690 = 7027yen = 265myr (Souvenir + Food + Drink)

So Total dua orang termasuk tiket = 21,899yen = 825myr (Mungkin mengikut rate semasa) 

Kalau tak beli keychain dan patung Disney comel - comel lagi murahlah citenya. Ok. Nanti Bella sambung pasal Disneysea pula. Semoga bermanfaat. 

Wednesday

JOM KITA KE MALAYSIA HALAL EXPO 2019

By On 23 January
JOM KITA KE MALAYSIA HALAL EXPO 2019. Korang tahu tak yang Kementerian Pembangunan Usahawan dengan kerjasama agensinya, SME Corporation Malaysia (SME Corp Malaysia) akan menganjurkan Ekspo Halal Malaysia 2019 pada 24 hingga 26 Januari bagi mempromosi produk dan perkhidmatan halal Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) di Malaysia. Kenapa Bella ajak dan rasa kita semua mesti singgah dan pergi ke Ekspo Halal Malaysia 2019 ini? Korang baca sampai abis ok?


Inilah antara sebabnya. Berbagai aktiviti menarik sepanjang Ekspo Halal Malaysia 2019 iaitu :-

  • Pameran
  • Padanan perniagaan oleh SME Corp Malaysia
  • Facebook Live bersama wakil kementerian dan agensi
  • Sesi perbincangan ringkas
  • Penyampaian Anugerah Cabaran Inovasi Islam
  • Sesi business matching. 
Turut dinyatakan akan diadakan juga pameran sebanyak 320 booth yang mempromosikan produk dan perkhidmatan halal oleh usahawan export-ready yang melibatkan enam bidang iaitu :-
  • Makanan dan minuman (F&B) 
  • Bahan ramuan
  • Bioteknologi
  • Kosmetik
  • Penjagaan kesihatan
  • Farmaseutikal serta logistik. 
Banyak sangat ilmu yang kita boleh dapat sambil - sambil cuci mata. Sebenarnya Ia juga sebagai persediaan untuk sukan Olimpik yang bakal dijalankan pada tahun hadapan di Jepun. Masa itu mestilah ramai atlet dan penyokong yang akan membanjiri Jepun, sebab Sukan Olimpik merupakan pertandingan sukan terkemuka didunia dengan lebih daripada 200 negara yang akan menyertainya. Mestilah permintaan makanan halal akan menjadi lebih tinggi. Betul tak?


Memanfaatkan reputasi Malaysia di seluruh dunia sebagai hab Halal global terkemuka, Ekspo Halal Malaysia 2019 yang bertemakan "Malaysia ke Jepun Untuk Olimpik 2020" memberi peluang kepada PKS Malaysia untuk mengeksport produk dan perkhidmatan Halal mereka ke Jepun. Acara ini bersedia untuk menyediakan PKS tempatan ke Sukan Olimpik & Paralimpik Tokyo 2020 (Tokyo 2020) dengan menyediakan komuniti PKS tempatan dengan peluang perdagangan dan rangkaian yang luas yang terdapat di pasaran Halal Jepun yang menarik dan terus berkembang, yang terus didorong oleh Tokyo 2020 yang akan datang.

Terdapat juga perkongsiaan ilmu (Knowledge Sharing).  Bagi usahawan pula, program yang paling di tunggu-tunggu adalah sesi business matching di mana terdapat 300 sesi padanan perniagaan dengan 20 pembeli dari Jepun dan syarikat besar dari negara Malaysia dan Jepun. Selain itu, sesi padanan ini dapat memperluaskan dan meningkatkan pasaran produk halal Malaysia ke Jepun.


Jadi usahawan jangan lepaskan peluang keemasan ini. Korang yang nak tahu produk halal yang bakal mewarnai Jepun pun mesti datang. Takdalah was - was bila sampai Jepun nanti. Masuk percuma tau. Bella pasti akan turut hadir ke Ekspo ini. Untuk makluman lebih lanjut bolehlah www.halal-expo.my.



Thursday

TIPS MEKAP NATURAL ALA KOREA DARI MAK ANDAM KIRI

By On 17 January
Cantik! cantiknya. Bersihnya kulit dia. Licinnya kulit dia. Semua nampak macam anak patungla!! Setiap kali kalau kita tengok drama Korea, K-Pop, mahupun Deabaking!! dengan simple make up, dorang kelihatan sangat cantik dan kulit nampak sangat bersih. Semua menjejes air liur nak kan Oppa dalam drama tu. Eh! Nak kulit macam tu. Percaya tak? Lelaki Korea pun pakai mekap. Sebab tu kulit dorang nampak sangat sempurna. Masa Bella pergi Korea, Bella memang nampak kulit dorang kebanyakannya licin tanpa masalah sebab cuaca disana dan pemakanan dorang yang sangat eat clean. Sayur adalah hidangan utama. Kurus Bella masa Travel ke Korea. Tapi, kulit dorang tak glowing. Korang tengok glowing bersinar - sinar tu, mestilah effect mekap. Jadi, Bella amat berbesar hati nak kongsikan dengan korang ilmu dan TIPS MEKAP NATURAL ALA KOREA DARI MAK ANDAM KIRI. Terus kebabom kalau korang gunakan Tips ini. 

LAMAR WEDDING PUSAT PERKAHWINAN

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Kaki melangkah laju menuju ke deretan rumah kedai yang nampak macam biasa. Tercari - cari juga mana Lamar Wedding ni? Rupanya di tingkat atas. Panjat tangga, tekan butang, buka kasut salam diberi. Tu dia!! Detail tau setiap pergerakan Bella cerita. Bila masuk, wah!! indahnya pelamin!. Teruja Bella sebab dalaman Lamar Wedding ini, memang sangat cantik! Tersusun berpuluh - puluh pasang baju yang wow dan pelbagai warna. Paling penting up to date dan mengikut trendy sekarang. Mak oi! Cantik sungguh.

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Nama pun Mak Andam Kiri. Mestilah senonim dengan pengantin. Jadi korang jangan risau. Lamar Wedding ini memang pusat setempat buat pengantin. Terbaik! Semua ada tersedia. Tinggal pilih yang sesuai dengan bajet dan tema korang saja. Bella teruja dengan gaun - gaun meleret dan cermin besar yang terdapat dalam butik ni. Cermin sangat penting ok buat pengantin. Bila tanya orang mesti semua akan kata cantik. Bila ada cermin besar macam ini. Ha! memang puas hati. Boleh nilai sendiri.

KELAS MEKAP MAK ANDAM KIRI

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Masuk ke bilik khas untuk belajar mekap. Wow! Lengkap. Cukup lengkap. Ini pun sudah bersepah selepas kawan - kawan Bella buat onar dalam bilik ni. Kalau tak memang kemas. Clean and Clear. Patutlah kelas ini tidak dibuka kepada ramai peserta. Sebab ia amat exclusive dan terhad. Dapat banyak kali bertentangan mata dengan Mak Andam Kiri dan kalau banyak soalan boleh tanya direct. Tapi soalan korang haruslah berkaitan dengan look dan mekap yang sedang diajar, senang terus nak terangkan sambil buat contoh. Jangan soalan yang merepek ok.

TIPS MEKAP NATURAL ALA KOREA DARI MAK ANDAM KIRI STEP 1 - PRIMER 

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Asas, langkah awal adalah menyapukan primer ke muka. Mak Andam Kiri gunakan Primer jenis Burberry. Mak Andam Kiri bagi Bella satu titis kecil saja untuk disapukan ke muka sebelum memulakan mekap. Walaupun hanya setitis kecil, tapi dapat menyapu keselurahan wajah Bella. Nampak sangat la muka Bella kecil. Hehehe. Primer ini bertujuan mengekalkan mekap dekat wajah. Bagi tahan lamalah mekap tu cite dia. Mak Andam Kiri pakai brand mahal. Bella beli dekat Althea Korea je. Ok juga. Selain dari tahan lama, mekap jadi sangat - sangat smooth. Gambar dekat atas nilah Primer Burberry. Korang boleh Google untuk imej yang lagi jelas.

TIPS MEKAP NATURAL ALA KOREA DARI MAK ANDAM KIRI STEP 2 - KENING


cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Bukan biasa - biasa tau. Lukis kening pun ada teknik dan gaya. Bella masa dalam kelas ni, memang rasa susahla nak ikut tips dari Mak Andam Kiri untuk melukis kening. Bella perasan yang kening Bella ni. tebal sebelah. Buntu betul masa Bella nak lukis bagi sama dan bagi nipis. Nasib Auni tunjuk dan betul kan. Lepas Auni dah baiki sebelah, sebelah lagi pula nampak pelik. Bella habis banyak masa untuk baiki kening Bella. Nasib menjadi. 

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Mak Andam Kiri gunakan gam kening ni. Lepas korang lukis kening, gunakan gam ini untuk memberikan impak atau kesan kening itu akan bertahan. Dia takkan berlari 100m walaupun korang lasak. Kecualilah korang pergi lap atau gosok kening tu kan. Bella pertama kali tengok gam kening ni. Mak andam kan.. mestilah lengkap. Tapi, bagi Bella, untuk kening Bella tak perlu kot. Bella rasa cukuplah ia terukir. Dia nak berlari 100m Bella tak kisah. Hahaha. Bella rasa, kening Bella still consider ok la. 

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Nampak tak? Cara penggunaan gam kening ni? Kena tekan kuat sikit bagi kening betul - betul terletak cantik selepas dibentuk. Bella macam heh sakit tak tu? Model kata tak sakit pun. Hahaha. Over tau Bella. Caranya korang kenalah tarik dan naikkan kening tu supaya effect muda jelita dekat muka korang. Jangan mendatar atau ke bawah. Nanti nampak kertu. Hahaha. 

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Lepas dah bentukan dengan cantik, sesuai dengan bentuk muka, letakkan concealer untuk menutup lebihan bulu kening di bawah dan diatas kening. Bagi Bella, part ni memang susah sebab Bella terpadam kening yang Bella dah lukis sebelum ni. Alamak!! Tak biasalah katakan. Mak Andam Kiri kata, takpe, gelapkan je balik dan gosok dengan berus. Perghhh!! buang masa sungguh ko ni Bella. Kena buat semula.

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Masing - masing dengan kening yang terukir indah. Ini wajah mereka sebelum yer. Sebelum mekap. Kening je yang dah siap. Dorang dah berpose - pose bagai. Bella masih dengan berus. Tak siap lagi. Tapi sebenarnya, Tips melukis kening ni, korang boleh sesuaikan dengan kretifviti korang. Lepas join kelas Mak Andam Kiri ni, Bella ubah sikit cara melukis kening ni, dengan cara yang Bella rasa paling selesa dan senang. Masa jumpa Mak Andam Kiri buat kali ke-2, dia cakap kening Bella jadi! Ya! Paling penting korang kena tahu asas dan teknik yang betul untuk melukis kening saja. Bella dah faham dan tahu, korang boleh ubah mengikut kefahaman korang. Bella takda pun gam kening. Bella aplikasikan teknik yang Bella belajar dengan barang yang sudah ada dirumah saja. Legala cikgu kata jadi. Hehehe.

TIPS MEKAP NATURAL ALA KOREA DARI MAK ANDAM KIRI STEP 3 - FOUNDATION


cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Inilah foundation yang Mak Andam Kiri gunakan. Brand Naturator. Bella baru pertama kali dengar. Selama ini Bella memang tahu jenis cecair saja. Bella tak pernah tahu ada foundation yang dalam bekas krim ni. Bella memang tak pakai krim muka. Jadi segala bentuk bekas yang macam ni, Bella sangkakan ia adalah krim muka. Foundation ini pula, memang A! sekali pakai terus jatuh hati. Bukan Bella saja tau. Semua yang pakai suka dan beli. Jangan tak tahu. Bella pun beli satu set. Best sangat.

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Mak Andam Kiri kata, kalau guna foundation ni, takyah pakai UV protection pun takpe. Sebab ia dah dilengkapi dengan UV protection. Cara pakai pun senang sangat. Calitkan keseluruh muka. Calitkan dekat kawasan yang bermasalah lebih sikit. Bella sejenis sayang mekap. Bella calit sikit - sikit je. Sampai semua tegur. Bella dah pakai foundation ke belum? Ya ampun, nampak sangat sebelum dan selepas memang flawless gitew. Lepas tu, korang nampak span tu? Dap dap kan dekat muka bagi rata. Bella paling suka masa dap dap span ini ke muka untuk ratakan foundation. Ada bau wangi. Mak Andam Kiri kata foundation tu wangi. Lama Bella dap sebab ketagih bau wangi tu. Adoi bila nak siap mekap Bella ni. Dah lah nipis.

TIPS MEKAP NATURAL ALA KOREA DARI MAK ANDAM KIRI STEP 4 - SHADING

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Mak andam kiri menunjukkan berus yang betul untuk buat shading. Bella selama ni memang main belasah je gunakan berus yang memang sudah ada dalam bekas shading Bella tu. Memang besar gedabak. Shading pipi memang Bella selalu fail sebab bercapuk. Tengah mesti pekat. Kadang kadang tak nampak sangat. Normally Bella memang jarang sangat buat shading sebab kita pakai tudung. Tertutup abis la shading Bella semua. Gaya tudung Bella plak jenis yang kulup tak nampak muka sangat tu, HB yang suka. Bella nak lilit gaya lain dia tak bagi. Huh! 

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Tapi, dengan berus dan shading powder yang sama, bolehlah buat mancungkan hidung. Ha yang ni Bella memang selalu buat sebab hidung Bella kembang semangkuk. Cuma tak tahan lama. Makan pedas sikit, berpeluh tang hidung, kembang balik. Kah2x. Tapi is ok. Janji dah ambil gambar dekat seluruh majlis kan. So, ok la. Shading ni selama ni Bella memang ikut tutorial saja. Kadang - kadang jadi, kadang - kadang tak. Bila Bella dah join kelas ni, baru Bella tau. Shading Bella capuk sebab base mekap Bella yang nipis. Base mekap pun tak rata dan kemas, macam mana shading nak kemas. Lepas tu, main belasah je masa pakai. Bila korang nak mekap ini satu je, korang kena rajin blend. Malas, memang bercapuk. 

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Model ini dah sedia kurus kan? Bila buat shading lagi nampak berbentuk tirus. Kalau korang nak tahu, untuk gunakan berus shading ni, korang kena mula dari atas tulang pipi dan ke bawah. Blendkan. Kalau pekat sangat takpe. Kalau pudar tambah. Pastikan pilih powder shading yang lebih gelap. Jangan cerah plak. Tak nampak la.

TIPS MEKAP NATURAL ALA KOREA DARI MAK ANDAM KIRI STEP 4 - LOOSE POWDER

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Bella selalu tengok tutorial orang pakai loose powder ni. Bella pun ada. Bella always tertanya - tanya. Apalah fungsi loose powder ni. Nampak takda beza pun muka. Sama je. Bella ada pun tak pakai. Rupanya dia akan membuatkan mekap kita nampak kena. Nampak sangat semula jadi cantik. Nampak macam flawless yang sempurna. Takdalah nampak terang sangat macam badut. Owh gitew rupanya. 

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Cara pakai dia pula, dap je keseluruh muka. Tapi jangan dap dekat shading. Bella sampai kening - kening Bella dap. Hilang lagi kening Bella. Tapi takpe, sebab loose powder ini senang nak sapu. Korang jangan takut - takut pakai. Pakai je macam tepung gomak. Bella pula, pakai sayang - sayang. Sikit je Bella dap. Masa pakai eyeshadow hilang semua bedak. Adoi. Bila Bella dah tahu, fungsi loose powder ini dekat muka Bella, Bella just pakai UV, loose powder dan pelembab bibir bila kuar dekat - dekat. Senang nak solat nanti. Pakai macam tu pun dah nampak ok. Berserilah sikit. Bella hanya nak hilangkan muka macam tak siap tu je. Hahaha. Nampak berseri sikit cukuplah. Korang boeh beli foundation dan loose powder yang best ini dekat Mak Andam Kiri tau. Dia ada jual.

TIPS MEKAP NATURAL ALA KOREA DARI MAK ANDAM KIRI STEP 5 - EYESHADOW

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Masa pakai eyeshadow Mak Andam Kiri gunakan blusher sebagai base sebab nak look ala-ala Korea kan? Look pinkish gitew. Cara pakai eyeshadow ikut kretiviti korang. Mekap look kali ini, Mak Andam suruh kami pakai eyeshadow gelap dihujung mata dan bucu mata tambahkan dengan warna silver. Memang jadi comel mata. Bella tengah cari beberapa barang mekap yang macam Mak Andam Kiri punya. Tapi Bella ada masalah malas keluar rumah.Hehehe. Tunggu laki cuti jela. 

TIPS MEKAP NATURAL ALA KOREA DARI MAK ANDAM KIRI STEP 7 - MASKARA

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

Ini dah nak final step. Tapi muka Bella masih tak siap lagi. Kena pakai bulu mata palsu untuk menonjolkan mekap kita. Tapi korang harus tahu yer. Bella baru tahu ni lepas Google. Ada yang kata memakai bulu mata palsu haram. Ada yang kata pakai bulu mata palsu takpe, jangan sambung atau panjangkan. Bagi Bella yang dah was - was ni dan ambil pendekatan yang memakai bulu mata palsu ini haram, jadi Bella takkan pakailah. Walaupun, bila kita tak pakai bulu mata palsu, mekap nampak biasa - biasa, tapi biarlah. Janji diredhai. Redha Allah s.w.t tu yang penting. InshaALLAH. Yang baik tu ambil ok. Bulu mata Bella sendiri pun dah panjang sebenarnya. Jadi pakai maskara dan eyeliner cukup dah. InshaALLAH suami senyum lebar tengok. 

TIPS MEKAP NATURAL ALA KOREA DARI MAK ANDAM KIRI STEP 7 - BLUSHER

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri


Finally!! Siap!!! Pakai blusher, atas shading. Sapu - sapu mekap berlebihan dekat muka tu. Look Korea yang sangat semulajadi. Bella balik jumpa HB, terus HB kata cantiknya. Barang mekap apa Mak Andam tu guna? Mekap sendiri ke? Bella kata haah. Mak Andam Kiri ajar, kami ikut. Bella pun cucuk la lagi. Cakap mekap yang Bella pakai ni, semua Mak Andam Kiri ada jual. Boleh beli. HB kata ok. Beli semua. Wow!! Bella pun terus order apa yang boleh dibeli dari Mak Andam Kiri. Tapi permintaan tinggi korang. Banyak item yang cepat abis dan laku keras. Bella sempat grab foundation dengan loose powder saja. Tapi tulah, ilmu kalau tak amalkan cepat hilang. Nak power kena mekap hari - hari. Bab eyeshadow je Bella cepat lupa. Lupa cara nak pakai. Lain - lain Alhamdullilah masih mekar diingatan sebab cara Mak Andam Kiri ajar, simple tapi result terbaik.

HASIL TIPS MEKAP NATURAL ALA KOREA DARI MAK ANDAM KIRI

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

cara mekap, mekap ala korea, baju pengantin cantik, mekap cantik, mak andam kiri

WOW!!! Adakah ini semua kawan - kawan dan mak - mak dari KBBA. Cunnya korang. Mekap Bella paling nipis. Sampai tak dapat kamera capture. Hahaha. Tak biasa mekap tebal. Mekap nipis sikit pun rasa rimas. Kelas belajar mekap yang terbaik Bella pernah join setakat ini. Senang ingat. Senang practice kan dekat rumah. Apa yang penting kami semua mekap sendiri! Terus comel lote. Ya ampun. Siapa nak belajar? Detail kat bawah. Seriously teknik yang diajar korang akan dapat dan cepat tangkap. Bella dah mekap sendiri 3kali semua jadi. Cuma tinggal lengkap 2 3 barang bagi betul - betul jadi look ni balik. Korang bolehlah belajar juga. Bertempat di :-


Lamar Wedding & Event Managemnt
No. 2A, Jln. Selaseh 18
Tmn. Selaseh Fasa 2
68100 Batu Caves.
🌎Waze/maps: Sentuhan Bussaina, Taman Selaseh
👰Wedding planner, Event Management, Catering, Modelling Agency, Catwalk Class, Make-Up Class, Spa etc.

Monday

MENCARI MAKANAN HALAL DI JEPUN

By On 07 January
Bella rasa mengembara dan melancong  adalah minat dan aktiviti yang menyeronokan. Bagi sesetengah orang pula ia adalah aktiviti yang wajib  dilakukan setiap tahun atau bulan sebagai aktiviti keluarga. Bagi Bella pula ia sudah menjadi suatu impian untuk memenuhi perjalanan hidup Bella dengan diselitkan pengembaraan ke seluruh dunia, terutama ke tempat yang Bella tak pernah jejak lagi. Pengalaman mengembara ke Jepun adalah satu pengembaraan baru yang amat menyeronokan. Tempat bersih, penduduk baik, maju, cuma makanan halal amat - teramat susah nak dijumpai.

MENCARI MINUMAN HALAL DI JEPUN

Malaysia Halal Expo 2019

Sepanjang dekat Jepun, air ni jela kami minum. Masa lapar, cari air ni. Alas la perut sikit. Air lain tak tahu halal ke tak. Tapi paling hebat, mesin gedegang dekat Japan ni, kuar air panas!! Ya ampun. Korang bayangkan, masa tengah tangan sejuk nak beku tu dapat pegang air panas. Dekat Jepun ini sajalah yang menyakinkan Bella untuk minum. Sampaikan setiap kali lalu di mesin air ni, memang kami akan telek dan perhatikan, ada tak air ini dijual.

Malaysia Halal Expo 2019

Ada juga yang mengambil inisiatif sendiri bawa minuman dan makanan halal dari Malaysia. Lapar nak kena jalan jauh pula. Susahkan? Bella setakat bawa benda kecil - kecil ok la. Bagi Bella wajib bawa kopi ke Japan, sebab kopi dorang tak sedap. Bella rela bagi banyak Space untuk baju ootd  Hahaha. Plus Bella lagi suka untuk mencuba makanan baru di negara orang. Pengalaman yang paling menyeronokan bagi Bella. Bukan senang nak dapat rasa. Tapi benda macam ni mana boleh paksa kan? Lain orang, lain caranya.

MENCARI MAKANAN HALAL DI JEPUN


Nak berseronok dalam mencuba makanan Jepun tak salah, tapi mencari yang halal dalam islam itu wajiblah kan? Bagi orang yang bukan islam, Halal itu adalah selain arak dan babi. Padahal cara dan penyediaannya juga diambil kira. Masa Bella dekat Jepun, memang penat cari makanan halal. Semuanya amat mahal dan tersorok. Lagi pula, agama Islam sangat minoriti dekat Jepun. Percayalah cakap Bella, walaupun korang jumpa senarai makanan halal di Jepun, tapi mencarinya tak semudah disangka. Makanan yang disenaraikan halal di Family Mart dan 7 - Eleven pula memang macam goreng pisang panas. Hot! Laku keras. Walaupun sekadar Onigiri.

MALAYSIA HALAL EXPO 2019 MEMUDAHKAN PENCARIAN MAKANAN HALAL DI JEPUN


Betapa susahnya cari kedai makan Halal, bila Bella dan HB jumpa signboard Halal, kami masing - masing memanjatkan rasa kesyukuran dan menjerit kegembiraan. Akhirnya dapat makan! Macam tu sekali tau. Korang patut bersyukur sebab Malaysia Halal Expo 2019 bakal diadakan di Kuala Lumpur Convention Centre. Ia sebenarnya adalah untuk persediaan Olimpik 2020 nanti. Apa yang paling Bella suka sekali, Expo ini turut mengajak pengusaha produk Halal di Malaysia untuk bersama - sama menyertai memasarkan produk Halal di Jepun. Wow!. Kalau Bella ada produk sendiri dah lama Bella join sekali. Peluang terbaik ni untuk memasarkan produk buatan kita, atau lebih tepat buatan Malaysia ke Jepun. 


Ia adalah satu peluang keemasan yang tidak boleh dilepaskan. Dengan Adanya bantuan Kementerian Pembangunan Usahawan dan SME Corp Malaysia, mereka telah mempunyai stratergi sendiri untuk membantu usahawan tempatan membawa masuk produk Halal buatan Malaysia ke negara Jepun. Tujuan Expo ini memang untuk memasarkan produk - produk Halal ke Jepun sempena sukan Olimpik 2020 maknanya memang sudah ada jalan bagi pengusaha. Korang cuma tinggal sertai saja Expo ini.

JOM RAMAI - RAMAI KE EXPO 2019 



Tiba - tiba Bella rasa nak wujudkan produk makanan sendiri bila tengok peluang dan market luas yang menanti. Korang jangan risau mengenai status Halal pada produk makanan korang, sebab sijil Halal Jakim diiktiraf di Jepun. Market ini bukan terhad hanya kepada pelancong dari Malaysia sahaja, tetapi turut merangkumi pelancong dari negara islam yang lain.Korang yang nak datang singgah tengok produk makanan yang bakal menembusi pasaran Jepun pun boleh. Apa salahnya support product tempatan kan? Jomla kita beramai-ramai ke MHE 2019 (Malaysia Halal Expo) yang bakal mengegarkan Sukan Olimpik 2020 ini.  Untuk Maklumat Lanjut Sila lawati :

Facebook : Malaysia Halal Expo 2019
Lokasi : Kuala Lumpur Convention Centre
Tarikh : 24-26 Januari 2019

Semoga bermanfaat

Bella Idura & MEDIA

Bella Idura & MEDIA
METRO AHAD

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Lembaga Zakat Selangor

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Blogger Jemputan Tumit Tinggi TV1

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Berita Harian