Enter your keyword

Monday

KELEMBAPAN WAJAH SEMPURNA DENGAN ALTHEA BARE ESSENTIALS

By On 30 April
Lama dah Bella nak kongsikan sebenarnya mengenai rangkaiaan produk kecantikkan dari Althea Korea yang sibuk digosipkan sekarang ini. Semua bergosip mengenai keberkesanannya dalam mengekalkan Kecantikkan dan KELEMBAPAN WAJAH SEMPURNA DENGAN ALTHEA BARE ESSENTIALS. Bella pun tidak mahulah ketinggalan mencuba produk yang dikatakan terbaik dari Althea Korea ini.

3 ASAS MUDAH PENJAGAAN WAJAH 

tips kelembapan wajah

Hanya dengan 3 langkah asas yang mudah korang akan dapat mengekalkan kelembapan wajah dan mendapatkan kecantikkan kulit yang korang inginkan. Bukan itu sahaja, ia juga akan memberikan kesan berganda dengan mengekalkan kesihatan kulit dan juga mencerahkan kulit dalam masa yang sama. Hanya dengan 3 langkah yang tidak akan membebankan kulit muka dengan penjagaan yang bermacam ia akan membuatkan kulit wajah kita lebih berehat dan lebih mudah untuk dijaga. Barulah wajah kita akan dapat kulit yang bermaya dan berseri tanpa mekap yang tebal.

CONTOUR CLEANSER


pembersih muka terbaik

Ia sama saja seperti pencuci biasa. Sesuai untuk semua jenis kulit. Tapi apa yang sangat istimewa mengenai Contour Cleanser ini adalah ia bukan saja mencuci kulit wajah dengan kandungan utamanya iaitu ice plant, dalam masa yang sama ia membantu kita mendapatkan dan membentuk wajah menjadi V-Shape. Seriouslaaa.. ??? Ini buat Bella tak sabar - sabar nak cuba! Selain dari bahan utamanya ice plant yang berfungsi untuk menghidratkan dan mengurangkan kesan kemerahan pada kulit, terdapat juga didalamnya lemon myrtle yang kaya dengan vitamin c dan antioksidan untuk menguatkan kulit. Banyak sungguh kelebihannya kan? Harganya pula sangat murah dan berpatutan. Harga Contour Cleanser hanyalah RM23 sahaja. Murahkan?

PRIMER WATER

tips kelembapan wajah, cantik macam korea

Ia seakan - akan toner. Menggunakan snow lotus sebagai bahan asas yang penting dalam melicinkan  dan mencerahkan kulit. Selain daripada itu, patented dewdrop formulation yang terdapat didalam primer water ini akan bertindak sebagai pengecas semulajadi untuk memberikan kelembapan segera. Ia juga boleh digunakan sebelum memakai make up. Teksturnya tidak terlalu cair atau berminyak memang memudahkan kita untuk menyapunya dimuka. Jangan risau sebab ia cepat saja menyerap. Harga Primer Water pula hanyalah Rm43 sahaja. Owh! lupa. Ia juga mempunyai fungsi 2 dalam 1 iaitu toner dan primer. Jadi tidak perlu mempunyai banyak produk penjagaan wajah. Mudah sangat kan?

FIXER CREAM


penjagaan wajah gadis korea

Ia berfungsi sebagai krim wajah yang kaya dengan aktioksidan. Menggunakan bahan utama trehalose, wild green tea dan baobab tree extract. Wild green tea berfungsi untuk meningkatkan kolagen dan antioksidan. Bella rasa ia diformulasikan dengan begitu baik kerana tiada langsung kesan berminyak pada muka selepas memakainya. Ia juga cepat menyerap dan memberikan penghidratan kepada kulit selama 24jam. Ramai kawan Bella kata, perubahan positif dengan penggunaan fixer cream yang berterusan kulit terasa semakin lembut dan lembab! Korang tak nak ke? Harganya pula hanyalah Rm50.

CARA MENDAPATKAN KELEMBAPAN WAJAH SEMPURNA DENGAN ALTHEA BARE ESSENTIALS



Gunakan Contour Cleanser terlebih dahulu sebagai pencuci muka setiap pagi dan sebelum tidur. Ia bertindak mencuci dan menyegarkan wajah. 


Selepas muka dicuci bersih tanpa meninggalkan sisa kotoran mekap, gunakan pula PRIMER WATER yang bertindak mencuci jauh lagi kedalam memastikan tiada kotoran yang tertinggal atau melekat. 


Sapukan FIXER CREAM sebagai langkah terakhir untuk mendapatkan kelembapan wajah sempurna dengan Althea Bare Essentials. Mudah dan amat diyakini keberkesanannya.

MAKLUMAT LANJUT

FB : Althea
Instagram : @altheakorea

Saturday

10 HIDANGAN YANG MESTI DICUBA DI ARMADA PETALING JAYA

By On 28 April
Bella masih teringat lagi, masa itu Bella baru saja kerja. HB tiba - tiba teringin nak makan buffet ramadhan. Kebetulan Bella kerja di Petaling Jaya. Bulan puasa kebanyakkan tempat banyak yang penuh tapi HB memilih untuk makan di Armada Hotel Petaling Jaya. Amboi sangat kan, mentang - mentang orang nak belanja. Tapi masa tu gaji pun basic saja, rasa macam harga buffet tu ya ampun!! mahalnya. Bella macam alamak!! dah janji nak belanja kan? Redha jela, tapi masa tu memang puas hati dengan layanan dan hidangan yang dihidangkan. Pada tahun ini lebih murah rezeki bila Hotel Armada menjemput untuk merasai terlebih dahulu Buffet Ramadahan yang bakal dihidangkan. Jadi, Bella nak highlight kan 10 HIDANGAN YANG MESTI DICUBA DI ARMADA PETALING JAYA.


10 HIDANGAN YANG MESTI DICUBA DI ARMADA PETALING JAYA

RAMADHAN BUFFET CITARASA KAMPUNG 2018 DI UTARA COFFEE HOUSE

Bella  dijemput untuk merasai buffet ramadhan di Armada Hotel Petaling Jaya ini yang bertemakan Citarasa Kampung di Utara Coffee House. Hotel yang lengkap dan terletak di tepi jalan. Senang sangat kami dapatkan tempat untuk meletakkan kenderaan kami. Masuk ke dalam berdekatan penyambut tetamu tepi tu saja Utara Coffee House.

10 HIDANGAN YANG MESTI DICUBA DI ARMADA PETALING JAYA

Cantiknya Utara Coffee House ni. Bella di minta untuk duduk dimana saja yang Bella suka sementara hidangan sedang disiapkan. Banyaknya makanan dan sedap - sedap nampaknya. Perut terus berbunyi minta diisi. Huhuhu. Terus rasa lapar bila tengok hidangan yang disusun indah dan menarik perhatian. Bau sedap lagilah. Jom Bella kongsikan menu apa yang sampai sekarang Bella masih teringat - ingat tau.

SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API

sidut sedut masak lemak cili api, resepi masak lemak cili api, armada hotel

Siput sedut masak lemak cili api ni memang makanan pertama yang Bella nak rasa sangat sebab siput sedut masak lemak cili susah nak dapat bila di KL. Kalau jumpa pun kuahnya ya ampun. Macam air. Santan langsung tak rasa. Macam masak nak tak nak je. Tapi dekat sini rasanya memang cukup ummppp!! satu meja berlawan menyedut. Semua bertambah - tambah. Bayangkan kesedapan siput sedut masak lemak cili api Armada Hotel PJ ini. Memang cukup rasa. Rasa manis santannya dan kesegaran siput sedutnya memang sukar dilupakan.

KETAM MASAK BERLADA

ketam masak berlada, ketam sedap, armada hotel PJ


Ketam masak berlada menu kedua yang Bella rasa amat menepati citarasa tekak Bella. Sedap!! Walaupun ketam yang digunakan bersaiz biasa, tapi kemanisan ketam itu meresap masuk kedalam sambal yang menyaluti setiap ketam ini. Sambalnya cukup sempurna. Rasa manisnya, pedasnya dan masinnya memang menwujudkan keseimbangan rasa yang sempurna. Bila orang tanya dengan Bella apa yang wajib dirasa bila makan di Armada Hotel PJ ini mestilah ketam masak berlada ini! Yummy sungguh!

SUP TULANG RUSUK



Masakkan sup adalah masakan kegemaran Bella! Hirup panas - panas makan macam itu saja pun memang rasa puas. Kepanasan sup tu buat Bella rasa wah! dan segar. Sup tulang rusuk di Armada Hotel ini pula sentiasa dipanaskan. Dagingnya cukup empuk dengan rasa rempah ratus turut dirasai semasa menghayati keempukkan daging ini. Jarang Bella rasa daging yang empuk tapi keadaan daging tu, tidak hancur. Kesegaran rasa daging tetap dirasai walaupun sentiasa dipanaskan. Satu mangkuk Bella hirup seorang saja. Memang sedap. 

SAMBAL HIJAU TERUNG PIPIT DENGAN BELACAN

buffet ramadhan paling sedap di petaling jaya


Sambal hijau terung pipit dengan belacan ini HB yang mula rasa dulu. Dia yang ambil dan suruh Bella rasa. Muka serious kata sedap! Bella baru toleh nak rasa sikit dekat pinggan dia tengok dah licin. HB memang suka ulam - ulaman dan sayur pahit - pahit macam ni. Bella pun ambil sedikit untuk rasa. Apa yang terbaiknya, rasa belacan tidak terlalu naik. Jadi masakkan ini tidaklah berbau busuk belacan. Kalau tak tengok nama masakan ini, Bella memang takkan tahu ada belacan dalamnya. Setiap kali menguyah ikan bilis pasti kita akan tergigit sekali terung pipit. Jadi, kepahitan terung pipit ini, terus diselamatkan dengan kemanisan dari sambal ikan bilis. Memang terangkat kalau makan dengan nasi putih. 


MASAKKAN KAWAH EKOR LEMBU MASAK ASAM PEDAS


buffet ramadhan terbaik di petaling jaya

Bella sebenarnya tak makan sangat daging lembu. Apa tah lagi ekor lembu. Waduh.. nampak saja menu ini Bella terus skip. Masa Bella dah rasa semua. Puas menyedut siput sedut Bella asyik terdengar deretan meja sebelah menyebelah menyatakan yang asam pedas hidangan yang paling sedap dan mereka paling suka. Bella macam "Eh, ada ke menu asam pedas?" Bila Bella tengok balik rupanya Ekor lembu masak asam pedas. Alamak!! ekor pula. Bella pun ambil sedikit saja dan kuah sedikit. Bila rasa, serious!! memang sedap dan terangkat. Takda langsung rasa hanyir. Rasa unik ekor tu, buatkan rasa asam pedas ini lain dari yang lain. Memang penuh ummphhh!!

DAGING KICAP BEREMPAH

bffet ramdhan sedap pj

Daging kicap berempah mempunyai rasa manis yang unik. Siapa je yang tak suka makan kicap kan? Nasi putih panas, goreng telur, letak kicap kadang kala buatkan kita bertambah - tambah makan nasi kan? Inikan pula masakkan berkicap dengan rempah tambahan. Memang lagi terangkat la.

IKAN BAWAL MASAK TERUTUP

ikan bawa masak terutup, ramadhan buffet


Ikan bawal masak terutup ini mengenegahkan rasa ikan bawal goreng yang disaluti sambal yang seakan - akan sos. Rasa sambalnya tidak terlalu pedas tapi cukup rasa. Rasa bawal goreng memang memikat. Kekenyalan ikan bawal goreng masih dapat dirasai walaupun telah bersalut dengan sambal. Rasa nak minta resepi je. Mesti bangga bila dapat masak macam ni untuk mak mentua kan? 


SERAWA DURIAN DENGAN PULUT

SERAWA DURIAN, PULUT

Serawa durian di Armada Hotel ini memang sangat - sangat lazat. Langsung tak kedekut durian. Walaupun biji duriaannya tidak kelihatan, tapi rasa dan kepekatan duriannya memang memenuhi mulut setiap kali makan. Bila nampak saja pulut dan serawa durian ini, Bella terus rasa nak melompat. Sebab ia adalah makanan kegemaran dan  paling diminati HB. Bila HB seronok kita pun jadi seronoklah. Penat dia jadi jurukamera kan? Serawa durian ini HB makan masa sampai dan masa nak balik. 2 mangkuk dia seorang saja. Memang sedap. Masa nak cerita dekat korang ini pun, banyak kali telan air liur. 

LAKSA THAILAND

LAKSA THAILAND


Menampilkan kelainan dengan menghidangkan laksa thailand. Wah!! Lain sungguh!! Kuahnya seakan - akan diletakkan santan dan susu. Tapi sedap. Memang sangat lain dengan laksa penang ataupun laksam. Semangkuk nak makan kongsi dua orang memang tak cukup. Sebab sedap!


MAKLUMAT LANJUT 




Ini adalah menu - menu yang Bella rasa sebab utama kenapa korang kena datang ke sini masa Ramdhan nanti. Bella pun rasa nak tempah awal khas untuk ramadhan nanti. Sedap. Memang puas hati. Maklumat lanjut :-


14 May 2018 - 14 June 2018 bertemakan citarasa kampung, RM88 dewasa dan RM45 kanak - kanak.

Reservation :- 03 7954 6888 ext 4557

Korang kalau tempah lebih awal dan banyak akan dapat FREE voucher tau. Apa tunggu lagi? Cepat - cepat tempah ok. Salam.

Thursday

BERGAYA DENGAN BAJU KOREA

By On 19 April
Bella ke Shilla Millennium Park yang seriously amat cantik dan kaya dengan seni bina. Ia terletak di daerah Gyeongju Korea. Kami ke sini menaiki bas. Bella akan cerita kemudian mengenai keindahan dan keunikkan Shilla Millennium Park ini, tapi Bella nak cerita dulu mengenai baju korea. Bella BERGAYA DENGAN BAJU KOREA. Bukan baju fesyen Korea yang biasa - biasa tau. Tapi ini, baju tradisi rakyat Korea. 

bercuti ke korea, Bella idura, shilla park

Tempat yang amat luas dan ada lebih 18 tempat menarik disini dan Bella rasa, kalau korang masuk ke dalam sini untuk mencuba dan melihat kesemua yang menarik disini, satu hari suntuk diperlukan. KTO memilih untuk membawa kami mencuba pakaian tradisi rakyat Korea. Jadi kami jalan terus ke tempat yang dimaksudkan tanpa singgah ke tempat lain walaupun keadaan dikiri dan kanan kami sangat cantik. 

baju tradisi korea

baju tradisi korea, jalan - jalan ke korea

Banyaknya baju! Cantik pula tu. Bella terus memilih baju yang sesuai dikenakan dengan tudung yang Bella pakai. Susah juga pakai baju ni. Siap ada pembantu untuk pakai baju ini. Nak tahu Bella pilih baju apa? 

TARAAAAAAAAAAAA!!!!!!!






Cantik tak? Terkejut tak tengok Bella pakai baju kain kembang ala - ala puteri ni? Tapi sayang sangat. Lengannya separuh. Minta yang lengan panjang dah takda. Terpaksalah pakai. Ini Bella tangkap gambar dalam kedai, dan kami sepakat untuk keluar mengabadikan kenangan di bawah pohon sakura. Tapi tak boleh jauh - jauh. Depan kedai je boleh. 


pakaian tradisi jepun, hanbook


Pandai sangat tau fesyen Blogger sebelah ini pilih baju yang amat sesuai dengan dia. Nampak comel sungguh. Pakaiaan yang dalam Bella tu tak kemas. Nampak gemuk plak. Sedih. Tapi dorang yang dekat sini semua cakap cantik Bella, macam baju ini memang khas untuk Bella plak. Alamak!! kembang hidung. Hahahaha. 

bercuti ke korea

bercuti ke korea

Selain boleh mencuba pakaian tradisi Korea disini, terdapat juga berbagai barangan cenderahati yang dijual disini. Bella macam berminat nak beli pedang tu sebab HB suka. Tapi takut tak lepas bawa balik je. Jadi Bella  memang sekadar cuci mata saja. Lagipun kami hendak cepat untuk menuju ke tempat menarik seterusnya. 

berjalan di korea, baju korea

Posing last belanja sikit. Kalau korang nak cuba bolehlah ke Korea dan terbang bersama AirAsia.

Maklumat Penerbangan :-


KL ke Busan: 4x seminggu

KL ke Seoul: 2x sehari


AirAsia X merupakan syarikat penerbangan kos rendah yang pertama memperkenalkan Premium Flatbed dimana tetamu boleh mengharapkan untuk menikmati produk dan perkhidmatan premium seperti pilihan tempat duduk, keutamaan daftar masuk, keutamaan boarding, keutamaan ruang penyimpanan barang, Peruntukkan bagasi 40kg, percuma makanan, bantal dan selimut bagi pengguna premium.

AirAsia X telah dianugerahkan Syarikat Penerbangan Tambang Murah Premium Kabin Dunia dan Syarikat Penerbangan Tambang Murah Premium Seat di Skytrax Anugerah Syarikat Penerbangan Dunia Tahunan Bagi Tiga tahun berturut - turut iaitu pada tahun 2013 - 2015. Hebat kan?? Jadi, jangan ragu - ragu untuk terbang bersama - sama dengan AirAsia X.

Monday

MENULIS UNTUK MEMBERI HIBURAN ATAU MANFAAT?

By On 16 April
Assalamualaikum?? Bella nak kongsikan sikit ilmu yang Bella dapat baru - baru ini. Terima kasih kepada Kelab Blogger Ben Ashaari dan AJK yang bertungkus lumus menjayakan Bengkel penulisan ini. Bella paling seronok kalau menyertai apa saja yang melibatkan #KBBA9 kerana tidak pernah lagi menghampakan dan akan penuh dengan segala ilmu dan informasi yang Bella perlukan. Apa yang Bella dapat simpulkan secara keseluruhan, Kenapa dan sebab apa kita menulis? MENULIS untuk memberi HIBURAN atau MANFAAT?

sebab menulis

Tidak kisahlah apa saja medium korang menulis, sama ada seorang penulis novel, pelajar, cikgu, penulis, Blogger atau apa saja. Mesti ada sebab kenapa korang menulis dan apa yang korang nak sampaikan dalam penulisan korang itu. Perkongsian pertama dari zulkifli atau lebih dikenali sebagai Apak memberikan gambaran bagaimana rangka atau plan kita dalam penulisan. Ia amat memberikan suntikkan semangat kepada penulis novel dan penulis yang menjual karya seni penulisannya. 

cara menulis novel

Plan dalam penulisan itu termasuklah :-
  • GENRE 
Penulisan kita, sama ada mahu menulis cerita romantis ke, seram ke, aksi ke, ia adalah plan pertama untuk menentukan keseluruhan cerita kita berkenaan dengan apa? Macam Blogger, Bella sendiri. Penulisan adalah berkisarkan pengalaman hidup sendiri dan perkongsiaan dari hati. Jadi Genre Bella adalah santai dan lebih kepada memberikan panduaan dan manfaat. Jadi, ia akan kekal begitu. Tidaklah tiba - tiba bertukar menjadi blog hiburan yang membawang tentang artis. Owh tidak!.
  • WATAK /PERWATAKKAN
Kita perlu memilih siapa Hero, Herion dan mungkin ada watak orang jahat dalam cerita kita. Korang juga kena tetapkan watak utama ini perwatakkan ia macam mana. Selalu marah - marah ke, sombong ke, baik hati ke, atau pemalu. Bagi nama pada setiap watak kalau boleh nama yang mudah disebut dan diingati. Contoh Bella. Kan sedap didengar dan mudah disebut tu.
  • LATAR MASA
Ia membawa maksud masa penceritaan kita tu. Macam sekarang ini, Bella akan ceritakan separuh hari bengkel ini apa yang Bella belajar.
  • LATAR TEMPAT
Ia boleh juga dijadikan tempat yang tidak pernah wujud tapi kita wujudkan sebab menjaga privasi atau tidak mendapat kebenaran. Macam Bengkel kami ini diadakan di MATIC dan sangat selesa. 

mencari duit dengan menulis

Apa yang penting selain daripada PLAN sebelum menulis adalah Pembinaan Cerita. Pembinaan cerita adalah penyusunan cerita yang menarik kedalam penulisan kita. Ia meliputi :-
  • Pengenalan cerita
  • Pertengahan cerita
  • Pengakhiran cerita
Prinsip yang digunakan oleh Apak adalah, 1 perenggan mesti mempunyai 3 ayat yang tidak lebih daripada 35 perkataan dan 1 Bab, mesti diceritakan dalam 10 mukasurat. Penulis. Take Note ya.


menulis sumber pendapat

Perkongsian dari Tuan Zamri Mohamad lebih mudah masuk kedalam otak Bella dan lebih mudah Bella fahami kerana merasakan kami sealiran. Tuan Zamri juga seorang penulis blog yang dulunya memberikan jawapan kepada apa saja persoalan didalam kepala korang. Ia banyak memberikan idea kepada Bella bagaimana merasai dan menjiwai sesuatu dan menghuraikannya kedalam bentuk penulisan. Hebat! sangat hebat. Setiap kali bila tuan berkongsi, Bella akan berbisik secara perlahan "wah! hebatnya!" sebab Bella tidak pernah terfikir idea yang dikeluarkan. 

menulis sumber pendapatan

Kunci utama dari Tuan Zamri adalah FOKUS dan KONSISTEN. Apa juga penulisan haruslah fokus dan konsisten dengan apa yang kita hendak ceritakan dan kongsikan. Jangan sekadar melepaskan batuk ditangga, ataupun hangat - hangat taik ayam. Haaa. Peribahasa yang sesuai. Macam Bella konsisten, tapi nak posting yang lama, sebab banyak yang duduk dekat draft. Janji hari - hari Bella ada tulis satu cerita dan sebelum di Post haruslah Bella cantikkan dulu. Itu yang ambil sedikit masa. 

ciri penulis yang bijak

Harap korang nampak lah. Bella duduk belakang, tu yang sedikit kabur. Betul. Bella selalu gunakan cara ini untuk memanjangkan jalan cerita. Apa yang penting sebenarnya adalah satu atau dua line. Tapi kalau terlalu pendek sangat mesti bosan kan? Bella nak bagi 10 star bila Tuan Zamri ajarkan ilmu ini. Benda baru yang Bella seronok sangat bila dapat tahu, Antaranya :-

  • Tidak ada salahnya kita masukkan elemen kelakar dengan meletakkan perkataan "HAHAHA", "KIH,KIH,KIH" "HO,HO,HO" untuk menunjukkan sesuatu yang kelakar. Bella selalu letak. Tapi kadang - kadang teragak - agak dan selalu padam. Lepas ni ok. Nak letak banyak - banyak. AHAKS.
  • Masukkan elemen bunyi dalam cerita. Macam contoh diatas. Bunyi pintu. Kriuk..... Siap titik banyak lagi. Ikut kesesuaianlah yer.
  • Nak letak pantun ke, sajak ke, syair ke, ikutlah. Memang boleh jika ia rasa sesuai dengan jiwa kita. Sesuai dengan penulisan kita.
Dapat sesuatu yang baru? Inilah yang kita mahukan untuk meningkatkan lagi gaya penceritaan kita kan? Supaya orang yang baca seronok. Seronok tak baca Blog Bella? Hehehe.

menulis untuk apa?

Paling penting lagi, macam mana kalau korang tiada idea nak menulis? Ha!! Tuan Zamri bagi idea yang korang tak terfikir pun selama ini. Bella banyak idea, masa takda. Itu masalah pengurusan masa. Tapi, kalau korang yang tiada idea nak menulis tu, buat soalan kepada hari korang. Contoh :- 

  • Tanam pokok bunga apa dekat rumah?
  • Ada ruang ke?
  • Pokok apa yang sesuai?
  • Cantik ke kalau letak dekat sudut bawah?
  • Pasu warna apa yang cantik?
Korang buat soalan dan setiap jawapan , korang draft kan apa yang penting. Gunakan teknik memanjangkan cerita ringkas. Sudah jadi satu post. Senang saja. Gunakan apa yang ada disekeliling korang, dan buat soalan. Tiada idea sangat, buat posting dekat FaceBook satu soalan atau minta pendapat kumpul dan buat satu posting. Senang kan? Bella ingat tak kongs tips penting ni. Siapa suruh korang taknak datang kan? Haa rugi. (Khas buat KBBA sahaja) tapi sebab sayang kongsikanlah juga. Sebab dorang datang percuma. 




Penghargaan Bella tujukan buat semua penaja untuk bengkel kali ini. Sarapan pagi yang menyebabkan kami berebut - rebut dari :-

Restoran Nelayan Gombak
Batu 8 ¾, Jalan Gombak (6.75)km, 53000 Kuala LumpurTel No :-  03 - 61858400 / 013 - 2967228 / 013 - 2237228 / 019 - 2931397FaceBook :- RESTORAN NELAYAN GOMBAKWebSite : https://www.restorannelayangombak.com

Makanan tengah hari yang amat sedap dan lazat pula dari :-

Cafe Cerita Kambing
Chef Zakaria : 011 3176 0227
Puan Aziah :  019 2816 308  ( tel )  | 019 3531 320 ( whatsapp )
Atau boleh ke Facebook mereka iaitu di Nor Aziah Dahari atau Endau Briyani Caterers.


Brownies tersedap dari Khaisya Delite. Korang boleh saja pergi ke FaceBook Khaisya Delite atau Instgram @khaisyadelite jangan jilat screen telefon korang pula. Terus order, Mesti puas hati. Tidak lupa juga kepada MATIC


bella idura

Bella rasa sampai setakat ini dulu, semua ilmu yang penting Bella dah curahkan. Bersama - samalah kita mengaplikasikan dalam penulisan kita dan teruskan konsistensi kita dalam menulis. Semoga bermanfaat.

Friday

KEJADIAN PANIK DI GIMHAE AIRPORT KOREA

By On 13 April
Bercuti adalah pengalaman yang paling menyeronokkan. Lagi sebulan dua nak pergi, perasaan teruja dah menghantui diri. Apa tah lagi bila ditawarkan Bercuti Ke KOREA! dan ia adalah tajaan penuh AirAsia. Bagaikan mimpi! Masih tak dapat digambarkan perasaan Bella walaupun ia sudah berlaku lama dahulu. Pengalaman Bella ditaja sepenuhnya dan digandingkan dengan blogger - blogger hebat yang lain. Rezeki Bella yang paling bermakna dan berharga sepanjang Bella bergelar Blogger. Tapi, Pengalaman ke tempat menarik Bella sudah ceritakan. Sekarang Bella nak kongsikan KEJADIAN PANIK DI GIMHAE AIRPORT KOREA.

pengalaman ke korea

Perjalanan Bella dari KLIA ditemani suami. Kesian sayang. Kami tak pernah berpisah selama ini dan kami tak pernah bercuti secara berasingan. Selalunya kami akan Travel secara backpacker bersama - sama. Dia bagaikan ketua dan Bella adalah pembantunya untuk sampai ke tempat yang dituju. Tapi ketua yang tak buat apa - apa research. Yang susah payah buat itinerary, membaca dan menyusun tempat menarik yang hendak pergi adalah Bella. Pergaduhan kerap berlaku bila kami sesat ataupun mahu memutuskan arah kemana hendak dituju. Semua itu membuatkan kami makin sayang menyayangi dan merasakan kami penting untuk satu sama lain. Hah! Rahsia rumahtangga tu. Sila practikkan. Hahaha.

Itinerary ke korea

Kami sampai yang paling awal, sebab Bella terlalu teruja. Sarah menyambut Bella dengan ceria dan membelikan Bella segelas air Starbucks. Wow! Baiknya dia. Kami menunggu yang lainnya dan seorang per seorang wartawan sampai termasuk Blogger. Bella amat takut dan rasa amat rendah diri kerana Bella tak sehebat Blogger lain. HB yang terus menerus bagi kata - kata semangat untuk Bella pergi dengan bangga. 

Dalam kapal terbang, tempat duduk Bella adalah dibelakang. Duduk pula disebelah lelaki cina yang sungguh tidak bersopan. Pertama kali Bella menaiki Air Asia X.  Wah! Besarnya! Bella melihat kawan - kawan yang lain duduk dihadapan dan Bella terus menukar tempat duduk untuk duduk dihadapan juga. Nasib ada kosong walaupun orang sebelah Bella ni, macam tak suka sangat Bella duduk disebelah dia. Biarlah janji Bella tak duduk disebelah lelaki yang tak sopan tu. Almaklumlah, Bella Blogger yang follower pun baru beberapa ratus. Dorang dah beribu. Siapalah kita ni kan?

airasia ke korea

Lebih kesian lagi, Bella termasukkan baju sejuk Bella, sweater, bantal kedalam luggage. OMG! sepanjang perjalanan Bella mengigil kesejukkan.I feel So bad. Selalunya HB yang susunkan barang - barang bila dia takda, jadi tak teratur sungguh Bella ni. Akhirnya sampai juga, dan sepanjang perjalanan Bella tak rasa bosan pun sebab Bella hanya tidur. Tahu - tahu dah sampai.

Bila sampai di Airport, kami diarahkan untuk menyerahkan borang arrival yang telah diisi didalam kapal terbang tadi. Kami memang telah siap sedia dengan borang yang telah siap diisi terus menuju ke imigresen. Kami terus menuju ke eskalator untuk ke imigresen. Waktu ini, memang amat penuh dengan orang.

gimhae airport

Masa Bella nak eskalator tu, ok lagi. Tapi tiba - tiba!! Orang semua berhenti dan memenuhi ruangan depan eskalator sehingga tiada ruang untuk yang baru turun dari eskalator ni . Stuck! Eskalator turun laju tapi yang nak melangkah kedepan tiada ruang untuk terus melangkah. Bella dalam hati "alamak10x, jatuh tersungkurlah ni. Macam mana ni? Apa yang Bella kena buat ni??" Baru sampai kot.

Bella bernasib baik kerana Bella orang yang terawal dan Bella terus melompat ke hadapan yang mempunyai lebih ruang. Orang yang belakang Bella abis terjatuh dan keadaan lebih panik kerana tangga eskalator itu penuh dengan orang. Orang yang turun jatuh ke hadapan dan terus orang belakang jatuh atas orang yang sudah jatuh itu! 

Bella kaget tak tahu nak buat apa. Nak tolong macam mana. Ada beberapa orang yang cuba menekan butang stop dan mengarahkan yang yang belum naik lagi supaya berhenti dulu diatas sehingga orang yang terdahulu abis turun. Kerjasama ini memudahkan dan menyelamatkan dari semua orang yang naik jatuh. Lebih menakutkan jika ada yang tersepit. 

bercuti ke korea

Beberapa orang perempuan yang menjerit. "its dangerous you know!?" Pelancong dibawah juga menjerit supaya orang yang berhenti dihadapan eskalator teruskan berjalan dan memberi ruang untuk yang baru turun. "Keep moving, keep moving" Akhirnya sebab tiada lagi penumpang yang baru tiba dari kapal terbang keadaan menjadi tenang kembali. Orang yang berhenti dihadapan eskalator, semuanya menunggu giliran untuk menggunakan pen dan mengisi borang masuk. Adoi. Serabut!! Jadi korang, siap - siaplah bawa pen dari rumah ya. Isi masa dalam kapal terbang tu. Punyalah ramai orang yang nak masuk ke Korea. Lamalah kami tunggu. Akhirnya proses di imigresen selesai dan kami terus ke bahagian bagasi.

Bag kami pun telah lama tiba dan dicampak saja ke suatu sudut. Adus. Berterabur!!. Nasib tak hilang. Kami terus menemui wakil dari Korea yang fasih berbahasa english dan meneruskan perjalanan kami kerana jadual kami begitu padat. Disebabkan kami sudah terperangkap lama dalam airport, beberapa tempat terpaksa kami skip dan terus menuju ke tempat yang sepatutnya kami pergi pada waktu itu.


Pengalaman yang paling bermakna. Selama ini Bella yang aturkan perjalanan sendiri. Kali ini perjalanan Bella diaturkan sepenuhnya dengan kerjasama AirAsia dan Korea Torism Organization. Berharap sangat ada peluang sebegini lagi. Doakan Bella. Nanti Bella sambung lagi pengalaman lainnya. Korang juga boleh baca yang lain dengan menekan label Korea.


terima kasih sebab sudi baca dan singgah disini.

Maklumat Penerbangan :-


KL ke Busan: 4x seminggu

KL ke Seoul: 2x sehari


AirAsia X merupakan syarikat penerbangan kos rendah yang pertama memperkenalkan Premium Flatbed dimana tetamu boleh mengharapkan untuk menikmati produk dan perkhidmatan premium seperti pilihan tempat duduk, keutamaan daftar masuk, keutamaan boarding, keutamaan ruang penyimpanan barang, Peruntukkan bagasi 40kg, percuma makanan, bantal dan selimut bagi pengguna premium.


AirAsia X telah dianugerahkan Syarikat Penerbangan Tambang Murah Premium Kabin Dunia dan Syarikat Penerbangan Tambang Murah Premium Seat di Skytrax Anugerah Syarikat Penerbangan Dunia Tahunan Bagi Tiga tahun berturut - turut iaitu pada tahun 2013 - 2015. Hebat kan?? Jadi, jangan ragu - ragu untuk terbang bersama - sama dengan AirAsia X.


#AirAsia #VacayWithAirAsiaX #VacaywithAirAsia #VisitKorea

Tuesday

8 SEBAB KENAPA BUFFET RAMADHAN GENO HOTEL TERBAIK DI SHAH ALAM

By On 10 April
Bella berkesempatan merasai keenakkan Buffet Ramadhan yang akan dihidangkan sempena Ramadhan yang bakal tiba nanti di Geno Hotel. Masa dalam perjalanan, Bella tertanya - tanya dimana letaknya Geno Hotel ini? Bila sampai, Bella amat terkejut kerana Geno Hotel begitu gah dan cantik. Terus Bella rasa semakin tak sabar untuk masuk kedalam hotel dan mencuba hidangan apa yang menarik sempena ramadhan nanti. Lepas Bella dah rasa semuanya, haruslah Bella kongsiakan 8 SEBAB KENAPA BUFFET RAMADHAN GENO HOTEL TERBAIK DI SHAH ALAM.

1. HOTEL YANG BERSIH DENGAN PEKERJA YANG RAMAH 

Geno Hotel

geno hotel

Serious Bella cakap. Tempat makan paling penting kebersihan. Ia adalah sebab utama Bella akan makan disitu, selepas melihat keramahan tuan rumah. Masuk saja hotel ini, pekerja semua menyambut dengan senyuman. Welcome!!. Bella macam "Eh! cakap dengan Bella ke?" (dalam hati) Punyalah ceria dan ramah. Maklumla kita ni biasa - biasa saja. Bella berdiri saja ditepi hidangan, semuanya bertanya jika Bella perlukan bantuan. Memang terbaik. 
  • Tempat makan selesa. (Boleh pilih makan diluar atau dalam)
  • Kelengkapan makan seperti pinggan, mangkuk, sudu, dll dalam keadaan bersih dan teratur.
  • Sentiasa ada pekerja yang datang untuk mengambil pinggan yang kotor. 
  • Suasana dalam hotel cukup selesa. (tidak terlalu sejuk atau panas).
  • Kemudahan surau dan tandas yang berdekatan.
Apa lagi yang kita perlukan semasa makan? Semuanya ada di Geno Hotel. Bella seronok sangat dalam menghabiskan masa disini. Selesa macam tak nak balik.

2. PENCUCI MULUT YANG BERBAGAI JENIS DAN SEDAP !

buffet ramadhan sedap di shah alam

Dari jauh Bella dah nampak susunan "desert" yang amat menarik perhatian Bella. Kaki Bella laju terus menuju ke meja yang menempatkan susunan berbagai jenis pencuci mulut. Tu dia!!! punyalah banyak pencuci mulut yang disusun dan disediakan. Penuh satu meja. Eh, bukan satu meja tapi 3 meja. Ada menara pencuci mulut yang terdiri daripada kuih muih tempatan, puding dan juga kek yang telah dipotong kecil - kecil. Kuih tradisi kegemaran rakyat Malaysia pun turut tersedia dengan sangat comel dan menyelerakan. Apa yang Bella paling suka di bahagian Pencuci Mulut ini, dan Bella rasa korang juga mesti cuba :-
  • Apple Crumble.
  • Puding roti (Bread & Butter Pudding)
  • Kek coklat  
  • Carrot Cake
  • Kuih Gula Melaka
Walaupun banyak sangat kuih muih, kek, bubur, buah- buahan di bahagian pencuci mulut ini, ini saja yang Bella sempat rasa dan makan. Sedih. Sebab Bella ulang makan scramble apple tu. Sedap bebenor. Jadi, kalau korang datang, mesti cuba semua tau. Menyesal nanti kalau tak cuba.

3. HIDANGAN MELAYU TRADISI

makanan sedap di shah alam


hidangan terbaik berbuka puasa


masakan sedap berbuka

Tema kali ni adalah Melayu Tradisional. Jadi, makanan yang disediakan memang unik dan lain dari yang lain. Bella jarang sangat makan mana - mana hotel yang menyediakan hidangan ekor. Hidangan lainnya adalah seperti :-
  • Ekor masak asam pedas.
  • Telur itik masak lemak cili api.
  • Ikan keli masak.
  • Ikan tenggiri masak kari. 
  • Daging masak lemak cili api.
  • Kari Kambing.
Bella rasa hidangan ini pelik dan unik sebab Bella tak makan. Bella cuba makan ikan tenggiri masak kari dengan daging masak lemak saja. Tapi, paling "signature" disini adalah ekor masak asam pedas. Kawan Bella tambah banyak kali. Sedap sangat kot. Bella tak makan ekor. Jadi Bella susah nak terangkan secara terperinci rasanya. Korang kena datang cubalah yer.

4. SAMBAL BELACAN YANG POWER MENYENGAT

sambal belacan terbaik

Susunan batu lesung menarik betul - betul menarik perhatian. Apa tah lagi, bila melihat sambal yang terisi didalamnya. Sambal pula ada dalam berbagai variasi. Diantaranya :-

  • Sambal belacan.
  • Sambal kicap.
  • Budu. 
  • Cencaluk.
  • Sambal tempoyak.
Sambal belacan yang power menyengat ini buatkan Bella berselera untuk menambah nasi. Cukup sempurna bagi Bella, seekor ikan kembung bakar yang dicicah dengan segala sambal yang ada. Perfect!

8 SEBAB KENAPA BUFFET RAMADHAN GENO HOTEL TERBAIK DI SHAH ALAM

8 SEBAB KENAPA BUFFET RAMADHAN GENO HOTEL TERBAIK DI SHAH ALAM

Makan apa sambal ditambah pula dengan berbagai jenis ikan masin terlihat begitu "crispy" yang tinggal untuk digigit saja. Bella kalau dapat dua benda ni, memang makan tak tengok kiri kanan dah. Bertambah - tambah la makannya. Lauk kambing golek pun tolak tepi. 

5. MEE KARI SEDAP DAN PEKAT

mee kari terbaik di shah alam

mee kari sedap di shah alam

Bella makan nasi kurang, jadi Bella mencari makanan yang mengenyangkan yang lain. Nasib baik turut disediakan Roti john dan juga Mee Kari. Bella lebih tertarik untuk mencuba Mee Kari sebab Bella sukakan benda yang berkuah. Apatah lagi, yang .menjaga station ini mukanya macam Sufian Suhaimi. Ke Sufian Suhaimi buat part time sini? hahaha. Korang boleh pilih apa yang korang nak letak atau tak nak. Sayangnya takda kerang. Kalau ada kerang mesti lagi sedap dan terangkat kan? Bella suka apa - apa benda yang diletakkan kerang. Bila rasa, suapan pertama tu dah buat Bella rasa umpp! sedapnya. Kuahnya pekat, likat dan penuh rasa. Rasa macam air tangan mak. Betul - betul sedap. Bukannya cair atau sekadar tangkap muat je. Memang berbaloi untuk dicuba.

6. MASAKAN PANAS YANG DIBAKAR

ikan keli sedap, 8 SEBAB KENAPA BUFFET RAMADHAN GENO HOTEL TERBAIK DI SHAH ALAM

satay terbaik di shah alam

Dibahagian luar pula, kelihatan beberapa menu yang dibakar. Jika korang mahukan suasana sejuk dan nyaman sambil menikmati kesejukkan angin malam, bolehlah korang duduk dibahagian luar. Sedikit gelap ala - ala romantik sambil terkena angin malam. Menu yang dibakar diluar adalah seperti :-
  • Satay ayam dan daging.
  • Kambing bakar.
  • Ikan Kembung bakar.
  • Ikan Keli bakar
  • Ikan Pari bakar.
Bagi korang yang duduk didalam, jangan risau kerana semua menu yang dibakar ini akan dibawa masuk kedalam ruangan restaurant juga. Lainlah kalau korang jenis nak makan yang panas - panas membara tu kan. Siap bakar je, korang terus makan. Sebab bila diletakkan kedalam, makanan yang dibakar ini akan lebih cepat sejuk terkena aircond. Setiap makanan yang dibakar ini juga disediakan air asam dan sos masing - masing. Memang terangkat dan sedap!.

7. MENIKMATI KEHANGATAN SUP 

sup ekor sedap, sup ekor terbaik

8 SEBAB KENAPA BUFFET RAMADHAN GENO HOTEL TERBAIK DI SHAH ALAM

Bella peminat sup, jadi haruslah Bella tekankan kenikmatan menghirup sup panas - panas disini. Walaupun terdapat hanya dua jenis sup iaitu :-

  • Sup Ekor.
  • Sup Ayam.
Bella dah berpuas hati dengan kesedapan dan rasa yang dihidangkan. Rasanya memang lain dari yang kita masak sendiri dekat rumah. Nak kata pekat, tak pekat. Nak kata cair pun takdalah cair sangat. Paling tepat cukup rasa. Bella lepas saja habis makan, terus Bella menghirup ke dua - dua sup ini. Puas.

8. HARGA YANG BERPATUTAN

8 SEBAB KENAPA BUFFET RAMADHAN GENO HOTEL TERBAIK DI SHAH ALAM

Betul!! Harga yang ditawarkan amat berpatutan. Kalau korang nak lagi berbaloi, korang kena menempah sekarang!. Tengoklah. Hanya RM88 korang dapat makan semua yang Bella dah rasa diatas. Paling korang kena tahu, banyak lagi menu yang Bella tak sempat tulis atau rasa, korang kena pergi dan rasa sendiri. Dijamin puas hati!

Harga Buffet Ramadhan di Geno Hotel 2018:

Dewasa: RM110 bersih (seorang)
Kanak-kanak (5-10 tahun): RM55 bersih (seorang)
Kanak-kanak berumur 4 tahun ke bawah adalah percuma.
Warga Emas (60 tahun ke atas): RM71.50 bersih (seorang)

Tawaran Pembelian Awal Baucar ‘Early Bird’ (15 Mac – 30 April 2018):

Dewasa: RM88 bersih (seorang)
Kanak-kanak: RM44 bersih (seorang)
Warga Emas: RM 57.20 bersih (seorang)

Maklumat lanjut :-

GENO HOTEL
Alamat: Jalan Subang Mas, Taman Subang Mas
47620 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan.

Laman Web: Geno Hotel
Facebook: Geno Hotel
Instagram: Geno Hotel
Email: info@genohotel.com
Telefon: +603 5033 6666
Faks: +603 5033 6677

Mesti Cuba.

Bella Idura & MEDIA

Bella Idura & MEDIA
METRO AHAD

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Lembaga Zakat Selangor

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Blogger Jemputan Tumit Tinggi TV1

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Berita Harian