Enter your keyword

Monday

MEKAP MUDAH DENGAN ALTHEA KOREA

By On 25 February
Bella sangat teruja bila kesemua barang mekap Althe Korea Bella dah sampai! Banyak ok. Terima kasih Althea Korea. Service pantas. Tak pernah mengecewakan. Barang - barang semua berkualiti. Menggunakan barang mekap yang Bella dapat ni, jom Bella tunjukan mekap look yang mudah dan boleh dikatakan senang sangatlah untuk korang cuba. Mesti jadi punya. Tak jadi DM Bella ok :). Mekap ni, paling penting asas dia. Asas jangan capuk yer, kuncinya jangan malas nak blend. Jom Bella ajar cara MEKAP MUDAH DENGAN ALTHEA KOREA.


concealer murah, concealer terbaik, conceler korea, cara mekap mudah, tips mekap

1. LAPISAN ASAS MEKAP

Macam Bella, untuk lapisan asas selalunya Bella akan pakai :-

  • Serum 
  • Sunblock
  • Primer
  •  Flawless Creamy Concealer
Fungsi Flawless Creamy Concealer ini sebenarnya adalah untuk menutup segala cela dan parut dimuka. Jangan terkejut tengok muka Bella di Concealer ok. Kah2x.

concealer murah, concealer terbaik, conceler korea, cara mekap mudah, tips mekap

Tengok betapa banyaknya cela dekat wajah Bella. Eeeuu.. Haha. Bella tempek semua. Sebenarnya Bella terus jadikan Concealer ini sebagai foundation. Hah! Senang. Sebab apa, testur foundation Althea ini agak likat dan Bella rasa memang ok je jadikan foundation. Tapi, ia tidak setebal foundation. Kalau lepas korang salut Concealer ni dekat muka korang, korang masih nampak kulit muka korang tak licin, masih nampak pori - pori wajah terbuka, sila pakai foundation ok. Concealer ini tak sebagus foundation untuk asas. Faham kan? Sebab ada yang Bella tengok mekap dia tak seberapa nak jadi. Ikhlas Bella tegur.

Lagipun Bella tak mekap tebal. Cara Bella guna. Flawless Creamy Concealer yang berwarna gelap, Bella letakkan di bahagian tepi untuk buat shading, yang cerah letak dibahagian untuk di highlight dan yang sama dengan warna kulit letakkan diseluruh wajah. Cara Bella letak titik - titik kan saja. Titik kan yang gelap, cerah, dan yang sama dengan warna kulit dekat tempat yang sepatutnya ok. Bukan main titik je.

concealer murah, concealer terbaik, conceler korea, cara mekap mudah, tips mekap

2. CANTIKAN MATA

Memang terbaik Eyeshadow The BCL x Althea Korea make up ni. Terdapat warna asas yang biasa kita guna. Warnanya yang lembut, dan juga warna cerah untuk menaikan seri di kelopak mata. Boleh buat dua look sama ada fresh look ataupun glamour look. Hari ni Bella buat fresh look saja. Takda party ke event ke kan? Bella nak pergi Jusco tepi rumah je. Hehe.

Tapi korang perlukan tambahan :-

  • Maskara
  • Eyebrow
  • Eyeliner
  • Eyeshadow 
  • Berus untuk sapu
  • Eyeshadow The BCL x Althea Korea
Sebenarnya masa Bella belajar aritu, lemah baik pakai dan cantikan bahagian mata terlebih dahulu. Sebab takut masa kita nak cantikan bahagian mata kita dah tersentuh bahagian muka yang dah siap di sapukan foundation. Bella rasa sama je. Sebab cara Bella mekap memang nipis. Kalau tersentuh pun takda meninggalkan kesan jari dekat situ. 


concealer murah, concealer terbaik, conceler korea, cara mekap mudah, tips mekap

Hah! Nampak tak? Cara Bella pakai, letak warna kuning paling cerah tu sebagai asas. Kelopak hujung mata tu letak warna orange pekat tu dan tengah letak warna merah pekat tu. Tapi sikit je tau. Korang ambil berus halus, sapukan sedikit dan sapu halus warna orange pekat. Bella punya Eyeshadow The BCL x Althea Korea tak nampak sangat sebab Bella banyak pakai warna orange yang seakan - akan warna kulit. Tapi kalau tengok depan - depan sure korang kata cantik. Kah2x. Angkat bakul sat.

concealer murah, concealer terbaik, conceler korea, cara mekap mudah, tips mekap

3. SERLAHKAN MATA

Korang tahu tak apa beza mekap biasa - biasa dengan mekap orang korea. Dorang glitter kan mata dorang tau. Sebab tu nampak lagi comel. Kalau korang tak caya, korang cuba beli dan pakai. Memang comel. Pakai Spotlight Eye Glitter ni, Bella takda ambil gambar. Glitter ini jenis cecair. Bella tak biasa lagi nak pakai. Pedih biji mata. Tapi menjadilah. Korang kena ambil sikit - sikit jangan terus sapu setompok dekat mata. Cara pakainya dekat bawah bawah. Sama ada nak pakai keseluruhan bawah mata, ataupun hujung mata sebelah dalam sahaja. Kalau mata korang besar, pakai hujung saja. Bella dah pakai selalu rasa senang je. Mula - mula je tak biasa. Impact nya, lagi jelas dari pakai yang jenis pensil tu. Best!

concealer murah, concealer terbaik, conceler korea, cara mekap mudah, tips mekap

concealer murah, concealer terbaik, conceler korea, cara mekap mudah, tips mekap

4. PENAIK SERI MEKAP

Bahagian paling penting. Bibir. Mekap tebal sampai boleh kikis pun, tapi bibir pucat terus mekap tak naik seri kan? Jadi, Althea Korea bagi 4 Watercolour Cream Tint untuk Bella cuba. Semuanya cantik. Nampak sama. Tapi warnanya memang berbeza. Ada yang buat watercolor cream tint ini sebagai blusher juga. Kalau korang nak buat sebagai blusher memang boleh. Tapi pastikan korang ratakan cepat - cepat dan keadaan kulit korang waktu tu tidak terlalu kering. Kalau tak, abislah bercapuk.

Watercolour Cream Tint namanya pun tint. Agak kuat dia melekat. Jadi, kalau nak buat bibir ala - ala Korea tu memang boleh sangat! Tapi kena gabungkan dua warna. Letak warna pudar sikit dekat bahagian luar, warna merah pekat untuk dalam bibir. Ada juga yang tutup warna bahagian luar tu dengan bedak. Tapi Bella lebih suka gabungkan 2 warna.

concealer murah, concealer terbaik, conceler korea, cara mekap mudah, tips mekap

Wajah Sebelum Make up dengan Althea Korea. Adus sedih tengok. Jarang - jarang Bella nak post pic selebet macam ni. Kecuali lepas mandi pool atau laut. Mekap gugur. Tapi boleh guna apps kan. Ini memang tak guna beauty apps ok. Cuma gambar camera depan Bella ni tak seberapa nak sharp. Kalau tak mungkin boleh nampak kesan jerawat. Bella bersyukur sangat - sangat sebab kesan jerawat yang teruk semua ada di bawah dagu. Alhamdullilah.

concealer murah, concealer terbaik, conceler korea, cara mekap mudah, tips mekap

Wajah selepas mekap. Gunakan beberapa jenis mekap Althea je. Hasilnya tetap memuaskan. Setakat nak pergi Pavillion memang takdahal la. Nampak tak glitter tepi mata tu? Hasil Sportlight Eye Glitter.  Nampak lain kan? Merah dekat pipi Bella memang tak berani nak letak banyak. Satu dot saja untuk nampak sedikit lain dari warna asal. MEKAP MUDAH DENGAN ALTHEA KOREA. Betul kan? Mudah bebenor. Owh lupa. Korang kena finish kan mekap ini sama ada dengan loose powder ataupun compact powder bagi mekap ni lebih tahan dan tak senang hilang.

concealer murah, concealer terbaik, conceler korea, cara mekap mudah, tips mekap


HILANGKAN MASALAH DI WAJAH

Bonus!! untuk korang yang ada masalah pada wajah, korang boleh gunakan Skin Relief Spot Film Gel yang menggunakan Tea Tree Leaf Extract Gel To Film Texture. Bella tengah gunakan untuk menghilangkan kesan jerawat. Harap berkesan. Cuba je dulu walaupun ini untuk hilangkan jerawat.

Bella srasa korang bolehlah cuba dan mesti cuba banyak kali cara mekap yang Bella ajar ini sebab mudah sangat. Cepat - cepat pergi website Althea Korea sebelum sold out. Althea Korea jual barang yang sangat berkualiti. Jangan memang laku keras dan panas.

MAKLUMAT LANJUT


FB : Althea
Instagram : @altheakorea

Bella Idura & MEDIA

Bella Idura & MEDIA
METRO AHAD

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Lembaga Zakat Selangor

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Blogger Jemputan Tumit Tinggi TV1

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Berita Harian