Enter your keyword

Saturday

PENGINAPAN bercuti ke MELAKA!!!

By On 20 December
Assalamualaikum semua..

Hari ini Bella nak kongsikan, Penginapan yang best dan tak best dekat Melaka. Sebelum bercuti ke mana-mana penginapan la paling perlu di titik beratkan.Penting tu. Nak rehatkan badan, mandi, solat, dan macam - macam lagilah. Jadi jom Bella tunjukkan tempat yang Bella dah tidur. PENGINAPAN bercuti ke MELAKA!!!

hotel di Melaka

Korang kalau nak pergi melaka dan menginap dimana - mana, terutamanya hotel. Sila la booking dulu. Jangan pergi walk in. Pengalaman Bella semua hotel penuh. Semua full ok.. isk...isk.. dah la masa tu, ke Melaka untuk sambut besday Bella. Tengok!!! punyalah best melaka ni.. sampai Bella request to come here on my besday. huhhuhu...Ni hotel paling best dan five star. Cantik dan terbaik.Duduk sekali jela.Hotel equatorial melaka.


hotel  terbaik melaka

Bila buka pintu, wah!!! cantik!! Lari-lari pilih katil memasing. Lari keluar kat balkoni tengok bawah ada swimming pool la. Dapat plak sekali dengan sarapan. Sarapan pun tip top. Semua ada. Apa lagi!! sayang..jom kita terjun ke pool!!

Hotel melaka

Tengok HB dah macam model majalah mangga plak. Hahhaha... tapi tak boleh pandang lebih - lebih sebab Bella dah stamp kat dada dia milik Bella idura. Ha... menggunakan special stamp lagi. Pool pun bersih. Paling best ada sauna sekali. Korang boleh juga order orange juice pastu baring menenangkan jiwa.

Penginapan yang bajet yang Bella pernah book. Adalah Hotel ONE O ONE ini kitaorang pergi main terjah je, sebab semua hotel penuh. Cari punya cari, jumpalah Hotel ini. Sangat bajet. Tapi nampak sangat baru. Sebab lokasi dia masih dalam bandar, jadi kami pun memilih untuk tidur disini saja. Nampak sangat gah, tapi harga murah.


Mana nak tahu, ia menjadi mimpi ngeri untuk Bella. Sangat Disarankan untuk elakkan menginap di  hotel ni. Berbau, sangat kecik dan kotor!!! Masuk-masuk alamak ada bau. Bau yang sangat pelik dan menyesakkan hidung. Bila masuk bilik, sangat kecil. Bella macam tak percaya. Walaupun kami memilih bilik standard, Bella tak pernah dapat bilik sekecil ini. Kecil sangat. Suram. Paling tak boleh tahan, masa Bella dah duduk - duduk bagai. Bella terperasan yang cadar kitaorang kotor. Kotoran yang menjijikan. HB call untuk tukar cadar. Tapi mood dah swing dah. Takda hati dah. Turun - turun pergi makan dan terus sekali minta refund lagi satu malam. Pagi - pagi kami nak check out! Nasib dapat. Eeee...ngeri sungguh.

hotel murah

Bella dan HB kena carilah la hotel baru.Kami pusing-pusing sekitar bandar saja. Jumpalah Hotel Iris.  Gambar atas tu kat lobi dia. Menarik kan?Baru. Cantik dan bersih. Check price. Ok under bajet. Masalahnya parking je.Penuh sentiasa. HB parking je kat depan hotel. 2 hari park kat situ, dua2x hari kena SAMAN!! aduiyai...


Masuk-masuk bilik cantik. Cantik sangat - sangat dari bilik semalam. Besar, bersih dan cantik. Sangat puas hati. Staff pun baik je. Lokasi pun cantik. Kalau lapar, dorang pun ada cafe sendiri. Paling best sewa hotel ini dapat sekali breakfast percuma!! ok la tu. Buat alas - alas perut. Roti, bihun, air kopi, teh. Ok sangat la. highly recommended!!


Hotel yang terbaik yang lain adalah Hotel Sentral Melaka. Terletak hanya di tepi jalan raya yang sibuk. Senang nak nampak dan memang strategik. Semua dekat. Bilik yang simple tapi yang istimewanya pasal bilik ni, sangat la sejuk!! HB tekan semua suiz, butang, remote bagi slowkan kesejukkan bilik ni, tapi tetap gagal. Ok jugak sebab cuaca Melaka kan panas sikit. Malam la sejuk sangat sampai HB tak nak pergi mana-mana. Asyik berselubung je. Hampeh betul. Tapi Hotel ini tiada disediakan sarapan pagi. Hotel Sentral Melaka ini juga Bella sarankan korang BOOK. Tak rugi. Bersih, cantik dan tiada bau. Best lagi. 

Ok.. setakat ni dulu.. lepas ni kalau ada hotel lain yang ok bella top up okey.. daaadaaa.. harap manfaat.

Boleh juga baca pengalamana Bella menginap di AGROFARMSTAY dan Bercuti Ke Melaka

Sunday

Meneroka Bukit Saga di Ampang KL

By On 14 December
Assalamualaikum...

Korang semua!! tahu tak? rupa-rupanya dalam KL ni pun ada kawasan terpencil yang ada air terjun! fuhh!! sungguh tidak disangka-sangka. Aktiviti ini bermula bila kawan sepejabat HB ajak kitaorang join group aktiviti dorang. Aktiviti ni lebih kepada hiking la. Lebih 30orang join aktiviti ni. Kiranya ada kepala yang mengetuai aktiviti ni. Siapa pernah dengar pasal BUKIT SAGA? sapa yang dah tau takpe. Buat sape yang tidak tahu lagi, boleh la masukkan dalam aktiviti untuk dilakukan masa cuti sekolah ini!! Meneroka Bukit Saga di Ampang KL.

Meneroka Bukit Saga di Ampang KL.

HB ajaklah lagi kawan-kawannya dan 2 orang lagi nak join. Jadi kami tunggu la lagi 2 orang. Group yang lain dah naik ke atas jam 7 lagi. Punyalah gigih kitaorang bangun pagi- pagi nak memanjat bukit, sekali member plak lewat. Jadi group yang dah berkumpul tu gerak la dulu..

Tips:
  • Jangan!! jangan pergi Bukit Saga kalau tak pasti, sendirian atau tak sihat. Banyak kali ada kes daki Bukit Saga sesat dan hilang.
  • Silalah pakai pakaian yang cukup - cukup selesa. Baju yang ringan, kasut sukan dan seluar yang sesuai.
  • Bawalah makanan ringan ataupun berat. Lapar beb.
  • Bawalah tuala
  • Bawalah ubatan-ubatan yang sepatutnya untuk hiking. Minyak urut, minyak luka dll.
  • Mineral water (air minum) bawa banyak sikit.
Tangga bukit saga

Inilah tangga atau pintu masuk untuk memanjat Bukit Saga ni. Ingat macam kawasan reakreasi. Tapi rupanya terletak belakang rumah orang!! Hampir confuse disitu. Cari kawasan ni guna wise pun tak jumpa. Tanya beberapa orang juga la. Baru jumpa. Jadi kengkawan, inilah pintu masuknya. Naik tangga besi di celah kawasana semak ni. 

menerokai bukit saga

Baru naik beberapa tapak, membe lapar plak. Sebenarnya kami tak pasti, patut makan, atau tak patut makan sebelum mendaki. Tapi sebab lapar sangat, kami makan je la dulu. Kebetulan ada orang kampung yang jual nasi lemak sebelum naik Bukit Saga. Rm1 pula tu. Sedap wei!!! dah la Rm1!! bukan kosong tau. Siap ada telur dadar lagi. 

cuti sekolah

Baru saja mendaki tak sampai seminit pun, kami telah di alu-alukan dengan pemandangan yang sangat memukau! wow!! betul la ada air terjun tengah-tengah bandar ni. Tapi bukan disini tempat yang nak dituju. Tujuan jauh lagi kedalam.


Berhenti makan jap. Member kurus tapi kalau lapar tak boleh nak buat apa - apa. Bella dekat petronas tadi, masa tunggu dorang dah baham roti dan air kotak susu.  Cool sangat tempat ni.


Bila perut semua dah diisi, apa lagi gerak la. Sangat bersemangat ok. Haritu Bella dengan kengkawan pergi panjat Bukit Broga. Sekarang saja nak cuba panjat Bukit saga plak. Sebab cita - cita kami, nak mendaki Gunung Kinabalu. Kiranya ini persediaan awal la.Hehehe..berangan. Tempat ini lain macam Broga. Disini rasa selamat sikit dan lebih terjamin sebab ada tangga dan tali-tali disediakan. Kadang - kala sangat membantu. Tapi, tangga-tangga ini yang buat kaki kita berat nak angkat. Mencanak  susunan tangganya.

pitam di bukit saga

Tak tahu mana silapnya, lepas lebih kurang 1km mendaki..bella bantai je..x tau berapa km huuhu.. tetiba Bella rasa nak pitam. Tak pening, tapi pandangan jadi kabur dan dada rasa sangat sesak. Sukar bernafas. Gemuk sangat ke den ni? Kepala rasa terlalu berat!! nak baring. HB bulat-bulat mata tak kasi baring. Takut pengsan. Bella terpaksa buka tudung jap. Tak tahan dah. Darurat. Pejam mata lepas tu, tarik nafas perlahan - lahan. Pandangan mata jadi ok balik. Dah tak kabur. Selepas menyusun nafas. Alhamdullilah. Kami teruskan perjalanan. Sebenarnya tempat ini pit stop untuk tengok Kuala Lumpur.

mendaki bukit saga

Daki dan teruskan mendaki!! Bella disajikan dengan pandangan awesome ini!!. Walaupun tak larat Bella gagahkan juga. Tak sia - sia!! Bella sangat bahagia dapat lihat pemandangan ini. Alhamdulillah, cantik!! Makin bersemangat la Bella nak daki. Rasa macam, "mesti atas ada lagi yang cantik!!."

hiking di kuala lumpur

Akhirnya!!!! nampak la puncak Bukit Saga ni..Yehuuuu!! dengan susah payah. Rupanya kat atas ni ada macam-macam tempat untuk merehatkan badan. Bolehla kami rehat sepuas-puasnya. Fuhhh!! Recharge balik tenaga yang dah habis. Malangnya air minum dah abis masa ni. Nak Jalan jauh lagi.

hutan kuala lumpur

Jumpa la dengan group yang di planning kan. Alhamdullilah. Jadi kami bersua kenal dulu.Sebab sebelum ini kami memang tak pernah jumpa pun. Buat senaman sikit, dan doa selamat.  Ketua kumpulan bagi sedikit nasihat sebagai langkah-langkah keselamatan. Sebab jalan yang bakal dilalui sukar dan sedikit mencabar.

mendaki bukit saga

Sementara tunggu HB, Bella jumpa dan beramah mesra dengan abang - abang kaki hiking ni. Dorang tengah masak. Abang yang pakai baju biru nie naik sama ngan kitaorang tapi laju sungguh dia sampai atas ni. Pastu baju dia tak basah pun macam kitaorang. Power tol.Laju dia sampai. Bila abang yang pakai spek tu kata dari mana? dan semua-semua la. Sampai turn Bella pulalah tanya. Bella minta tips sikit untuk menjadi pendaki yang berhemah. Tipsnya adalah:
  • Mulut kena jaga..jangan la kuarkan kata-kata kesat ataupun kata yang bongkak.
  • Hutan kenalah hormat. Jangan buang sampah merata-rata. Plastik gula-gula pun jangan buang merata. Sila simpan dalam poket dulu.
  • Minum air banyak-banyak. 
  • Panjat bukit yang rendah-rendah dulu dan kena panjat tiap-tiap minggu supaya tak pancit sebelum ke gunung.
Jom kita teruskan misi mencari air terjun.

bukit saga

Sebelum gerak, kena kira dan tengok bilangan ahli supaya tidak ada yang tertinggal. Inilah group kami yang mahu menawan bukit saga!! ramai. 

menerokai bukit saga di ampang KL

Memula-mula jalan mendaki mendatar saja, tapi lama kelama-lamaan semakin mencabar dan menjunam!! lagi mencabar dari pendakian yang memula tadi sebelum sampai ke atas Bukit saga. Nampak tak sebahagiaan kumpulan kami kat bawah tu? Seram. Tak sangka jauh ke dalam hutan dah. Masa ni dua orang ahli dah patah balik. Tak berdaya dah.

menerokai bukit saga di ampang KL

Tengok la tu, betapa menjunamnya untuk menuruni bukit nie. Paling tak tahan tu, tempat yang Bella pijak tu adalah batu besar bukan tanah. Maknanya, kalau kasut tak ok atau haus ia akan jadi licin. Boleh mengelongsor laju. Tatut!!! HB kata ok. Takda apa.Tengok la muka seriau Bella tu. Masa ni dah nak sampai dah kat air terjun tu. Tak sabar!!

menerokai bukit saga di ampang KL

Akhirnya, usaha kami membuahkan hasiil. Rupanya bukan kami saja yang datang kesini untuk menawan Bukit Saga ni, ramai lagi. Kanak-kanak, orang tua, dewasa, cina, india semuala ada. Memang puas hati bila sampai. Tapi serabut la plok. Tambahan kami lapar!!  Ramai yang bawak dapur travel masak maggi. Hmmm sedapppnya. Kitaorang makan kerepek jer. Takpelah. Kita mandi kat air terjun terus lah.

menerokai bukit saga di ampang KL

Taraaaa...happy day! airnya sangat sejuk dan nyaman. Betul - betul nyaman. Cuma kena ambil turn la nak bergambar. Bella tak bawa baju apa pun. Buka kasut je. Pastu mandi. On the way nak panjat balik dah kering. Betapa jauhnya la Bukit Saga ni. 

Bella mandi la sepuas-puasnya sampai jatuh..hahahaha.. batu licin. Hati-hati masa memanjat tu. Kang jatuh malu jer. Macam Bella. Sampai la masanya kita menaiki untuk balik. Dah puas mandi kan? Masa ni lagi la teruk. Semua dah penat. Baru separuh jalan 5 orang dah krem kaki. Semua perempuan ambil kayu jadikan tongkat. Jangan kata perempuan, lelaki pun dua tiga orang kaki meletup. Pernah dengar kaki meletup? HB yang kata kaki dia meletup. Bella pula, masa mula - mula panjat nak pitam bagai. Masa turun balik, ok je. Alhamdullilah. Selamat semuanya walaupun di tengah perjalanan ada tebuan hurung.

menerokai bukit saga di ampang KL

Selamat tinggal Bukit Saga, kenangan yang tak dapat dilupakan.Sangat payah untuk kesini tapi amat berbaloi.Tengah-tengah KL kot jumpa air terjun.x ke havoc??

ok la.. setakat ni dulu Bella share. Nanti jumpa lagi... tadaaaa.....

Saturday

Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang

By On 13 December
Assalamualaikum..

Bella nak kongsikan pasal makanan hari ini, iaitu Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang. Sangat popular selepas majalah tiga,TV3, paper dan majalah paparkan pasal makanan ni. Masa dorang makan tu, dorang tunjuk la udang - udang yang besar dan memenuhi pinggan tu.Bella pun jadi teringin namati. Bella pun pujuk la HB "Sayggggg.... tengok pjng sygnya..ahaks.. boleh tak kita pergi makan kat Kuala Sepetang? Mee Udang tu? mcam sedap sangat kan?" HB kata.."ok la nanti balik dari Kedah kita singgah."yeaaaaahhhhh!!!

kuala sepetang, perak,

Buat pertama kalinya Bella excited sangat nak balik Kedah..Yuhuuu.. hahhaha. Bermula la perjalanan kami ke Kuala sepetang. Agak jauh dan sukar perjalanannya. HB hanya ikut signboard ke Kuala Sepetang. Jauh.


Sepanjang perjalanan tu memang jumpa macam - macam jenis mee udang. PaK Uda, Mak Uda, Mak Teh, Mak Dah, boleh dikatakan semua Mak ngan Pak ada kat sini. Mencabar gak la jadinay hendak mencari  Kedai Mee Udang Mak Jah yang sebenar.Kami meneruskan perjalanan hingga kehujung. Barulah jumpa kedai Mak Jah Kuala Sepetang ni.

makanan sedap perak

Akhirnya sampailah kami kesini. Unexpected!! Kedai ni kecik je. Agak kotor dilua. Betul ke ini kedainya? Parking pun susah. Rasanya kedai Mak Teh yang sebelum kedai Mak Jah ni lagi havoc dan besar. Lagi ramai orang. Sebab Bella dah memang nak pergi ke kedai Mak Jah sangat, Jadi tetaplah kami kesini.Walaupun Bella rasa kedai Mak Teh sebelum ni lagi ramai orang.

mee udang sedap

Masuk saja kedalam kedai,  baru nampak ramainya orang. Tak putus-putus orang masuk. Duduk-duduk je terus ada orang ambil pesanan dengan senyuman. Turut juga mencadangkan kepada kami beberapa menu yang patut kami cuba. Kata pun mestilah nak cuba Mee Udang MaK Jah. Tengok gak la sekeliling, rupanya bukan hanya mee udang saja yang dijual tapi boleh dikatakan semua masakkan panas ada.

mee udang kuala sepetang

Tak lama kemudian..taraaaaa!!! sampailah kitaorang punya mee udang. Banyak udangnya.Sampai meenya tengelam. Ke mee nye takda? HB plak sibuk kira berapa udang dia. Kenapa sikit. Padahal sama je. Dia nampak udang dia sikit. Padahal udang dia temggelam kat bawah. Hahahahaa.. Rasanya ok. Rasa udang sangat. Faham tak? Rasa macam hanyir. Macam tu la. Paling penting bukan selera tekak Bella. 

mee udang kuala sepetang

Inilah udang besar tu. Puas juga la makan udang. Rasanya Liat-liat manja gitew. Tapi Bella tidak la nak datang sini lagi. Jauh oooo.. tapi buat sape yang teringin..Mee udang Mak Jah ni..dorang dah buka outlet lain di Wangsa Maju. Ok la. Untung la korang tak perlu lagi ke Kuala Sepetang sebab dekat KL pun dah ada. Ok laaaa....sampai disini dulu la pengkongsiaan Bella. 

Assalam...salam ikhlas.
Bella Idura..

Bella Idura & MEDIA

Bella Idura & MEDIA
METRO AHAD

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Lembaga Zakat Selangor

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Blogger Jemputan Tumit Tinggi TV1

Bella Idura & Media

Bella Idura & Media
Berita Harian