Wednesday

Kesakitan Rakyat Syria

Alhamdulillah, Bella berkesempatan berkongsi kesedihan dan mengetahui serba sedikit mengenai Syria dan Kekejaman Kafir keatas rakyat Syria. Betapa tidak dapat dibayangkan oleh Bella tentang KESAKITAN RAKYAT SYIRA. Jadi hari ini Bella hendak menyeru kepada semua yang baca atau terbaca tulisan Bella ini, bersama - samalah kita bantu mana yang termampu. 

      

Bella diceritakan yang penduduk Syria sangat terseksa kerana pemimpin mereka sangat kejam dan tamakkan duniawi. Peperangan bermula apabila seorang budak dengan sangat berani menconteng dinding sekolah dengan perkataan menyuruh pemimpinnya meletakkan jawatan. Dan dia hanyalah seorang budak. 
   
     

Budak ini telah dikepong oleh askar di sekolah nya sewaktu bermain.Dia dan telah diseksa dengan begitu teruk. Penduduk syria amat terkejut dengan tindakan askar kerajaan ini, yang bertindak sebegitu kejam keatas seorang budak yang amat lemah. Jadi mereka telah beramai - ramai membuat perhimpunan aman yang menyuruh pemimpin mereke bertanggung jawab dan menjelaskan kejadian ini kepada mereka. 

     

Jawapan yang paling menyakitkan hati dan membangkitkan kemarahan org syria. Perhimpunan aman diteruskan supaya pemimpin mendengar dan faham dengan kehendak mereka. 

      

Perhimpunan aman itu telah disertai boleh dikatakan oleh seluruh penduduk syria. Berlangsung secara aman dan tanpa membawa kepada kemusnahan dan pertumpahan darah. Hanya berhimpun dan melaungkan pulangkan anak kami. Malangnya perhimpunan aman ini telah dijadikan medan pertumpahan darah apabila pasukan polis telah menembak secara awak menggunakan peluru kapur untuk menyuruh mereka bersurai. Peluru sebenar. Bermula dari saat itu lah kekejaman di Syria.

       

SYIRACARE Malaysia ditubuhkan bagi membantu rakyat Syria dalam pengumpulan dana.Sama ada dari segi pakaian harian, makanan dan juga ubat - ubatan. Amat membanggakan apabila kumpulan dana daripada rakyat Malaysia telah membantu Rakyat Syira mendapatkan sebuah ambulans. Sebenarnya Ambulans ini bukanlah Ambulans sebenar tetapi sebuah van yang telah diubah suai menjadi ambulans. Alhamdullilah..

      

Bella menyeru dan mengajak semua bersama - sama membantu dan menyalurkan sumbangan sedikit sebanyak dan semampu yang boleh kepada Rakyat Syira melalui Syira Care. Kita sepatutnya bersyukur   kerana Syira Care sanggup memikul tanggungjawab untuk mengumpul dana dari rakyat Malaysia untuk diserahkan kepada rakyat Syira. 

     

Bella bersama - sama Kelab Blogger Ben Ashaari berasa bertanggung jawab mengajak semua, dalam membantu SyiraCare mengumpul dana untuk diserahkan kepada rakyat Syira. Tanggung jawab kita sesama umat islam. ALLAHUAKBAR.. semoga umat islam disana tetap tabah dalam menghadapi pemerintah yang zalim dan kejam.

https://www.facebook.com/syria.care/?fref=ts

Sesiapa yang ingin menghulurkan bantuan bolehla menyumbangkan bantuan tersebut kepada akaun SyiraCare :

Maybank : 562106653575
CIMB : 8601894560

Jika korang terasa was - was adalah duit sumbangan korang akan sampai kepada rakyat Syira, korang follow saja Facebook Syira Care Malaysia. Setiap apa yang dorang lakukan menggunakan duit sumbangan akan direkodkan. Sanggup atau tidak sajalah korang nak tengok. Amat menyedihkan.Semoga usaha dan sumbangan kita ini diberkati. Aamminn.

Monday

GARAGE 51 - Cafe Terbaik Dengan MINUMAN MEWAH

Hai korang.. panas kan arini? Mesti korang sedang tercari - cari kat mana untuk menghilangkan dahaga korang tu kan? Bella ada tempat yang awesome !! untuk korang cuba. GARAGE 51 CAFE TERBAIK dengan MINUMAN MEWAH.

MINUMAN ENAK, TEMPAT MINUM SEDAP

Haaa.. sinilah tempat nya !! Rare sangat. Hipster la katakan. Tempatnya terletak di celah -celah lorong sikit. Korang kalau guna waze mesti jumpa la tempat ni. Meh..Bella share tempatnya yer..

51, Jalan PJS 11/9, Bandar Sunway, 47500 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia

Tempatnya berdekatan dengan kolej. Depan Cafe ni je kolej tu. Apa lagi jom Bella bawa korang masuk. Duduk luar lelama pun panas. Jom2x..

garage 51, air sedap, minuman sedap,makanan sedap
 
Masuk - masuk waaa.. penuhnya Cafe ni. Paling tak tahan makanan yang terhidang atas meja dorang semua sesedap. Bella je jeling je tak tahan nak order. Cafe ini boleh dikatakan full house sentiasa. Hari minggu penuh bermula dari 1.30 sehingga 3.00 setiap hari. Jika hari biasa pula, penuh kerana dorang ada menyediakan set makan tengah hari yang berharga rm10.00 sahaja. Tapi setiap hari bermula jam 6.00 ptg memang penuh. Jadi jangan la marah kalau air lambat sampai yer.. hehhee.

minuman sedap, makanan sedap, garage 51

Cafe ini dihiasi terlalu unik dan hipster. Setiap ruang dititik berat kan terutama hiasan dalamannya. Bella sempat la baca asal usul cafe dan air ini. Sebenarnya pemilik cafe ini mendapat ilham semasa sedang minum di Australia dan membawa idea tu ke Malaysia. Tengokk !! korang dah jimat. Tak yah pergi Australia, minum je di GARAGE 51 ni.


Jom - jom masuk.. Bella masuk je semua orang kata "hello" "welcome" "hai" macam artis plak rasanya. Hehehe..  Bella tengok tengok juga la cafe ni. Bersih. Wangi dengan bau makanan. Pergghh tak sabar nak order.


Bella pilih tempat duduk bahagian bawah. Bahagian atas sedikit sempat. Kalau korang plan nak buat besday party ke boleh la kat bahagian atas tu. Bercinta ke. Bella nak makan jadi asalkan dapat tempat duduk itu pun dah syukur sesangat. 

garage 51, cafe, sedap

Bella yang nak cerita kat korang ni pun telan air liur banyak kali. Sedappp !!! Seriously Sedapp !! Ini adalah diantara air yang tersenarai di dalam air yang korang mesti cuba. MOCHATELLA Rm16.00. Air ini adalah gabungan Kopi yang telah dibekukan menjadi kiub ais, dilapiskan dengan Nutella dan korang silalah curahkan dengan susu. Jadilah segelas air MOCHATELLA. Tak puas minum segelas. Sedapnya !!


makanan sedap, resepi air sedap

Ni pula Garage Latte With Vanilla Ice Cream. Korang tengok je mcam biasa kan? Tapi, berebut - rebut !! semua nak menyedut. Dalamnya ada ice cream tersembunyi. Bijak betul yang mencipta air ini. Selalunya Air bergas yang dicampur dengan aiskrim vanila kan? Tapi di Garage 51 ini, digantikan dengan base Latte. Terbaik!!


air sedap, minuman sedap,

Taraaaa... inilah air yang di tunggu - tunggu. THE SON. Air yang unik, sedap dan mewah dengan bahan - bahan enak ini dinamakan The Son. Harganya Rm18.90. Air ini adalah gabungan Nutella dan Hazelnut. Terasa - rasa plak kat tekak. 

resepi teh tarik, garage 51

Ini adalah yang terbaik dan terbaru disini. The Pakcik !! Base nya Teh Tarik !! waaa... dorang kata, penjualan air ini memang menggila. Laku abis !! Bella tak hairan pun sebab sedap !! Minuman yang hari - hari kita minum dijadikan base kepada air yang sedap ini. Harganya sama saja. Rm18.90. HB Bella suka sangat sebab ada biskut kering tu. Dia buat celup dalam air teh tarik tu. Kena dengan tekak katanya. Tak abis - abis puji kata sedap. Jadi Memang tak rugi kalau korang order. Sedap wei !!.

garage 51, makanan sedap, breakfast sedap

Tak kan la nak minum saja kan? Haruslah makan. Tapi kat sini takdalah nasi campur. Bella order ini namanya Sourdough w Zucchi Fritters, Poached Egg, Beef Salami, Cream Cheese, Roasted Cherry Tomato And Enokitake Mushroom. Harga Rm16.00. Korang tengok la potion nya. Sesuai bagi yang diet.


Ini pula Awesome Garage Breakfast. Dalamnya ada Poached Egg, Beef Salami, Jumbo Sausage, Zucchini Fritters, Enokitake Mushroom & Sourdough with Fresh Strawberries and Peanut Butter Spread. Harga Rm26.00. Bella terpikat dengan sausage nya. Sedap. Dalamnya ada cheese.


Ini pula Pancake. Garage Pancake. Sedap. Berebut - rebut masa makan. Jawapannya memang tak cukup la. Korang pun boleh cuba. Pancake ni. Lembut sangat.



Perut Bella dah kenyang sangat dah sebenarnya. Tapi sebab tengok kek kat sini menawan sangat !! tak tahan. Jadi Bella pun ambik kek coklat dan kawan - kawan yang cuba yang berlainan rasa. Jadi boleh lah rasa semua sekali. Kek ini bukan dibuat dikilang tau. Tapi, 100% home made. Kalau rasa - rasa air tu tak cukup boleh la korang order kek pula. Korang rasa gambar yang Bella kongsikan ini tak cukup? Apalagi jom follow :-

Cafe Garage 51

Alamat: 51, Jalan PJS 11/9, Bandar Sunway, 
            47500 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.

No Telefon: 03-5612 5618

Waktu Operasi: 11 pagi sehingga 11 malam

Email: hello.garage51my@gmail.com


Korang Sila Check It Out New Menu at Garage 51. Just Click Link Below ya:-

Resepi Air Bandung Dari Garage 51 


Sunday

Hatyai ICE DOME - Rumah Salji

Assalamualaikum...  korang!! jom Bella sambung cerita mengenai percutiaan Bella di Hatyai. Kali ini Bella nak cerita lebih kepada keseronokkan Bella di Hatyai. HATYAI ICE DOME RUMAH SALJI yang penuh dengan keriangan. 

bercuti di hatyai, hatyai

Masuk je dalam taman tu sebelah kiri nampak lah Hatyai Ice Dome, Atas tu adalah deretan kedai makanan. Tapi, kami tak cuba pun. Terus menuju ke Teddy Bear Pink yang comel ni. Banyak hiasan - hiasan diluar ICE DOME yang dibina untuk kita ambil gambar comel2x. Bella pun apa lagi.. angkat kaki satu terus la..menunjukkan betapa kurusnya Bella sampai boleh berdiri satu kaki. Hehehe.

Ice Dome, Hatyai

Masa Bella pergi tidak la kena beratur panjang sangat. Kaunter pun kecil saja. Di luar dorang ada buat sewakan kasut salji kalau kita nak sewa. Tapi, tak sewa pun takpe. Kalau nak nampak comel dan macam real dalam salji bolehla kot. Bella malas la nak menipu atau aca2x ni. Huhuhu.

Hatyai, bercuti, thailand

Masuk saja kedalam baju sejuk dan sarung tangan diberikan secara percuma untuk kita pakai sementara,Bukan untuk bawa balik yer. Masuk saja, korang kena duduk untuk mendengar taklimat keselamatan. Mungkin juga sejarah ke, apa ke. Masa Bella pergi tu langsung tak dengar apa - apa walaupun pekerja tu menggunakan Microfon.

hatyai, thailand, bajet bercuti di hatyai

Masa itu, ada budak menangis plak. Makin kuat taklimat diberi makin kuat budak tu menjerit dan menangis. Jawapannya memang tak dengar apa - apa la. Kami buat - buat faham je la. huhuhu. Terasa bengang gak la. Kalau tak, dapatlah Bella ceritakan serba sedikit mengenai taklimat itu. Korang pergi korang dengar sendiri la yer.


Kami dibenarkan masuk secara berkumpulan. Sebelum Bella masuk tu, dia suruh Bella berhenti di depan pintu masuk bilik ais ini untuk Bella menyesuaikan diri dulu. Maknanya Bella berdiri di dalam bilik yang separa sejuk. Tidak la masuk terus kan? Takut terkejut plak bahan kita. Bella diarahkan duduk didepan pintu dalam 5min macam tu dan barulah boleh masuk. Masuk-masuk saja dah stuck dengan orang yang mengambil gambar. Memang cantik la ukiran ais yang dibuat.

bercuti ke hatyai, bercuti ke thailand

Masuk - masuk pergghhh sejukkk gilerr!! Patutlah orang berebut - rebut tangkap gambar depan pintu tu, masuk dalam je memang tak mampu la korang nak tangkap gambar dah. Sejukkk sangat. Korang nak tekan screen handphone snap tu, handpone tak detect tau tangan korang yang bersarung tangan tebal tu. Korang kena buka sarung tangan tu. Bella tak mampu nak buka sarung tangan tu. HB pun buka la sarung tangan dia. Kesian HB khas untuk cerita kat korang tau.


Kedatangan kami disambut oleh penguin yang sangat cute!! comel dan lincah. Rasa nak peluk - peluk jer. Percaya tak yang Bella seram nak pegang benda - benda yang ada dekat sini sebab takut kena kejutan elektrik. Penguin itu pun patung je. Hahaha. Nampak macam penguin sebenar kan?? Kalau sebenar memang Bella angkut bawa balik Malaysia. Hahhaa. Ini adalah gambaran bahagian kedua ada penguin dan rumah penguin. Ruangan pertama banyak ukiran gula - gula dan seakan - akan rumah coklat. Sangat comel. Tapi bahagian rumah tu, gambar gelap. Tak sesuai nak kongsikan dengan korang.

     

Lepas sahaja korang melalui rumah penguin tadi tu, korang akan jumpa dengan snow. Ini snow yang comel ni. Memang dibentuk daripada ais, tapi Ais batu tu. Tak gebu pun. Bella takut nak pegang.Sampai disini Bella dah tak tahan sejuk dah. HB mampu lagi bukan sarung tangan snap gambar Bella ni. Perggghh!! kagum betul. Paling best, kalau nak selfie, sarung tangan dia tak detect. Tapi sarung tangan Bella masih detect lagi sebab hujung sarung tangan tu dah basah. Nak beku kot.

bajet ke hatyai, cuti ke hatyai, bercuti ke hatyai,

Bila sampai satu tahap tu, tangan nak bengkok kan rasa sakit tau. Lepas tu, kaki pun rasa kejang. Bella pun apa lagi. Lari lah ke pintu keluar. Masa lari tu termasuk jalan sesat plak. Aduss !! tapi sebab gelabah punya pasal, cepat saja Bella jumpa jalan keluar. Masa Bella berjalan laju ke arah pintu keluar tu, Bella dah tak pandang kiri kanan dah walaupun masih ada lagi ukiran ais. Sejuk wei!! Bella Berjalan laju sikit terus ke pintu keluar. Larhhhhh !!! sekejap je dalam rumah ais ini dah sampai pintu keluar. Tak puas lagi bersejuk - sejukkan dalam tu.

ice dome, bercuti hatyai

Yayyy!! puas hati juga. Akhirnya dapatlah kami merasa kesejukkan peti ais ciptaan manusia. Korang yang tidak pernah pegang salji dan tidak pernah rasa kesejukkan yang mencengkam hingga ke tulang boleh la masukkan dalam aktiviti korang jika bercuti di Thailand.

Harga tiket masuk?? 300bhat. 



Masa hendak keluar dari Ice Dome ni pun dah sesat barat. Hahhaa.. Terikut jalan ini. Sebenarnya ok je. Naik ikut jalan ni korang naik terus keatas dan akan jumpa satu patung buddha yang besar giler!! Dari jauh pun dah nampak. Kami patah balik sebab malas la pergi ke tempat pemujaan macam tu. Tapi benda baik nya pula, korang akan nampak pemandangan keseluruhan pekan hatyai ni. 


Haaa.. nampak tak patung emas besar tu? Kalau korang terus mendaki bukit korang akan sampai kesitu la. Bella patah balik dan hanya berhenti di tasik. Bella tak pasti nama tasik ini apa, tapi ramai sangat orang duduk lepak dan bersantai - santai. Bella setakat ambil gambar lepas tu ke tasik tengok punyalah ganas ikan. Banyak sungguh !! sayangnya tak bawa roti, kalau tak mesti melompat - lompat ikan dalam tu.

songkhla city, bercuti di hatyai

Sekadar ambil beberapa keping gambar dan terlihat anjing jadi apa lagi.. terus Bella pecut balik dan ke Songkhla jom tengok apa yang ada disini!! Jom - jom..

Saturday

GATALNYA ZIZAN Dalam TEATER BIKERS KENTAL

Bella hendak cerita kat korang ni yang Bella baru saja lepas tengok TEATER BIKERS KENTAL. Bella nak cerita betapa Gatalnya Zizan Dalam Teater Bikers Kental. Tapi lek lu... sap vape lu..hehehe. Bella ceritakan dulu permulaan dan perjalanan TEATER BIKERS KENTAL ini. Teater ini dibintangi oleh watak - watak utama iaitu ZIZAN RAZAK , AWIE , NADIA BRIAN dan ramai lagi termasuklah pelakon dari Thailand. Hebat kan? Bella memang sangat teruja nak menonton teater gabungan dua negara ini. Lagi - lagi sebab ada ZIZAN RAZAK.

       zizan razak, bikers kental, teater, harga tiket teater

PERMULAAN TEATER

TEATER BIKERS KENTAL ini sebenarnya pernah ditayangkan di Pawagam. Siapa yang pernah tengok di pawagam memang korang boleh bajet la jalan cerita dia semua. Apa membezakannya cara pembawakan watak oleh setiap pelakon. Masa pembikinan filem kan ada director bila salah je cut!! tapi di Teater memang suka hati pelakon la nak bawa watak tu macam mana pun. Teater dimulakan dengan kata - kata alu - aluaan daripada Dira Abu Zahar dan melaungkan nama Bidin iaitu watak utama yang dibawakan Zizan Razak. Apalagi semua bersorak dan bertepuk tangan. Owh sebelum2x kata - kata aluaan dari Dira kami semua diminta bangun untuk menyanyikan lagu Negaraku. Tabik!!

LAKONAN ZIZAN RAZAK SEBAGAI BIDIN

Teater ini terus dimulakan dengan Bidin jumpa wang yang banyak dalam beg. Bagi Bella, permulaan yang agak slow. Impaknya kurang. Masa Dira menjerit nama Bidin itu dah terbaik dan Bidin keluar. Tapi bila Bidin memulakan dialog nya, kedengaran suaranya yang sayup - sayup. Perlahan. Sepatutnya suara Zizan perlu dikuatkan kerana suara zizan agak serak. Jadi, bagi Bella yang mendapat tempat duduk diatas dan jauh agak susah hendak menangkap setiap pertuturan yang dituturkan oleh Bidin. Jadi merasakan permulaan teater yang agak lemah. 

    teater, zizan razak

Zizan dalam teater ini kelihatan sangat mengeletis dan gatal. Bila warwatan tanya, Zizan kata itu adalah untuk menghidupkan watak Bidin dan membezakan Bidin bukanlah Zizan. Tapi Zizan, Bella memang minat sesangat dengan awak. Bella mengikuti setiap lawak awak dan gaya lakonan awak. Bella rasa sama jer. Di sini dia mengeletis dengan Awie, kalau masa melawak dia gatal dengan Johan. 

Mungkin sebab dia dah terbiasa bawa karekter tu, dan bila karekter macam tu orang ketawa dan suka. Sebab tu dia bawa karekter macam tu selalu. Zizan sebenarnya berusaha bagi kita suka dan tertawa bila melihat dia membawa watak sebagai Bidin. Sebab watak dia macam itulah, Awie turut menjadi sangat kelakar. Takpelah Zizan, buat sajalah watak macam itu sekurang - kurangnya dengan lelaki. Jangan dengan perempuan, dah la haram. Kitew yang tengok pun jelous. huh!! opppsss !!
    

     awie, teater, bikers,

LAKONAN AWIE SEBAGAI EDDY

Kemunculan Awie memang ditunggu - tunggu. Membawa motor besar berkuasa tinggi. Eddy pula adalah seorang sahabat yang sejati. Bella suka betul la Awie menyanyikan lagu Ratuku. Cairr!! sedap lunak plak tu. Awie membawa watak dengan selamba tapi berkesan. Kadang - kadang Awie terpaksa layan je perangai si Zizan yang suka kenakan dia tu. Bila Zizan kenakan Awie, Bella memang tergelak besar. Gabungan yang agak menjadi kerana Awie kelihatan sangat pasrah bila dikenakan Zizan. Korang kalau nak tengok Awie comel sangat lepas mandi, kena datang tengok teater ni. 

   

BABAK YANG PERLU DIPERBAIKI

Bella rasa part Bidin di Disco tu memang patut dikurangkan dialong didalam disco tu terlalu lama. Mungkin digantikan dengan berdialog di luar Disco. Paling "frust" Bella kecewa sangat sebab babak didalam disco ni prop lampu tu menyuluh tepat kedalam anak mata! sakit! buta 2saat. Bella terpaksa menutup mata dan hanya mendengar suara saja. Mungkin bagi penonton di bawah tidak ada apa yang menganggu. Tapi, Bella sangat terganggu. Selain daripada suara yang tidak dengar tu, lampu ini tolong matikanlah. Tutup je terus pun ok.

    TEATER, awie, bikers kental  

BABAK TERBAIK

Bella paling suka masa babak di hotel Eddy goda Bidin. Kelakar gilerr!! haahahaa.. Lepas tu, Bidin kacau dia balik... haa mencicit dia lari. Babak yang bermulanya kemunculan Nora dan Eddy menyanyikan lagu Ratuku memang cairr!! Babak Bidin menangis sebab terlalu terharu dengan pergorbanan Eddy. Kalau korang tak datang tengok memang rugi.

   

PENUTUPAN TEATER

Penutupan Teater terbaik yang Bella dah tengok setakat ini. Memang terbaik!! Lagu yang digunakan, gaya polis yang tip top dan Bidin terselamat. Nasib bukan penutupnya Bidin kawin dengan Sayamsukaporn. Nasib la kalau ejaannya salah. Hahaaha... 

   

Pada pandangan Bella yang telah menonton TEATER BIKERS KENTAL ini, kekurangan pementasan TEATER BIKERS KENTAL sangatlah sedikit dan masih boleh diperbaiki. Keceriaan dan kepuasan menonton yang diberikan dalam pementasan ini, kesungguhan para pelakon memainkan watak masing masing lebih bernilai dalam mementaskan satu teater yang terbaik dan memberikan kepuasan bila kita menonton. Seriously hari korang akan ceria bila menonton Teater ini. Tak seronok la kalau Bella cerita kat korang semua kan? Apa lagi!! jomlah Dapatkan tiket berharga RM45, RM65, RM95, RM125, RM155, RM185 dan RM305 di www.AirAsiaRedTix.com yang akan mula dijual pada 12 Januari 2016.

Thursday

RAIL CANTEEN Makanan WARISAN KLUANG Terbaik

Masih terfikir - fikir makan mana ini. Tengah sibuk mencari tu, Bella ternampak satu RESTORAN yang sangat cantik dan bersih. Namanya RAIL CANTEEN. Kelihatan seperti sebuah restoran yang unik kerana hiasan dalamannya seakan - akan di dalam kereta api.Ini adalah restoran warisan Kluang. KLUANG HERITAGE. Bella Pernah dengar yang  RAIL CANTEEN MAKANAN WARISAN KLUANG TERBAIK.. Tidak perlu fikir panjang, Bella terus singgah untuk makan..

      restoran terbaik di kota damansara

Cantik kan?? Langsung tidak mengecewakan. Pemilik dan pekerjanya sangat mesra dan say "Hai" "Hello" "Welcome"  terasa dihargaikan? Bella pun masuk dan duduk di bahagiaan dalam. Hiasan dalaman nya yang agak old school dan sedikit modern buat kita rasa tenang. Terbaik, ada kemudahan WIFI lagi. 

    sarapan sedap di selangor

Sementara menunggu pelayan datang ambik order, sajalah Bella jalan - jalan tengok restaurant ni. Ada ruangan diatas. Ruangan ini bolehlah kalau korang nak buat majlis perpisahan ke, perjumpaan persatuaan ke, perjumpaan MLM ke, apa - apa sajalah yang melibatkan kumpulan dan perbincangan, korang bolehlah naik ke ruangan atas. Agak "privacy" di ruangan atas ini. Sambil korang berbincang boleh makan makanan terbaik Kluang lagi. Terbaik kan??

      
resepi air cendol, cendol sedap, kopi cendol

Bagi pengunjung yang baru pertama kali ke sini mesti korang terpinga - pinga dan tertanya - tanya kan? Nak makan apa ni? Nak minum apa ni? Nak order apa ni? Jom Bella cadangkan kat korang semua apa yang terbaik Bella dah makan disini. Sekurang - kurangnya korang ada idea nak makan apa disini. Ini air yang hanya terdapat di Rail Canteen dan paling popular. Air ini hanya ada di Rail Canteen. Kopi Cendol. Kelihatan banyak layer kan? Layer yang pertama adalah Kopi asli dari Rail Canteen, layer kedua adalah santan dan cendol, layer terakhir pula adalah gula merah. Bila gaul2x terasalah kelainannya.Rasa yang unik dan sedap.

       

Bella hantu kopi. Jadi kalau kopi dan tak berapa nak rasa kopi ni, Bella rasa macam nak pesan air kopi lain la kan.Jadi Bella order plak Kopi Ais Rail Canteen ni. Bila Bella sedut, Perrghhhh!!! sedapnya. Rasa kopi sebenar. Tidak pahit sangat dan terasa - rasa kesegaran kopi.Diadunkan pula dengan susu, memang sedang- sedang elok dan enak.Memang sedap wei!! Pengemar kopi?? Harus cuba yang ini.kalau datang sini lagi Bella pasti akan pesan Kopi ais ni atau Kopi O.

       

Tertanya - tanya juga kan.. Apa asas kopi ais ni?? Bella memang macam tu, kalau dah sedap mesti tertanya - tanya apa rahsia kesedapan minuman atau makanan itu. Sebab kalau Bella tau, boleh la Bella buat kat rumah. Restoran ni dekat Kota damansara. Jenuh la nak ulang alik dari Rawang kan.Pemiliknya sendiri yang bagitahu rahsia kopi ini ada pada KOPI yang diproses sendiri menggunakan 100% biji kopi sebenar dan dibakar secaraca tradisional menggunakan gula dan mentega.

Diberi nama KLUANG RAILCOFFEE. Memang kena angkat sepeket la jawabnya. Boleh bancuh sendiri kat rumah. Korang bolehlah beli di RAIL CANTEEN. Mesti suami makin cinta. Ewaaah.. Minum tanpa was - was ya.. memang HALAL. Lagi satu,ada yang yang cadangkan korang minum juga 3 LAYER COFFEE ICE CREAM. Korang kena gunakan sudu yang panjang, lepas tu korek dari bawah ke atas dan nikmatilah gabungan ketiga - tiga rasa tu. Bella next visit la cuba. Tak larat la nak minum semua.


       restaurant sedap, rail canteen, roti sedap

Roti disini juga sangat popular. Mungkin korang kata, eh tak pernah dengar pun. Memang la, sebab Rail Canteen ni masih baru disini. Tapi di Kluang, dorang dan mula beroperasi dari tahun 1938. Bella pun x lahir lagi. Korang pergi Kluang tak singgah Rail Canteen macam korang tak sampai Kluang lagi la citenya. Tempat makan ini paling famous di Kluang terutama untuk sarapan. Sebenarnya banyak lagi jenis roti disini. Ramai sangat yang cakap BUN SAMBAL SPECIAL (Rm4.50) adalah roti paling sedap disini. Tapi, bagi Bella BUN BAKAR (Rm3.50) adalah roti terbaik. Perfect!!! Sebab dalam BUN SAMBAL SPECIAL ada telur Bella tak suka telur rebus.


        rail canteen, nasi lemak sedap

Selain daripada roti, Nasi lemak lah yang membuatkan RAIL CANTEEN ini begitu popular.Di KLUANG nasi lemaknya masih berbalut daun pisang.Tapi disini, dihidangkan dalam pinggan. Sambalnya memang mengancam habis. Bella siap minta sambal tambah lagi. Dalam setiap pinggan nasi lemak akan dihidangkan bersama - sama timun, telur rebus,ikan bilis, kacang dan sambal (Rm6.50). Korang boleh je minta tambahan sambal sebab sambalnya sedap sangat.Pasti tak cukup. Korang boleh saja tambah sambal ikan bilis, kerang, bawang dan sotong. Setiap tambahan sambal akan dikenakan (Rm2.50). Ayam berempah nya memang ranggup habis. Nasi Lemak Ayam ni, korang boleh tukar dengan Ayam Berempah, Goreng, Rendang atau Masak Merah. Harga sama Rm12.50. Kambing Rendang pun ada Rm14.50.  


       MAKANAN SEDAP

Korang rasa Nasi Lemak tu berat? Diet la konon kan? Jangan risau. Ada Bihun Goreng Siam. Menggunakan sambal yang sama.Korang makan Bihun Goreng Siam pun,korang tetap boleh rasa dan menghayati kesedapan sambal disini. Bella suka bihun ni.Lembut dan cukup rasa. Harganya Rm6.50. Korang nak tambah sambal ke Ayam ke, harga sama seperti diatas. ok? Bihun Goreng Siam ini, Bella tambah dengan RENDANG KAMBING (Rm14.90). Sedap!! peminat daging kambing korang pasti teruja nak makan. Cubalah.


      CHICKEN CHOP TERBAIK, RAIL CANTEEN

Chicken Chop disini buat Bella rasa nak datang sini lagi. Member dah siap potong kecil - kecil apa lagi Bella curi la sepotong. Hoi!! sedap giler!!! Kuahnya dan ayam tanpa tulang yang digoreng ini memang sangat sempurna. Sedap. Bella tidak pernah ketagih la nak makan CHICKEN CHOP sebab selalunya ayam tu sangat berminyak dan dalam nya ada merah macam tak masak. Tapi CHICKEN CHOP RAIL CANTEEN ternyata buat Bella meleleh air liur nak makan lagi.Bella cadangkan korang jangan curah kuahnya keatas ayam, korang celup masa nak makan. Cara macam ini akan buat keranggupan ayam tu kekal. Tu yang lazat tu. Harga Rm16.90.



RAIL CANTEEN, kambing sedap

SPAGETTI RENDANG KAMBING Rm15.90. Ini menu baru di Rail Canteen. Banyak menu baru yang diperkenalkan oleh RAIL CANTEEN. Jadi, banyak la pilihan korang bila nak makan disini. SPAGETTI RENDANG KAMBING ini menggunakan sos dan bahan asas daripada isi daging kambing yang selalunya dibuat menggunakan ayam dan isi daging lembu.  Bukan Bella cakap kosong. Selalunya, Bella tak boleh nak makan kambing sebab hanyir. Tapi, Spagetti ini langsung tak rasa hanyir. Terasa rempah ratus yang enak saja. Memang ciptaan resepi yang tidak mengecewakan. Bagi pengemar Kambing selain rendang kambing disini, Spagetti ini memang patut dipesan.


     

Ini juga menu terbaru. GRILLED CHICKEN WITH GARLIC FRIED RICE. Penghasilan resepi - resepi terbaru ini adalah untuk menunjukkan Rail Canteen bukan saja menghidangkan menu tempatan tetapi juga menu barat. Maknanya banyak la pilihan korang jika makan disini. Menu ini boleh didapati dalam RAIL DINNER SET. 

      
 
Selain daripada nasi, korang juga boleh mengantikannya dengan Spagetti. Ini pula GRILLED CAJUN DORY WITH SPAGHETTI. Korang boleh saja menikmati makan malam korang dengan Grilled Cajun Dory ataupun Grilled Chicken with Spaghetti ataupun menukarkan Spaghetti dengan Garlic Fried Rice. Kalau korang pengemar ikan, silalah pilih Grilled Cajun Dory. Bella lebih sukakan Grilled Chicken sangat sedap. Rasa nak bertambah - tambah saja nasi tu. Mesti korang nak tahu sangat tempat ini kat mana kan? Catat tau.
 
Address: Unit D-GF-02, Sunway Nexis Jalan PJU 5/1A,
Petaling Jaya, Selangor
Contact: 03-61501802
Operating Hours: 0800 – 2200 daily
Sila LIKE >>> FACEBOOK RAIL CANTEEN <<<
Sila FOLLOW >>> INSTAGRAM RAIL CANTEEN <<<
- See more at: http://hazmanfadzil.com/2015/06/19/jom-cuba-hidangan-istimewa-berbuka-puasa-di-rail-canteen-sunway-nexis/#sthash.tqBLZc8A.dpuf
Alamat:
Rail Canteen
Unit D-GF-02, Sunway Nexis
Jalan PJU 5/1A, Petaling Jaya, Selangor
Telefon: 
012-395 3800

Follow / Like
Facebook:
Instagram:
Operating Hours: 
0800 – 2200 daily
Address: Unit D-GF-02, Sunway Nexis Jalan PJU 5/1A,
Petaling Jaya, Selangor
Contact: 03-61501802
Operating Hours: 0800 – 2200 daily
Sila LIKE >>> FACEBOOK RAIL CANTEEN <<<
Sila FOLLOW >>> INSTAGRAM RAIL CANTEEN <<<
- See more at: http://hazmanfadzil.com/2015/06/19/jom-cuba-hidangan-istimewa-berbuka-puasa-di-rail-canteen-sunway-nexis/#sthash.tqBLZc8A.dpuf
Address: Unit D-GF-02, Sunway Nexis Jalan PJU 5/1A,
Petaling Jaya, Selangor
Contact: 03-61501802
Operating Hours: 0800 – 2200 daily
Sila LIKE >>> FACEBOOK RAIL CANTEEN <<<
Sila FOLLOW >>> INSTAGRAM RAIL CANTEEN <<<
- See more at: http://hazmanfadzil.com/2015/06/19/jom-cuba-hidangan-istimewa-berbuka-puasa-di-rail-canteen-sunway-nexis/#sthash.tqBLZc8A.dpuf
    

Kelab blogger Ben ashaari

Kelab blogger Ben ashaari