Monday

Tips Sebelum Ke Hatyai

Hai korang ada cita - cita dan impian nak pergi melawat negara sebelah yang dekat dan betul - betul sebelah iaitu Hatyai?? Kalau ada, jom Bella bagi tip dan gambaran macam mana korang nak pergi dan melawat hatyai tu? Kiranya Tip Sebelum ke Hatyai la..Jadi, tidak la korang terpinga - pinga bila sampai sana. Macam Bella. Blur abis. Hahahaa. Sebab langsung tak plan. 

bercuti ke hatyai

Fikirkanlah korang nak pergi Hatyai menggunakan Kenderaan apa? Kapal terbang?? kenalah pilih time promo. Memang murah.Pernah nampak rm43 sehala.Murah kan? Tapi kena booking dulu terbang setahun kemudian itu memang murah. hehehe. Bas dan kereta api pun boleh. Naik kereta api lagi senang. Terus sampai Hatyai. Siap boleh tidur lagi sepanjang perjalanan. Ambil yang jenis katil la. Kalau korang nak naik atau menggunakan kereta api jenis katil, kenalah booking awal - awal yer. Cepat habis. Bella kalau tak nak,memang nak naik kereta api dah tapi semua dah sold out!! oh NO!!! Maknanya kena cara lain ler.. 

Kalau korang hendak naik bas mungkin korang kena pergi secara rombongan mak jemah baru mudah dan senang rasanya. Kalau nak pergi sorang - sorang secara back packer Bella tak pasti routine nya. Mesti leceh la Bella rasa. Bella dari Kuala Lumpur nak ke Kedah pun perggghhh kematu rasa. Sehari suntuk la kalau nak ke Kedah pun.

bawa kereta ke hatyai

Bella buat keputusan untuk naik kereta sajalah. HB pun beria - ia dan excited gitew. Bella dah kesan dah hobi HB adalah memandu. ok... kenderaan settle.Bagaimana Bawa Masuk Kereta Ke Thailand Klik sini untuk detail macam mana hendak bawa kereta masuk ke dalam negara Hatyai ok?

Perkara kedua terpenting yang korang kena fikirkan adalah penginapan. Penginapan Di Hatyai. Bella dah survey habis dan berpandukan review dari www.juliajohari.com Bella baca saja review dari kak julia, Bella dah tersuka tanpa sengaja dan terus book melalui agoda.com. Perrghh penangan dari review kak julia ni, Bella nak book hotel lain rasa berat hati. Hahhaa.. Sebenarnya Thailand lah yang Bella langsung tak risau nak booking guest room ataupun hotel murah. Sebab pengalaman Bella sebelum ni, Hotel dorang memang sangat terjaga dan bersih.Tapi, rasa macam nak sangat duduk Hotel yang kak Julia review ni. Jadi Bella book sini sajalah.

bercuti di hatyai

Macam tak percaya plak Bella tiada gambar hotel sepenuhnya. Hmmm. Korang kalau nak tempah hotel, paling utama pilih lokasi. Senang korang jalan je kaki untuk ke pasar malam. Tempat jauh-jauh sikit naik la teksi atau tut tut. Bella pilih V.L Hatyai Hotel ni sebab nak jalan kaki je ke tempat menarik disini, tapi harapan la.. sebab dah ada kereta. HB langsung tak nak jalan. Sepatutnya Bella boleh cari Hotel yang lebih murah. Hotel ni agak mahal la bagi pelancong bajet macam Bella. Hehehee.

Matawang. Bella tak nak ambil risiko. Kan ada ura - ura kata matawang Malaysia tidak diterima di Thailand. Jadi Bella memang bawa semua duit Thailand. Banyak mana nak bawa tu, terpulang kat korang. Bella bawa sikit jer sebab memang takda target nak berbelanja. Memang saja ke sini sempena ulangtahun perkahwinan. Relaxs2x.. tenang2x..

makanan sedap di hatyai

Makanan di Hatyai sangat sedap.Bagi Bella, korang tak yah bawa bekalan makanan dari Malaysia. Korang cuba la rasa makanan kat sana. Ada je orang cakap makanan kat Hatyai ni kotor. Hhahaha.. kelaka. Hat tui sangat. Dia kata tak jadi tido kat Hatyai sebab tak lalu nak makan makanan Hatyai. Awak.. kedai kat Malaysia ni pun tak tentu lagi tau bersih kotornya.

Korang jangan la beli makanan yang kat tepi jalan tu. Bella pun tak berani. Beli la kat hotel, cafe ataupun restaurant.Harga masih murah. Makanan yang mahal, dekat retaurant yang banyak blogger cerita kat blog contohnya Restaurant Hamid. Sebenarnya banyak je lagi restaurant yang halal dan sedap. Tapi, sebab semua orang review mengenai restaurant ni, dengan sendirinya restaurant ini terkenal dikalangan rakyat Malaysia yang hendak kesana dan menjadi mahal. Padahal, berlambak lagi restaurant yang sedap lebih dari itu dan harga lebih murah.

Tempat menarik di Hatyai

Itinerary pun amat penting. Kalau tak, korang akan membuang banyak masa. Bella pergi ini takda itinerary sebab tergesa -gesa. eriously rugi. Rugi masa.Tapi, Bella tahu dan dah baca tempat menarik di Hatyai dan tempat wajib pergi bila sampai Hatyai. Haaa... alhamdullilah ada sikit la pengetahuaan mengenai Hatyai ni. Jadi, boleh la kongsikan dengan korang semua berdasarkan sedikit pengetahuaan dan pengalaman. kan..

Ok.. lepas ini Bella akan huraikan ok. Semuanya. Ramai yang tanya Bella mengenai percutiaan singkat ke Hatyai ni. Tula.. aritu ajak jual mahal. Hehehhe... ok. Nanti Bella sambung k.

3 comments:

  1. Bella, well done adik...terbaiklah siap bawa kereta masuk hatyai haaa lagi best, menyenangkan korang juga, rates hotel tu sis booking awal tu yg dpt murah melalui AirAsiaGo dengan tix flight murah...agoda dan booking.com pun boleh booking dari situ...hehehhe cpt update ye nak tgk bella berjalan tempat best2, mmg betul itternary sgt penting tapi kan kalau redah pun best gak dpt timba pengalaman baru....yeyyy cpt update!

    psttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak julia. Tulaaa... mungkin sebab saya book dalam masa terdekat kot. Tapi masih dalam kadar yang ok.

      Delete
  2. assalamualaikum bella,
    saya ada cadangan nak ke hadyai tak pasti tahun ni ...jika pandu kereta berapa lama sampai?



    ReplyDelete

Terima Kasih sudi jadi kawan Bella anda amat Bella hargai.

Have Fun!!

Kelab blogger Ben ashaari

Kelab blogger Ben ashaari