Saturday

PENGINAPAN bercuti ke MELAKA!!!

aSSSALAmualaikum semua.... Bella Idura in the house yooo!!

Okey.. today bella nak cerita lebih kurang nak share la..penginapan yang best dan x best kat melaka ni. Sebelum bercuti ke mana-mana penginapan la paling perlu di titik beratkan..Penting tu. Nak rehatkan badan.. mandi.. solat..jadi jom bella tunjukkan tempat yang bella dah tido. hehehehee..

hotel di Melaka

Korang kalau nak pergi melaka dan menginap di hotel-hotel sila la booking. Don't walk in. Pengalaman Bella semua hotel full. Semua full ok.. isk...isk.. dah la time tu besday Bella. Tengok!!! punyalah best melaka ni.. sampai bella request ke sini time besday. huhhuhu...Ni hotel paling best dan five star. Cantik dan terbaik.Duduk sekali jela. Mahal ooo..Ni pun office yang tolong book kan.Hotel equatorial melaka.


hotel  terbaik melaka

Best wooo... bila buka pintu waaa... cantik.Lari-lari pilih katil memasing. Lari keluar kat balkoni tengok bawah ada swimming pool la. Dapat plak sekali dengan breakfast. Breakfast pun tip top. Semua ada. Apa lagi!! sayang..jom kita terjun ke pool!!

Hotel melaka

Tengok HB dah macam model majalah mangga plak. Hahhaha... tapi x leh pandang lelebih sebab Bella dah stamp kat dada dia milik Bella idura. Ha... menggunakan special stamp lagi. Pool pun bersih. Paling best ada sauna..sekali. Korang boleh juga order orange juice pastu baring menenangkan jiwa.

HB pandai berenang..Bella mandi kat tempat kanak-kanak. Paling x leh blah..budak-budak kecik yang mandi kat situ boleh ngorat Bella. Habau betul. Dia kata..."kawan-kawan kat sana ada awek la.. jom kacau." Masalahnya kecik lagi kot. Pastu datang kat Bella percik2x kan air. "Hai..kak.". Bella gelak giler. Tapi seram gak. Bella yang LARIIIII!!! Masalah budak2x sekarang ni. Bella x sure umur berapa. Tapi kecik-kecik la.. mandi kat pool kanak2x. Adui..

Penginapan yang bajet plak yang Bella pernah book la kan.Time ni kitaorang pergi main terjah je. Pergilah hotel ni..sangat bajet. Semua yang lain fully book. Boleh dikatakan semua. Time ni bella x berkenalan lagi ngan Groupon..kalau x senang la sikit.


Hotel One O One nama diberi. Very worse!! sangat teruk dan jadi mimpi ngeri. Eeeeee!!!. Sangat Disarankan untuk elakkan hotel ni. Berbau.. sangat kecik dan kotor!!! Sampai2x sini.. eh.. hotel ni macam ok. Besar dari luar dan berdekatan ngan banyak restaurant. Maknanya lokasi sangat strategik!! Harga pula murah. Bella terus book untuk 2malam. Masuk-masuk alamak ada bau.. macam bau pelik la. Korang nak bau pergi la try book. Hahaha.. kata lain korang boleh sebut hotel onne onne..faham kan bau apa?

Pastu masuk bilik. Walaupun bilik standard dan murah pun.. xdala sampai kecik sangat. Kecik!!! Suram. Letak bag semua.. duduk2x cadar ada macam setompok lendir. Eyuwww..lendir apa ni?? Bella dah landing bagai. HB call untuk tukar cadar. Tapi mood dah zero. Xda hati dah. Turun2x pergi makan then sekali minta refund sok pepagi nak check out! Nasib dapat. Eeee...ngeri sungguh.

hotel murah

Then Bella kena hunting la hotel baru.Kami pusing-pusing sekitar bandar saja. Jumpalah Hotel Iris. Picture atas tu kat lobi dia. Menarik kan?Baru. Cantik dan bersih. Check price. Ok under bajet. Masalahnya parking je. Full. Pastu my dear park je kat depan hotel. 2 hari park kat situ...dua2x hari kena SAMAN!! aduiyai...


Masuk-masuk bilik..waaa...cantik. Cantik sesangat dari bilik semalam. Besar, bersih dan cantik. Sangat puas hati. Staff pun baik je. Lokasi pun cantik. Kalau lapar, dorang pun ada cafe sendiri. Paling best sewa hotel ini dapat sekali breakfast percuma!! ok la tu.Alas2x perut. Roti, bihun, air kopi, teh. Ok sangat la. highly recommended!!


Hotel yang terbaik yang lain adalah Hotel Sentral Melaka. Terletak hanya di tepi jalan raya yang sibuk. Senang nak nampak dan memang strategik. Semua dekat. Bilik yang simple tapi yang istimewanya pasal bilik ni..sangat la sejuk!! HB tekan semua suiz, butang, remote bagi slowkan kesejukkan bilik ni, tapi tetap gagal. Ok jugak sebab cuaca Melaka kan panas sikit. Malam la sejuk sangat sampai HB x nak pergi mana-mana. Asyik berselubung je. Hampeh betul.

Time book hotel ni, bella dah guna coupon. Time ni Bella dah kenal ngan laman diskaun dari living social. Jadi bella beli dengan harga diskaun la. Untung dan terbaik!! Tapi Hotel ini tiada disediakan sarapan pagi. Hotel Sentral Melaka ini juga Bella sarankan korang BOOK. Tak rugi. Bersih, cantik dan tiada bau. Best lagi.

Ok.. setakat ni dulu.. lepas ni kalau ada hotel lain yang ok bella top up okey.. daaadaaa.. harap manfaat.

Boleh juga tengok link ini.. Bella menginap di AGROFARMSTAY
Bercuti Ke Melaka



Sunday

Meneroka Bukit Saga di Ampang KL.

Assalamualaikumm..apa khabar..

Korang semua!! tahu tak rupa-rupanya dalam KL ni pun ada kawasan terpencil yang ada air terjun didalamnya! fuhh sungguh tak disangka-sangka. Aktiviti ni bermula bila kawan sepejabat my dear ajak kitaorang join group aktiviti dorang. Aktiviti ni lebih kepada hiking la. Lebih 30orang join aktiviti ni. Kiranya ada kepala la yang mengetuai aktiviti ni. Sape pernah dengar pasal BUKIT SAGA? sapa yang tau xpe...buat sape yang tak tau lagi boleh la masukkan dalam aktiviti untuk dilakukan time cuti sekolah ini!!


My dear bella ajakla lagi kawan-kawannya dan 2 orang lagi nak join. Jadi kami tunggu la lagi 2 orang. Group yang lain dah naik ke atas jam 7 lagi. Hmmm... punyalah gigih kitaorang bangun pepagi nk memanjat bukit..sekali membe plak lewat. Jadi group yang dah berkumpul tu gerak la dulu..

Tips:
  • Jangan!! jangan pergi bukit saga kalau x sure, sendiriaan atau x sihat. Banyak kali ada kes daki bukit saga sesat dan hilang.
  • Silalah pakai pakaian yang cukup2x selesa. Baju yang ringan, kasut sukan dan seluar yang sesuai.
  • Bawalah makanan ringan ataupun berat. Lapar beb..
  • Bawalah towel
  • Bawalah ubatan-ubatan yang sepatutnya untuk hiking. Minyak urut, minyak luka dll.
  • Mineral water (air minum) bawa banyak sikit.
Tangga bukit saga

Inilah tangga atau pintu masuk untuk memanjat bukit saga ni. Ingat macam kawasan reakreasi. Tapi rupanya terletak belakang rumah orang!! hmm.. hampir confuse disitu. Cari kawasan ni guna wise pun x jumpa. Stop tanya beberapa orang juga la. Baru jumpa. Jadi kengkawan..nilah pintu masuknya yer..


Baru naik beberapa tapak..membe dah lapar.. Sebenarnya x sure. Patut makan, atau x patut makan. Highlight kat sini, korang patut cuba nasi lemak RM1 kt kaki bukit saga ni. Sedap wei!!! dah la Rm1...bukan kosong yer.. ada telur dadar siap. Membe beli 4 bungkus. Beli untuk semua la.

cuti sekolah

Baru x sampai seminit mendaki..kami telah di alu-alukan dengan pemandangan yang sangat memukau! wow!! betul la ada air terjun tengah-tengah bandar ni. Tapi bukan disini tempat yang nak dituju. Tujuan jauh lagi kedalam.


Berhenti makan jap. Member kurus tapi kalau lapar x leh buat apa. Bella kat petronas tadi time tunggu dorang dah baham roti dan air kotak susu dah. Then bella x makan la. Cukup la merehat-rehatkan minda. Cool sangat tempat ni.


Lepas semua dah makan.. apa lagi gerak la. Sangat bersemangat ok.. Aritu bella ngan kengkawan pergi panjat bukit broga. Pastu ok la. Panjat Bukit saga plak. Bella kata ngan my dear bella nak panjat gunung kinabalu. Ni persediaan awal.Hehehe..berangan. Tempat ni lain macam Broga.Kat sini keselamatan sikit terjamin sebab ada tangga dan tali-tali disediakan.. Ok la. Tapi jangan pandang ringan yer..tangga-tangga nila.. yang buat kaki kita berat nak angkat. Mencanak yer tangganya.


Tak tau mana silapnya.. lepas lebih kurang 1km mendaki..bella bantai je..x tau berapa km huuhu.. tetiba bella rasa nak pitam. Tak pening..tapi pandangan jadi kabur dan dada rasa sangat sesak. Sukar bernafas. Gemuk sangat ke den ni? Kepala rasa terlalu berat!! nak baring. My dear bella bulat-bulat mata x kasi baring. Takut pengsan. Hmmm.. bella buka tudung jap. Lantakla.. x tahan dah. darurat. Pejam mata then tarik nafas slow2x.. pandangan mata jadi ok balik. Dah x kabur. Alhamdullilah. Kami teruskan perjalanan. Sebenarnya tempat ni pit stop untuk tengok KL.


Daki-daki bukan daki badan  lagi dan bella disajikan dengan pandangan awesome ini!!. Walaupun x larat bella gagahkan juga, dan bella sangat bahagia dapat lihat pemandangan ini. Alhamdulilah... Makin bersemangat la bella nak daki. hehehe mesti atas ada lagi yang cantik. huhhhuhuu...


Akhirnya!!!! nampak la puncak bukit saga ni..Yehuuuu!! ngan susah payah. Rupanya kat atas ni ada macam-macam. Leh la rehat sepuas-puasnya. Fuhhh!! Recharge balik tenaga yang dah abis tu. Malangnya air minum dah abis time ni. Jalan jauh lagi..hmm...


Jumpa la ngan group yang di planning..kan.. alhamdullilah. Jadi sua kenal dulula.Sebab sebelum ni x pernah jumpa pun. Buat senaman sikit..Pastu doa bagi selamat. Leader bagi la langkah-langkah keselamatan. Sebab sukar okeeeyyy... Betul2x sukar dan nature. Stamina kena kuat.


Sementara tunggu my dear jumpa dan beramah mesra dengan abang-abang kaki hiking ni. Dorang tengah masak. Abang yang pakai baju biru tu naik sama ngan kitaorang tapi laju je dia sampai. Pastu baju dia x basah pun macam kitaorang. Power tol.Laju dia sampai. Then abang yang pakai spek tu kata dari mana?semua-semua la..pastu bella tanya la abang dah lama hiking kan.. ada tips tak?? dan tipsnya adalah:
  • Mulut kena jaga..jangan la kuarkan kata-kata kesat ataupun kata yang bongkak.
  • Hutan kenalah hormat..jangan la buang sampah merata-rata.. even plastik gula-gula pun jangan buang merata. Sila simpan dalam poket dulu.
  • Minum air banyak-banyak. 
  • Panjat bukit yang rendah-rendah dulu dan kena panjat tiap-tiap minggu supaya x pancit.
Ingat yer... then kita teruskan la ke fasa kedua... mencari air terjun...


 opppssss...sebelum itu.Inilah..group kami yang mahu menawan bukit saga!! ramai.... Jadi kami mengira dulu la tengok bilangan ahli group yang sebenar..


Memula-mula jalan mendaki mendatar saja..tapi lama kelama-lamaan semakin mencabar dan menjunam!! lagi mencabar dari pendakian yang memula tadi,peringkat pertama tadi. Nampak tak sebahagiaan group kami kat bawah tu.. seram.. xsangka jauh ke dalam hutan dah. Time ni 2 orang dah patah balik. Tak berdaya dah.


Tengok la tu.. betapa menjunamnya untuk menuruni bukit ni.Paling x tahan tu.. tempat yang bella pijak tu adalah batu besar,bukan tanah. Means that kalau kasut x ok..atau haus jadi licin la..mengelongsor la. Tatut... my dear kata ok je..xda apa.Tengok la muka seriau bella tu. hahahaha... Time ni dah nak sampai dah kat air terjun tu.. fuyoo...bestnya.


Akhirnya..usaha kami membuahkan hasiil. Rupanya bukan kami saja yang datang kesini untuk menawan bukit saga ni, ramai lagi. Kanak-kanak, orang tua, dewasa, cina, india semuala ada. Memang puas ati bila sampai. Tapi crowded la plok. Plus lapar lagi. Ramai gak yang bawak dapur travel masak maggi. Hmmm sedapppnya... its ok.. semua kita kuarkan makanan masing2x. Kitaorang adalah kerepek..hmm lapar!! jom zoom in air terjun nya...


Taraaaa...happy day! airnya sangat sejuk dan nyaman. Betul2x nyaman. Cuma kena ambik turn la nak bergambar. Bella x bawak baju apa pun. Buka kasut je. Pastu mandi. On the way nak panjat balik.. dah kering. Betapa jauhnya la bukit saga ni. hehehe..


Bella mandi la sepuas-puasnya sampai jatuh..hahahaha.. batu licin. Hati-hati time memanjat tu. Kang jatuh malu jer.. macam bella. hahhaha.. Sampai la masanya kita menaiki untuk balik plak.. Time ni lagi la teruk. Semua dah penat. Baru half way 5 orang dah krem kaki. Semua perempuan ambik kayu jadikan tongkat. Jangan kata perempuan.. lelaki pun dua tiga orang kaki meletup. Pernah dengar kaki meletup? My dear yang kata kaki dia meletup. Amazingly..bella yang start panjat tu nak pitam..ni x rasa pe2x pun time nak balik.ahakssss...


Bye2x bukit saga..kenangan yang x dapat dilupakan.Sangat payah untuk kesini tapi amat berbaloi.Tengah-tengah KL kot jumpa air terjun.x ke havoc??

ok la.. setakat ni dulu bella share. Nanti jumpa lagi... tadaaaa.....

Saturday

Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang

Horas...horay2x..hehehe... assalamualaikum..

Hari ni bella nak share pasal makanan..iaitu Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang.. Sangat popular selepas majalah tiga,TV3, paper dan majalah promote makanan ni.Time dorang makan tu, dorang tunjuk la udang2x yang besar dan memenuhi pinggan dorang tu.Bella pun jadi teringin la. Bella pun pujuk la My Dear bella.."Sayggggg.... tengok pjng sygnya..ahaks.. boleh tak kita pergi makan kat kuala sepetang? Mee Udang tu..mcam sedap sangat kan?" My dear bella kata.."ok la nanti balik dari kedah kita singgah."
"yeaaaaahhhhh!!!

Buat pertama kalinya bella excited giler nak balik Kedah..Yuhuuu.. hahhaha. Bermula la perjalanan kami ke Kuala sepetang. Agak jauh dan sukar perjalanannya. My dear bella hanya ikut signboard ke Kuala Sepetang. Jauh..

Sepanjang perjalanan tu memang jumpa memacam jenis mee udang la.. PaK Uda.. Mak Uda.. Mak Teh..Mak Dah..ha... boleh dikatakan semua Mak ngan Pak ada kat sini. Mencabar gak nak cari Kedai Mee Udang Mak Jah yang sebenar.Kami meneruskan perjalanan hingga kehujung. Barulah jumpa kedai Mak Jah Kuala Sepetang ni.


Akhirnya sampaila kami kesini... hmm.. unexpected!! Kedai ni kecik je. Agak kotor diluarnya.. betul ke ini kedainya?? Parking pun susah. Macam ne kedai yang biasa-biasa saja ni boleh masuk TV?? hehehe..kabel ke? Rasanya kedai Mak Teh yang sebelum kedai Mak Jah ni lagi havoc. Lagi ramai orang. Sebab bella dah memang state nk pergi ke kedai Mak Jah saja. Jadi tetapla kami kesini.Walaupun bella rasa kedai Mak Teh lagi besar dan havoc.

Masuk je ok.. not bad..ramai orang. X putus-putus orang masuk. Duduk-duduk je terus ada orang ambik order dengan senyuman. Turut juga mencadangkan kepada kami beberapa menu yang patut kami cuba. Kata pun Mee Udang MaK Jah.. takkan nak try benda lain plak kan..Jadi kita order je la Mee Udang Mak Jah yang famous tu. Tengok gak la sekeliling..rupanya bukan hanya mee udang je dijual tapi boleh dikatakan semua masakkan panas ada.

Tak lama kemudian..taraaaaa!!! sampailah kitaorang punya mee udang. Banyak udangnya.Sampai meenya tengelam. Ke mee nye xda? My dear plak sibuk kira berapa udang dia. Kenapa sikit. Padahal sana je. Udang dia temggelam kat bawah. Hahahahaa.. Rasanya ok. Rasa udang sangat. Faham x? Rasa macam hanyir. Macam tu la.

Nilah udang besar tu. Yummy. Puas gak la makan udang. Sape yang alergik tu memang rugila.. Liat-liat gitew la.. Tapi bella xda la nak merepeat lagi..jauh oooo.. tapi buat sape yang teringin..Mee udang Mak Jah ni..dorang dah buka outlet lain di Wangsa Maju. Ok la. Untung la korang x yah ke Kuala Sepetang sebab kat KL pun dah ada. Try la. X rugi.


Ok laaaa....sampai disini dulu la pengkongsiaan bella,harap membantu.

Assalam...salam ikhlas.
Isabella Idura..

Kelab blogger Ben ashaari

Kelab blogger Ben ashaari