Saturday

Makanan paling sedap di Melaka.

Hi sayang2x semua..
assalamualaikum...
hari bella nak share pasal makanan...
Yummmy..yummmy!!

Bella dah share pasal  Penginapan Bercuti di Melaka, Bercuti Ke Melaka, Pengalaman Di Melaka Wonderland Theme Park & resort korg click je kalau nak tau lebih-lebih. Pernah bella pergi melaka hanya untuk hunting makanan terbaik dah tersedap di melaka. Memang Melaka banyak makanan sedap. Sedappp!!! sangat.

makanan sedap

Oppsss...ni bukan makanan yer.. hahahaha.. tapi disebabkan takda gambar makanan tu jadi bella share la pic yang awesome ni. Hhahahhaa..Makanannya banyak terdapat di sekitar pantai klebang. Kalau korang stay kat hotel sekitar pantai Klebang tryla nasib bungkus yang dijual dalam bakul tepi jalan ni. Sangat rare...teringat zaman sekolah kecik2x dulu. Paling penting!! sedap.

Sepanjang perjalanan di pantai klebang ni pun banyak gerai-gerai jual makanan gantung-gantung ni. Bella bukan nak cakap sedap, tapi nampak menarik kan?? bella x beli tau. Jadi bella x tau sedap ke x sedap. Cuma deco tu menarik bella untuk singgah. Hahhaha...Gerai ni jual macam-macam makanan tradisi.Melaka kalau tak beli cencalok tak sah la kan.. Jadi bella beli disini saja..


Top on top meletup di Melaka. Sape x pernah rasa rugi. Famous giler kot!! nak beli punyala beratur panjang. Hmmm.. nasib bella jap je dah dapat sebab kedai baru nak buka. Kalau g melaka x singgah sini memang pelik la.


Nilah landmarknya.. berdekatan ngan caltex. Jangan tertipu dan tak tau banyak cetak rompak coconut shake ni. Bella mula-mula nak beli pun melilau cari. Tengok tu ada kon.. silap2x jalan ni pun jadi jammed giler sebab nak beli coconut shake ni.


Kedai Ikan bakar Malim ni memang glamour dengan ikan bakarnya..kalau korang ada masa dan ada rezeki boleh rasa ikan bakar disini, sebab ikannya selalu abis. Tapi... bella kat sini adalah untuk mencuba murtabak singapore nya yang sangat umppppphhh!!!! memang x tipu. Sedap sangat.

Hmmmm...yummy. Murtabak ini pun dah masuk dalam segmen jalan-jalan cari makan tau. Kalau korang ni pergi ke restaurant ini dia berdekatan dengan stadium. Try la.. member2x yang pergi ke melaka mesti akan recommend kan kedai ni. Seddppppnya..



Makan seafood di muara melaka. Time ni bella makan di parameswara yang glomour sangat tu. Katanya sangat sedap.Time bella datang sini memang penuh la orang.

Okey.. kedai ni bella bukan nak cakap pasal kesedapan dia sangat.. tapi kedai ni mahal. Yes, Mahal. Korang baik pergi kedai sungai duyung. Orang melaka kata di situ lagi berbaloi.Tapi Bella tak sempat cuba lagi.


Melaka paling havoc mestilah asam pedas kan..Ada banyak sangat kedai. Paling sedap memula bella makan tu dekat area hotel one o one tu tapi sangat lupa la namanya apa. Hotel asam pedas claypot ni punyalah penuh orang. Ramaiiiii..... sangat orang. Mesti sedap kan?

Hmmmm....Tips!!! korang silalah datang malam dan time lapar... Bella datang makan time tu x lapar sangat. Singgah sebab tengok ramai sangat orang, tapi..bella rasa macam rasa belanga yang lebih. Hhahaha.. entah la mungkin kenyang kot.Citarasa kan lain-lain. Mungkin korang rasa sedap giler ker.. sebab kedai ni penuh dengan orang..semua bangsa makan kat sini.


Normally kalau kita makan asam pedas kat Melaka ni.. mana2x kedai pun..akan sediakan set macam ni. Ada nasi, sedikit sayur, sambal belacan dan telur masin. Heaven kan.. Must Try..

Okey la.. bella rasa sampai disini dulu perkongsiaan bella. Bella rasa nilah kedai-kedai yang patut korang highlight jika ke Melaka... Tadddaaaaaa.. kalau ada lagi bella tambah. bye2x xoxoxo.

Monday

Pengalaman di Melaka Wonderland Theme Park & Resort

Sawadikap... kap kun kap... assalamualaikum... semua sihat??

Hari ini bella nak kongsikan pengalaman bella bercuti ke Melaka yang ntah kali ke berapa tapi specific nak pergi ke melaka wonderland. Bella ada nampak la promo kat groupon tiket masuk ke melaka wonderland ni. Then bella pujuk2x la my dear bella ni ajak pergi. Dia x mau pergi tau. Yela even hanya hanya ke melaka tapi need spend money juga kan.. Bella dah book siap2x hotel juga. Boleh click kat link sini.. Hotel Sentral Melaka

melaka

Melaka Wonderland Theme Park and resort!! fuhhh nama..sangatla gempak. 5bintang untuk nama.heheehee..Time nak pergi tak jumpa jalan masuk. Sebabnya agak tersorok dan masih baru. Jalan nak masuknya dekat dengan belakang hotel pemaisuri. Parking panas ok.. Hehehe.. Masuk2x.. eh still under renovation ke? Hm... patutla ada promo,tapi xdalah murah sangat. Snap picture dulu and masuk.


Refer pic kat atas tu..macam ada part yg x siap kan..Bella kan beli tiket ni kt my deal yang sangat sengal, terrible and b***H tu.. dia forward receipt kata itu untuk dua orang. Sampai kat kaunter dia kata resit tu mewakili seorang je. Mampus. K fine.. pujuk2x adik tu kata biar kitaorang print kat office diaorang. Then dorang suh naik atas jumpa manager dia. Benda simple je..bella nak print satu je receipt lagi sebab salah baca kat email tu. Ingatkan satu receipt mewakili dua orang. Kaunter tu kata bayar la dulu. Satu je receipt boleh guna. Pastu naik atas jumpa manager dia.


Inilah entrance dia...Then bayar la.. Time ni nak mood dah down. Nak pergi murah.. jadi mahal juga. Naik la atas jumpa manager dia. Seorang perempuan cina yang sombong melayan kitaorang..malangnya nama dah lupa.. beb benda simple je. Receipt attachment that website bagi satu je. Bella leh open tapi tab bella plak bat low.Hampeh2x. Bella minta tolng la pinjam komputer nak email kat my deal minta no voucher and nak print. Dia x bagi. Dia kata x boleh. Binawe giler!!..woit x melambung la bill korang..print out satu A4 paper tu aku leh bayar la. Takpe2x. Bella turun then still thinking cane nak buat.

Cari plug charge jap dah email kat My deal tanya kenapa attachment ada satu je? pastu dia reply suruh ambik kat profile ok. Dah dapat no coupon. Pergi kat kaunter deal jap ngan adik dua orang kat kaunter tu pas tu adik tu kata ok... bagi no voucher je. Tak kan nak simpan voucher tu. Dah la jauh. Then xkan nak datang lagi lepas terrible experience ni kan.. beratur. tunggu kat kaunter n Koutim ngan orang beratur tu. Jual murah rm2. hehehe.xpela asal dapat balik cash kitaorg tu. Nasib!!! menjadi. Thanks a lot adik 2 orang kat kaunter tu. Harap di reward oleh company sebb akak dah tulis kat peti cadangan. OK.. abis cite sal MASALAH saya tu.. hehehe.. jom kita terjah ke dalam.


Dari kaunter masuk tu ke dalam jauh. Kena naik tram ni. Tunggu dia datang then naik.Hehehe..itupun nak explain. Time kitaorang naik tu xda orang. Jadi terpaksa la tram ni bergerak bawa kami berdua je. Sampai2x je terus nampak pool.. tapi mcamne nak tukar baju? kat mana?



Naik-naik je tram tu dia akan stop kat cafe nilah.. penuh orang makan. Bella ingat kena tukar kat toilet ni.Kotor. Sebab semua baju basah dorang tukar kat sini..macam ne nak tukar baju kering? hmm.. bella ckp kat my dear. Rasanya bukan tukar baju kat  sini. Jadi kami pergi naik tangga tu baru jumpa.. korang kena pergi ke arah kedai souvenir ni.


Korang naik tangga nanti jumpa kedai cendarahati ni. Tepi  tu ada toilet and locker. Macam kat sunway lagoon tula..


Barang2x dalam ni semua ada stamp and trademark wonderland.Cute kan.. bella cari fridge magnet..tapi xda. lum buat dia kata. Beg ni nk beli buat apa..mesti x guna. Berlambak kat rumah.


Ni kolam renang paling besar dan paling ramai orang berenang. Kat sini air dalam dan berombak kuat. Sape yang sewa pelampung best la..boleh terapung2x.


NI closed up airnya..macam pantai realkan.. Bella memang main kat sini la.. Tapi xda pelampung. Then dah boring berendam kat air berombak kita ke taman temanya la plak..


Tengokk tu..tinggi giler...nak main kena naik berapa anak tangga tuh!! bella x try pun, sebab kena sewa pelampung. My dear nk main sangat. Hahhahaaha... bella x bagi. Buat apa. Lagipun.. wallet semua dah terlock dalm locker tuh. Jadi tengok jela jawabnya.


Waaaaahhh...tengok tu..melingkar-lingkar. Ni pun bella x naik. Hehehehe. Xda pelampung. Sampai my dear majuk. Hhahaha...


Gelongsor yang ni pulak x perasan ada kat celah-celah ni. Hmm..dah tukar baju baru perasan. Hampeh la. Permainan ni xyah pakai pelampung. Gelungsur je gitew.. its ok. Kalau korang nak pergi..leh la main ini..okey..


Permainan gelongsor ni je yang kitaorang main. Tu pun yang sebelah kiri tu je.. yang bulat tu x main. Penat beratur ngan budak2x.


Ni tempat budak-budak main, tapi bella ngan my dear lepak paling lama kat sini.Sebab utamanya kawasannya sejuk..pastu tunggu air dari tong tu penuh dan melimpah.. hahahaha.. Tengok gelagat budak2x juga..yela..xda anak lagi kan...


Nilah gambaran keseluruhan Wonderland Theme Park Theme keseluruhannya dari bahagian atas. Ni kawasan bebudak tau. Belakang kawasan nilah ada gelongsor-gelongsor yang lain tu. Kira luas jugak la. Kalau jalan kaki dari pintu masuk ke theme park ni memang berpeluh la.. Better korang naik kereta yang disediakan tu.


Dekat depan cafe dino tu..adalah banyak gerai2x tikam tu..Tarik botol dapat patung yang besar2x macam ni. Nampak senang..tapi bella main x pernah dapat pun. Sedih!! Time ni tram tu dah ada.. tapi dia x mau jalan. Hampeh tol. Tunggu jap la. Sebab orang lain semua tak nk balik lagi. Bella je masuk kejap. Hmmm... yang lain melayan anak ler..


Opsss okeyla..setakat ni dulu...tip penting!!

  • Jangan lupa bawa towel untuk keringkan badan,bella tengok kesian budak2x mengigil-gigil kesejukkan.
  • Sebelum masukkan barang-barang dalam loker..silala kuarkan duit untuk sewa pelampung sebab bayarannya berasingan.
  • Sesuai sangat bawa anak2x.
  • Pakai je selipar.
  • Jangan lupa bawa beg plastik untuk pakaian basah. 
  • Tempat tukar baju bukan di toilet tapi ada tempat asing khas untuk tukar baju.
  • Naik je kenderaan yang disediakan. Percuma. Kalau nak berjalan jauh. 
Itu saja dari bella... nak tanya tinggalkan je comment ok... xoxo

Saturday

Bercuti Ke MELAKA

Horray!!! jom kita ke MELAKA!!! bEST sangat bagi bella. Owh lupa plak nak bagi salam. Assalamualaikum.. "bella tanya apa khabar...." huhhuhu.. okey..bella nak share mengenai Melaka.. Bella bercuti ke melaka selalu.. Sebab melaka have a lot of thing!! a lot of delicious food.. a lot of history.. a lot of fun.. pendek kali semua a lot lahhhhh!!! Jadi sape yang x pernah pergi dan nak pergi..jom bella share sikit...ne tahu korang x tau lagi kan..

melaka

Okey.. Kali ni bella share tempat menarik yang bella dah pergi di Melaka. Kita zoom in apa yang a lot kat melaka tu yer... Bagi yang tercari2x penginapan bila ke Melaka boleh la klik disini Penginapan Bercuti Ke Melaka . Bella pergi ke Melaka terus menuju bandar melaka. Apa yang akan kita nampak???


Yerrr...Menara Taming Sari.. sape pernah naik? Bella naik la nak merasa. Oleh kerana Melaka tidak mempunyai banyak bangunan tinggi seperti Kuala Lumpur, menara dengan teknologi Swiss ini adalah antara cara terbaik untuk kita melihat kota Melaka dari pandangan dari atas.Tapi pelawat kadangkala ramai.Tapi terbaiknya kita  tidak perlu menunggu lama. Ini kerana menara Taming Sari ini boleh membawa 66 orang pelawat pada satu masa dan hanyalah berputar selama 7 minit.Rasa kejap giler..

Time nak pergi tu bawah tu penuh dengan beca yang menanti sape yang nak cuba naik. Dorang hias cecantik. Ada beca yang berlagu..bunga2x dan berlampu lip lap lip lap. Pilih la yer. Tidak jauh dari menara taming sari ni juga ada pasar. Macam-macam ada. Best...

Korang jalan la memalam dekat ngan menara taming sari. Area Dataran pahlawan. Ada padang yang luas banyak la bebudak baru nak naik lepak kat sini. Suasananya nyaman sangat.Shopping mall pun bersepah-sepah. Tak shopping pun. Buat apa..sama je kan?? Kat sini juga ada taman yang di hiasi dengan lampu yang cute2x.. Tu my dear snap pic dengan deer. Kiut giler!!  Malam pun still meriah.


Rugilah sape yang pergi melaka, xkan cuba naik melaka river cruise. Melaka River Cruise yang dilancarkan pada tahun 2008 memberi peluang kepada kita menyusuri sungai bersejarah yang pernah terkenal sebagai pusat aktiviti perdagangan di Asia Tenggara. Sambil bot ni menyusuri sungai,dapatlah kita tengok sendiri bangunan bersejarah tinggalan Belanda, kincir air, kubu pesisir sungai dan 7 buah jambatan kecil sekitar bandar Melaka.Kita juga akan dapat melihat keadaan Kampung Morten yang kerap diberi jolokan ‘muzium hidup’ sewaktu di dalam cruise ni.

Tapi,sungai Melaka selalunya kelihatan kotor, dan terdapat kawasan di mana bau sungai agak kuat. Kadang-kadang kita juga yang mungkin terserempak dengan biawak yang bersantai di bawah mural-mural bangunan.Cute apa..kan..Waktu terbaik menaiki Melaka river cruise ialah pada waktu malam. Ia lebih sejuk dan juga boleh melihat kerlipan lampu warna warni dari bangunan berdekatan dan rumah di Kampung Morten.Bella naik time siang. Ingat malam tutup. Bila time malam..bella sempat makan kat tepi sungai tu jela.

Korang boleh menaiki bot ini dari :-

1. Muara Sungai Melaka (berdekatan Muzium Samudera)
2. Taman Rempah Ratus


Lepas je korang bersiar-siar dengan river cruise..Bolehlah mendalami peninggalan sejarah dengan memasuki Muzium Samudera atau “Muzium Kapal” yang terletak di Jalan Merdeka. Korang kalau masuk bandaraya melaka x nampak kapal ni tak tau la. Sebab kapal ini terlalu besar dan ia adalah antara monumen Melaka yang pasti menarik perhatian kerana ia kelihatan seperti sebuah kapal lama dan diletak di tepi muara Sungai Melaka.


Muzium ini dibina di dalam sebuah replika kapal Portugis bernama Flor de La Mar — iaitu sebuah kapal perang yang digunakan dalam serangan ke atas Melaka pada tahun 1511. Di dalamnya ada macam-macam peninggalan lama. Macam wang dahulu kala, meriam, peti besi, lukisan, replika kapal serta peta-peta yang menceritakan tentang sejarah maritim di Melaka. Time bella datang aritu dorang buat program tido dalam muzium ni...Ada bran??


Seterusnya bolehla kita ke Zoo Melaka & Night Safari. Zoo ini adalah zoo kedua terbesar di Malaysia yang dibina di tepi lebuhraya Ayer Keroh. Mini Safari di sini ialah satu kawasan di mana kita boleh melihat haiwan-haiwan dari Afrika seperti zirafah, impala dan kuda belang bergerak bebas dalam kawasan lapang. Kita akan melalui kawasan ini melalui platform tinggi di atas haiwan liar ini. Tengokla.. memang bebas binatang2x ni kita lihat.


Kalau korang datang ke sini pada hujung minggu, korang juga boleh menunggang beberapa ekor kuda di dalam kawasan kandangnya dan gajah. Ini bella x try. Ada juga kompleks Harimau.Kompleks ini memuatkan beberapa spesis harimau dari harimau belang ke harimau bintang yang dipelihara di dalam rumah kaca.  Mereka yang tidak sanggup berjalan (ya, zoo ini sangat besar) boleh menaiki trem.
Jika korang datang pada hujung minggu, jangan lupa melawat Lily si gajah yang comel dan manja. Korang mungkin boleh memberinya makan dalam sessi yang bermula pada pukul 11:30 pagi.


Bertentangan dengan Zoo Melaka korang leh nampak Taman buaya.Taman ini kecil je. Macam x berbaloi nak bayar. Hahahaha... Masuk2x adalah reptilika banggunan-bangunan.. ok juga. Comel.
Di taman kecil ini,korang boleh melihat lebih 100 ekor buaya yang dikumpulkan dari seluruh dunia. Tapi bella tengok semua macam sama je...Xda colour lain pun. Susah nak bezakan.

Antara buaya yang dipelihara di sini termasuklah buaya Jenjulung dan Tembaga yang boleh didapati di sungai negara ini serta buaya March Mugger dari India dan Alligator dari Amerika Syarikat.
Jika dahulu taman ini hanya memuatkan buaya, kini ia juga mempunyai taman air untuk kanak-kanak

Oleh kerana buaya termasuk haiwan yang kurang bergerak, trip ke sini mungkin terasa seperti melihat patung-patung kaku.Korang datanglah pada hujung minggu bermula dari pukul 10:30 pagi. Anda akan sempat melihat sesi memberi makan dan menyaksikan pakar buaya mencium dan menunggang buaya dalam pertunjukan buaya taman ini. Time bella datang tengah renovated. Paling teruk kaunter tu tak x cakap pun tengah renovated,rasa tak berbaloi sangat bayar.



Haaaa...sini berbaloi datang sebab free. hahahaa..Kota A Famosa Melaka ialah sebuah kubu pertahanan orang Portugis yang dibina pada tahun 1511 sebaik sahaja Portugis berjaya menawan kota Melaka dari tangan orang Melayu. Ia terletak berdekatan dengan Muzium Istana Kesultanan Melaka. Kubu tentera ini dibina dengan menggunakan kira-kira 400 orang hamba kepunyaan raja Melaka yang ditawan dan menggunakan bahan binaan hasil dari batu-batu masjid dan batu kubur yang dibongkar.

Apa yang tinggal kini ialah pintu kota ini di kaki bukit St. Paul. Walaupun ia sebenarnya Porta de Santiago, orang ramai kerap memanggil pintu ini sebagai A Famosa.
Jika anda mendaki bukit hingga ke puncak, anda akan sampai ke Gereja St. Paul — sebuah gereja Portugis yang kemudiannya ditukar menjadi kubur orang-orang bangsawan oleh Belanda.
Kini penutup-penutup kubur ini telah di alih dari lantai ke dinding kota.
Terdapat juga patung St. Francis Xavier, iaitu mubaligh Kristian yang bertanggungjawab menyebarkan Kristian ke Asia Tenggara di tepi gereja ini.


Bella naik beca ni kat bandar hilir. Pakcik yang bawak beca ni bawak kitaorang round2x kat bandar melaka ni. Baik sangat. Mula-mula pergi A famosa tu la.. pastu..


Pergi melawat stesen kereta api lama yang digunakan zaman portugis. Sangat unik ok.


Kami juga dibawa ke kapal perang yang pernah digunakan..bukan yang contoh tau, tapi yang real. Masih utuh. Bella seram gak nak pegang. Takut luruh. Awasome jugala tempat ni..


Awasome sangat kan pemandangan kat sini.. Pakcik ni paling best sebab dia yang beria-ria suh kitaorang pose. Bella malu plak nak pose tapi pose gak. hahaha. Terbaik la pakcik ni.


Nilah.. pakcik tu..baik..no extra charges. Seikhlas hati je pakcik ni minta.. dia bawak ke semua tempat tu tau. best..


Kat melaka pun ada pantai okeisss... time ni panas terik..tapi angin kuat dan best. Bella nak je mandi, Tapi xda pun orang mandi. Hehehehe. Okey la.. rasa macam dah panjang sangat bella cite. Nanti sambung balik k..

Bye2x..xoxo...

Have Fun!!

Kelab blogger Ben ashaari

Kelab blogger Ben ashaari