Wednesday

Pengalaman Ke Bandung Part 2

Hii....Assalamualaikum..

Pada Pengalaman Ke Bandung PART 1 Bella dah kongsikan pengalaman Bella dibandung untuk memilih penginapan, pengangkutan yang Bella guna dan tempat makan yang Bella pergi. Sekarang Bella sambung. Part 2.

PART 2

TEMPAT HARUS PERGI

TANGKUBAHAN PERAHU
 
Kalau dah banyak kali pergi bandung tempat ni sure dah pergi kan..tapi untuk yang pertama kali bolehla melawat tempat ini. Rasa lain dan pengalaman baru. Kalau pergi semata-mata nak shopping ataupun limited time bolehlah skip saja tempat ini.

bercuti di bandung
  • Tangkubahan perahu memang best!! dengan udara yang nyaman,cuaca yang sejuk cuma ada bau belerang yang kuat sahaja.
  • Masuknya Rp75000 dan kenderaan plak Rp15000. Okla, Bagi Bella sebab tak yah nak tukar - tukar kereta bagai.
  • Hati - hati dengan penjual.Elakkan dari membeli barangan yang di jual oleh orang-orang yang jual barang tapi sebaiknya silalah beli di kedai-kedai cenderahati yang disediakan.
  • Ramai juga yang kata kena cuba jagung bakar.. tapi masa beli hari tu Bella dapat yang tidak sedap.
  • Ladang strawberry tidak sempat Bella hendak pergi, tidak cukup masa sangat.Sedih jugalah. Tapi, HB kata kata tidak apa, cameran kan ada. 
TRANS STUDIO BANDUNG
Bercuti Ke Bandung Indonesia, Transtudio Bandung
  • Transtudio bandung ini terbahagi kepada 3 bahagian. Studio central, The lost city dan Magic corner.
  • Transtudio bandung ini juga dikatakan adalah taman tema terbesar didunia yang terletak didalam bangunan. (Indoor Theme park)
  • Studio central ada kebanyakkan permainan yang menarik.Dikatakan Yamaha racing coaster adalah roller coaster yang terlaju di Asia.HB naik, Tapi dia kata kat USS lagi seram. Kat sini walaupun laju tapi pendek je landasannya.
  • Rumah hantu dia langsung tak seram. Seriously tak seram. Bella rasa kelakar lagi ada. Intro nak masuk saja sangat seram.
Bercuti di Bandung, Permainan di Bandung
  • Ini adalah tempat2 yang kitaorang pergi. HB memang seronok sangt - sangat sebab dia sukakan permainan macam ni daripada shopping. Tapi Bella rasa arrrggghh buang masanya dah la ramai budak - budak sekolah beratur masa ni. Tapi pengalaman yang dapat diceritakan dekat korang lah. Ada anak, seronok bawa datang sini.
  • Kesimpulannya, sape yang tak pernah pergi USS boleh la ke sini.Kalau dah pergi USS nanti akan rasa hampeh.
PASARBARU BANDUNG
Bercuti Ke indonesia
  • Pasar baru ada yang tidak tahu? Tempat yang serabut penuh dengan barangan kegilaan wanita seperti kain pasang, baju, blouse, handbag dll. Sempat beli air lagi tau.
  • Bella ada beli kain pasang di Tanah Abang,rasanya kainnya biasa saja tapi agak mahal. 2 Pasang kain pasang RP360K Bella rasa mahal. Tu belum upah jahit lagi. Sebab Bella beli 4pasang kain di PasarBaru kedai Suci Jaya kainnya lagi cantik 2x ganda baru RP505K teruk la kena di tanah abang maknanya.
  • Blouse Jeans yang Bella beli disini pun murah. Telekung je Bella tidak tau murah atau mahal sebab dah beli di Tanah Abang. Tak pelah..malas la nak fikir murah ke mahal ni. Wat tension jerk.Hahaha.
  • Kedai kasut Bella pilih Donatello.Bella kasut kerja kat sini. Semua kata cantiknya.Setiap kali pakai mesti dorang tegur cantik.Tapi takdala murah sangat. Sepasang RP209K kasut lelaki lagi mahal.
 RUMAH MODE
Rumah Mode, Bandung indonesia
  • Rumah Mode ini cantik tapi banyak baju size kecik. HB je dapat beli banyak barang. Bella dapat sehelai je sebab masalah baju semua tersekat dibahagian perut.
  • Heritage adalah terbaik.Banyak Bella beli disini. Selain kainnya lembut dan berlengan panjang, sizenya pun cun! Puas hati sangat pergi Heritage ni.
  • Itu jer tempat shopping atau factory outlet yang patut korang pergi kalau korang bersaiz besar dan mahukan pakaian yang menutup aurat.
  • Kartika Sari memang wajib kena pergi beli kek brownies nya. Sangat sedap dan lain dari yang lain.   
 COLLECTOR PARFUME
kedai wangi , minyak wangi Indonesia
  • Collector parfume ini Bella pergi memandangkan ramai yang suggest jadi Bella pun pergi la beli. Ada yang best. Ada yang tak best. Part 1 pun Bella ada cerita.
Total yang Bella bawa cash dari Malaysia dan Rp1JUTA dan Bella keluarkan kat sana. Maknanya untuk shopping dan makan dalam RP4JUTA. Enjoy dulu, dekat Malaysia baru fikir. Rasanya cukup setakat ini dulu.Bella kongsikan Pengalaman Ke Bandung yang Bella ingat. Bella pergi ini sendiri saja. Jadi sape nak tanya boleh je kat comment,nanti Bella reply. Terbaik pergi ke Bandung rasa kehidupan yang macam pertandingan untuk mendapatkan sesuap nasi.Insaf.

ikhlas
isabellaidura :)

Tuesday

Pengalaman Ke Bandung Part 1

Holla...... malam ni Bella nak kongsikan apa yang Bella beli dan aktiviti di Bandung dan Jakarta. Saje jer mungkin misi korang x mau shopping kan.. nak berjalan saja leh la buat list limitkan apa yang korang nak beli, tp...... boleh ke? lelaki mungkin la boleh tahan kot. Bella dah ambil isi penting dalam percutiaan Bella kali ni. Jom Bella Kongsikan Pengalaman Ke Bandung Part 1.


PART 1

PENGANGKUTAN
Haruslah menaiki Kapal terbang. Flight tiket.. beli je awal2x.. mmg murah. Aritu bella dapat rm300 lebih untuk dua orang pergi dan balik. ok la tu kot. Tax di airport bandung rp7500 ni penting sesangat. Pergi airport awal, check in luggage pastu terus g bayar airport tax. Pastu leh makn2 kalau nak.. Kat airport dorg sampai bhg atas ada restaurant. Bella, naik kereta api dari Bandung ke Jakarta.

    Kereta api Ke bandung


    • Kebanyakkan hiburan disini tak main la guna radio..live band ok.. suara sebijik suara vokalis peterpan. Kalau korang naik kereta api bila nak melintas hati2 takda  pagar pun..slow jer dia lalu.Dalam train siap boleh ambik order lagi. Satu orang hanya rp90000 tu adalah kelas paling mahal. Bella siap makan2 lagi.. sedap.. harga asing la.Bella beli tiket kereta api ini dari Malaysia dari laman web sahaja. Takut abis. 

    • Bagi Bella Supir amatlah perlu untuk ke tempat yang jauh. Bella ambik dari Pak Dasuki. Boleh deal ngan pak cakur. Nak no pun boleh.Ok. Baik jer.sehari rp480000. Haruslah tanggung makan,minum dan kitaorang siap bagi tips lagi kiranya bajet untuk supir ni kena lebih sikit.. huhuhu.. ikhlas bella bg dan ikhlas juga bella nak share dgn yg first time pergi.

    • Taksi.. mestilah naik hanya Bluebird atau Gemah nipah sahaja. Yang lain semua menipu. Sesampai dari train ke hotel amaris naik kete persendirian.. bersungguh2x dia kata dia bawak bluebird. Memang jahanam. Geram kalau ingat balik.. tapi nak cari kedua2x taxi ni memerlukan tenaga yer.. jalan jauh sikit baru jumpa. Diorang takkan park dekat2x.

    • Angkutan adalah pengangkutan yg paling senang dijumpai dan murah. Sebelum naik tanya dulu. setuju baru naik, tapi agak tidak selesa la. Belasah je r..kata nak travel yang bajet2 punya kan.Naik angkutan bella pernah kena tipu.. dia kata pergi tempat tu tapi bila sampai ntah2 ne2 dia bawak. Taxi bluebird dan gemah nipah pulak satu halnya x bagi balik balance. Takpe la.. negeri org. Even kat negeri sendiri pun naik teksi kena tipu kan..
    PENGINAPAN

    • Hotel di Jakarta Bella book di Amaris hotel melalui AGODA.COM. Kena deposit Rp50,000 masa check in.Satu malam rp525000.

    PENGINAPAN DI JAKARTA
    Okla.. duduk satu malam je. Breakfast pun ada

    • Bella pilih AMARIS HOTEL sebab dalam mall dan ramai yang suggest suh book hotel ni. Memang tidak mengecewakan. Ingat nak g pasar tasek. Kul 4 pagi dah g.. sekali kosong. hahaha dia buka sama macam shopping mall kalau ari biasa. Lepas itu pulak, tempat makan berlambak. Senang gila nak makan.
    • Hotel di Bandung plak Bella book di kenangan hotel. Melalui email je. E-mailnya info@kenanganhotel.com Ok. Pantas je dorang balas. Total Bella duduk untuk 3 malam RP72,0000 murahkan?  Mula2 Bella nak duduk disini benda yang paling risau sebab kebersihan..kebersihan B. Okla.. boleh duduk lagi la. Tak boleh la nak harap lebih2 sebab hotel bajet kan...Sarapan OUT..tp HB makan banyak k.. HB kata xyah nak cerewat sgt la.. masalahnya time nk letak makanan tu nampak kot kuku dia panjang..eyuuu..Apa yang terbaik mengenai hotel ni adalah lokasinya yang sangat strategik. Jalan kaki je ke Pasar Baru Dan Kartika Sari. Terbaik.
    TEMPAT MAKAN

    • Bandung atau indonesia ini memang the best pasal makanan sebab tak jauh beza makanannya dengan Malaysia. Kat sini pun berlambakkan kedai masakan Indonesia. Sebelum pergi banyak la Bella senaraikan restaurant yang wajib pergi tapi banyak yang sesat time cari. Tak jumpa dalam kata lain tiada rezeki. Sesampai je cari kedai KIGSLEY. Memang ada dalam time table. huhuhu. Kena cuba makan batagor/siomey dan es-sekoteng.
    bercuti di bandung
    Makanan yummy disana...tryla kalau ada masa..

    • Pic 1 atas sekali pic aiskrim yang macam tutti fruity tu adalah sour sally. Rasanya macam yoghourt aiskrim. Sedap juga. Rasanya sedap lagi yang perisa original dari yang campur2. Bella beli colour pink,plus locker wafer,plus banana,plus kiwi and chocolate chips total RP60000.00

    • Pic 2 sebelah aiskrim sour sally adalah es-sekoteng.Sedap. Rasa santan,kelapa semua adalah. Ikut tekak memasing la yer..

    • Pic tengah2 tu adalah batagor dan nasi goreng biasa,HB punya. Mula2 batagor ni masuk tekak wow!! sedapnya. Second time dan aaahhhh.. dah kembang tekak. hahaha.Apa yg sedap sgt tak tau.Hahahaha...Tapi nasi goreng sedap HB kata.

    • Pic bawah sekali adalah ES-Teller ok la.. kena pandai pilih. Kadang2 rasanya pelik.
    bercuti di bandung
    D'cost Seafood yang hebat di perkatakan keenakkannya..

    • Kami makan disini untuk lunch kami. D'Cost Seafood. Sedap.Kami order Happy soda dan es teh manis untuk air. Makan sambal mangga, sambal rica,nasi putih,ikan gurami bakar pedas besar,omelete seafood dan udang sos telur asin. Yummy!!. Total Rp184400.00.
    bercuti di bandung
    Pak Chi Mat yang awesome!!

    • Ini adalah makanan yang paling sedap yang Bella rasa. Memang sedap sampai teringat2x bila balik malaysia.Sedapnya cumi dia... sedapnya..sedapnya.. dan memang sedap. Time ni makan dalam mall sebelum masuk Trans studio. Kat sini semua makanan sedap berkumpul,tp akan daya ne leh makan semua.Bella makan paket ulam ayam,Nasi ayam penyet dan teh botol. Total Rp110000.00
    makanan sedap di bandung
    Sapu Lidi yang Rare giler..dalam sawah padi yang cantik terjaga..

    • Time balik ada dari tangkubahan perahu ada dua tempat restaurant yang kena pilih antara sapu lidi atau kampung daun. Bella pilih sapu lidi sebab nak beli brownies yang dijual kat situ. Ada yang kata sedap sangat. Tapi rasanya biasa je.

    • Di Sapu lidi kami minum avocado,kopi susu dan teh tawar. Makanan pula timbel komplit, ayam goreng, nasi putih dan sop buntut. Semua sedap. Total Rp220000.00

    • Tempat lain yang sedap adalah KFC. SEriously sedap supnya. Ada nasi. Dapat cd lagu plak tu. Hahaha... Actually nak g cari nasi padang sekali dah tutup plak. Paskal food memang happening...tp makan sikit je..kenyang giler. The best la kat sini untuk lepak-lepak.

    Oklaa... setakat ni dulu Bella kongsikan mengenai Bandung. Kenangan baru..pengalaman baru..rasa baru..memang langsung tak rugi kalau kita dapat menimba dan belajar satu benda yang baru. Memang best. Ni baru part 1 tau..Nan ti bella sambung. Tak cukup masa nak taip.tadaaaa.... xoxo

    ikklas dari
    isabellaidura..

    P/S : Korang boleh klik disini untuk tengok Pengalaman Ke Bandung Part 2


    Kelab blogger Ben ashaari

    Kelab blogger Ben ashaari