Tuesday

Matawang Myanmar

Salam semua..

Harini bella nak share mengenai matawang Myanmar.. Sape tau.. Myanmar guna matawang apa? Tak tau kan? tak tau.. haaaa.. sebab tulah negara ini digelar negara terpencil. Sape yang nak tahu lebih lanjut mengenai Myanmar ni boleh la klik Menariknya Myanmar mesti korang terpanggil untuk pergi an?

Myanmar menggunakan matawang yang dipanggil KYATT. Matawang dorang boleh tahan rendah jugakla.. Time bella nak pergi dulu. Bella baca kat forum, blog rata-rata menyatakan rate sekitar 750Kyatt. Murah. Tapi tu tahun dulu.

                    myanmar, ranggoon, yangon, mandalay, kyatt

Masa bella pergi lagilah lagi murah. Sebab time tu memang tengah kecoh pasal pergaduhan puak rohingya. Tgok contoh kat atas tu je la.. Tu kalau RM kepada kyatt. Tapi agak susah sikit sebab kebanyakan money changer kat sana tak mau terima RM. Tapi adalah juga yang terima RM. Masalahnya akan ada sedikit masalah sebab tempatnya agak tidak selamat.

Jadi seeloknya tukarlah RM kepada USD dulu.. bila tukar barulah terasa betapa kecilnya matawang kita. hehehe.. gurau2x. Barulah senang nak tukar kyatt kat sana nanti.Bella tukar wang di tempat authorised la.. money changer kat sana ada yang black market tau.. jangan tak tau..


tukar wang, Tukar duit, Duit mynmar, matawang di yangon,
Inilah tempat tukar wang..HQ lagi..tuh!

Kyatt yangon
Mula-mula bg duit.. pastu duduk tunggu. Jangn lupa bawa passport 
Time nak tukar tu mestilah bawa USD yang tak ronyok, koyak, berconteng, berlipat, kromok atau apa2x lah seumpama dengannya. Mestilah cun, takda cacat cela. Barulah harga USD kita tinggi dan seelok2xnya tukar matawang USD yang paling besar. Macam 100usd.Tgok cantik tak duit myanmar?

kyat yangon

Time Bella pergi tu dapat rate lebih kurang rm1 = 850kyt.
Rendah kan? best sgt. Dapat byk.. Jadi kaya. sekejap. ahaks. Bella tukar 100USD dapat lah rate tu. Time tukar 50USD tak dapat tau rate tu. Dapat rendah sikit. Tukar jela. Sebab nak sikit je KYATT untuk tambang teksi dan makan.

wang, money, tunai, cash, myanmar

Memang kaya lah kan... sampai wallet pun muntah tak mampu nak butangkan.. hehehe..  Kat Myanmar bella cadangkan kalau korang tak tau nak beli apa2x korang tukar je sikit2x. Macam masa bella pergi tu rate  850kyat kan? kan? Tapi black market yang boleh dapatkan kita rate 870 till 880kyat. Teruja tak dengar? Tapi tak selamat tau.

Bella ada terbaca pengalaman pelancong ke myanmar or yangon yang tukar duit di black market. Eh pelancong? Bella pun pelancong juga. Means org putih ni la kan.. Dia dapat rate yang sangat tinggi. Jadi dia pun bersetuju untuk menukarkan banyak USD la untuk perjalanan dan kehidupan dia di sana. Sebenarnya memang kena spend banyak cuti kat sana sebab tempat2x menariknya jauh2x..Tapi bella tak la.. janji sampai. huhuhu.

Then dorang pun setuju. Dorang kena menjalani proses menukar wang tu secara pantas. Jadi dorang tgokr money charger tu run kat mesin duit tu pastu money charger tu baik hati kata tak pe dorang terus tolong ikatkan.Proses ini kena cepat jadi siap je dorang pun tergesa2x  blah dari tempat kejadian.

Balik ke hotel dorang pun kira la balik kesemua wang yang dorang tukar tadi. Alangkah terkejutnya dorang sebab dorang dah rugi dekat 100usd. Tgok nak untung makin rugi. Negara dorang memang selamat  takda perompak ke pencuri ke tapi ada penipu. Jadi jaga2x.Dorang ada bagi some advise. Kalau nak tukar duit. Kena atleast 2 orang. Seorang ikat duit, Seorang tgok dia run duit. Selamat la sikit.

Ada juga money charger yang boleh tukar duit RM kepada KYATT. Bella pun ada beli barang guna RM. Ketulenan dia je tak tau cane lagi. hehehe. Tapi susah nak cari. Banyak yang kata tukar kat boyjok market. Tapi tu tempat yang sangat crowded. Bella pergi pun tak nampak money changer.

Jadi korang dah tau kan cane nak tukar duit untuk ke Myanmar? Hati-hati sangat2x. Malam elok tak yah keluar. Sebab  jalan untuk pejalan kaki sangatlah teruk.Lagipun tak da ape2x. Semua tutup. Kedai yang buka malam pun banyak sediakan arak. Takut kot nak jalan memalam. Dorang tgok je. Seram.

Jadi kalau nak ke myanmar... dah tau lah kan? happy holiday..

ikhlas.. @Bella-Idura... muah

10 comments:

  1. Singgit = 850kyat. Duit endon Singgit = 2700rupiah
    CiM ada plan nk gi myanmar naik train...huhuhu

    ReplyDelete
  2. Cinta misteri, bahaya la naik train. Dorang tak bersih tau. Bella tak berani.

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum bella :)
    PG nak tanya bella, jika kita punya 5000mmk kyat duet myanmar tu kan, kalau kita nak tukar ke ringgit malaysia, berapa erk? atau nak kena dari mmk ke usd then baru ke ringgit malaysia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan Gojes kena tukar ke USD dulu baru ke Rm. Heheehe.. sorry. lambat sangat reply.

      Delete
    2. terima kasih isabella :)
      baru PG nak mai lagi :D

      Delete
  4. salam, saya nk tnya klu pergi myanmar tu 2 orang cuma perempuan je. Rasa2 selamat tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dolce Timo... Awak nak g ke bahagian mana?Kalau ke Yangon Selamat je. Cuma tak yah la kuar malam. Saya memang x kuar. Kebanyakkan kedai tutup. Pastu kiri kanan jalan tetiba ada warung2 kecil dan dorang minum minuman keras.

      Delete
    2. Bella tanya siki
      Nak tukar wang kyat kpada RM dekat mana dalam malaysia

      Delete
    3. Dalam Malaysia setahu Bella mmemg xda. Memang kena tukar ke USD dulu then baru ke kyatt.

      Delete
  5. Salam.. Dlm Malaysia, money changet mna ad terima duit kyat?

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi jadi kawan Bella anda amat Bella hargai.

Kelab blogger Ben ashaari

Kelab blogger Ben ashaari