Saturday

Bahasa Yang Digunakan Di Myanmar..

Salam muhibah dari bella... huhuhu.. lama kot Bella nak sambung pasal Myanmar ni..
Myanmar,
Tulisan kat sana.. Tak tau maksudnya apa.....
Kali ni bella nak bercerita pasal  Bahasa yang digunakan di Myanmar.. Ni bahasa yang mudah yang patut kita ambik tahu. Tapi dorang kebanyakan boleh berbahasa English.. tp mat2x saleh kat sana bawa buku bahasa myanmar tu kesana kemari tau. Dorang lagi berbahasa dari kita yang cuba berbahasa dorang. huhu.. So kepada yang nak tau.. especially for shopping just check it up..

Hello                                   =  Min Ga La Ba.
Hello (informal)                   = Nei Kaon La?
How Are You                      = Nei Kaon La?
Fine,Thank You                  =  Ne Kaon Ba De
What Your Name?              = Kam Ye Na Mee Ba Le?
My Name is ....             .    = kya nau na mee ...... ba.
Nice To Meet You              =Twe ya da wanta ba de
Please                                = Kyeizu pyu yue 
Thank You                         = Kyeizu tin ba de
You're Welcome                 = Ya Ba De
Yes                                    = Ho de
No                                    = Ma ho bu
Goodbye                         = Thwa Dau Me

Diatas adalah ayat2x penting Bella rasa.. Yang berwarna merah patut digunakan.Bella ada juga cuba  cakap tapi diaorg senyum2x je. Salah sebut kot.

1 = tit
2 = hni
3 = thoun
4 = lei
5 = nga
6 = chao
7= kun hni
8 = shit
9 = ko
10 = se

Paling penting no 1 dan 2. Bagi Bella nak shopping. Selalu diaorg takkan sebut number in English. Kalau tak faham gak tunjuk dgn jari la senang.

10 dollar = se kyat
100 dollar = tayar kyat

Tu kalau sebutan untuk duit. tapi 10, 100 kyatnya.. ribu2x je kita akan guna. Serba sedikat bahasa burma. Tapi jangan risau cakap bahasa english slow 2x dorg faham. Paling penting bawak map pergi kemana pun. Sebab sebutan kita ngan dorang jauh beza. Kalau dorang x tau tunjuk je picture kat map tu. Senang.

Jadi setakat ni dulu mengenai bahasa myanmar.. nanti Bella sambung k.. sal benda2x lain di myanmar plak.
love you...


4 comments:

  1. pening juge nak ngingat,sikit gitu aje dah pening,hehehe apelagi banyak,salam kenal ye,ditunggu kunjungan baleknye

    ReplyDelete
  2. HAIR CELEB kalau pening sangat ckap bahasa english. Kat bandar dorg semua tahu cakap english pemandunya. terkejut gak bella. Kalau tak faham sangat..tunjukkan gambar kemana kita nak pergi.

    ReplyDelete
  3. Haii.. saya dari Indonesia, salam kenal ya.. :)

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi jadi kawan Bella anda amat Bella hargai.

Have Fun!!

Kelab blogger Ben ashaari

Kelab blogger Ben ashaari