Tuesday

TIPS Cantik dan Sihat dengan ABSOLUTE 25

ABSOLUTE 25 dari NutriRiche Health & Beauty Sdn. Bhd. mungkin masih baru dan kurang diketahui umum, terutamanya dalam dunia kecantikkan. Bella berpeluang menghadirkan diri di majlis pelancaran ABSOLUTE 25 dan Bella amat bertuah kerana berbagai Tips cantik dan Sihat dengan ABSOLUTE 25 dikongsikan dan bincangkan.

absolute 25

Pelancaran ini diadakan di ruangan Hotel Majestic dengan konsep yang santai dan terbuka, membuat semua merasa lebih selesa dalam perbincangan soal jawab mengenai ABSOLUTE 25, Supaya semua maklumat yang ingin dikongsikan bersama korang semua, tepat, betul dan jelas. Ini kerana produk kecantikkan ini, masih muda dan mentah dipasaran dan Bella sendiri pun baru mahu mencubanya. Kiranya Bella diantara orang yang terawallah mencuba ABSOLUTE 25. Masa penerangan produk diberikan, Bella merasa yakin yang produk ini mampu memberi kesan yang baik keatas kesihatan dan kecantikkan Bella.

kecantikkan semulalajadi, kesihatan

Perbincangan ini adalah mengenai bagaimana membantu semua orang yang ingin sihat dan cantik dengan menggunakan ABSOLUTE 25. Ini kerana, kita semua mengimpikan kulit yang sihat dan cantik. Betul kan?? Bella pun!! Tapi kenapa setelah mencuba pelbagai produk dan mendapatkan berbagai tips kecantikkan dari semua kawan - kawan yang cantik dan mengamalkannya, Tapi kita tetap gagal dalam mendapatkan kesihatan kulit yang diinginkan. Apa punca dan sebabnya? 

kulit cantik, kesihatan kulit

Setelah kajian selama setahun dijalankan oleh NutriRiche Health & Beauty Sdn. Bhd. dalam menghasilkan ABSOLUTE 25 bersama - sama Melaka Biotech, Kebanyakkan puncanya adalah disebabkan oleh :-

  • Tahap kebersihan usus.  
  • kadar toksin di dalam badan yang tinggi.
Ini dikuatkan lagi dengan kajian oleh salah seorang pakar usus, Dr.Vanita Forsyth di salah sebuah university terkemuka di Amerika menunjukkan bahawa 80% – 90% penyakit bermula daripada usus yang kotor dan tidak sihat. 

produk terbaik, produk cantik,

Bella pun setuju dengan kenyataan ini, sebab contoh Bella sendiri, sehari pun Bella  makan berbagai- bagai makanan dan langsung tidak peduli dengan khasiat makanan itu.Sama ada berkhasiat atau tidak. Janji sedap. Betul kan? Sebenarnya diantara faktor yang menyebabkan kandungan toksin di dalam badan kita menjadi tinggi adalah disebabkan oleh keadaan usus yang kotor, berlendir lalu membentuk plug dan kerak di dalam ruangan usus. Jika ini berlaku, ia akan mengundang pelbagai penyakit seperti:-
  • Sembelit
  • Masalah penghadaman
  • Kembung perut
  • Sakit kepala
  • Letih dan lesu
  • Mulut berbau 
  • Perut buncit
  • Wajah Kelihatan tidak bermaya
  • nafsu makan yang tidak terkawal
Jadi, apa yang ABSOLUTE 25 boleh buat dalam membantu dan memastikan tindakan pembersihan usus dilakukan secara efektif dan pantas?

absolute 25, premium collegen

ABSOLUTE 25, Mengggunkan Bahan utama yang bertindak sebagai pembersih usus yang selamat iaitu L-cysteine. Ianya diperolehi daripada asid amino yang diambil daripada buah-buahan yang mempunyai khasiat yang tinggi. L-cysteine telah digabungkan dengan ekstrak biji apricot, ekstrak epal hijau dan ekstrak manggis yang terbukti secara saintifik oleh penyelidik-penyelidik luar yang boleh membantu membersihkan usus secara sihat dan selamat. Apabila usus dibersihkan dan mendapat tenaga tambahan daripada mineral yang dirumus khas, usus akan mula menyerap segala agen-agen SUPER ANTIOXIDA yang terdiri daripada Vit- C, ekstrak buah delima, kranberry, tomato, biji anggur, astaxanthin, lutein, acesulfame-K dan apple stem cell serta PREMIUM COLLAGEN bagi membaiki dan menambah baik tahap kesihatan kulit.


Produk ABSOLUTE 25 direka khas untuk semua yang mahu menjaga kesihatan dari segi dalaman dan luaran secara selamat dan sihat. ABSOLUTE 25 boleh juga diambil oleh ibu mengandung, pesakit diabetis, darah tinggi mahupun apa jua jenis penyakit kerana Absolute 25 selamat digunakan serta sesuai dijadikan sebagai makanan tambahan harian. Ini kerana produk ini menggunakan bahan - baham semulajadi dan tiada apa - apa bahan kimia, jadi ia memang selamat digunakan. 

Malumat lainnya : 

Berat :- Satu sachet 3000 mg.
Cara Pengambilan : Satu pagi dan satu malam. Selepas 1 jam minum segelas air suam. 
Perasa :- Bubblegummy (macam chewygum)
Kesan :- Selepas 2 hari pengambilan akan terasa lebih lawas.
Larangan :- Mengambil Kafien selepas mengambil ABSOLUTE 25. Jarakkan masa lebih kurang 4jam.



Berita baik buat semua, Pihak Syarikat Nutririche Health & Beauty Sdn Bhd pada tahun 2016 ini sedang mengadakan pertandingan Like,Share, dan Comment. Seorang pemenang akan dipilih secara rawak. Pemenang bakal membawa pulang sebuah IPHONE 7 yang terbaru dijangkakan akan berada dipasaran Malaysia pada September 2016. Untuk mendapatkan Absolute 25 dengan harga promosi serta maklumat lanjut tentang produk :-

Sms/whatsapp :- 012.206.7007 / 017.240.0788 
Facebook :- Nutririche Malaysia
Instagram :- Nutririchemalaysia
Mailing :-  nutririchemalaysia@gmail.com
Apa yang paling penting, produk ini telah mendapat kelulusan KKM dan dijamin Halal. Apalagi yang ditunggu?? Jom kita dapatkan kesihatan dan kecantikkan  kulit yang kita impikan selama ini.

Sunday

Steamboat Paling Sedap - DKAYANGAN

Sempena bulan Ramadhan nanti, mesti korang tertanya - tanya kan.. ada tak tempat steamboat yang sedap, murah, dan banyak pilihan makanan?? Bella dah lama mencari tempat makan Steamboat yang memenuhi selera tekak Bella ini. Bella tidak suka steamboat yang penuh dengan perasa saja. Apa kata korang cuba makan steamboat yang paling sedap D'Kayangan Shah Alam. Sedap. Kena dengan tekak.

kedai makan sedap, dikayangan

Inilah restoran D'Kayangan Grill & Barbeque Steamboat. Pendek kata, korang nak makan nasi ke, nak membakar ke, nak merebus ke, atau nak makan pencuci mulut saja. Semuanya ada!! Memang betul-betul bagaikan D'Kayangan.Panjang pula kata, ia adalah berkonsepkan 3 dalam 1. Grill + steamboat + BBQ secara bufet. Sama saja pendek dan panjang kata.Haa.. Terbaik kan.

steamboat terbaik,

Ini adalah ruangan makannya. Agak luas. Korang boleh pilih, sama ada korang nak lepak dibahagin luar, atau dalam kedai. Bella hari itu memilih untuk lepak didalam kedai. Selesa sebelum membakar. Bila korang sedang membakar dan mengrill tu, keadaannya akan menjadi berbahang dan sedikit panas. Jadi, Bella sarankan korang datang kesini dengan berbaju nipis tapi pastikan tetap menutup aurat bagi perempuan dan selesa. Biasa lah yer.. mana-mana steamboat pun memang panas. Hendak makan sedap, kenalah berkorban sikit. Kan...

makanan laut sedap

Punyalah banyakkkkk... bahan-bahan untuk membakar dan merebus. Bella yang kuat makan ini, berpinar biji mata. Macam membeli belah pula perasaan tu. Terlalu banyak untuk dipilih. Segar pula tu. Pilihan yang ada seperti udang besar, ketam, kupang, kepah, kerang, sotong, isi ikan, bamboo lala dan banyak lagi. Bebola pun ada. Bebola sotong, ayam, ikan. Bebola bentuk comel. Bebola warna kuning, merah, pink pun ada. Korang tinggal pilih ikut kesukaan korang. Ambil yang korang hendak makan saja tau. Jangan membazir. Bukan nak mengajar hanya mengingati.

kedai paling sedap, dkayangan

Korang rasa macam, alamak.. mana kenyang makan bebola jer.. Korang jangan risau. Nasi Berani gam, Gulai kawah Daging Cincang, Gulai kawah ayam, Ikan patin masak tempoyak, kwae teow dan mee pun ada. Sila makan. Sejujurnya Bella tidak sempat sentuh pun makanan berat di bahagian ini. Bella memang hantu steamboat. Jadi Bella ralat hirup sup steamboat sampai tak sedar banyak lagi makanan belum Bella rasa. HB saja sempat rasa. Dia kata sedap. Semua sedap.

kambing bakar terbaik, dkayangan

Ini adalah menu paling istimewa disini. Kambing bakar!! Pertama kali Bella tengok di kedai steamboat ada kambing bakar. Selalunya dihotel - hotel sahaja. Waaa.. seronoknya. Adehh.. macam budak-budak pula. Kambing bakar korang boleh makan dengan pelbagai sos yang disediakan. Ini makan dengan nasi pun sedap!!

steamboat murah, dkayangan

Korang nampak tidak semua peralatan yang disediakan seperti dapur, periuk, tempat membakar, dapur arang, semuanya sangat bersih. Tidak kelihatan sedikit arang pun terlekat. Lantai pun bersih. Harap kebersihan ini dapat dikekalkan sepanjang bulan ramadhan.Sebenarnya, kita akan diberi pilihan sama ada mahu mencuba sup ayam atau tomyam sebagai kuah rebusan. Bella hari itu mencuba sup tomyam. Mula - mula Bella hirup rasa macam tawar. Tiada rasa. Tapi, Bila kita masukkan bahan utama macam ayam ke, sotong ke, sayur ke, barulah sup tom yam itu merasa sangat enak. Enak sangat.

steamboat, grill, bbq, buffet

Beginilah cara memasaknya. Bagi menjimatkan masa, Korang bolehlah menbakar apa yang korang suka sekaligus. Tapi, jangan lupa pula untuk tengok dan terbalik kan apa yang korang masak tu, bagi ia masak sekata. Bella tidak hirau sangat bahan-bahan yang dibakar tu, Bella lebih menunggu sup tomyam tu untuk dihirup. Kalau korang suka tomyam ayam, korang masukkanlah ayam dulu. Macam Bella, kami masukkan kesemua makanan laut terlebih dahulu. Memang sedap. Bella suka.

dkayangan, kedai makan terbaik

Pembakar comel ini pula sesuai untuk meletakkan makanan ala-ala satay yang berlidi la. Banyak pilihan juga. Ada ayam skewer berempah, Ayam skewer kunyit, Ayam skewer cilantro, Daging skewer hitam manis, Sotong skewer pedas cilantro, Sotong skewer berempah, Ikan dory skewer berempah, Udang skewer cilantro pepper, kambing skewer hitam manis, otak - otak dan pari assam nyonya. Semuanya sedap. Bella paling suka dengan kambing skewer hitam manis.

kedai makan sedap, kedai makan sedap shah alam

Ini sup tulang. Korang bolehlah makan bersama dengan nasi atau makan begitu saja. Bella padahal nak rasa sangat sup tulang ni. Tapi HB tak ambilkan. Bella pun lupa nak rasa. Adeh. Nampak tak belakang Bella tu? Kuali tu. Dalam itulah ada ikan patin masak tempoyak, Gulai kawah ayam dan Gulai kawah daging cincang. Banyak kan makannan D'Kayangan ini?

restoran paling sedap di shah alam, dkayangan

Sos pun ada berbagai jenis. Sos ini semua, korang boleh pilih untuk makan bersama daging, ataupun sup steamboat. Paling istimewa, sos ini dibuat sendiri oleh Chef Shahnizam seperti Sos cili pedas, Sos cili thai, Sos manis, Sos bawang putih, Sos lada hitam, Sos Yong Tau Foo dan macam - macam lagi.

restoran shah alam sedap,

Ayam goreng berempah pun ada. Ada juga tempat makan "open air" yang Bella rasa mungkin lebih nyaman dan selesa jika makan diluar. Cuma, risiko jika hujan. Mempunyai ruang yang santai, restoran ini boleh menampung sehingga 500 orang dalam satu masa.

kedai makan terbaik

Keistimewaan lainnya, pencuci mulut juga banyak disajikan seperti 'Breads & Butter puding with vanila souce", Beraneka kek, Krim puff mini, "Round cake cut", Brownies coklat, agar - agar dan juga aneka buah - buahan. Pelbagai jenis aiskrim,ABC dan juga minuman panas dan sejuk. Paling terbaik aiskrim kisar. Lain dari yang lain dan hanya terdapat di D'Kayangan Grill, Barbeque & Steamboat. Bila makan aiskrim tu, korang tak leh move on nak makan benda lain atau stop. Sedap sesangat.

restoran steamboat murah

Nanti bila buka puasa, kan waktu maghrib singkat. Korang jangan risau. Kemudahan surau turut disediakan. Alhamdullilah... 

steamboat sedap shah alam

Sila jangan membazir yer.. Banyak sangat makanan kan? Dengan kesemua menu yang terdapat diatas, Korang hanya perlu membayar serendah Rm49.90 plus GST bagi dewasa dan RM24.00 plus GST bagi kanak - kanak. Maknanya harga tidak termasuk sekali GST. Kanak - kanak berusia 5 hingga 11 tahun ya. Bagi mendapat maklumat lebih lanjut. Korang bolehlah klik link dibawah: 


Instagram : #dkayangansteamboat

Alamat :No 1, Apartment servis Sri Acapella, Jalan lompat Tinggi 13/33,Seksyen 13,Shah Alam.

Tel No : 012 2971091 / 017 5076274 / 03 55234979

Dengan maklumat diatas, Bolehlah korang pergi serbu D'Kayangan yer. Bella cadangkan korang telefon dulu untuk menempah. 

Salam Ramadhan.

Saturday

IZEARA XTRAVAGANZA SERUM KURUS bikin Panas!!

Korang, pernah dengar tak? Tengok ke, atau terpandang di TV, FB, Twitter atau IG? Pasal produk tak panas?? Kebetulan plak, nama nak dekat sama. Bella. Tidak tahu lah Bella apa. Adeh.Produk Izeara Xtravaganza jadi viral sebab Bella marah - marah dia guna ubat kurus lain panas.Tapi, produk ini tak panas. Mengamuk dia kata produk melayu tak bagus. adeh..Izeara Xtravaganza adalah SERUM kurus yang bikin panas!! sebab viral Bella buat tuduhan produk ini langsung tak panas. 

produk kurus terbaik

Punyalah marah Bella ini, sampai dia buat laporan polis. Dia juga sangat marah sebab bila dia tanya dengan pekerja Izeara Extravaganza kenapa produk ini tidak panas, pekerja hanya menjawab produk ini memang tidak panas.


Bagi sesiapa yang terlepas, korang boleh klik video diatas, Bella kongsikan dengan korang. Kelakar habis. Habis viral video ini dan memang abis diperkatakan oleh semua rakyat Malaysia. Apa lagi semua buat perodi la, edit gambar si Bella ini la. Macam-macam Bella kena. Kena kutuk kaw2x!!


Susulan dari itu,Rani Kulup turut keluar bersuara membantah tindakan Bella yang meroyan tidak tentu pasal terhadap produk Izeara Xtravaganza. Rani Kulup berkata "Baru pakai sekali, tidak rasa panas, terus meroyan.Pakai la dulu. Barulah tahu keberkesanannya." Rani Kulup meminta Bella minta maaf secara terbuka kepada Produk Serum Kurus Izeara Xtravaganza kerana tuduhan melulu dia itu. Apa yang Rani Kulup cakap, semuanya betul. Apa la orang melayu merendahkan produk melayu. Sepatutnya kita bagi sokongan. Apa lagi Bella, cepatlah minta maaf.

produk kurus viral

Macam - macam dorang buat keatas Bella ni. Edit jadi kerusi la, suh iron badan la kalau nak panas sangat. Sapu minyak masak jela atas badan lepas itu goreng. Kalau Bella sendiri memang tidak tahan.


Akhirnya,munculah Bella tampil meminta maaf secara terbuka. Baguslah Bella. Jernihkan keadaan. Kesian semua pengusaha melayu. Bella kata "Saya maaf, kepada produk Izeara Xtravaganza kerana baru pakai sekali saya dah risau sebab tidak panas. Saya terlalu extreme mahu cepat kurus." Itulah Bella, ikut hati. Mati. Kerana mulut badan binasa.Perumpamaan yang tepat buat Bella.


https://www.facebook.com/100010809903412/videos/241937426176586/

Korang klik gambar diatas untuk mengetahui apa kata Pengusaha Izeara Xtravaganza atas tuduhan Bella keatas produk dia. Ialah, Amran Fan masuk campur, Malaysia Kini, sampai Rani Kulup pun bagi ucapan, Owner tetap berdiam diri. Akhirnya dia bersuara menberi penjelasan terhadap tindakan Bella.

izeara extravaganza, izera xtravaganza

Sebenarnya produk Izeara Extravaganza ini sangat bagus. Semua maklum balas dari pengguna, Semuanya mengatakan yang mendapat kesan yang diinginkan. Cuma bukan dalam masa satu hari. Paling penting korang minumlah air suam banyak-banyak ok.

Bagi mendapatkan maklumat lanjut dan lebih lengkap. Korang bolehlah ke:



Tempat Makanan Halal Di Korea

Jom Bella kongsikan dengan korang semua tempat dan restoran yang menyediakan makanan halal semasa Bella Bercuti di South Korea.

Gimhae , South Korea


Restoran Halal yang Bella pergi di Gimhae adalah Ullengdo Haamultang. Menyediakan hidangan lebih kepada makanan laut.


Ini adalah diantara hidangan yang dihidangkan. Bella ingatkan Spaghetti. Rupanya ia adalah sayuran yang rasanya seakan - akan taugeh.
Suseon Lake, South Korea



Marley Coffee. Cafe yang menyediakan kopi yang sangat sedap. Marley coffee ini terletak betul - betul dihadapan keindahan Pepohon sakura. Mesti singgah.

Daegu, South Korea


Makan malam Bella di Daegu di sebuah Restoran yang amat terkenal dengan masakan ketam nya.



BabDodok nama restoran ini. Makanan paling Bella teringat - ingat sampai sekarang. Masakan di Restaurant BabDodok ini. Sesangat sedap.

Mungyeong , South Korea


Restoran ini terletak dikawasan yang sangat damai dan agak terpencil.Tapi keadaan sekitarnya amat tenang dan cantik. MoSimJeong Gyeongbuk Traditional Cuisine. Restoran yang mesti korang pergi bila ke Mungyeong South Korea.


Paling terharu, tukang masaknya sanggup belajar cara-cara memasak makanan halal mengikut syariah. Terbukti tidak sia - sia. Sangat sedap dan terbaik!!

Andong, South Korea


Makan malam di Andong pula, kami memilih untuk makan di Myeongka Andong Chicken Stew.


Chicken Stew yang dihidangkan dalam pinggan paling besar. Bella rasa, ia seakan - akan soo hun yang dicampur dengan sos tiram dan ditambah ayam, cendawan dll. Sangat sedap. Cuma bila sedut perlahan - lahan. Soohun ini laju masuk ke tekak. Sedap.



Restoran halal yang Bella makan ini, terletak amat berdekatan dengan V-Train. Mountain Vege Bibimbap. Menghidangkan Bibimbap yang kesemua hidangan boleh dikatakan berasaskan sayuran sahaja.

Gyeongju, South Korea


Restoran Ssukbujaegi yang terletak ditepi jalan. Masa kami sampai, restoran ini sangat penuh. Menunjukkan betapa sedapnya kedai ini.


Nama lain bagi restoran ini adalah Korean Vegetable well being Academy Restaurant. Namanya pun dah Vegetable iaitu sayur. Jadi, bahan-bahan yang digunakan pun hanyalah sayur dan sememangnya halal.


Di Gyeongju juga, Bella makan di sebuah restoran yang amat popular dengan Grilled Fish. Ikan bakar. Terdapat dua jenis ikan bakar yang dihidangkan kepada kami. Sedap sangat. Jangan lupa jika sampai ke Gyeongju mesti singgah di restoran halal yang menyediakan ikan bakar special ini. Restaurant Seokumteo.

Busan,South Korea

Restaurant ini namanya Turkish Food & Capadoccia. Namanya saja Capadoccia, tapi ada di Busan South Korea. Memang puas hati makan disini.


Makanan yang dihidangkan semua didalam portion yang besar. Memang puas dan kenyang makan. Bella rasa, restoran ini memang dah terkenal sebagai restoran makanan halal terbaik di Korea. Sebab, masa Bella tengah makan pun, ramai pelancong dari serata tempat datang makan ke sini. Terbaik.


Restoran terakhir yang Bella makan di Busan sebelum balik ke Malaysia keesokkan harinya adalah Cheongsapo Hajininae. Sedap!! Sangat Sedappppp!! Bella rasa macam nak bawa resepi ini masak di Malaysia. Nampak simple. Tapi sedap. Kena dengan tekak Bella. Kedudukan restaurant ini amat hampir dengan laut. Rindu sangat hendak pergi sini lagi.

Inilah restoran Halal yang Bella pergi sepanjang Bercuti ke Korea.Korang tunggu Bella lebih terperinci nanti ok. Semoga bermanfaat.

V-TRAIN Kereta Api Yang MESTI DiNAIKI bila Ke KOREA - Yeongju

Telefon hotel, pagi - pagi dah menjerit - jerit minta diangkat. "Morning Call" daripada Sarah ( Thank you soo much Sarah, love you) supaya Bella bangun awal dan cepat bersiap untuk aktiviti yang panjang hari ini. Paling menarik hari ini Bella akan menaiki V-Train yang sangat terkenal di Korea bermula di Yeongju Station dan berakhir di Bucheon Station. V-TRAIN KERETA API YANG MESTI DINAIKI BILA KE KOREA daerah YEONGJU. Mesti naik tahu?? MESTI.

KERETAAPI UNIK

Dari Hotel Andong, kami bergerak menggunakan bas VVIP kami untuk ke Yeongju Station. Sini station nya. Bas kami berhenti agak jauh dari pintu masuk Yeongju Station kerana tiada tempat letak bas berdekatan. Tengoklah, sekitar Yeongju Station ini turut penuh dengan bunga - bunga Sakura. Separuh dari MEDIA dah berjalan perlahan dan menuju ke Pohon Sakura. Tidak boleh "move on"lagi tu. Bella pun sama. Pokok bunga sakura ini, tidak puas memandang.

keretaapi canggih

Inilah rekabentuk Yeongju Station. Nampak besar. Sebenarnya tidaklah besar mana. Cuma dalamnya terdapat banyak bahagian dan kemudahan asas seperti tandas dan kedai serbaneka. Nape ia dipanggil V-Train ya? Sebenarnya V adalah mewakili "Valley" yang bermaksud, Lembah. Ia bersesuaian dengan pergerakkan kereta api ini yang akan melalui pergunungan di daerah Gangwon - do dan Gyeongsangbuk - do. Selain dipanggil V-Train, Ia juga mendapat jolokan nama "Baby Baekho" iaitu harimau putih.


Pakaian Bella hari ini. "Outfit Of The Day" sebabnya, cuaca sangat sejuk. Tiga lapis tu. Baju nipis yang panjang, baju lengan panjang dan jaket. Jom kita masuk.. Bella tak sabar nak merasai dan menikmati keseronokkan menaiki V-Train.

kereta api unik, bercuti ke korea

Landasan kereta api dimana - mana pun sama. Tapi, Bella bukan naik kereta api ini. Bella akan menaiki kereta api yang melalui keindahan kampung, lembah dan pergunungan di Korea untuk menikmati pemandangan sekitarnya. Kebanyakkan penumpang yang menaiki V - Train ini hanya untuk menikmati pemandangan yang amat cantik dan mengagumkan disepanjang perjalanan.

Tempat menarik di Korea

Taraaaa.... inilah kereta api V-Train yang Bella naik untuk menikmati pemandangan yang hebat dan memukau dari Yeongju Station ke Bucheon Station. Bagi menikmati pemandangan memukau melalui tingkap V-Train ini, KTO telah menempah tiket ini 2 bulan lebih awal. Jadi, korang bayangkan macam mana hangatnya tarikan V - Train ini. 

TEMPAT UNIK DI KOREA

Bila Bella menjejak saja kaki ke dalam V-Train ini, Hati Bella terus menjerit waaahhh.. cantiknya. Sangat klassik dan unik. Tengok kipas tu, takda aircond ok. Guna kipas saja. Kerusi pun berwarna warni. Ia adalah inspirasi dari tahun 70s dan 80s. Kereta api ini akan berjalan dengan kelajuaan sederhana. Tidak laju sangat dan tidak perlahan sangat. Setiap tiket akan ditulis dan diberi nombor tempat duduk. Beruntunglah jika dapat kerusi yang menghadap tingkat tu, puas hati. Dapat melihat pemandangan luar dengan jelas sekali. Boleh lah rasa angin luar yang menyapa lembut juga.


Ini adalah perhentiaan Kereta api "Cheoram Station" akan menurunkan penumpang dan mengambil penumpang lain yang terdiri daripada penduduk setempat. Ramai juga yang menaiki V-Train disini. Di perhentian ini juga terdapat kemudahan tandas. Pemandangannya pula, amat-amat memukau.


Cantikkan??? Di Perhentiaan ini juga, terdapat kawasan perumahan penduduk setempat dan terdapat kemudahan tandas dan taman yang dihiasi seolah - olah mahu menyambut "Christmas". Cuaca sangat tenang dan segar. Seronok sangat. Didalam V-Train tiada kemudahan tandas, jadi korang kenalah menggunakan kemudahan tandas disini sebelum menaiki V-Train.


Sepanjang perjalanan pemandangan macam ini, akan biasa kita lihat di kiri dan kanan kereta api. Selain daripada kita merasai seolah - olah berada didalam zaman 70s dengan dekorasi dan stail retro didalam hiasan dalaman kereta api, Krew kereta api V-Train ini turut memakai pakaian seragam pekerja zaman 70s. Dekorasi yang dikasikan retro dan mengembalikan zaman 1970s adalah dari segi penggunaan "charcoal stone" dan "incandescent lamp" yang biasanya digunakan pada zaman 1970s. 



Perhentiaan kedua di "Seungbu Station". Masa ini semua orang berpusu-pusu keluar. Pemandangan yang memukau!! Sangat memukau. Disisi kanan Kereta api terdapat sebatang sungai yang mengalir yang Bella boleh tengok dengan lebih dekat lagi. Nasib musim sejuk. Kalau tidak !!! Pasti Bella cuba mencecah kaki Bella ke sungai yang mengalir tenang tu. Bella nak rasa juga mandi di sungai Korea macam mana. Nak sangat !! 



Disisi kiri pula, terdapat pasar kecil yang menjual hasil tanaman penduduk tempatan. Bagi Bella, kesemuanya kelihatan amat pelik dan ganjil. Apa ni?? Apa ni?? Korang jangan risau, kesemuanya adalah sayur yang diolah untuk menjadikannya pelbagai warna dan rasa. Tapi, Bella tak berseleralah hendak cuba dan rasa. Tak berani. 



Sampailah kawan Bella Hani ni, Beli dan belanja semua rasa. Bella macam apa ni?? Tapi cuba jugalah. Memang sedapppp!! Diberi sekali dengan sup untuk direndam. Masa ni pun, perut dah mula menyanyi rap! Jadi bila masuk mulut dan ke perut, perrghhh sedapnya!! 


Perhentiaan yang ketiga ini, paling Bella suka. SubahanaALLAH, sangat cantik. Bella macam tengok sebuah lukisan alam yang amat memukau pandangan sesiapa  saja yang memandang. Dihujung sana terdapat sebuah rumah warga tempatan yang sangat comel. Rumah yang terdapat kincir air dihadapan rumahnya!! waaahh.. kalau rumahnya ditukar menjadi sebuah resort, Bella pasti mesti akan jadi tarikan utama disini. Teringinnya hendak sampai ke sini masa musim panas.. mesti cantik!!! 


Yangwon Station juga ada gerai kecil - kecil yang menjual hasil warga tempatan. Jual makanan kebanyakkannya. Ada juga ruangan berehat yang bersih dan berhias cantik. Bolehlah beli makanan dan lepak disini.


Perhentiaan terakhir adalah Buncheon Station. Di Bucheon Station, Bella berhenti agak lama, sebelum menaiki V-train kembali untuk ke tempat permulaan kami naik tadi.


Di kawasan Bucheon Station Bella mengambil peluang berjalan - jalan dan melihat apa yang menarik disini.


Terdapat aktiviti arang batu besar - besaran disini. V-Train daripada Korail.Ia adalah keretapi istimewa yang dicipta untuk mendaki gunung dan ganang. V-Train adalah melalui perjalanan dari Down Baekdudaegan, Ia adalah kawasan pergunungan Korean yang panjang, dari Baekdusan di Utara dan Jirisan di Selatan.


Setiap tempat yang Bella lalu masa datang tadi, Bella lalui sekali lagi. Bella sempat singgah dipasar lagi. V-Train bergerak sejauh 185km dan Kereta api ini akan mengambil masa 1jam 30minit untuk membuat pusingan penuh dan dapat dinaiki 3 kali sehari.

 
Apa yang paling seronok dan menarik, Korang boleh menyaksikan pemandangan yang sangat cantik didalam bilik yang selesa. Semasa melalui Bucheon Station ke SeokpaStation, Keretaapi ini akan sengaja dilambatkan bila sampai di Bonghwa, Bagi pelancong menikmati kecantikan Valley of Bonghwa, Gyeongsangbuk-do.Korang mesti naik V-Train jika ke Yeongju. Mesti. Sangat mengujakan dan mesti masukkan dalam senarai tempat mesti lawati.

http://www.letskorail.com/ebizbf/EbizBfAboutV_Train.do

Mungkin ada diantara korang yang ingin pergi sendiri dan menempah tiket dari Malaysia sahaja. Bella cadangkan korang meman dari website Jadi, jadual diatas menunjukkan masa dan harga. Korang kalau hendak pergi ke lama ini, Korang klik sambar diatas. 

Train Stops : Yeongju-Bucheon-Yangwon-Seungbu-cheoram

Bagi maklumat lanjut www.visitkorea.com  dan bagi menempah dan mendapatkan penjimatan pergilah ke www.airasia.com

Semoga Bermanfaat.

Kelab blogger Ben ashaari

Kelab blogger Ben ashaari