Monday

Yus Jambu Meninggal Dengan Kesan di Hati

Semoga kita sentiasa diberi dan dilimpahi dengan rahmatnya. Bella hari ini amat tersentap dan tersentuh hati bila dengar Pak Yus Jambu meninggal. Sebetul betulnya Bella amat - amat terkejut dan tersentap! ALLAHUAKBAR... Innalilah wa innallilah hi rojiun... AL FATIHAH... semoga ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Yus Jambu Meninggal Dengan Kesan Di Hati. Betulnya sangat meninggalkan kesan dihati Bella. 

PAK YUS MENINGGAL

Bella baru sahaja tengok live depan mata Jambu membuat persembahan di Juara Parodi. Bella sempat ajak Taukey Jambu bergambar saja. Pak Yus langsung x menunjukkan mukannya di tepi pentas. Gambar ini Bella ambil di IG Yus Jambu yang terbaru. Masa inilah Bella tengok Pak Yus buat persembahan OPPO. Best.

taukey jambu

Bella dengar cerita dan banyak dikhabarkan yang Arwah Pak Yus meninggal disebabkan sesak nafas. Masa arwah buat persembahan hari ahad tu. Bella bukan nak cerita mengenai Siapa Pak Yus? Bella bukannya teman rapat atau sedara mara arwah nak cerita semua pasal dia. Bella cumalah peminat dari jauh arwah saja.


Bella hanya hendak ceritakan kesan yang ditinggalkan dihati Bella. Bila sesiapa pun buat orang yang kita sayang ataupun bahagia, dengan secara tidak langsung kita pun akan turut rasa bahagia dan genbira. HB Bella kan minat sangat dengan arwah, kebetulan satu hari HB pergi main futsal. Bella tidur je dalam kete. Tetiba HB Bella datang kat Bella, pastu jerit2x.

 "Dear salam Pak Yus!!" Bella cakap.. alaaa... nak juga. Nape tak kejutkan awal-awal? HB kata tak yah banyak sangat lelaki. HB pun cerita, dia salam Pak Yus, lepas sembang sikit-sikit tanya khabar. Sekejap saja sebab penat main bola. Tapi HB sangat happy. Bella tanya, sombong tak dia? HB kata, tak dia baik sangat.


Sedihnya...semoga ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Baru saja dia menzahirkan rasa takziah dia kepada kemangkatan Raja Muda Kedah, dia pula yang pergi. Masa kita tak tahu lagi bila.

Peminat amat mengambil berat perasaan ahlinya yang sekarang keseorangan, TAUKEY. IG Taukey JAMBU tidak putus-putus dengan ucapan memberi semangat dan mendoakan arwah. Marilah kita membalas jasa arwah Pak Yus yang telah mengembirakan kita dan memberi kita senyuman  dengan mengembirakannya pula disana. Marilah kita bersama - sama sedekahkan al-fatihah dan mendoakannya ditempatkan ditempat orang - orang yang beriman.. 

Aaminn...

Sunday

KLIA TERSENARAI SEBAGAI LAPANGAN TERBANG TERBAIK UNTUK TIDUR

KLIA tersenarai sebagaI LAPANGAN TERBANG terbaik untuk TIDUR?? Bila tu? Korang pernah baca atau tidak? Tapi Bella hanya nak kongsikan dengan korang apa yang Bella baca di surat khabar The Star yang telah menyenaraikan Airports terbaik untuk tidur. Terbaik Dunia tau, bukan Asia. Bangga la sekejap. 

TORONTO pearson international

Tempat Ke -10

TORONTO PEARSON INTERNATIONAL salah seorang pelancong berkata "Saya tidur dibelakang dan jauh dari kaunter dan ia dapat memberi saya sedikit privasi."
Lapangan terbang terbaik
Tempat Ke -9

ZURICH AIRPORT - pelancong berkata "Banyak kerusi panjang untuk tidur dan mudah untuk membersihkan diri. "

Munich International Airport

Tempat Ke - 8

MUNICH INTERNATIONAL AIRPORT - pelancong berkata " Kita hanya perlu menyediakan bantal dan selimut atau mungkin topeng muka untuk tidur. Anda akan dapat keselesaan maksimum."

Vancouver International Airport

Tempat Ke - 7

VANCOUVER INTERNATIONAL AIRPORT - Pelancong berkata " Malam anda tidak akan digangu disini "

Helsinki Vantaa Airport

Tempat Ke - 6

HELSINKI VANTAA AIRPORT - pelancong berkata " Saya amat bertuah tidak ada siapa yang menggangu saya."


Tempat Ke - 5

KUALA LUMPUR INTERNATIONAL AIRPORT - pelancong berkata " Staff disini sangat baik dan tidak ganggu saya. Ia sangat baik dan lebih baik dari hotel. Saya hanya perlu mengambil beberapa langkah untuk menghirup teh tarik yang segar. "

Amsterdam Schipol Airport

Tempat Ke - 4

AMSTERDAM SCHIPOL AIRPORT - pelancong berkata " Saya baru sahaja abis belajar, jadi saya berjimat dengan tidur disini. Boleh melihat kapal terbang berlepas juga."

Hongkong International Airport

Tempat Ke - 3

HONG KONG INTERNATIONAL AIRPORT - pelancong berkata " Saya mendapat tidur dan rehat yang cukup sementara menunggu penerbangan seterusnya"

Incheon International Airport

Tempat Ke - 2

INCHEON INTERNATIONAL AIRPORT - pelancong berkata " Tempat yang amat selesa untuk tidur dan tiada siapa yang akan menganggu."


Tempat Ke - 1

CHANGI AIRPORT - pelancong berkata " Sangat selesa, luas dan bersih. Tidak perlu tidur dihotel sementara tunggu penerbangan seterusnya. "

Stone Chair Pulau Samosir

Hai korang Bella masih lagi di entry bercerita mengenai aktiviti Bella di Medan di Pulau Samosir Hari Kedua.Hari kedua ini memang penuh dengan aktiviti kerana hari ini adalah hari terakhir kami di Pulau Samosir, jadi kenalah pulun untuk cover kesemua tempat. Selepas Bella Memanjat Bukit dan melihat keindahan Pantai Pasir Putih Barbara, Bella ke Stone Chair Pulau Samosir pula.

Stone Chair

Stone Chair atau Kerusi Batu terletak di Huta Siallagan Ambrita.Stone Chair ini adalah antara tarikan yang terdapat di Pulau Samosir. Menurut mitos, Stone Chair ini adalah tenpat perbincangan Raja - raja batak dalam menentukan atau menjatuhkan hukuman kepada penjenayah, Hukum pancung tau.  Masa Bella datang tu, hujan. Sepatutnya masuk tu kena bayar, tapi masa Bella sampai tu takda orang jaga pun. Mungkin sebab hujan kot. Selamat. Hehehe.

ambrita

Inilah Batu Siallagan tempat hukum pancung dijalankan. Seram juga la kan kalau tengok. Dulu disini dorang akan menentukan kesalahan penjenayah untuk kesalahan yang besar seperti membunuh dan mencuri.

stone chair

Sepatutnya adalah tour guide yang bagitahu sejarah tempat ni. Tapi, sebab hujan supir Bella duduk je dalam kete. Hampeh kan? Jadi Bella pun tak tau adakah ini rumah ketua kampung. Hehee.. Sebab menurut cerita kat bawah rumah ketua kampung ada tempat ikat pesalah. Dorang akan ikat kaki pesalah supaya tak lari, lepas tu bagi pesalah tu makan banyak - banyak supaya gemuk. Bila dah gemuk baru dorang akan sembelih. Kepalanya akan dibuang kedalam tasik dan daging dorang akan makan beramai - ramai. Arggghhh takutnya!!! tetiba rasa geli mandi kat tasik aritu. Eyuuu...

Bercuti Di Pulau Samosir

Punyalah lebat hujan, sampai nak banjir. Bella tetap juga cuba meneroka Stone Chair ini. Ada beberapa rumah disini masih didiami sehingga kini. HB dah bising. Yela..Bella bukannya sihat sangat pun. Tapi sekali je kan datang sini. Tak nak la datang lagi. Hehehe. Disini juga ada orang berjual. Dengar cite orang berjual kat sini extrem. Siap tarik -tarik tangan pelanggan lagi. Sekali lagi Bella tak terkena itu. Lalu tempat jualan tu dorang tutup sebab hujan.

bercuti di pulau samosir

Kami sampai awal di homestay. Lupa pulak nak ajak supir cari makanan. Jadi, terpaksalah kami berjalan cari makanan sendiri. Masa Bella keluar rumah tu Bella nangis-nangis sebab takut anjing. Bersepah -sepah kat tepi jalan. HB lapar jadi terpaksa la turutkan.Bella pejam mata sambil jalan. Alhamdulillah Bella selamat sampai kesini.

makanan halal di pulau samosir

Hajat hati nak makan dekat rumah makan islam disini tapi tutup la plak. Bella tercari - cari juga kedai roti yang dikatakan sedap disini. Tapi, tak jumpa. Dah tutup kot. Kami hanya jumpa kedai makan tepi jalan yang diusahakan penduduk setempat. Paling rare makan dalam rumah dia lagi. Hahaha..

Lepas kenyang kami pun pulang untuk berehat dan melalui jalan yang panjang keesokkan harinya.. Nanti sambung balik ok..

Saturday

Pantai Putih Barbara Pulau Samosir- Medan

Hai semua, minta maaf sebab slow bebenor sambung cerita Bella Bercuti di Medan ni. Sebab Bella kena post yang kerja punya dulu. Lepas itu barulah Bella banyak masa untuk cerita mengenai percutiaan bajet Bella ni. Lepas Bella panjat bukit dan melihat sepuas - puasnya keindahan alam dan kecantikkan ciptaannya, (Menerokai Alam Pulau Samosir klik link ni. ) Bella terus mengajak Supir meneroka keindahan lain di Pulau Samosir ini. Sesungguhnya alam kita Malaysia telah banyak hilang kecantikkan alam semulajadinya lebih - lebih lagi di Kuala Lumpur. Sementara Bella menuju ke Pantai Putih Barbara Pulau Samosir ini, Bella merenung sepuas - puasnya keindahan Pulau Samosir ini. Sangat indah. Massya ALLAH.

pulau samosir

Supir Ridu memberhentikan Bella di satu port yang sangat indah pemandangannya. Di sini ada aktiviti penduduk setempat. Dorang sedang memancing. Bella tidak tahu apa jenis ikan yang dorang tangkap. Nampak macam ikan talapia. Tapi bukan. Masa Bella berhenti disini, cuaca sangat terik dan panas. Tapi, kecantikkan dan keindahan alam ni memanggil - manggil Bella untuk terus mendekati alam semula jadi ini. Indahnya. Bella bukanlah pakar photographer guna auto setting je. Alam disini sememangnya indah dan tidak perlu lagi untuk di edit dan dicantikkan. Sangat indah.


percutiaan bajet di Pulau Samosir

keindahan pulau samosir

Setelah puas menikmati kesejukkan dan kesegaran alam, kami beredar. Sebenarnya HB tidak tahan kepanasan waktu ini. Sangat terik cahayanya. Kami meneruskan perjalanan ke Makan Di raja Orang Batak. Sangat terjaga dan Kemas. HB takut nak masuk. Ukiran dan hiasan traditional disini membuatkan HB rasa gentar. Takpe, niat nak belajar kerana ALLAH s.w.t dan mulut harap dijaga la yer. Kubur kot.




Disini dahulunya adalah rumah raja - raja batak dan permaisurinya. Di sini juga selalu di adakan perayaan kaum batak. Masa Bella pergi tu kosong jelah. Tapi, kalau Bella tidak salah. Bella pernah nampak rancangan honeymoon Memey dan Norman Hakim dorang kesini ditaja dan masa itu ada tariaan di persembahkan. Artis kan.. banyakla aktiviti.Semua nampak indah dan seronok. Masa kita datang, kosong.

pulau samosir

Sinilah tempat yang Bella hendak sangat pergi. Supir ni bagi 1001 alasan Bella tetap mahu kesini. Bella nak lihat pantai tapi sebenarnya tasik. Air tasik yang luas ini, dengan kuasa ALLAH s.w.t telah membentuk pantai. Pantai Pasir Putih Barbara. Supir malas nak bawa kami kesini sebab dia tahu kami tidak mahu mandi pun. Memanglah sebab kebersihan dan pakaiaan tidak bersesuaiaan. Bella rasa pantai ini kebersihan C. Bella tidak pergi pun dekat-dekat dengan Pantai ini sebab banyak anjing. Bella tengah makan pun anjing datang macam kucing. Bella nangis ok. HB pun takut nak halau anjing tu, Besar. Dia pun takut kena gigit. Orang kat situ yang halau.Rosak mekap dan mood Bella kat sini.


Apa yang istimewanya Pantai Pasir Putih Barbara ini, pemandangan bukit bakau yang sangat indah. Selalunya kalau kita mandi pantai, kita tidak akan nampak penghujung pantai kan? Tapi disini kita dah boleh nampak bukit dan gunung di penghujung Pantai ini. Pasirnya tidak la putih sangat. Putih lagi pantai pasir di Langkawi. Geram juga la hendak mandi. Tapi, kemudahan nak salin baju tiada ditambah pula anjing yang bersepah-sepah Bella batalkan hasrat itu.


Waktu amat mencemburi kami, jadi kami pun beransur ke Stone Chair. Bella melihat penempatan disini kebanyakkannya rumah daripada kayu. Penduduk disini bukan miskin tapi itulah kehidupan disini. Lebih banyak berbakti pada tanah. Banyak orang putih yang menetap lama disini. Dorang sangat seronok hidup dalam ketenangan alam ini. Setiap rumah mesti akan membela BABI. Bella dengan HB selalu macam teruja bila nampak BABI. Supir perasan tau, kali ini dia nampak je BABI dia berhentikan kereta, suruh kami tengok puas-puas. Hahahahaa.. geli.

Kekuasaan ALLAH s.w.t tidak dapat dipertikaikan lagi. Bila kebanyakkan penduduk bukan islam disini membela BABI, penduduk islam disini akan membela kambing. Bella rasa amat terpegun kerana kebanyakkan kambing disini berwarna putih. Yela. Korang, kambing dan babi saiznya hendak dekat sama kan, kalau sama warna... agak susah hendak bezakan lebih - lebih lagi waktu malam. Bella rasa disini kambimg berwarna coklat kan, jarang ada yang berwarna putih. Sebab itu Bella tak abis-abis memuji kebesaran NYA. ALLAHUAKBAR.. 

Puas.. sangat puas hati melihat alam yang tidak tercemar disini. Jom kita ke Stone Chair pula.

Klik link ini untuk melihat semua post mengenai MEDAN

Resepi Jus Kiwi

Salam sayang semua. Sebelum ini, Bella dah ceritakan khasiat dan Kebaikan Kiwi kan? ( Khasiat Kiwi klik je link ni.) Sekarang jom Bella kongsikan beberapa resepi yang menggunakan kiwi. Mesti boring kan? Hari- hari nak makan Kiwi dengan cara yang sama. Jom Bella tunjukkan.

Resepi Ribena Kiwi Chumel 

Tapi sekarang Bella kongsikan dulu, Resepi Zespri Kiwifruit Juice 

Resepi Kiwifruit Juice / JUS KIWI

Bahan - Bahan Untuk 2 orang

2 biji Kiwi Zespri hijau saiz medium
3 Ketul Ais
2/3 cawan air
3 sudu gular pasir atau madu ( Ini terpulang ya)

Cara - Caranya

Buangkan kulit buah Kiwi Zespri hijau.
Potong kecil buah Kiwi Zespri hijau dan masukkan kedalam mesin pengisar
Masukkan ais, air dan gula atau madu tadi kedalam mesin pengisar dan blend kan ia.
Hidangkan segera.


Bella pernah ubah sikit la resepi ini dengan menukarkan air biasa kepada susu. Tapi, gabungan susu dan buah kiwi ini buat air kiwi ini rasa pelik. Jadi, korang gunakan jela air biasa yer...

kiwi sedap

Selamat mencuba.

Thursday

Pretzel Paling Sedap Hanya di Pretz N' Beanz Cafe

Korang semua, Hari ini Bella nak kongsikan kegembiraan Bella rasa makanan yang sangat sedap iaitu Pretzel. Sape tak tau apa itu pretzel?? Kalau korang nak tahu resepi Pretzel tu, Bella tak pastilah. Tapi yang pasti asasnya adalah tepung dan akan dibentukkan seakan - akan huruf 8. Pretzel mesti macam tu, yang bezakannya adalah rasa, warna dan kelembutannya saja. Bella amat bertuah kerana berpeluang merasa PRETZEL PALING SEDAP hanya DI PRETZ N' BEANZ CAFE.

pretz n' Beanz Cafe

Cafe Pretz N Cafe terletak di IPC berdekatan dengan Starbucks dan Pintu Masuk Ikea. Senang sangat nak cari. Bella pergi masa tu orang ramai sangat.Hari minggu kan. Bella ni kalau Pretzel hanya kenal satu jenama je tapi no.no..no.. tak boleh promote disini. Hahhaa.. Rupanya ada jenama lain Pretzel ini. Jom kita cuba. Berdebar plak rasanya. Hahaha...

cafe tersedap

Cafe Pretz N' Beanz ini luas, selesa dan cantik. Dalam Cafe sejuk, tapi kalau nak smoking atau vape sila makan diluar ini yer.. panas sikit la. Haaa... tulah sape suh isap asap tu. Sila duduk luar yer... hehehe.


        Pretz n beanz cafe price

Ini menunya. Harganya bermula dari Rm 2.05 sehingga Rm28 ++. Bella macam, ala nak pesan apa ni, semua sedap-sedap dan enak-enak. Memang tenung lama la buku menu tu,  jadi Bella dah order penuh satu meja. Senang Tak yah pening - pening nak pilih. Pening masa nak bayar je la hahaha.

        pretzel sedap 

Ini Pretzel Original di cicah atau dicelupkan kedalam Kari Hujau. Kari Hijau Ayam. Sedap.Semua kata sedap. Bagi Bella Pretzel dicelup dengan cream source dan sour cream lagi sedap. Tapi, hanya Bella seorang saja yang kata biasa jer, yang lain semua memuji kata sedapppnya... sedappnya.. hehe.. Tekak Bella lain dari yang lain lah tu. Harganya Rm17.90. Ni Bella bagitahu korang je, Seriously Pretzel yang kosong tu sangat lembut, sangat sedap, sangat cukup rasa dan sangat- sangat puas hati makan sebab saiz nya besar. Silalah cuba yer.


       cafe sedap

Ini Basil Cheese Pretzel. Rasanya amat lembut dan rasa basil itu membuatkan pretzel ini rasa lain dari yang lain. Siapa yang sukakan rasa natural dari daun basil dan adunan cheese itu sendiri, bolehlah cuba. Harganya hanyalah Rm7.30 sahaja. 

        pretzel lembut dan sedap
    
Ini pula Pretzel Cinamon Sugar. Nama saja Cinamon Sugar, tapi takdalah manis sangat sampai sakit gigi. " Just Nice" bak kata kawan Bella yang dari Amerika tu. hehehe. Gabungan cinamon dan sugar tu sangat sempurna. Maknanya korang tidak perlulah celup dalam apa-apa pun. Makan saja macam tu. Yummy!!
   

       pizza terbaik
 
Jangan terkejut, kat sini pun ada Pizza! Yes Pizza. Tapi pizza ini bukan sebarangan Pizza, Pizza ini asasnya adalah tepung yang buat Pretzel tu. Rasanya tak terlalu lembut atau keras. Nak kata kenyal pun tak, tapi bila makan tu rasa puas dan kenyang. Rasa macam makan makanan yang mengeyangkan la bukan rasa macam makan Jajan. Faham tak? Kalau tak faham pergi lah rasa. Senang.Rasanya memang lain dari Pizza yang biasa dan sedap. Ya sedap. Itu yang penting. Pizza ini namanya Hot Pepper Chili Chicken. Harga saiz besar rm22.15 dan kecil rm15.80.

      Pretz n beanz cafe

Korang mesti datang sini untuk rasa keenakkan Volcano Choclate Cake With Ice Cream. Harganya rm13.65. Korangg... korang..10x tau tak. Sedap sungguh desert ini. Cake yang suam2x kuku tu, digabungkan dengan kesejukkan aiskrim tu, dicurahkan plak dengan coklat cair. Perggghhh!!  lazatnya. Bella siap makan tak ingat dunia sampai HB tegur. Ya ampun... apahal sedap sangat ni. Korang mesti ingat manis kan?? tak korang.. coklat tu rasa sangat neutral. Macam manis buah je gitew. Buat pengetahuan korang, semua resepi disini adalah hasil Chef Pretz N' Beanz itu sendiri. Takda ciplak2x. Makannya kalau korang nak rasa Desert ini, hanya terdapat di Pretz n' Beanz Cafe

       makanan sedap, cafe sedap,

Tarraaa.... ini adalah apa yang Bella makan aritu. Puas hati sangat dengan kesedapan Cafe ni.Bagi sesiapa yang dah telan air liur sepuluh kali bila baca entry Bella ni, cepatlah kesini. Harga mampu milik. Bagi yang ingin mengetahui mengenai Cafe ini dengan lebih lanjut sila lah ke:-

 Cawangan di IPC Shopping Centre Mutiara Damansara dan di Solaris Mont Kiara.

website : www.pretznbeanz.com
facebook : Prent n Beanz Cafe
tempat :
G23,Ground Flour,IPC Shopping Centre
No.2 Jalan PJU 7/2, Mutiara Damansara 
47800 Petaling Jaya,Selangor 

Kalau sedap bagitahu kawan k.... #bellaidura #muahciked
    

Wednesday

Cafe Cerita Kambing - Masakkan Kambing Tersedap

Cerita Kambing? apa tu? Cerita teladan ke? Cerita kanak - kanak ke? Sebenarnya Cerita Kambing adalah sebuah Cafe yang telah lama bertapak dalam dunia katering dan sekarang mengorak langkah kedepan dengan membuka sebuah cafe yang bertempat di Tingkat 1 Anggerik Mall. Cafe Cerita Kambing ini menyediakan pelbagai hidangan yang berasaskan kambing. Jom Bella ceritakan Masakkan Kambing Tersedap di Cafe Cerita Kambing.

      Makanan Kambing sedap

      cafe sedap

Kedai ini terletak di tingkat 1 di bahagian deretan kedai makanan berdekatan dengan escalator didalam Anggerik Mall. Pemilik Cafe, Chef Zakaria dahulunya adalah seorang Chef disebuah hotel terkemuka. Berbekalkan pengalaman yang ada,Chef Zakaria menyediakan perkhidmatan katering untuk pelbagai majlis. Melihat perkembangan positif perkhidmatan kateringnya, Chef Zakaria membuka cafe ini bagi memudahkan pelanggannya merasa makanan yang bakal dihidangkan disamping memberi peluang kepada pelanggan yang lain merasa makanan enak hasil air tangan Chef Zakaria ini. Maknanya korang tiada apa2x majlis untuk di buat tapi hendak cuba masakkan kambing disini, datang saja. Chef Zakaria akan sediakan buat korang.

    restoran sedap

Ini Kambing Masak Beriyani Masala. Bella tidak suka sangat kambing ni. HB yang memang gemarkan kambing. Kegemaran sangat. Bella kesini pun sebab HB. HB makan banyak la masakkan ni. Dia kata sedap. Daging lembut je. Langsung tak hanyir. Jadi, maknanya pengemar kambing pasti takkan rugi kalau kesini.

     Restoran tersedap

Ini pula Ayam Masak Merah, nasib ada ayam. Bolehla makan sepuas - puasnya. Paling terbaik, punyalah besar saiz ayam dalam bekas ni. Bella macam alamak, besarnya...nanti tak abis. Rupanya abis. Sedap punya pasal.  

     

Acar Timun mestilah ada sebab menu hari ini adalah nasi beriyani. Acar timun ni mudah saja, ada bawang besar, timun, nanas dan cili besar. Bella tak tahu pun, tapi Bella nampak dan rasa itulah bahan asasnya. Kesegaran bahan-bahannya memang terasa segar. Takkan lengkap menu nasi beriyani tanpa acar timun ini.

     Sedapnya

Ini pula pencuci mulut. Pengat Pisang Tanduk. Arrrrggghhh sedap sungguh. Bella makan terus terasa bersinar- sinar biji mata sebab kesedapannya. Lembut, cukup rasa, manis - manis buah dan kelemakkan santannya. Cukup lengkap dan sempurna.Nak datang lagi nak makan ni saja. Sedap laaa... teringat2x rasa pisang tu. 

    

Paling Bella teruja, ada ubi rebus. Apa??? ubi rebus?? ini bukan makanan zaman jepun ke?? susah nak dapat kan sekarang. Chef Zakaria ada sediakan di Cafe Cerita Kambing ini. Memula memang Bella terkam ubi rebus ni dulu. Takut sold out. Tak merasa plak nanti. Jadi Bella makan ini dulu la. Ubi rebus ini disediakan bersama - sama sambal ikan bilis dan kelapa bercampur gula. Bella cuba kedua - duanya sekali. Sedapnya. Lama sungguh tak makan. Lepas gian.

LAKSA JOHOR

Ini adalah menu terakhir yang Bella makan. Penuh dah perut. Tidak terdaya nak telan. Laksa johor. Perrgghh sedap rupanya. Selalunya kita makan makanan tu,  makan dah kenyang dah tak terasa dia punya kesedapan tu kan?? tapi Laksa Johor ini tetap terasa kesedapannya. Terbaik. Bella tak pernah makan laksa johor. Lepas makan laksa johor kat Cafe Cerita Kambing ni, terus rasa nak makan lagi. Apa yang lain dari yang lain, Laksa Johor ini diletak daun selasih.Sedap sungguh laksa johor ni. Gambar sementara dulu, Sebabnya gambar pada Hp HB. Jadi sementara ni guna gambar ni dulu la. Sambil-sambil promote IG. Hehe.


Sebenarnya banyak lagi dan berbagai menu lagi yang Chef Zakaria boleh masakkan. Kalau korang nak tempah katering dengan Chef Zakaria korang nak menu lain dari yang lain, korang boleh minta saja. Chef Zakaria akan menggunkan kepakarannya masakkan untuk korang. Jangan risau, pasti sedap dan puas hati. Korang boleh lah menghubungi sendiri Chef  Zakaria di :-
  
Chef Zakaria : 011 3176 0227
Puan Aziah :  019 2816 308  ( tel )  | 019 3531 320 ( whatsapp )
Atau boleh ke Facebook mereka iaitu di Nor Aziah Dahari atau Endau Briyani Caterers.

Lagi satu, jangan lupa datang ke Pesta Makanan di Anggerik Mall. Cafe Cerita Kambing pun ada.  Selamat Menjamu selera korang... xoxo.

Sunday

Rumah Orang Tua Jasa Zakat Selangor

LEMBAGA ZAKAT SELANGOR telah diberi berbagai tanggapan negatif mengenai cara dan pendekatan Badan Zakat ini dalam membahagikan dan menyalurkan harta zakat ini kepada pihak yang sepatutnya. Bella dengan rasa bertangungjawab, turut mahu mengetahui dan tertanya - tanya bagaimanakah cara zakat ini memberikan dan mengagihkan harta zakat ini. Jadi Bella telah menjadi salah seorang Blogger yang mengikuti perkembangan dan aktiviti Zakat ini.
       

Pusat Jagaan Warga Emas Zakat Selangor, Jalan Kebun adalah salah satu diantara usaha Lembaga Zakat Selangor dalam membantu menyediakan tempat perlindungan bagi warga emas yang tinggal bersendiriaan tanpa jagaan. Lembaga Zakat Selangor mengadakan berbagai aktiviti disini supaya Warga Emas disini sentiasa berasa dihargai dan tidak kesunyiaan.

Pusat Rumah Warga Emas ini telah didirikan lebih 5bulan yang lalu dan menempatkan lebih kurang 30orang warga emas asnaf zakat. Betapa nasib mereka terbela dengan adanya Rumah yang selesa, bersih dan selamat. Disamping itu, mereka juga diberi penjagaan kesihatan beserta kerohanian. Ada kelas mengaji, tadarus, tazkirah dan dijaga rapi oleh jururawat terlatih.
Rumah Orang Tua

Bella berkesempatan bersama - sama Ben Ashaari, Rakan rakan dari Kelab Blogger Ben Ashaari dan Lembaga Zakat Selangor meraikan Warga Emas pada bulan Ramadhan. Hadir sama, Setiausaha Agung MFA, Shukri Salleh dan Pengurus Besar Komunikasi Korporat, Norajun Ainun Mohd Hashim. Pada ghari tersebut, warga emas dimeriahkan dengan suasana persiapan hari raya dan diberi sedikit sumbangan.

hari raya

Tersentuh sangat hati Bella bila melihat warga emas yang seusia ibu dan ayah Bella. Sedih. Dorang ditinggalkan tidak terjaga walaupun anak-anak kerja hebat-hebat belaka. Ada diantaranya dihantar sendiri oleh anak, dan ada diantaranya lebih rela tinggal disini dari terbiar tanpa perhatiaan anak. Bagi sesiapa yang ternampak atau mengetahui ada warga emas yang terbiar bolehlah menghubungi Lembaga Zakat Selangor.

zakat

Disini Bella kongsikan juga bagaimana Lembaga Zakat ini menapis dalam memberikan bantuan kepada yang memerlukan. Maknanya jikalau ada yang miskin dan susah boleh saja laporkan. Tidak semestinya warga emas sahaja.

Jika anda mempunyai sebarang aduan atau pertanyaan, sila hubungi LZS menerusi. LZS akan membalas dalam tempoh 3 hari bekerja. :

Bahagian Khidmat Pelanggan Lembaga Zakat Selangor.:
3-01-1, Presint ALAMi
Pusat Perniagaan Worldwide 2,
Persiaran Akuatik,
Seksyen 13,
40100 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan
TALIAN ZAKAT SELANGOR : 1-800-88-5353
EMAIL : callcentre@e-zakat.com.my

Kelab blogger Ben ashaari

Kelab blogger Ben ashaari