Wednesday

Bercuti Ke Cameron Highlands

Helloooo... salam semua. Hari ni bella nak share sal Cameron Highlands yang terletak di Pahang. Sangat Popular la tempat ni. Bella dah pergi banyak kali. Hehehehe... syok kot. Dulu pergi sejuk...tengah hari pun sejuk.Malam lagi la.. bercakap kuar asap. Ingat hantu folow rupanya asap keluar dari mulut. Maklum la ne pernah g negara sejuk.

Tempat yang bella rasa amat menarik pasal Cameron ni adalah:- 
CUACAnya yang sejuk dan amat damai..Bella pernah pergi dengan kengkawan untuk menyambut hari jadi kawan kami nassar.Time ni suasana memang sejuk. Ubat gigi..syampu semua keras.. Mandi pagi hu mak aiii... mengigil-gigil. Pastu makanan bawa banyak mana pun x cukup. Asyik lapar je kejenya.Time ni bella duduk di apartment saja. Ala2x asrama macam tu.

Malam tu kami ada aktiviti bakar ayam.. Banyak sangat kami bakar dan sangka x abis la. Malam tu mmg full. Banyak yang membazir. Then pakat2 bungkus la bawak balik asrama. Giler.. x sampai 1 jam semua lapar balik. Ayam sejuk tu dirasakan terlalu enak ok.. hahahaha... sejuk jadi lapar la. Masa tengah bakar ayam ni..asap kuar dari mulut tau.. over sea sangat.
Apa yang kita ingin perkatakan adalah.. keindahan flora nya.. Dimana-mana pun tumbuhan yang segar ni boleh hidup. Tepi longkang dan jalan pun bunga-bungaan ini kelihatan amat cantik dan menarik. Rasa nak bawak balik je semuanya. Perbelanjaan di atas bukit ni lebih kepada membeli buah-buahan dan bunga-bungaan.Cantik sangat..x tahan...
Sape pun yang naik ke Cameron Highlands mestilah pergi ke ladang strawberry, ladang tomato,ladang bunga rose, bunga daisy dan macam - macam lagi keindahan tanaman. Cameron je la korang dapat petik dan rasa strawberry yang manis dan sedap. Bila bawa turun... Masam dah..hmmm...Ya..Strawberry juga adalah salah satu tarikan ke sini.

Bella suka sangat kat sini.Ada cactus gergasi tau. Sangat menarik.Bella rasa nak bawa balik je. Makin besar cactus tu makin mahal tau. Tapi bella ada beli cactus kat pasar je. Murah dan bila bella bawa balik hidup segar ok.. Beli dekat kedai yang gah dan mahal x hidup pun. Betul..


Ladang Teh yang sangat luas dan awesome. Kalau di Malaysia..kalau x naik cameron highlands.. tak jumpanya yer ladang teh kt Felda Gedangsa atau Baling yer.. Kat cameron highland je la korang jumpa. Ladang teh yang luas dan sangat mendamaikan..

Apa lagi..harusla cuba pelbagaian teh disini..Malangnya mahal sangat!!! adui..mesti sekarang lagi mahal. Minyak naik. GST bagai. Adui..


Penginapan pula..bella menginap di Equatorial Hotel Cameron Highlands. Nice. Betul2x tepi pasar. Pergi pasar jalan kaki je. Dari bilik bella pun nampak pasarnya.

Biliknya besar dan cantik. Siap ada mineral water lagi. Complete. Terasa sangat nyaman. Pastu ada balkoni lagi. Dapatlah tengok view yang awesome tu.

Bawah hotel tu ada macam tempat rehat dan reakreasi la..untuk lepak2x..tapi kalau nak main permainan tu kena bayar la kot. Kitaorang x try pun sebab dah nak balik.. saja pose2x je. huhuhu..

Abis berposing jom la kita melawat kawasan sekitarnya pula.. yang terdekat dengan Hotel ni adalah pasar malam berinchang.


Memacam ada.. highlight kat sini boleh la beli kaktus. Bella beli kat sini..hidup segar tau. Jaganya senang je. Kebanyakkan barangan dijual kat sini bermotifkan strawberry dan tumbuhan...

Nilah kaktus yang bella ngan kawan bella beli tu. Segar hidup ok. Beli la sekali ngan baja dia. Tips..korang jangan beli kaktus yang banyak daun. Beli yang x banyak daun. Batang2x je. Tu senang hidup. Kaktus kat tepi jalan ni lah..satu satunya kaktus yang bella beli..dan jaga dan semuanya hidup segar. Sebelum ni, semua mati.Sedih...


Ada juga madu asli. Dorang yang jual ni siap ajak kami rasa lagi. Rasa je la.. tapi waktu tu xda sebab nak beli. Sekarang ni rasa perlu beli plak. Orang kata elok campurkan ngan telur ayam kampung, senang nak ngandung. hahahha...

Dah abis shopping, duit pun habis la.. then jom la kita ke bank cucuk duit. Jejalan jumpa plak kedai ni. My dear plak yang excited. "Daling...cepat..tangkap pic. nama daling tu". Ok.. hahahaha..kelako.
Nasib tutup. Kalau tak dah lama try..

Tudia.. punya la penuh orang nak ambik duit. hahaa.. yela. nak shopping sakan ni. Pastu pe lagi turun balik la...kita.


Nampak orang ramai kat tepi jalan..singgah jap la tengok apa yang menarik pastu boleh kita beli. Owh tembikai rupanya..Tembikai rock. Tapi dia jual murah la. Memasing beli seorang 5ketui. Dah kata murah. Penuh plak kete..

Pastu harus la rasa air teh dari ladang teh kan.. Jadi kami pun singgah di cafe tepi jalan tu.


Teh sedap tau... setakat ni kami rasa air teh dan makan kek sahaja. sebab dah kenyang makan buah-buahan..

Ok guys..setakat ni dulu bella nak share...sebab kebanyakkannya mesti dah tahu apa bestnya cameron kan.. ok ...bye2x. love you all.

2 comments:

Terima Kasih sudi jadi kawan Bella anda amat Bella hargai.

Have Fun!!

Kelab blogger Ben ashaari

Kelab blogger Ben ashaari