Saturday

Mendapatkan Kerja

Bella hendak kongsikan mengenai pekerjaan di dunia yang mencabar ini.Macam mana Bella boleh dapat kerja bank dan soalan yang dorang tanya masa temuduga. interview. Post ni khas untuk


Walaupun dia hanya Anonymous dan tentulah bukan follower Bella. Sebab bella hargai sangat awak baca tulisan Bella yang tidak seberapa ini.. OK. Bermula dengan macam mana Bella boleh terjebak dalam banking ini? Haa jangan salah faham, Bella tak pakai orang dalam tau. Bella pergi roadshow macam karnival kerjaya tu, lepas itu, drop resume dekat situ. Penting!! Gambar kenalah tampal dan selitlah sijil - sijil yang penting.Cuba nasib. Drop je dekat semua kiosk.

kerja kosong

Memang lama Bella tunggu untuk di panggil temuduga. Masa bella tengah main dengan adik-adik ada orang telefon tanya bila Bella boleh datang temuduga.Macam tidak percaya. Bella kata betul ke dari Bank? dia kata betul. Dia terus bagi mada dan tarikh untuk Bella datang temuduga.Bella terus bagitahu dekat Mak. Masih macam tidak percaya.Betul ke ni mak? Mak kata pergilah.Lama sangat dah duduk rumah ini abis beras.Jadi, berbekalakan sebuah bag bergerak la Bella ke Kuala Lumpur. Ingat, kalau korang dapat temuduga di Kuala Lumpur, korang datang dari jauh, memang kena menginap semalam di Kuala Lumpur.  Benda ini takkan selesai dalam masa 1 hari.

Sekadar Gambar Hiasan..hahaha
Bella pergilah ke HQ Bank  dengan berpakaian Formal. Nampak benda ini macam kecil kan?tapi impact nya besar ok. Auto confident level kita tinggi sikit. Bella cakap  ini jangan kecik hati pula,semua yang diluar sana, kalau English kita tidak bagus, jangan pakai baju kurung. Konon nak nampak ayu. Jangan bagi first impression yang kita ni melayu kampung. Sebab yang akan temuduga kita selalunya bukan orang melayu. Pakai ala kadar sahaja. Kalau pakai baju kurung sekali pun, boleh pakai dengan jaket. Sehari saja hendak over pun.

Interview
Disamping bos2x yang sangat baik hati
Time interview cakap je dengan rendah diri tapi yakin. Bella kongsikan dengan korang  soalan yang biasa interviewer akan tanya. Mula - mula.Masuk ketuk pintu. Walaupun pintu terbuka. Ketuk juga. Tanda hormat. Tanya boleh saya masuk? Atau may i come in?. Jujur Bella bagitahu ini. English Bella pun bukan cair sangat pun. Mula - mula kerja pun English teruk. Paling penting faham apa yang dorang tanya. Jangan macam ayam dan itik. Kalau tidak boleh langsung atau tak faham langsung English maaf Bella cakap, mesti tidak dapat. Paling senang hafal je jawapan dari rumah. Di bawah adalah contoh soalan yang Bella selalu kena.

Introduce yourself. @ perkenalkan diri awak. (ini paling penting. Confident kena tinggi)

Your answer @ jawabnya...

My name is........ I'm from ........ I'm .... years old. Cerita mengenai diri sendiri dulu. Lepas itu mengenai pengalaman kerja. Lepas itu mengenai pelajaran dan mengenai keluarga. Kalau dorang buat tidak tahu je,menulis ke, berhenti kejap. Bila dorang pandang say finish? korang buat-buatlah hendak sambung balik. Mesti lepas itu dia akan terus bagi soalan.

Second question. What position you apply? Do yo know what job its? lebih kurang la yer..

Maknanya korang kena ambil tahu jawatan apa yang ko tengah datang temuduga ini. Jangan sengih saja. Korang fahamkan job description saja pun dan cantik.

Soalan lain, Previously your work at MCD right? Why not you just work there until you become manager?

Kalau korang ada masa terluang yang banyak. Korang pergilah kerja part time.Kerja jela apa - apa pun. Janji pernah kerja.Hanya disebabkan bella ada pengalaman kerja di MCD, Bella dapat kerja. Plus confident yang tinggi.Banyak ayat Bella Interviewer tu betulkan.Tapi cakap saja. Jangan takut-takut. Serius. Kalau tidak tahu sangat hafal saja. Janji dapat. Ramai saja kerja dekat bank tidak tahu cakap English fluent. Janji Faham bila customer tanya. Cukup la.. ok?

OK... see you... harap memberi maanfaat kepada yang memerlukan.. hanya yang bertanya puas hati.

30 comments:

  1. bella..bestnye.. :)

    ReplyDelete
  2. position yg ditawarkan bank ni tetap ke contract ye bella contoh sya dpt d maybank sbgi telesales exec... email sya : c_zoocar@hotmail.com

    ReplyDelete
  3. sya dpt offer dri maybank sbgi telesales exec n sya nk tya either bank ni dia offer contract ke tetap ek ?? berdasarkn apa yg bella thu la

    ReplyDelete
  4. Awak kenalah tanya seblum awak terima offer tu. Semua kerja dia akan bg under probation sama ada 3bln, 6bln atau 1 tahun. Kalau dia kata probation 70% bermkna awak boleh dpt jwtn tetap. Tp kalau dia kata kontrak awak kena tunjukkn prestasi yg bagus.50% dia akn smbung contrac atau tidak. Baca offer letter tu betul2x. Kalau xda kerja jgn memilih kerja dulu.

    ReplyDelete
  5. nice entry kak bella... mcm mne nak jd org yg knfiden tggi ye? kite bole dikatakan tiap2 malam try ckp dpn cermin, xnak gugup... sbb kite br abes stdy, nak pergi interview byk tmpat.huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. First time mmg macam tu dik.. mmg byk dugaan. Adik fikir je benda tu menyeronokkan... mesti confident. Serius..

      Delete
  6. Salam.. sy br lps interview di bank. sy nk tye amik ms brp lama ye nk tau sama ada sy dapat atau tidak kerja tu? Ataupn bila kita dah isi semua form dah kira sy dapat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama jugak la.. sy dulu lebih kurang 2 bulan. Sampai ingat dah x dapt. Good luck!!

      Delete
    2. Anonymous...sye pn baru lepas interview 12 august2014 bru2 nie....huhu..Xtau la dpt or x..

      Delete
    3. Good luck dear.. nanti kalau dapt, recommend la bella ok? hehehe

      Delete
    4. maaf menyibuk , bole sy tau mcm mne nk apply keje dkt bank .. sy skrg dh sem last in diploma.. sy igt nk apply kje bank . bole bantu ? :)

      Delete
  7. Bella may i know if i can drop my resume via emai or not at bank. Because i think nowadays online application is more practical rather than sending via letter..don't u think so Bella???....please email me at amirwq88@gmail.com for sharing this job thing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually correct, but we must have the email address right? If you have the email address then you just try to send your resume. Nowadays bella also try to find new jobs for career advancement. That really hard to find. Bella guna email la. But its ok..usaha tangga kejayaan. Good Luck for you and Me.

      Delete
  8. assalamualaikum..saya nak minx tlg share sdikit info psl resume untuk mohon kerja bank blh x?adakah patut dlm bahasa melayu or english? trima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better in english. Awak nk contoh resume ke?

      Delete
    2. nak sgt2..ade x contoh..klau de saya sgt2 hargai..huhu :)

      Delete
    3. salam saya nak tnye..surat cover letter kne bg skali x dgn resume untuk minx kerje bank ni..kalau blh sy nak contoh resume ye..email sy.. nurshahrizat93@gmail.com Trima kasih..

      Delete
    4. Maaf la Sayang2x semua.. setakat ni xda masa la nak buat contoh resume. In sha Allah... bila free saya bagi..

      Delete
  9. salam... kak,...saya akn temuduga sebagai pegawai pemasaran....di bank rakyat... serius,,,.... xtahu nk baca apa..n bagaimn... tertiba jaa kena belajar eko... ttg sistem syariah kat bank tuu... mmg xtahu apa2laa... saya just tahu ttg social sciences ja.. tup2 akaun or ekonomii.. doakan saya naa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaminn semoga berjaya. Takpe dik. Pegawai pemasaran kena belajar produk je. n kena pandai cakp la. tu je.

      Delete
  10. cik bella , boleh saya tau macam mana sy nk mohon keje kt bank .. sbb sy skrg dh last sem in diploma . sy igt nk apply keje . tp sy minat bank .. bole bantu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada banyak cara yer...
      1.Masuk je jobstreet
      2.pergi ke karnival kerjaya
      3.Masuk ke laman web bank yang awak minat tu.. tengok ada x jawatan kosong yang awak nak.
      4.Hantar sendiri resume ke HQ bank yang awak nak.
      In Sha ALLAH mesti dapat. Aaaminn.

      Delete
  11. Bella can u emel me? Gonna hv iv soon with bank and i want to ask u few things as well as ur advices too. Thanxs :) my email ctkashrah@gmail.com

    ReplyDelete
  12. hi bella... apply job in bank ada limit umur ke...lama nk join alang2 dh grad dgn ekonomi ni..

    ReplyDelete
  13. hi bella...apply job in bank ada limit umur ke...lama nk join walau org kata stress sangat2 (stress ke?) keje bank ni..

    ReplyDelete
  14. salam bella bg email nak drop resume..:)

    ReplyDelete
  15. alhamdulilah i just joined cimb,now im still tranning, it was really hard to me becoz the interview in english, some more my english is not so fluent. i kena attend 2 kali intervw, 1st intervw dkat bangsar dgn manager india, thewm 2nd intrvw dkt hq dgn hr manager, sblm attend intrvw sy dh buat skit preparation, study apa soalan yg bakal ditnya, try biasa kan menjawb dalam english, saya kerap wat latihan untk ckp english, alhamdulh i improve a lot

    ReplyDelete
  16. Salam.. sis bella .. sy nak tanya kalau nak apply kerja bank .. nak submit resume tu kena dgn cover letter skali ke ?? Then, resume tu kena skalikn dgn sijil2 skali ke mcm mne ? Sy nak apply tp sy xtau nk apply cm mne .. sy hrap sis bella bole bg tunjuk ajar .. tq :)

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi jadi kawan Bella anda amat Bella hargai.

Kelab blogger Ben ashaari

Kelab blogger Ben ashaari