Thursday

Pengalaman Menawan Gua Niah

Holla semua..

Sambungan dari Bercuti di Miri bella sambung ke tempat tempat menarik di Miri pulak lah.. Mesti tertanya-tanya.. beb.. ada ke tempat menarik? Mestila ada.. nape takda plak kan. Setiap tempat mesti ada tempat menarik ok..betul... Pas ambik kereta terus la kami ke hotel. Then tengokk map. Rasanya jauh lagi hotel dari airport. Singgah  dulu di Lambir Hill. Kalau terus ke hotel pastu nak patah balik memang buang masa tau.

tempat menarik di miri

Taman Negara Lambir Hills. Masa tengok gamabr yang dorang tampal  kat Reception tu, nampak menarik. Bila Bella meninjau - ninjau kedalam hutan nampak la 2 tiga orang dalam hutan tu. Miri memang penuh hutan ok. Natural sangat. Bella pun jadi sangat excited la nak pergi. Pastu dorang kata masuk dalam ada air terjun. Tapi jauh masuk ke dalam tau. Nak masuk pun kena bayar.Tak ingat berapa.

bercuti di miri

Tapi tempatnya terlalu la sunyi. Ada berani nak masuk hutan tebal tanpa ada guard? Kalau sesat dalam tu ada orang tahu korg masuk? ooo takut. Lagipun kitaorang pergi time weekday pastu berdua je. Kalau korang pergi reramai silalah masuk ke dalam. Best la bella rasa. Bella suka adventure macam tu.
miri

Sekitar tempat ini ada penginapan.. tapi berani ke? Bella meneruskan perjalanan Sebab masa memang dah suntuk. Dari satu tempat ke tempat yang lain memang mengambil masa sesangt. Bella sebelum nak pergi miri ni memang dah listkan tempat mana nak pergi sebab nak jimatkan masa.ZZzuupp!! kita ke guah niah.

bercuti di miri

Seriously jauh ok.. jauh sangat. Tak tahan. Jauh. Tapi dah alang2 sampai kan.. lebih - lebih lagi Bella tak pernah masuk gua. Rasa hendaklah pengalaman masuk Gua. Nak masuk sesangat. HB berkeras tidak mahu masuk gua. Tapi Bella mahu!! yela dia orang kedah dan time kecik memang nakal.Panjat masuk gunung keluar gua ni dah biasa. Bella ini duduk kat kampung. Lain orang dulu jaga anak gadis. Pantang kuar rumah. Habis kena hambat satu kampung.

bercuti di miri

Mula - mula sampai memang excited sangat. Jalan lelaju tinggalkan HB. Muka berseri2x lagi. semangat dan bertenaga. Bila kita sampai kena seberang sungai dulu. Tengok papan tanda tu,ada buaya ok??? ada berani? tapi ada hati semua boleh jadi kan..Melancong lah dalam negara sendiri. Orang luar pun datang tau g gua niah ni. Malu la kita malaysian tanya pasal gua niah tak tau.. silalah reramai terasa. Ahaks.


Sebelum masuk gua dia bagi peta bagi memudahkan perjalanan. Tapi bila masuk je dalam HB tanya, "Mana peta?" Bella kata "Alamak !! tau la kat mana.. cane?" hahaha.. but its ok.. just menapak ikut alur pejalan kaki yang berkayu tu je. Korang bayangkan.. pejam mata. Korang jalan diatas titian kayu yang rapuh. hanya berdua. ye.. hanya berdua. Tidak tau jalan dan hanya pasrah saja.Hanya ditemani dengan bunyi sang unggas dan sang monyet. Sekali sekali binatang ntah ape2 melintas. hmmm... serammmm...

menawan gua

Sampai je dalam pintu gua tu terdengar terus bunyi bising kelawar.Masuk2x waaaa.... langsung tak rasa rugi pun berjalan lebih 80km tu.Walaupun jauh,Baju basah, mekap cair, tapi memang satu pengalaman yang baru yang terbaik. Pengalaman pertama kali masuk gua. Rasa macam kagum. SubahanaALLAH... besarnya kuasamu.. Masuk lagi kedalam gua gelap sangat tau. Kena bawa lampu suluh yang kat kepala tu.


Bella jejalan dari awal gua sampai akhir. Setiap lorong bella masuk. Gelap terang. Semua bella try. Susah nak cite. Sape yang pernah masuk saja tahu dan faham apa yang bella cuba sampaikan ini.Memang seronok. Siapa yang tak pernah masuk patut cuba.Bg bella syokk oooo... yang tidak bestnya bau taik kelawar la. Puas tengok suasana didalam gua ini. Bella terus mengajak HB singgah ke pantai.


Bella rasa semua tempat bella pergi untuk tengok matahari jatuh.. kat miri lah paling cantik...cantik...sesangat ntah macam dekat. Puas hati la tunggu.Nampak kebulatan matahari tu. Sinarannya. Warnanya. Sampai naik kereta pun mata bella tetap terpaku pada matahari yang sedang jatuh itu. Kagum dan terpegun. Cantik.

.

Selesailah jurnal bella untuk hari ni.Balik hotel la pula.Nak balik rehat. Penat.HB  yang manja tu asyik merayu ajak balik cepat. Sebab dia nak memandu cari jalan ke hotel pulak. See Next post bella mengenai Tempat makan dan Shopping di Miri. Best otey..Salam sayang.. semoga dpt sikit idea mana nak pergi bulan ni. Ahaks...

Oppsss lupa la plak..sedikit tip dari bella..
  • Mesti ada torchlight!!penting!! memula bella kata kat HB, tak yahla guna lampu hp je. Tak lut ok. Cahaya daripada HP tak membantu langsung. HB  beli time nak masuk gua tu memang dia ada jual dan sewa. Kitaorang beli 1. Lupa dah harga.
  • Bawak saja kudapan semua. Air paling penting. Satu botol besar abis.
  • Harus pakai kasut dan stoking.
  • Sanitizer  perlu juga. Kotor kot.hehehe.
Kalau ada lagi bella tambah k... muah!! ikhlas.. bella.

Saturday

BERCUTI DI MIRII

Hi semua...

Bella hendak kongsikan mengenai percutian Bella ke MIRI, sarawak. Apa??? Miri?? Ada apa??? Haaa its OK sebab impian Bella nak lawat semua negeri dan negara yang terdekat dulu sebelum Bella ke negara yang lebih jauh.aceehhh.. Bella Bercuti DI Miri Sarawak yang sememangnya jauh dan korang Mestilah naik flight. Ada ke orang naik kereta g Sarawak? Bella tak tau la. Pergi Thailand naik kereta banyak la. Masa Bella beli ni promo Airasia. Biasa la.. Hanya dengan Airasia semua boleh terbang.
miri
Bella dah sampai miri, Sarawak.
Dalam pukul 10 bella tiba di airport Miri.. waaaaaah... simplenya airport ni. Macam bangunan biasa je. Naik tangga plak tu. Macam tangga kecemasan macam tula.. Sampai miri nak naik apa yer? Jawapannya mestilah sewa kereta.. Mahal ok... sebelum pergi mana2 macam biasa la kan.. bella survey sana sini. Kadang2x sampai berbulan2x research. Kebanyakan kata murah bila sewa kat sini sendiri. Boleh dapat murah. Oh yeah???

kereta sewa miri
Model kereta saga flx
Then bella pun cari jela kereta sewa kat sini. OMG!! mahal ok. Yang murah semua dah abis. Full. Kereta bella ni pun kena tunggu orang mai hantaq dulu no.. Adui. seksa... Yang murah pun kancil. My Dear bella pulak jenis biar bergaya asal papa. Tak mau! nak kereta yang baru. Yela.. kereta ni juga untuk kegunaan kami ke brunei nanti. Jadi kalau ke Miri ni memang pakej la sekali ke Brunei.

Pengangkutan ni paling utama nak ke sana. Nak naik Bus? Fuhh jauh ok dari satu tempat ke tempat yang lain. Berpeluh la korang. Kat airport ni mane ada map. Bella sewa kereta proton saga FLX je. Ni sempena besday bella. Swap credit card tau, sebab cash banyak lagi nak guna. Hmmmm.. Mahal.Ni nombornya kalau korang nak.

Tony Sung
H/P:012-8741200
Counter NO.6, Miri Airport 98000 Miri, Sarawak
Tel: 085-612799
E-Mail :- staney2000@yahoo.com

Bajet Transport Bella

RM397.00 untuk 2 orang pergi dan balik dari LCCT sekali luggage.
RM350.00  dari 9/3 ke 11/3 untuk kereta sewa.

Settle about transport,now penginapan... takda la risau sangat sebab dalam Malaysia juga kan.. Cuma... Takkan nak tido dalam kereta kan. Then bella pun Google la.. apa lagi. Nak harapkan sedara mara kat sana mana ada kan..Haruslah tengok kat tripadvisor.com.my kan. Cari hotel bajet sudah. Tak kan nak berhabis kat hotel pulak? OH no. for me lah...

miri, hotel di miri,
Penginapan di Miri
Dua hotel ni yang bella pilih sebab ramai yang review kata ok. Then bella pilih Bluberry Inn. Bella book thru PM di facebook. Ok.heheehe.. Ada picture tapi ntah mana ntah. Kira ok la. kebersihan. Dia macam hotel juga, tp kecik la. Lokasi pun ok. Dekat ngan kedai makan yang glamor tu. Muara restaurant. Jalan kaki pun boleh. Kalau korang nak ni alamatnya. Dari airport agak jauh la. Bella sesat cari. Memang susah..Sampai malam cari tau. Lokasinya perfect kalau kita nak ke brunei. Dekatla.

Blueberry Inn
Lot 8007 & 8008, 1st & 2nd floor, 
Block 11, Pusat Bandar Baru Permyjaya,
Kuala Baram Land District,
98100 Miri Sarawak.
Tel:085-421175 E-mail:- blueberryinn@ymail.com

Pasar raya pun dekat. Berdekatan pun ada massage, tp ntah la diragui. Time masuk husband bella yang tanya. Dia kata boleh2 makcik yang urut. Bella naik je.. makcik kepala h*t** dia. Punyala seksi. Dahla pakai skirt singkat. Terbelah plak. Ada korang berani nak bagi laki korang urut ngan gurl macm ni? Mau repeat datang Miri sorang2x. Huuu.. bella terus tarik tangan My Dear turun.

Bajet penginapan Bella

RM 193.60 sekali service tax untuk 2malam.
Kena letak deposit ok. Rm250.(Dapat balik time check out)

Tempat yang bella pergi masa bercuti di sini pulak dan mesti pergi. Gua Niah. Mesti pergi tau sebab orang luar negara pun datang miri sebab nak tgok keindahan Gua Niah Ni. Leh Clik di sini Pengalaman Menawan Gua Niah. Serius satu pengalaman yang tak boleh dibeli.

Mari Menawan Gua Niah
Pantai di Miri pergi tau. Tengok matahari jatuh. Sangat cantik. Kebanyakan tempat bella pergi ke pantai. Nilah pemandangan matahari jatuh tercantik bella pernah tengok. Serius . Nampak warna matahari tu tanpa menyakitkan mata.

Cantik kan??? Pergi tengok sendiri.
Muzium Petroleum. Bella pergi tapi x masuk pun. Duk luar je. Ambil gambar. OKla... janji sampai. Heheehe... best sebab atas bukit kot. Tapi panas terik.


Mini Handicraft Center. Bella masuk je. Tapi x beli pun. X tau nak beli apa????

Self Shoot tau.. heheehe
Rumah Api Miri ni. Pemandangannya cantik. Kalau xda masa x yah g pun xpe.

Pemandangan yang ada kat miri je. Betul..

Menarik tak? Hahahaha.. You all susun la jadual bebetul. Bella pergi 3 hari je. 1 hari full kat Brunei. Jadi ni jelah tempat-tempat yang bella pilih untuk pergi. So far happy sebab bersama ngan yang tersayang kot. hehehe.
                                        
Ok bella out dulu.. nanti bella sambung balik mengenai Brunei.Sementera tu korang Boleh check dulu Tempat Makan Sedap Di Miri-Sarawak Klik saje.

LOve u all.. xoxo

Have Fun!!

Kelab blogger Ben ashaari

Kelab blogger Ben ashaari