Saturday

Pengangkutan Bercuti ke Myanmar di Yangon

holla... Assalammualaikum semua.. sihat tak?

Ok.. sebelum Bella takda masa baik Bella sambung pasal Myanmar ni. Mungkin ramai yang nak tahu kan? mungkin la...Sekarang Bella nak terangkan tentang Pengangkutan sepanjang Bella di Yangon. Sebab utama bella ke Yangon ni pun adalah disebabkan flight tiket sangatla murah. Murah ke? Okla kot sebab AirAsia wat promo. Tapi pas tambah everything adalah sampai RM5rat kot.
myanmar, yangon,
Keadaan Kaunter pelepasan.. jangan buat silap..


Bella pun terbang ke Yangon dengan penuh semangat dan sangatlah berdedar2x.Sebab ini pertama kali ke International airport jadi agak kelam kabut sikit la. Memacam kesalahan yang melambatkan masa kitaorang buat. Nasib baik tak terlepas flight. Sampai di airport untuk pemeriksaan kastam, Pakcik kastam tu tanya. Nak pergi mana ni? Bella kata lah Myanmar. Haah??? Myanmar. Ada kawan ke kat sana? Takda.Main belasah je ni. Pakai agent ke? tak, sendiri je. uissshhh.. tak takut ke? tengah bahaya kan kat sana? tak la pakcik dah reda. okla.. hati2x. tapi yang ni pakcik terpaksa ambik tau.
Sambil mengeluarkan 2botol mineral water, minyak rambut dan makanan dalam tiub. Maknanya korang jangan bawalah benda ni semua. Karang kena rampas. Redha jela. Nasib perfume ori aku tak kena rampas. Hehahehehe.

Yangon, airport yangon, burma, myanmar, penginapan bajet
Sampai di Yangon airport.Cantik ok..
HB yang dengar apa lagi membebel2x la. Kata serius ke selamat ni? sebab semua plan Bella yang buat. Bella kata ok, percaya la. Niat baik kan.. Melihat negara orang. Sampai disana terus cari nama kat kadboard orang nak jemput bella dari ocean pearl inn tapi takda (klik disini untuk lihat hotel yang menyediakan perkhidmatan ni). Agak risau juga. Tunggu lagi, Tetap takda. Kat airport orang semua bersarong jadi memang kenal la pelancong yang mana satu. Keluar je dari pintu airport semua pemandu teksi menawar kan perkhidmatan dorang.

Wow, semua berbahasa english tau. Bella just geleng kepala sambil kata dah janji dengan pihak ocean. Ada satu pemandu teksi ni, Tak puas hati ikut Bella sampai ke tempat duduk, Dan kata, Ocean Pearl in tak sediakan perkhidmatan ambik pelancong. Bella kata ada. I already book.Lepas tu, pemandu teksi tu bagi bella handphone suruh call ocean suruh ambik Bella. Tapi Bella kata, Sorry.. i dont know how to use your handphone. Heehehe.. Then pemandu teksi tu call kan untuk Bella. Alhamdullilah... ada orang berhati mulia ni, tolong kitaorang. Kalau tak cane? A few minute ada guy yang bawak kadboard yang tulis ocean pearl inn. Naik van seramai 8orang. Oklah.. Bella duduk depan. HB duduk belakang dengan semua mat saleh. 

yangon, myanmar, pengangkutan, murah
Pengangkutan Awan..
Sepanjang perjalanan macam- macam kitaorang nampak.Suasana dan keadaan yang lain sgtla... kat Malaysia takda kot. Jadi takut plak.. kena naik benda ni kew? tak mau la.. nampak kotor dan serabut plak tu.. berhimpit2x mana boleh. Bukan muhrim, suami je boleh himpit2x ni.. oppsss...terlebih sudah. Kitaorang dalam van. Jammed giler kot.. 

Perjalanan Bella sentiasa dikejutkan dengan orang2x pejalan kaki yang melintas macam takda pe2x halangan. Jalan raya besar tu, yang ada 4 line. Highway la katakan. Sambil bawak budak kecik, dukung anak, pelajar.. memang selamba katak la dorang melintas. Bella plak yang ee.. ish.. Ya Allah.. biar betul.. takut kot. Dengan van yang bawak macam F1. Bapak laju. Nyaris2x je nak terlanggar bas. Jalanraya yang agak kucar kacir.. adui. pening den.

yangon, myanmar, pengangkutan, murah
Pemandangan biasa jalan raya di sana..
Tapi... ha.. tapi... motor xda kat sana.. dulu ada.. tapi dah diharamkan. Memang patutlah penggunaan motor diharamkan kat sana mesti lagi banyak kemalangan punyala..Kalau korang pergi tengok dengan mata kepala korang sendiri..Mesti korang faham apa yang Bella cuba sampaikan ni.Selepas motor diharamkan dengan mendadak peratus kemalangan dapat diturunkan. Sepanjang kat sana Bella dengan HB naik teksi je.. Tambang paling murah 1000kyat la setakat ni. Jadi sesiapa yang nak pergi pastu nak sediakan tambang teksi masa sampai tu, Bella ada tau lagi 2800kyat. leh la tukar ngan Bella.. ahaks. Tapi rate Bella tinggi sikit la.ok? Jadi Bella pergi mana2x pun naik teksi.HB bella sweet tau. Even dia tak teror or not really fluent speak in english but he try so smart to speak tau sebab bella takut nak minta kurang.. :b
Yangon, bercuti, kyatt, murah,
Comel bella..
Jadi TIP PENTING kat sini...masa Bella pergi yangon aritu, HB mesti tanya harga dulu. Contoh.. contoh k.. bukan betul2x kang practice tak menjadi salahkan Bella plak. Macam ada satu lagu rap tu.. "masuk tempat orang bawak otak bukan pisau" Jadi kena pepandai la nak selamat dan jimat.

Practice tau IN SHA ALLAH takdalah kena paw. Selalunya harga mestilah rakyat tempatan lagi tau kan.. sebab kebanyakan dorang takda kereta tau. Semua guna pengangkutan awam. Jadi teksi memang berlambak. Petik jari bersusun berhenti. Tinggal pilih je. First naik kitaorang kena tipu. Depan pun kitaorang kena 4000kyat. Patutlah time kitaorang naik siap buka kan pintu. Sebelum kuar hotel tanya kat hotel tu.. Kat kaunter bayaran ke, pekerja dorg ke.
DIALOG SATU
HB : How much from here (this hotel- sambil jari tunjukkan lantai hotel) comel tol HB an.. hheheehe.. to SHWE DAGON? if use teksi?
Hotel : 1500kyat ini ikut hotel yang korang duduk la yer..
Pastu tanya plak kat teksi sebelum korang naik. Soalan yang sama. Depan hotel kitaorang pun ada teksi berlambak.
DIALOG DUA
HB : How much go to SHWE DAGON?
Taxi: 2000kyat.
My Dear: My hotel said only 1000kyat.
Taxi: no..no... 1500kyat can.
Nampak tak permainan comel Bella ni. Dia tanya harga yang paling murah. heeheehee. Jangan tak tau.. kadang2x menjadi tau. Pastu sebelum korang turun plak korang tanya plak kat teksi tu dari tempat korang turun tu ke tempat korang nak pergi tu berapa.

Contoh:
HB : Masa bayar kat teksi masa sampai kat SHWE DAGON tu. Seorang tanya, Seorang lagi buat2x la cari duit. How much from here to BOYOKE MARKET?
Taxi: from here to BOYOKE MARKET 2500kyat.
Jadi bila korang nak naik teksi seterusnya sebelum nak naik korang ikut dialog dua. Tapi sekiranya teksi pertama tadi kata 2500kyat. Bila korang nak naik je dia kata 3000kyat. Walaupun korang dah bagitahu sebelum ini harga teksi sepatutnya 2500kyat.Korang tak yah naik. Tunggu je teksi seterusnya dan tanya benda yang sama. Kalau teksi yang keempat. di ulangi KEEMPAT bgtau harga yang sama, korang naik je la. Mungkin teksi yang pertama tadi salah. Tapi bella lalui sendiri, jalan depan sikit. Tanya teksi yang keempat baru dapat harga yang betul. HEehehee.. kalau tak.. hmm wat pe spend lebih kat tambang? kan?
Jadi..senanglah korang dah dapat tip super punya. Anyway leh je comment kat bawah kalau nak tanya ape2x. Bella tolong. Negara dorang kotor cikit tau. Jadi hati2x ala.. lebih kurang masjed jamek je.. Korang boleh juga tengok tip-tip lain bella post sebelum ni.
Nanti bella sambung ok.. fuhh... siap pun.
salam sayang dan ikhlas... Bella...

13 comments:

  1. assalamualaikum bella.
    ni kak nomi..ada lan nak ke myanmar october ni.
    yq for all your tips.
    kami g bertiga..all ladies..mak mak orang hahaha..
    kebetulan sebeum baca blg bella akak baru je lepas anta email pada ocean pearl inn ni...
    boleh bg fon bella..
    mine 019 6909666

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak... Kak nomi baru perasan ada comment ni. Cane? dah g ke lum?

      Delete
  2. ada plan nak ke Myanmar...untuk melihat peluang bisnes dan jalan2...ada cousin bekerja di kedutaan Malaysia di sana dan ada kawan yang dah ulang alik bisnes juga...suka baca blog Bella ni...mata dah ngantuk sangat nih tapi seronok baca...hehehe...takpe nanti sambung lagi...tqvm Bella

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acctually bella pun pergi sebb nak cari kain murah la. Dorg kata sutera sangat murah la. pastu bella nak beli jual kat sini,tapi ne ada. Mahal je. Jadi bella cancel la nak borong kat sana. Zarra cuba la cari plak. pastu share la ngan bella. Anyway thanks sgt sebb sudi baca blog bella

      Delete
  3. Assalamualaikum Bella, kalo naik train macam LRT or KTM tu ada tak?berapa harga ticketnya? tqvm

    ReplyDelete
  4. Salam Bella, kalo naik train macam LRT or KTM dekat KL tu ada tak?brp harga ticketnya? tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aditia, ne ada syg oi.. dorg negara masih mundur lagi. Pengangkutan dorg mewah dan selesa sikit, teksi la. Kalau tak berhimpit2x la seperti gambar diatas.

      Delete
  5. hello Bella... nak tanya sikit ni... kereta api ada tak yang sampai ke center bandar yangon? rasa nak naik kereta api shj... tenguk maps pun mcm dekat shj dengan penginapan... hehehe

    lagi satu... bella tahukah lombong MOGOK di mynmar? rasa nak kesana dan pajak batu jed... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf..saya x tau.. Hasrin. Time tu saya pergi time perang tau.Jadi saya memang limited la nak jalan jauh2x. Saya naik teksi saja.

      Delete
  6. salam bella..kena ambil visa kat kedutaan dulu ke sblm pegi??

    ReplyDelete
    Replies
    1. time saya pergi dulu kena buat. boleh check kat sini. http://isabellaidura.blogspot.com/2013/05/perlu-membuat-visa-untuk-ke-myanmar.html

      Delete

Terima Kasih sudi jadi kawan Bella anda amat Bella hargai.

Have Fun!!

Kelab blogger Ben ashaari

Kelab blogger Ben ashaari