Tuesday

Cara-cara nak buat shoutbox.

Assalamualaikum...

Semoga semuanya sihat hendaknya.. alamak macm tulis surat la plak.

Hari ni Bella nak kongsikan langkah-langkah atau cara-cara untuk buat chat box kat tepi blog kita. Tapi ikut suka hati korang la kan.. nak sembunyi kan ke.. nak letak atas header ker.. nak letak bawah ke.. tapi Bella letak tepi. Senang nampak. Ini adalah dari permintaan seseorang kat chat box BBella. Tak tau la empunya badan sudi atau tak Bella share nick name dia.. Hmm tak yah la senang.

OK Step yang utama.. kenalah ada blog. Kalau tak da macam mana nak buat shout box, chat room or whatever box.Korang dah log in semua. Korang pergi sahaja kat owh lupa nak habaq mai.. chat box ni banyak jenis.. memula bella guna chat box dari alamak sorry lupa la apa nama box tu tapi agak tak comel jadi saya tukar shout busuk.org.

G je kat pakcik google tu taip shout busuk atau korang klik je la link ni
Shout busuk. ok. bila korang klik je akan keluarla page cam gini.


chat box, shoutbox, busuk shoutbox, massage box, ping box,
Klik kat tempat ada sportlight tu. SIGN UP

Bentuk macam mana pun yang keluar korang jangan pedulikan. Yang korang kena terjah adalah button sign up. Korang pergi kat tempat sign up tu, pastu masuk kan lah pa yang patut. Korang pun boleh terus register menggunakan facebook. senang kan?


comment box, shout box, ping box, chat box
Register kat box seperti diatas

Selepas korang register atau korang penuhkan kotak diatas, korang akan auto masuk ke shoutbox admin. Kat sini korang boleh tentukan sendiri saiz ShoutBox korang sendiri. Kalau lah korang tersalah pilih.. terbesar giler plak atau terpanjang sgt bila letak kat page blog korang, jangan risau. Anytime boleh adjust balik.

busuk shoutbox, saiz shoutbox, gambar shoutbox
Contoh shoutBOX yg sudah didaftarkan
Sekarang sedar atau tidak korang dah ada shoutbox power by busuk.org power tak? hehhe. Tapi tak siap lagi tau. Pastu nampak tak GENERATED CODE tu? kat picture diatas pun ada. Nampak kan? Code tu adalah code penting yang korang kena copy. Pastu wajiblah korang ke blog memasing dan pergi ke layout. Di layout page korang akan nampak seperti gambar di bawah.


shoutbox, letak shoutbox, saiz shout box
Contoh layout

Korang nampak kan yang bulatan merah tu. Dalam bulatan tu adalah ayat add gajet. Korang just click je. Terus ke page seperti gambar di bawah.



Korang pilih html/javascript tu. Itu gajet yang memang telah disediakan oleh blogger. Senang.Klik pada button +. NEXT screen

add gajet, shout gajet, chat gajet
Contoh page add gajet

Bila klik akan kuar plak screen seperti diatas. Jangan panik. generated code yang telah korang generated tadi korang right click copy pastu pastu je dalam kotak tu. Title tu letak la sila shout me ke.. Hi follower yang cute.. belasah la ikut rasa hati korang. Lepas paste tu save la.. Pe lagi.. Pastu sila lah preview.


Contoh shoutBOX di blog.

SIap!!!! senang tak? Faham tak? Senang je kan? Nak karang tutorial ni lagi susah. Hehehe.

ok.. sampai di sini dulu pembelajaran bella ari ni.. Salam kasih sayang.. heheheh.



Ikhlas Bella..

20 comments:

  1. dulu saya ada shoutbox ni. tapi lepas ada makhluk2 tak bertanggungjawab letak link iklan churp2, says, dan macam2 iklan lagi, terus saya buang shoutbox ni.hahaha

    ReplyDelete
  2. CiM selalu abaikan shoutbox kt tepi tuew....

    ** Jumpa dah SS2?

    ReplyDelete
  3. boni kacak.. Mesti awak glamour sampai org ambk kesempatan promote iklan.

    Cinta Misteri. Jumpa semalam gak saya pergi makan. Thanks.

    ReplyDelete
  4. Terima Kasih kasi tutorial ni. Sekarang blog saya dah ada cbox.

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. entahla.. rasa macam tak penting. ada la kebaikan dan keburukan.kadang2 dorang akan say hello kat box untuk awak lawat blog dorg kembali. Tapi saya jarang pergi tgok la box tu. hehee.. sapa comment je saya layan. Sebb box tu kecik susah nak tgok.

      Delete
  6. Terima kasih untuk toturial ini ya Bella? =)

    Muchas gracias! <3

    ReplyDelete
  7. nak tanya/... macam mana nak yg mcm blog ni yg dlm column tu yang ade home, buat blog sendiri travel yokk

    ReplyDelete
  8. wow..tuto yg menarik..thanks!!!!!

    http://mana2layan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. hai awak.. finally dpt gk ltk shoutout.. thanks ye. simple and mudah faham. :D

    ReplyDelete
  10. mcm mane nk delete chat yg org bg link mngarut

    ReplyDelete
  11. tq kak bella.jom follow my blog.blog rabiahtul adawiyah

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi jadi kawan Bella anda amat Bella hargai.

Kelab blogger Ben ashaari

Kelab blogger Ben ashaari