Sunday

Cara Nak Download NEW Theme for Blogger

Assalamualaikum..Hi semua...

Ok... Sementara bella ingat cara nak download theme ni bella cite la yer.. Ni cara bella buat la.. Bella tak tau kalau ada cara yang berbeza ataupun korg buat lain. Cara bella ni salah tak jadi. Tapi kalau nakkan bantuan just leave comment. Kalau boleh jawab bella jawab. OK.. last post bella ada bagi Macam mana nak buat blog baru,Macam mana nak post di blog dan  Template or theme for all blogger.
Korang just klik kat link tu akan membawa korang ke post bella tu.Sekarang Cara nak download new theme ke blog korang plak. WARNING!!! penukaran theme ni akan menukarkan keseluruhan blog korang tu. Jadi mesti save html dulu,ataupun back up file2x semua.

Step One korang pilihlah theme kesukaan korang. Click je kat picture tu.(picture kat bawah ni takda kink. U all g kat website theme nilah).
Blog, Blogger, theme blog, template blog
Contoh Theme yang dipilih
Kat bawah picture tu mesti ada DEMO,URL, ngan DOWNLOAD. Kalau korang nak tgok nanti page korang jadi macam mana just clik kat DEMO,kalau tak just click DOWNLOAD. Kebanyakkan theme ini dalam bentuk WinZip.So sorry bella tak ingat link WinZip yang bella download aritu.Sebab bella guna window 7.Jadi memg tak sama dan susah nak cari.

Hari tu time bella nak tukar punyalah susah. Seriusly susah. Sebab kebanyakan tutorial yang ada kat google tak sama dengan masalah yang kita hadapi. Kita sendiri je yang tahu dan dapat membantu diri kita sendiri. cewah..Tapi serius tak tipu.Memang payah. Bella cuba banyak kali download tapi tak boleh apply sebab bella tak da application WinZip tulah. Hmmmm susah sgt nak detect kenapa tak boleh. Baca tutorial dalam bahasa english baru faham nape tak leh download. Kadang2x baca tutorial dalam bahasa english lagi faham sebab banyak istilah tidak boleh di translate kan kepada bahasa malaysia. Korang pun cubalah.

Step Two.. Kalau takda application WinZip kenalah download. Kena pilih yang betul2x,sebab banyak sgt offer free for application dari internet ni. Bella pun sampai tersilap download 2 application yang salah.

Step Three click pada butang cit butang plak DOWNLOAD. Nanti kuarlah macam pic kat bawah.

Option yang akan keluar just pilih SAVE FILE
Macam notebook bella ada banyak sangat auto text yang bagitau file dah download,location file kat mana, jadi senang lah. Just pergi kat folder download tu cari file yang kita dah download.

Contoh bentuk2x file yang telah di Download
Walau macam mana pun bentuk file kita selepas kita download kita mestilah "extract" file menggunakan pe2 WinZip. Macam saya 7-Zip.Sehingga file tu extract kepada bentuk di bawah.Just right click adalah function extract file tu.(right click pada file yang kita dah downloadkan untuk theme tu.)

Bentuk file yang telah di extract.
Kadang-kala bila kita download akan ter Download semua atau satu file theme tu. Takda masalah korang extract kan je satu file tu. Pastu double click untuk buka file tu. Dalam file tu mesti ada file yang berbentuk seperti gambar diatas. Kita perlukan file tu lah.okey? tarik nafas. rehat dulu. Pening tak?Ok.. file dah save.

Step four Sekarang pergi kat blogger dashboard. Pilih template.
Pilih yang bella bulatkan tu.
Bila masuk je dalam template akan kuar page seperti gambar di bawah. Click kat tempat bella bulatkan tu. Ni versi baru punya blog tau.
Pilih BACKUP/RESTORE
Akan keluar plak image seperti di bawah. Korang click Download Full template. Ni sebagai security untuk template lama korg.Takut hilang ke apa ke.. Lagi satu theme ni bukannya akan ngam2x ngan tulisan kat theme lama kita. Dia akan jadi tungang langgang kalau theme baru dengan lama jauh berbeza. Jadi hati2x sayang.
Step Five korang clik plak pada CHOOSE FILE. Cari file yang korang dah "extract" kan kat atas tadi kan? Korang save kat ne korang cari balik. Pastu clik pada Upload. Take dalam a few second. Pastu korang preview dulu or view blog. Kalu ok. cun. ngam2x korang tegok happy hati korang kata YEAHHHH!! cantik. comel sangt. Korang go on la. Kalu tak korang kena cari balik theme lama korang atau ulang step cari theme baru. Bella pun berminggu2x cari theme. Paling senang baik buat sendiri. Tapi Bella kurang mahir. Ni pun bella share mana yang Bella dah buat. Senang nak cite. Ada pengalaman. Cewahh..

So siaplah theme comel korang.. Kan?

Moga2x dapat menbantu blogger baru di luar sana. Sama2x belajar. Ikhlas.. isabellaidura. muakss!!

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih sudi jadi kawan Bella anda amat Bella hargai.

Have Fun!!

Kelab blogger Ben ashaari

Kelab blogger Ben ashaari