Thursday

Pengalaman Menawan Gua Niah

Holla semua..

Sambungan dari Bercuti di Miri bella sambung ke tempat tempat menarik di Miri pulak lah.. Mesti tertanya-tanya.. beb.. ada ke tempat menarik? Mestila ada.. nape takda plak kan. Setiap tempat mesti ada tempat menarik ok..betul... Pas ambik kereta terus la kami ke hotel. Then tengokk map. Rasanya jauh lagi hotel dari airport. Singgah  dulu di Lambir Hill. Kalau terus ke hotel pastu nak patah balik memang buang masa tau.

tempat menarik di miri

Taman Negara Lambir Hills. Masa tengok gamabr yang dorang tampal  kat Reception tu, nampak menarik. Bila Bella meninjau - ninjau kedalam hutan nampak la 2 tiga orang dalam hutan tu. Miri memang penuh hutan ok. Natural sangat. Bella pun jadi sangat excited la nak pergi. Pastu dorang kata masuk dalam ada air terjun. Tapi jauh masuk ke dalam tau. Nak masuk pun kena bayar.Tak ingat berapa.

bercuti di miri

Tapi tempatnya terlalu la sunyi. Ada berani nak masuk hutan tebal tanpa ada guard? Kalau sesat dalam tu ada orang tahu korg masuk? ooo takut. Lagipun kitaorang pergi time weekday pastu berdua je. Kalau korang pergi reramai silalah masuk ke dalam. Best la bella rasa. Bella suka adventure macam tu.
miri

Sekitar tempat ini ada penginapan.. tapi berani ke? Bella meneruskan perjalanan Sebab masa memang dah suntuk. Dari satu tempat ke tempat yang lain memang mengambil masa sesangt. Bella sebelum nak pergi miri ni memang dah listkan tempat mana nak pergi sebab nak jimatkan masa.ZZzuupp!! kita ke guah niah.

bercuti di miri

Seriously jauh ok.. jauh sangat. Tak tahan. Jauh. Tapi dah alang2 sampai kan.. lebih - lebih lagi Bella tak pernah masuk gua. Rasa hendaklah pengalaman masuk Gua. Nak masuk sesangat. HB berkeras tidak mahu masuk gua. Tapi Bella mahu!! yela dia orang kedah dan time kecik memang nakal.Panjat masuk gunung keluar gua ni dah biasa. Bella ini duduk kat kampung. Lain orang dulu jaga anak gadis. Pantang kuar rumah. Habis kena hambat satu kampung.

bercuti di miri

Mula - mula sampai memang excited sangat. Jalan lelaju tinggalkan HB. Muka berseri2x lagi. semangat dan bertenaga. Bila kita sampai kena seberang sungai dulu. Tengok papan tanda tu,ada buaya ok??? ada berani? tapi ada hati semua boleh jadi kan..Melancong lah dalam negara sendiri. Orang luar pun datang tau g gua niah ni. Malu la kita malaysian tanya pasal gua niah tak tau.. silalah reramai terasa. Ahaks.


Sebelum masuk gua dia bagi peta bagi memudahkan perjalanan. Tapi bila masuk je dalam HB tanya, "Mana peta?" Bella kata "Alamak !! tau la kat mana.. cane?" hahaha.. but its ok.. just menapak ikut alur pejalan kaki yang berkayu tu je. Korang bayangkan.. pejam mata. Korang jalan diatas titian kayu yang rapuh. hanya berdua. ye.. hanya berdua. Tidak tau jalan dan hanya pasrah saja.Hanya ditemani dengan bunyi sang unggas dan sang monyet. Sekali sekali binatang ntah ape2 melintas. hmmm... serammmm...

menawan gua

Sampai je dalam pintu gua tu terdengar terus bunyi bising kelawar.Masuk2x waaaa.... langsung tak rasa rugi pun berjalan lebih 80km tu.Walaupun jauh,Baju basah, mekap cair, tapi memang satu pengalaman yang baru yang terbaik. Pengalaman pertama kali masuk gua. Rasa macam kagum. SubahanaALLAH... besarnya kuasamu.. Masuk lagi kedalam gua gelap sangat tau. Kena bawa lampu suluh yang kat kepala tu.


Bella jejalan dari awal gua sampai akhir. Setiap lorong bella masuk. Gelap terang. Semua bella try. Susah nak cite. Sape yang pernah masuk saja tahu dan faham apa yang bella cuba sampaikan ini.Memang seronok. Siapa yang tak pernah masuk patut cuba.Bg bella syokk oooo... yang tidak bestnya bau taik kelawar la. Puas tengok suasana didalam gua ini. Bella terus mengajak HB singgah ke pantai.


Bella rasa semua tempat bella pergi untuk tengok matahari jatuh.. kat miri lah paling cantik...cantik...sesangat ntah macam dekat. Puas hati la tunggu.Nampak kebulatan matahari tu. Sinarannya. Warnanya. Sampai naik kereta pun mata bella tetap terpaku pada matahari yang sedang jatuh itu. Kagum dan terpegun. Cantik.

.

Selesailah jurnal bella untuk hari ni.Balik hotel la pula.Nak balik rehat. Penat.HB  yang manja tu asyik merayu ajak balik cepat. Sebab dia nak memandu cari jalan ke hotel pulak. See Next post bella mengenai Tempat makan dan Shopping di Miri. Best otey..Salam sayang.. semoga dpt sikit idea mana nak pergi bulan ni. Ahaks...

Oppsss lupa la plak..sedikit tip dari bella..
  • Mesti ada torchlight!!penting!! memula bella kata kat HB, tak yahla guna lampu hp je. Tak lut ok. Cahaya daripada HP tak membantu langsung. HB  beli time nak masuk gua tu memang dia ada jual dan sewa. Kitaorang beli 1. Lupa dah harga.
  • Bawak saja kudapan semua. Air paling penting. Satu botol besar abis.
  • Harus pakai kasut dan stoking.
  • Sanitizer  perlu juga. Kotor kot.hehehe.
Kalau ada lagi bella tambah k... muah!! ikhlas.. bella.

Saturday

BERCUTI DI MIRII

Hi semua...

Bella hendak kongsikan mengenai percutian Bella ke MIRI, sarawak. Apa??? Miri?? Ada apa??? Haaa its OK sebab impian Bella nak lawat semua negeri dan negara yang terdekat dulu sebelum Bella ke negara yang lebih jauh.aceehhh.. Bella Bercuti DI Miri Sarawak yang sememangnya jauh dan korang Mestilah naik flight. Ada ke orang naik kereta g Sarawak? Bella tak tau la. Pergi Thailand naik kereta banyak la. Masa Bella beli ni promo Airasia. Biasa la.. Hanya dengan Airasia semua boleh terbang.
miri
Bella dah sampai miri, Sarawak.

Apa Ada DI Universal Studio Singapore (USS)

holaaa....

Sape yang tak pernah tau, tak pernah dengar atau tak pernah teringin pun nak g USS? Tak jauh pun. Sebelah johor je. Haaah???? x tau? sini bella cubit sikit. Hehehehe saja je.. time bella kecik pun bella tak tau. Tapi serious best. Bersih. Penuh keriangan dan kegerunan. Bella banyak tak naik kot. Jom Bella ceritakan sikit Apa Ada Di Universal Studio Singapore (USS).
singapore
Betapa gumbiranya bella bila sampai USS... hahahaha..

Sunday

Pengalaman Interview or Temuduga

Hi kengkawan.....

Sekarang jam menunjukkan 2.18 Am.. Bella tengah siapkan slideshow untuk interview besok.. Arrrggghhh takutnya. Sangat takut. Sekarang bella dah kerja kat bank.. Tapi sape tak nak peningkatan kerjayakan? sebab bella kerani je. Bella punya target this year bella kena up another one level. Owh man...!!!

Siapa yang tak pernah interview? Bella memang banyak sangat pengalaman interview. Start dari lepas habis SPM Bella pergi keluar cari kerja. Jumpa seorang kakak yang cun ajak bella kerja dengan dia. Dia just tanya nak kerja sebagai pelayan tak? tempat tinggal, makanan disediakan. Cuma penat sikit la. itu adalah interview terpaling senang dalam hidup Bella. Terus dapat kerja. Bella pun setuju la jadi pelayan kedai makan. FUhhh!! penat tak ingat. Tak cukup tido plak tu.

pelayan

Saturday

Tip - Tip Dan BAJET Ke Yangon,Myanmar



Hari ini Bella nak kongsikan Tip - Tip Dan Bajet ke Yangon, Myanmar.. Ni memang betul2-betul penting tau. Sila ambil pen dan buku nota kecil, atau di zaman cyber ini kan, korang screenshot saja. Janji korang kena ingat Tip Bella ini untuk atau bila korang ke Myanmar. Iyela kita belajar dari kesalahan. Benda yang dah jadi kat orang kita buat sebagai pedoman.kan... Jadi korang terselamat la. Takyah la jadi susah macam Bella. Benda -benda penting sangat sebelum berangkat ke Myanmar.

Thursday

Tempat Makan sedap Di Yangon,Myanmar

Salam... Hari ni bella nak sambung mengenai Myanmar..

Sebenarnya bella sangat la takda masa nak buat mengarang kat blog ni, Sebb bila bella karang je.. dia akan mengambil masa yang lama sebb bella tak nak orang yang singgah blog bella baca pastu cakap dalam hati, eeee apa ni?? bella nak semua dapat sesuatu bila singgah kat sini. Pastu bella akan cuba sedaya upaya keluarkan, tulis dan taip segalanya yang bella rasa patut kongsi.

Sebelum ni bella ada cerita pasal Myanmar. Kalau nak cari entry sal Myanmar ni mesti payah. Sebab terbalik-balik. Bella cerita ikut mood. Kalau rasa nak cerita sal food bella taip je. Walaupun sebelum tu bella cerita sal travel.HUHUHU.... time ngah byk idea kan.. apa yang terfikir mestilah terus taip. Kalau hilang cane?

Saturday

Tako Tao Cuba la sekali..

Hi you olllsss....

Pernah dengar tak makanan ni? Mesti pernahkan.. tp bella still nak share gak. Mungkin ada yang tak tau, yg dah tau..duk diam2x jgn kutuk. HAhahaha.. namanya Tako Tao. Pernah cuba tak? Nama macm pelik kan? Mula-mula time bella nak beli kat mid. tgok org beratuq punya la panjang. Bella nak try tp sgt la was2x. Halal ke tak? nama macm takda bunya arab ke.. western ke.. masakan kampung ke... then bella biar dulu la. The next day (time tu mah dekat sgt dgn mid, leh dikatakan tiap-tiap hari pergi) pergi mid lagi. Kali ni org beratur dah kurang. Mungkin sebab bukan time cuti kot. Bella pergi la tgok dekat2. Owh yg buat islam. sebab bertudung.

Bella pun beli la satu. Mula better try benda yg senang kan? Bila bella tgok menu.. owh macam sushi. That means dari korea la ni. Bella beli la chicken and cheese.

chicken

Tempat - Tempat Mesti Dilawati di Yangon-Myanmar

Assalamualaikum... Salam semua..

Hari ni bella nak share pasal tempat menarik di yangon... Ada ke? Ada tau.. cuma bagi bella rasa agak tak sesuai bagi beragama islam.. Rasa hati agak was2x sikit.

SHAWEDAGON PAGODA 

Tempat pertama yang patut pergi.. SHAWEDAGON PAGODA  Obama pun melawat sini tau.. Tapi bella tak masuk yang berbayar punya bella setakat tangga jer. Tak tau macam ada satu perasaan tak enak. Macam berdebar2x gitu. Jadi bella ngan my dear tak masuk la.. Jadi sape nak masuk tepuk la dada. Menarik. Niat kena betul la. Seni ukir dia kat dalam tu cantik.

pagoda
Tempat sembahyang agama dorang la..

Bahasa Yang Digunakan Di Myanmar..

Salam muhibah dari bella... huhuhu.. lama kot Bella nak sambung pasal Myanmar ni..
Myanmar,
Tulisan kat sana.. Tak tau maksudnya apa.....

Sunday

Perlu Membuat Visa Untuk Ke Myanmar

Hi semua... so cool. bella lama gile tak buat apa2x post because ada a few problem yang membuatkan bella terputus hubungan ngan blog.. sedihnya. Ok. for this time bella nak cite sal cara-cara membuat visa untuk ke Myanmar. Dulu bella pun Confuse, perlukan visa untuk ke Myanmar???? Perlu tau kawan2x.. Memang tragic sgt nak buat visa ni pun.

Visa, Yangon Visa, Myanmar Visa
Nilah visa. Cop je pun.. haaaa...puiii!!

Bella ambik cuti 1 hari untuk pergi membuat Visa ni. Macam Passport la kan? Takkan benda simple sesimple visa pun tak leh siap 1 hari kan? Pusat membuat Visa yang terdekat dengan Bella adalah di Kuala Lumpur di Ampang Hilir previously bella ada check kat laman web kata hari sabtu buka half day. bella pun pergila. Badly sebenarnya tutup. Means laman web kat situ tak update la tu.

Embassy of the Union of Myanmar
Address: No.8 (c) Jalan Ampang Hilir, 55000 Kuala Lumpur, Malaysia.

Kalau dari KLCC masuk Jalan Ampang arah ke Ampang dan terus jalan sampai jumpa Sucasa Apartment kat belah kiri ... depan sucasa itu ada traffic light masuk kanan ke arah jalan Ampang Hilir (Persiaran Ampang Hilir) ...jalan terus nanti macam jumpa round about kecik ambil ke kiri jalan sikit terus jumpa Kedutaan Myanmar dibelah kiri jalan ... rasanya ada 2 lot tanah sini yang menempatkan kedutaan ini satu yang belah kiri tu mungkin pejabat kedutaan . sementara yang satu lagi kalau dari luar nampak macam parking lot tapi rupanya ialah tempat memproses visa dan membaharui passport pekerja myanmar .

Embassy Myanmar, Membuat visa Myanmar
Betul-betul tepi jalan fuyooo.. ramai an?
Embassy ni tepi jalan tau. Dah la susah cari parking. Maklum la.. Tengah2x bandar. Bella parking jauh. Pastu jalan kaki sikit. Penat pun penat la.. janji berbaloi. Kalau masuk kedalam compound tu nanti nampak ada pejabat visa . pejabat ini macam gerai je ... ada dua pejabat satu menguruskan visa foreigner dan satu lagi mungkin menguruskan passport untuk rakyat myanmar .... dihujung ada plak kantin dan kedai photostat yang diuruskan oleh orang myanmar.

buat visa, visa myanmar
Bumbung merah tu kantin,tepinya ada mesin Photostat
kalau nak buat visa anda terus ke kaunter Visa Section dibelah kanan . biasanya ada 2 orang pekerja dalam kaunter itu ... saya tak pasti kewargaan negara mereka tapi yang  tengah india malaysia dan kiri chinese malaysia ... rasanya laaa ... saya tak pasti tapi semua boleh berbahasa melayu ...tapi seriously sombong!!!! geram giler. Nak dua helai form pun tak bg. Suh Photostat. Teruk.

visa ke myanmar, borang
Contoh form yang bella kena isi aritu.Sehelai je kena isi.
Jangan lupa sediakan gambar yang berlatar belakangkan warna putih. Normally kat kedai cuci gambar tu dia ada sediakan contoh2x yang orang pernah buat. Pilih yang berlatar belakangkan putih.Bukan saiz ic tau. Sediakan satu saja. Jangan lupa bawa passport.Pen pun baik bawakla. Kalau nak pinjam2x susah.
Masa saya mula2 nak ambil borang visa tu dalam kul 9:30 pagi.Tengok punyalah ramai orang beratur.Tapi .... rupanya mereka rakyat myanamr ada kaunter lain . foreigner macam org malaysia ini ada kaunter lain ..puhhhh lega kalau tak memang panjang laa nak beratur..ok siap isi boring sambil beratur. Seriously memerlukan kesabaran yang kuat.!
Visa, Myanmar, Visa Myanmar
Sian My Dear,Bella pun beratur sampai nak tercabut lutut. Tak tahan..

Sebenarnya kita tak perlu pergi sendiri buat visa ni ... boleh wakilkan kepada sesiapa je. Kebanyakkan yang datang adalah agent pelancongan yang bawak passport punyelah banyak.Tapi ada yang kena tolak sebab borang yang dia tak isi lengkap,jadi korang kena pastikan lengkapkan borang aplikasi tu tau.Pastikan anda dah tahu kat mana nak duduk kat Myanmar nanti sebab dalam borang tu anda kena tulis alamat kat Myanmar.Kalau kat hotel tulis je laa kat mana2 hotel kat Myanmar tu,dalam borang tu juge nanti akan akan tanya siapa yang keluarkan passport kita.letak ikut yang tertulis di Passport.Mesti ada kat belakang tu punyala..
Kaunter kat section visa ni buka jam 9:30 hingga 12:30 tengahari untuk submit permohonan dan jam 4ptg hingga 5 ptg untuk collect visa,biasanya permohonan normal akan diproses selama 2 - 3 hari.Kalau submit hari rabu paling cepat boleh collect hari jumaat tapi kalau nak collect same day boleh juga kena bayar RM150 kalau normal bayar RM80 je untuk visa pelancong ini harga bayaran yang bella dapat dari internet la...tapi time bella buat aritu punyalah tragic, bengang dan lain-lain2x la perkataan yang sesuai untuk diungkap.
Bengang giler!!! bella beratur dari pukul 9.30pagi lagi.Kalau datang awal pun pagar bukan buka pun.Sesampai pun dah memang ramai orang. Beratur punya beratur lagi seorang depan bella je lagi.Ngam2x pukul 12.30. Even dia Nampak orang yang beratur panjang lagi,dia tetap tutup kaunter tu. Depan bella amoi. Kitaorang sesame merayu2x suruh ambik  satu je lagi. Kitaorang pepagi dah beratur. Tapi dia buat tak tau je. Tetap tutup kaunter tu. Ada tempat ke nak buat complain? adus.. tension!!
Memang BB! tul!!! bayangkan.. lagi seorang je kan depan. Lagi 4hari bella dah nak fly ke yangon dah.Airmata dah bergenang. Tinggal nak melimpah je. Yela..ne lagi nak apply cuti. Dah tak sempat. Then bella suruh HB Tanya kan pada agent kat situ nasib ada abang tu nak tolongkan kitaorang buat. Tapi mahal la. Sekali upah.2 orang dekat 4ratus gak la.Hmmm takpelah daripada bila difikirkan balik nanti beratur penat-penat sekali lagi tak dapat buat cane? Tak mahu la ambik risiko. Jadi setuju jelah abang tu buatkan. Bagi kat dia passport, pic 1 dan borang yang dah lengkap disi tula.... Memang pengalaman yang tak dilupakan. 
Dapatlah resit ni dan visa yang x seberapa tu.

Okey... jadi kat sini bella rasa baiklah kita suruh runner je yang buatkan untuk kita.Even kita bayar lebih sikit kat runner atau agent tu lagi berbaloi. Memang kita rugi dari segi duit. Tapi untung dari segi masa, penat, bau-bau, badan melekit dll. Atau mungkin saya pergi salah time kot. Ntahla..
So.. harap mendapat sedikit ilmu yang boleh dikongsikan disini... daaaa.....

Perasaan Yang tersangatlah sedih merundum

Assalammualaikum....



HI....saja nak share nak luahkan sesuatu. Pernah tak korang rasa macam terlalu down. Sedih sangat. Tak tau nak buat apa. Nak balas apa. Nak cakap apa. Nak fikir apa. Semua benda tak kena. Semua benda buat rasa tak betul. Buat apa pun perasaan down tu tak hilang. Still rasa sangat sedih dan takda semangat. Sape putus cinta sure rasa macam ni. Rasa nak bunuh diri pun ada kan..?

Tuesday

Cara makan buah zuriat

Salam sayang semua... sebab bella sayangkan semua oranglah, bella nak share satu petua orang tua yang diturunkan kat bella iaitu Mengenai buah zuriat.

buah zuriat, cara makan buah zuriat,

hmmm sape tau buah ni untuk apa? Sebenarnya Buah Zuriat juga dikenali sebagai Buah Hawa atau Buah Adam.Di negara Arab, buah ini dikenali sebagai Doum. Di negri arab, buah ini dijual sebagai sediaan herba untuk mengatasi masalah kesuburan di kalangan lelaki dan wanita.

Tetapi ada juga yang menyatakan khasiat buah ini takda langsung kaitan dengan kesuburan. Buah ni lebih kepada khasiat-khasiat lain seperti:-

-Mengubati darah tinggi mahu pun darah rendah
-Membetulkan hormon dalam badan kita
-Menghilangkan lenguh2 di seluruh badan
-Menambahkan tenaga
-Melancarkan kedatangan haid

Tapi mak bella kata, Jiran depan rumah minum air buah zuriat ni alhamdullilah lekat. Sekarang anak dah 3orang. Sebab mak bella yang kata jadi bella pun cuba je la. Bella nikah sesama dengan adik bella. Padahal bella punya majlis, tapi adik bella nak tumpang. Jadi setuju je la. Sebab adik kan?? Tak kan nak say no. Orang kata nikah sama ni salah seorang akan panas. Tu yang bella tengah takutkan dan risaukan. hmmmm "YA ALLAH dengan bantuanMU, kurniakanlah kepada ku hati yang sentiasa sabar dan sentiasa redha dengan ketentuanMU, Sesungguhnya aku insan yang lemah dengan tipu daya syaitan".AMINnnnn....

Takut tau. Kadang2x sampai bella rasa nak mengamuk kat family sebab kenapalah suruh adik bella wat sama. Time nak nikah tu bella tanya tok kadi. "uztaz, takpe ke nikah sama ni?" uztaz tu kata "astafirruALLAHalazim..... istifar, jangan sampai syirik."hehehe. Mak bella cubit2x. Yela.. risau jadi macam ni la.. Bella pun malas nak percaya, Tapi jiran bella pun sama. Kawen hari yang sama. Seorang dah ada dua anak. Seorang lagi takda. Check doctor semua kata ok. Rahim pun cantik. Tak ke pelik. Argggh lantak la. Tu semua ada hikmah dan ada alasanNYA.

Berbalik pada buah zuriat ni, Buah ni hanya terdapat dari mekah saja tau. Jadi kena kirim dari orang yang nak ke sana. Memang rezeki bella. Kawan bella dah pregnant. Dia tumpang sedih la bella tak pregnant lagi. Jadi dia sedekahkan buah zuriat tu. Siap bagi hati unta yang kering tu lagi. NINI and Lobang, Kalaulah kot2x korang terbaca blog aku ni, Aku nak ucapkan bebanyak terima kasih dan I LOVE YOU so much Friend!! ye la ramai kawan yang menunjukkan rasa kesian, Tapi tak ramai yang sudi ambik tindakkan untuk membantu.AN?

Amaran!! jangan la korang percaya yang buah ni dapat bagi kita anak. Bukan tau. Ini adalah antara usaha kita untuk mendapatkan anak. Macam kita demam, usaha kita nak sihat jangan minum ais, makan ubat. Pastu sihat. Ubat usaha kita, yang menyembuhkan tu tuhan kita. Kita usaha dan tawakal. Ada juga yang bella baca dari blog orang lain. Dia kata dia tak mau minum air ni, sebab takda saintifik pun yang menyatakan buah zuriat ni dapat meningkatkan kesuburan, macam ni dah was2x tak yakin memang lah tak menjadi. Penting yakin tu. Usaha je kan.. Kalaupun buah ni takda kaitan dengan kesuburan, apa salahnya? minum jela.Mungkin bagi kebaikan untuk benda lain. Anggap macam ubat je. Serasi cepat sihat. Tak serasi lambat sikit la sihatnya.

Tapi takpe kita usaha je. Biar tuhan yang tentukan. Ada juga yang bella baca dari blog orang lain kata dia jumpa uztaz minta petua nak hamil a.k.a mengandung la kan.. Uztaz tu kata Kita kena lah pelbagaikan cara kita dan suami bersama tu. Macam orang putih. Kat tepi semak, celah tangga, bawah katil, Atas mesin basuh.Hahahahahah... acah je bukan tempatnya yang berubah. Tapi caranya. Ni pepandai korang la. Kang budak sekolah baca blog bella ni susah plak. Pastu uztaz tu kata lagi cari buah zuriat ni atau buah hamil. Tengok..uztaz tau bagi petua. Kita cuba je la.

Cara makan buah zuriat ni ada 1000 macam cara yang disyorkan.Antaranya;-

Cara pertama:-

 2 biji di ambil sabutnya dan bijinya sekali, setelah itu rebus sabut dan biji buah itu dalam 5 cawan air sahaja selama 15mint.Selepas itu biarkan selama 6 jam dan blend sabut buah zuriat sahaja sama airnya tadi. Hanya sabutnya saja kita blend, selepas blend tapis dan minum.Esoknya ikut cara yang sama untuk dapat air buah zuriat yang fresh lagi berkhasiat, buah zuriat tak boleh direbus berulang kali.....khasiat buah zuriat akan hilang bila rebus banyak kali sbb itu kena buat setiap hari 2 biji minum setiap hari selama 3minggu dalam setiap bulan.

 kami di arab sana memang guna cara ini untuk mendapat khasiat buah itu.

(cara yang ini tak boleh minum time period)

Cara kedua:-

 Menggunakan sudu di ketuk-ketuk sekitar buah zuriat ( tak perlu di belah ) dan kita ibaratkan seperti kita sagat/kikis buah ini menjadi serbuk dan di makan begitu sahaja ataupun di campur bersama susu.

Cara ketiga:-

Oleh kerana buah ini juga di gelar buah adam dan hawa, maka ada yang merebus dua biji buah ini sekali gus. Buah di belah kepada dua, dan di ingatkan buah ini keras dan memerlukan keupayaan yang kuat untuk membelahnya. Rebus biji dan isirungnya sekali,sehingga air bertukar warna seakan-akan teh. Dan di sarankan di minum selama 44hari atau sehingga mengandung. Diminum suami isteri dan boleh direbus berulangkali sehinggalah air rebusan itu bertukar warna menjadi putih kembali baru di ganti dengan buah yang baru.

(Boleh diminum pada bila-bila masa sahaja,malah buah ini juga kalau dia gosok-gosok ke sendi-sendi kita yang sakit,Insya Allah akan terasa kelegaannya)

Cara keempat:

Bella gunakan cara ni. Ambil dua biji buah zuriat. Potong sampai abis kulitnya. Ambil yang bahagian dalamnya sahaja. Potong kecil-kecil dan rebus 1/2 jam. Time ni bella lupa nak setkan jam. Jadi bella tengok airnya dan berubah warna menjadi kuning ok la tu. Pastu minum suami isteri. Buah yang dipotong tadi boleh digunakan berkali-kali sehingga air dah tidak lagi berubah menjadi warna kuning, barulah kita tukar dengan buah yang baru.Bella ambil cara yang keempat ni sebab boleh dikatakan, kebanyakkan blog yang menunjukkan cara minum air buah zuriat ni semua guna cara ini. Siap bergambar lagi. Senang faham.

Apa cara sekalipun yang korang guna, Lebih molekla kalau iringi dengan bacaan doa dan surah Al-Imran ayat 38 & Selawat ke atas Nabi S.A.W (3 x)




Yang bermaksud:
"Di sanalah Zakaria mendoa kepada Tuhan.
Ia berkata: Berilah aku keturunan yang baik daripadaMu. Sesungguhnya Engkaulah
yang memperkenankan segala doa."

(Doa untuk mendapatkan zuriat juga boleh dibaca di dalam Surah Al-Imran Ayat-200
dan Surah Al-Anbia Ayat-89).
Semoga semua mendapat kebaikan dari sini. Bella pun tengah usaha. Samalah kita. Bella time bercuti pun bawak. Letak dalam bekas air.

buah zuriat, cara minum buah zuriat, buah zuriat yang dah siap,

 Then bila tengok pic ni korang boleh la agak kan.. nak gopek cane. susah tau kopek. bella pun minta tolong my dear. Kena minum sambil tawakal la. My dear pun minum sama. Sama2x usaha. Macam bella, bella selalau ras bella yang ada problem sebab my dear bella atlet. hmmm... sedih. Sama-sama kita doakan satu sama lain ok.

salam sayang dari bella.

Sunday

Benci sanggggatttt!!!! 150juta Ainan Tasneem

Hello semua...Bella ni..Tragic giler tajuk..ahaks.

Ainan Tasneem, Lagu Ainan Tasneem, Lirik 150juta

Tempat-tempat menarik ke singapore

Salam sayang dari Bella..., 
ini sambungan dari perancangan Bella untuk ke Singapore. Negara Singa. ahaks. Excited kot nak pergi.Singapore ni tak perlu diperkenalkan lagi,semua tahu dan kenal Singapore kan? kalu tak kenal bolehla tinggalkan kat comment nanti Bella balas.ahaks. Iklan kat tv pun byk dan berlambak promote singapore.an? Kat sini Bella jelaskan sikit apa yg sangat menarik-narik Bella untuk ke singapore. Ada 18 tempat menarik dan tempat shopping di singapore yang Bella kongsikan di sini. Cuba terabur sikit la. Pepandai la korang susun ikut kesesuaian jadual korang ok?
singapore, singapura, tempat menarik, uss,
Antara tempat menarik yang kami lawati


Saturday

Pengangkutan Bercuti ke Myanmar di Yangon

holla... Assalammualaikum semua.. sihat tak?

Ok.. sebelum Bella takda masa baik Bella sambung pasal Myanmar ni. Mungkin ramai yang nak tahu kan? mungkin la...Sekarang Bella nak terangkan tentang Pengangkutan sepanjang Bella di Yangon. Sebab utama bella ke Yangon ni pun adalah disebabkan flight tiket sangatla murah. Murah ke? Okla kot sebab AirAsia wat promo. Tapi pas tambah everything adalah sampai RM5rat kot.
myanmar, yangon,
Keadaan Kaunter pelepasan.. jangan buat silap..

Sunday

Penginapan Bajet dan Murah Di Yangon Myanmar

Hello.. mushi2x.. Assalamualaikum.....

Kesinambungan kisah cinta bella dengan keunikkan negara myanmar Ataupun yangon bersambung kembali. Bella nak share pulak Penginapan Bajet Dan Murah Di Yangon Myanmar bella sepanjang disana.


myanmar, yangon, ranggon, burma, murah, bajet
Intro Pic pintu dulu.. macam mahal.hehee..

Tuesday

Cara-cara nak buat shoutbox.

Assalamualaikum...

Semoga semuanya sihat hendaknya.. alamak macm tulis surat la plak.

Hari ni Bella nak kongsikan langkah-langkah atau cara-cara untuk buat chat box kat tepi blog kita. Tapi ikut suka hati korang la kan.. nak sembunyi kan ke.. nak letak atas header ker.. nak letak bawah ke.. tapi bella letak tepi. Senang nampak. Ini adalah dari permintaan seseorang kat chat box bella. Tak tau la empunya badan sudi atau tak bella share nick name dia.. Hmm tak yah la senang. ahaks.


Matawang Myanmar

Salam semua..

Harini bella nak share mengenai matawang Myanmar.. Sape tau.. Myanmar guna matawang apa? Tak tau kan? tak tau.. haaaa.. sebab tulah negara ini digelar negara terpencil. Sape yang nak tahu lebih lanjut mengenai Myanmar ni boleh la klik Menariknya Myanmar mesti korang terpanggil untuk pergi an?

Myanmar menggunakan matawang yang dipanggil KYATT. Matawang dorang boleh tahan rendah jugakla.. Time bella nak pergi dulu. Bella baca kat forum, blog rata-rata menyatakan rate sekitar 750Kyatt. Murah. Tapi tu tahun dulu.

                    myanmar, ranggoon, yangon, mandalay, kyatt


Saturday

Tips-Tips Sebelum Membuat Passport

Sekarang saya share kan Cara-Cara sebelum membuat passport ataupun Tips-Tips sebelum pergi Membuat Passport. Yela.. tak mau la pengalaman saya terkena kat orang lain pulak. Baca pengalaman nightmare bella pergi buat passport kali pertama di cini. Pengalaman Kali Pertama Membuat Passport seram... hihiiihhhiiiiii....

Pengalaman Memohon Passport Kali Pertama

Salam Sayang kengkawan.. love all u all my follower... Kat sini bella nak share Cara-Cara nak buat passport kali pertama.. Yela.. sebelum pergi mana-mana over the sea.. mestilah mempunyai passport. Kang tak lepas border plak.

passport, tempat buat passport

Sunday

Cara Nak Download NEW Theme for Blogger

Assalamualaikum..Hi semua...

Ok... Sementara bella ingat cara nak download theme ni bella cite la yer.. Ni cara bella buat la.. Bella tak tau kalau ada cara yang berbeza ataupun korg buat lain. Cara bella ni salah tak jadi. Tapi kalau nakkan bantuan just leave comment. Kalau boleh jawab bella jawab. OK.. last post bella ada bagi Macam mana nak buat blog baru,Macam mana nak post di blog dan  Template or theme for all blogger.
Korang just klik kat link tu akan membawa korang ke post bella tu.Sekarang Cara nak download new theme ke blog korang plak. WARNING!!! penukaran theme ni akan menukarkan keseluruhan blog korang tu. Jadi mesti save html dulu,ataupun back up file2x semua.

Step One korang pilihlah theme kesukaan korang. Click je kat picture tu.(picture kat bawah ni takda kink. U all g kat website theme nilah).
Blog, Blogger, theme blog, template blog
Contoh Theme yang dipilih
Kat bawah picture tu mesti ada DEMO,URL, ngan DOWNLOAD. Kalau korang nak tgok nanti page korang jadi macam mana just clik kat DEMO,kalau tak just click DOWNLOAD. Kebanyakkan theme ini dalam bentuk WinZip.So sorry bella tak ingat link WinZip yang bella download aritu.Sebab bella guna window 7.Jadi memg tak sama dan susah nak cari.

Hari tu time bella nak tukar punyalah susah. Seriusly susah. Sebab kebanyakan tutorial yang ada kat google tak sama dengan masalah yang kita hadapi. Kita sendiri je yang tahu dan dapat membantu diri kita sendiri. cewah..Tapi serius tak tipu.Memang payah. Bella cuba banyak kali download tapi tak boleh apply sebab bella tak da application WinZip tulah. Hmmmm susah sgt nak detect kenapa tak boleh. Baca tutorial dalam bahasa english baru faham nape tak leh download. Kadang2x baca tutorial dalam bahasa english lagi faham sebab banyak istilah tidak boleh di translate kan kepada bahasa malaysia. Korang pun cubalah.

Step Two.. Kalau takda application WinZip kenalah download. Kena pilih yang betul2x,sebab banyak sgt offer free for application dari internet ni. Bella pun sampai tersilap download 2 application yang salah.

Step Three click pada butang cit butang plak DOWNLOAD. Nanti kuarlah macam pic kat bawah.

Option yang akan keluar just pilih SAVE FILE
Macam notebook bella ada banyak sangat auto text yang bagitau file dah download,location file kat mana, jadi senang lah. Just pergi kat folder download tu cari file yang kita dah download.

Contoh bentuk2x file yang telah di Download
Walau macam mana pun bentuk file kita selepas kita download kita mestilah "extract" file menggunakan pe2 WinZip. Macam saya 7-Zip.Sehingga file tu extract kepada bentuk di bawah.Just right click adalah function extract file tu.(right click pada file yang kita dah downloadkan untuk theme tu.)

Bentuk file yang telah di extract.
Kadang-kala bila kita download akan ter Download semua atau satu file theme tu. Takda masalah korang extract kan je satu file tu. Pastu double click untuk buka file tu. Dalam file tu mesti ada file yang berbentuk seperti gambar diatas. Kita perlukan file tu lah.okey? tarik nafas. rehat dulu. Pening tak?Ok.. file dah save.

Step four Sekarang pergi kat blogger dashboard. Pilih template.
Pilih yang bella bulatkan tu.
Bila masuk je dalam template akan kuar page seperti gambar di bawah. Click kat tempat bella bulatkan tu. Ni versi baru punya blog tau.
Pilih BACKUP/RESTORE
Akan keluar plak image seperti di bawah. Korang click Download Full template. Ni sebagai security untuk template lama korg.Takut hilang ke apa ke.. Lagi satu theme ni bukannya akan ngam2x ngan tulisan kat theme lama kita. Dia akan jadi tungang langgang kalau theme baru dengan lama jauh berbeza. Jadi hati2x sayang.
Step Five korang clik plak pada CHOOSE FILE. Cari file yang korang dah "extract" kan kat atas tadi kan? Korang save kat ne korang cari balik. Pastu clik pada Upload. Take dalam a few second. Pastu korang preview dulu or view blog. Kalu ok. cun. ngam2x korang tegok happy hati korang kata YEAHHHH!! cantik. comel sangt. Korang go on la. Kalu tak korang kena cari balik theme lama korang atau ulang step cari theme baru. Bella pun berminggu2x cari theme. Paling senang baik buat sendiri. Tapi Bella kurang mahir. Ni pun bella share mana yang Bella dah buat. Senang nak cite. Ada pengalaman. Cewahh..

So siaplah theme comel korang.. Kan?

Moga2x dapat menbantu blogger baru di luar sana. Sama2x belajar. Ikhlas.. isabellaidura. muakss!!

Saturday

Penginapan Bajet ke Singapore

Hiiii......!!salam jumpa lagi... hari bella nak sambung pasal jalan-jalan bajet Bella ke singapore. Singapore ni negara seberang johor je. Bella cadangkan bagi sesiapa nak ke oversea pergilah ke Singapore dulu, ambik feel org kata. Huhuhu.betol... rasa ke oversea jugak.Aritu Bella ada share Pengangkutan Bajet ke Singapore just clik je kat situ,bolehla dapat idea untuk bajet ke sana.Sekarang saya nak share penginapan bajet Ke Singapore untuk ke sana.Pic bawah ni bukan yang bajet tau.

Hard Rock Singapore


Wednesday

Menariknya Myanmar (Yangon) or (Ranggon)

Hello selamat berkunjung ke blog Dura. Dura akan menceritakan dan berkongsi cerita mengenai bandar asing iaitu Yangon di Myanmar. Pencarian bersungguh- sungguh Dura ini kerana Dura akan melawat Myanmar untuk meluaskan pandangan.Saja. Semua tanya kenapa Myanmar? Beraninya ke Myanmar? Ada apa kat sana? serius ke nak ke Myanmar? hahaha saja.tulah jawapan Dura.Okey kita check it out dulu tempat menarik di Myanmar ataupun skop kecil sikit Yangon. 

bercuti ke Myanmar
Tumpuan dunia cewah...

Tuesday

Template or theme untuk all blogger

Ok.. sebelum ni saya ada cerita macam mana nak buat blog kan? Sekarang kita share plak link untuk tukar template ataupun theme blog kepada theme yg sedia ada..Ini akan susah sikit.Sebab budak baru belajar kan jadi kita sama- sama lah belajar.okeey?

Contoh theme yang cumel2x.

Saturday

Bajet Pengangkutan ke Singapore

New experience....new mood... new look... at another  country... YES!!! oversea... SINGAPORE!!!
(hahaha ayat macam g paris.. tak leh blah..).Nak share sikit Pengalaman kami ke singapore..Nak cite ke pasal singapore?tak perlu kot mesti semua dah tahu sebab dekat sgt ngan johor kan? Sempadan jer. Bercuti di Singapore memang best. Seriusly x tipu.

Singapore we come..!

Macam mana nak buat post di Blog

On saturday saya dah post pasal nak wat blog kan? Jadi ari ni saya nak share cari nak post plak. lagilah senang kan? hahaha. ok..

1.Korang pergi click pada start blogging.

Macmnilah rupanya.Taip pada title dan start taip apa yang anda nak share.

Macam mana nak buat blog baru

Hi.. new blogger.. come join me as friend and new blogger...  i try share apa yang i tau k.. sebb nak wat blog ni senang jer..sesangat senang.Bagi yang ada ilmu it sikit2x pun dah bleh wat blog. Tak Caya? jom.. tgok..

Firstly kena ada Gmail tau..email la macam wat facebook jugak.lagipun Google mengamalkan sistem bersepadu bagi semua perkhidmatannya.Bagi membuka akaun Gmail taip je Gmail.dah ada kan? next You all taip kat YAHOO or Google blogger or blogspot akan kuarlah create your free blog..

Sunday

Wow....SEriusly i try hArdly..

Hmmm penatnya... 24jam try wat blog dah la macam tak jadi.. nak wat comel2x...cute2x... jadi pilih la tul2x (konon2nya la...).


Terlebih dahulu assalamualaikum.... Salam satu Malaysia..Hello..Hi... 

Selamat berkawan dan berkenalan...saya Bella Idura memperkenalkan diri dengan rasa rendah hati dan diri semoga saya dapat kawan baru disini.Saya berumur tet.... isu sensitive jadi saya tukar topic.huhuhu.Saya belajar di POLIMAS DAN POLISAS ambik bidang mechanical engineering dan Civil engineering tp berkerja di perbankkan.....hmmm alhamdullilah rezeki halal.ok lah.


Saya duduk kat rawang...kot2x ada blogger area rawang leh la tegur2x.kerja di Seri Desa Hartamas.Kat tempat kerja kalu tengah kerja tak leh tegur ajak bersembang.busy time lunch ok la.ahaks.Mempunyai seorang suami yang hemcem (bukan saya yang kata,ramai yang kata.huhuhu),comel,baik hati dan saya amat menyayangi dia sepenuh ati dan jiwa raga saya.alamak jiwang la plak.Org kata yelaaa baru kawen manis lagi.Jgnlah macm tu...doakanlah yang bebaik untuk kami.Saya nak dia sebagai suami saya sehingga hujung nyawa.AMINNNNNN.......(sambil menyapu kedua tapak tangan ke muka).

My lovely Husband

Have Fun!!

Kelab blogger Ben ashaari

Kelab blogger Ben ashaari