Thursday

Pengalaman Menawan Gua Niah

Holla semua..

Sambungan dari Bercuti di Miri bella sambung ke tempat tempat menarik di Miri pulak lah.. Mesti tertanya-tanya.. beb.. ada ke tempat menarik? Mestila ada.. nape takda plak kan. Setiap tempat mesti ada tempat menarik ok..betul... Pas ambik kereta terus la kami ke hotel. Then tengokk map. Rasanya jauh lagi hotel dari airport. Singgah  dulu di Lambir Hill. Kalau terus ke hotel pastu nak patah balik memang buang masa tau.

tempat menarik di miri

Taman Negara Lambir Hills. Masa tengok gamabr yang dorang tampal  kat Reception tu, nampak menarik. Bila Bella meninjau - ninjau kedalam hutan nampak la 2 tiga orang dalam hutan tu. Miri memang penuh hutan ok. Natural sangat. Bella pun jadi sangat excited la nak pergi. Pastu dorang kata masuk dalam ada air terjun. Tapi jauh masuk ke dalam tau. Nak masuk pun kena bayar.Tak ingat berapa.

bercuti di miri

Tapi tempatnya terlalu la sunyi. Ada berani nak masuk hutan tebal tanpa ada guard? Kalau sesat dalam tu ada orang tahu korg masuk? ooo takut. Lagipun kitaorang pergi time weekday pastu berdua je. Kalau korang pergi reramai silalah masuk ke dalam. Best la bella rasa. Bella suka adventure macam tu.
miri

Sekitar tempat ini ada penginapan.. tapi berani ke? Bella meneruskan perjalanan Sebab masa memang dah suntuk. Dari satu tempat ke tempat yang lain memang mengambil masa sesangt. Bella sebelum nak pergi miri ni memang dah listkan tempat mana nak pergi sebab nak jimatkan masa.ZZzuupp!! kita ke guah niah.

bercuti di miri

Seriously jauh ok.. jauh sangat. Tak tahan. Jauh. Tapi dah alang2 sampai kan.. lebih - lebih lagi Bella tak pernah masuk gua. Rasa hendaklah pengalaman masuk Gua. Nak masuk sesangat. HB berkeras tidak mahu masuk gua. Tapi Bella mahu!! yela dia orang kedah dan time kecik memang nakal.Panjat masuk gunung keluar gua ni dah biasa. Bella ini duduk kat kampung. Lain orang dulu jaga anak gadis. Pantang kuar rumah. Habis kena hambat satu kampung.

bercuti di miri

Mula - mula sampai memang excited sangat. Jalan lelaju tinggalkan HB. Muka berseri2x lagi. semangat dan bertenaga. Bila kita sampai kena seberang sungai dulu. Tengok papan tanda tu,ada buaya ok??? ada berani? tapi ada hati semua boleh jadi kan..Melancong lah dalam negara sendiri. Orang luar pun datang tau g gua niah ni. Malu la kita malaysian tanya pasal gua niah tak tau.. silalah reramai terasa. Ahaks.


Sebelum masuk gua dia bagi peta bagi memudahkan perjalanan. Tapi bila masuk je dalam HB tanya, "Mana peta?" Bella kata "Alamak !! tau la kat mana.. cane?" hahaha.. but its ok.. just menapak ikut alur pejalan kaki yang berkayu tu je. Korang bayangkan.. pejam mata. Korang jalan diatas titian kayu yang rapuh. hanya berdua. ye.. hanya berdua. Tidak tau jalan dan hanya pasrah saja.Hanya ditemani dengan bunyi sang unggas dan sang monyet. Sekali sekali binatang ntah ape2 melintas. hmmm... serammmm...

menawan gua

Sampai je dalam pintu gua tu terdengar terus bunyi bising kelawar.Masuk2x waaaa.... langsung tak rasa rugi pun berjalan lebih 80km tu.Walaupun jauh,Baju basah, mekap cair, tapi memang satu pengalaman yang baru yang terbaik. Pengalaman pertama kali masuk gua. Rasa macam kagum. SubahanaALLAH... besarnya kuasamu.. Masuk lagi kedalam gua gelap sangat tau. Kena bawa lampu suluh yang kat kepala tu.


Bella jejalan dari awal gua sampai akhir. Setiap lorong bella masuk. Gelap terang. Semua bella try. Susah nak cite. Sape yang pernah masuk saja tahu dan faham apa yang bella cuba sampaikan ini.Memang seronok. Siapa yang tak pernah masuk patut cuba.Bg bella syokk oooo... yang tidak bestnya bau taik kelawar la. Puas tengok suasana didalam gua ini. Bella terus mengajak HB singgah ke pantai.


Bella rasa semua tempat bella pergi untuk tengok matahari jatuh.. kat miri lah paling cantik...cantik...sesangat ntah macam dekat. Puas hati la tunggu.Nampak kebulatan matahari tu. Sinarannya. Warnanya. Sampai naik kereta pun mata bella tetap terpaku pada matahari yang sedang jatuh itu. Kagum dan terpegun. Cantik.

.

Selesailah jurnal bella untuk hari ni.Balik hotel la pula.Nak balik rehat. Penat.HB  yang manja tu asyik merayu ajak balik cepat. Sebab dia nak memandu cari jalan ke hotel pulak. See Next post bella mengenai Tempat makan dan Shopping di Miri. Best otey..Salam sayang.. semoga dpt sikit idea mana nak pergi bulan ni. Ahaks...

Oppsss lupa la plak..sedikit tip dari bella..
  • Mesti ada torchlight!!penting!! memula bella kata kat HB, tak yahla guna lampu hp je. Tak lut ok. Cahaya daripada HP tak membantu langsung. HB  beli time nak masuk gua tu memang dia ada jual dan sewa. Kitaorang beli 1. Lupa dah harga.
  • Bawak saja kudapan semua. Air paling penting. Satu botol besar abis.
  • Harus pakai kasut dan stoking.
  • Sanitizer  perlu juga. Kotor kot.hehehe.
Kalau ada lagi bella tambah k... muah!! ikhlas.. bella.

Saturday

BERCUTI DI MIRII

Hi semua...

Bella hendak kongsikan mengenai percutian Bella ke MIRI, sarawak. Apa??? Miri?? Ada apa??? Haaa its OK sebab impian Bella nak lawat semua negeri dan negara yang terdekat dulu sebelum Bella ke negara yang lebih jauh.aceehhh.. Bella Bercuti DI Miri Sarawak yang sememangnya jauh dan korang Mestilah naik flight. Ada ke orang naik kereta g Sarawak? Bella tak tau la. Pergi Thailand naik kereta banyak la. Masa Bella beli ni promo Airasia. Biasa la.. Hanya dengan Airasia semua boleh terbang.
miri
Bella dah sampai miri, Sarawak.
Dalam pukul 10 bella tiba di airport Miri.. waaaaaah... simplenya airport ni. Macam bangunan biasa je. Naik tangga plak tu. Macam tangga kecemasan macam tula.. Sampai miri nak naik apa yer? Jawapannya mestilah sewa kereta.. Mahal ok... sebelum pergi mana2 macam biasa la kan.. bella survey sana sini. Kadang2x sampai berbulan2x research. Kebanyakan kata murah bila sewa kat sini sendiri. Boleh dapat murah. Oh yeah???

kereta sewa miri
Model kereta saga flx
Then bella pun cari jela kereta sewa kat sini. OMG!! mahal ok. Yang murah semua dah abis. Full. Kereta bella ni pun kena tunggu orang mai hantaq dulu no.. Adui. seksa... Yang murah pun kancil. My Dear bella pulak jenis biar bergaya asal papa. Tak mau! nak kereta yang baru. Yela.. kereta ni juga untuk kegunaan kami ke brunei nanti. Jadi kalau ke Miri ni memang pakej la sekali ke Brunei.

Pengangkutan ni paling utama nak ke sana. Nak naik Bus? Fuhh jauh ok dari satu tempat ke tempat yang lain. Berpeluh la korang. Kat airport ni mane ada map. Bella sewa kereta proton saga FLX je. Ni sempena besday bella. Swap credit card tau, sebab cash banyak lagi nak guna. Hmmmm.. Mahal.Ni nombornya kalau korang nak.

Tony Sung
H/P:012-8741200
Counter NO.6, Miri Airport 98000 Miri, Sarawak
Tel: 085-612799
E-Mail :- staney2000@yahoo.com

Bajet Transport Bella

RM397.00 untuk 2 orang pergi dan balik dari LCCT sekali luggage.
RM350.00  dari 9/3 ke 11/3 untuk kereta sewa.

Settle about transport,now penginapan... takda la risau sangat sebab dalam Malaysia juga kan.. Cuma... Takkan nak tido dalam kereta kan. Then bella pun Google la.. apa lagi. Nak harapkan sedara mara kat sana mana ada kan..Haruslah tengok kat tripadvisor.com.my kan. Cari hotel bajet sudah. Tak kan nak berhabis kat hotel pulak? OH no. for me lah...

miri, hotel di miri,
Penginapan di Miri
Dua hotel ni yang bella pilih sebab ramai yang review kata ok. Then bella pilih Bluberry Inn. Bella book thru PM di facebook. Ok.heheehe.. Ada picture tapi ntah mana ntah. Kira ok la. kebersihan. Dia macam hotel juga, tp kecik la. Lokasi pun ok. Dekat ngan kedai makan yang glamor tu. Muara restaurant. Jalan kaki pun boleh. Kalau korang nak ni alamatnya. Dari airport agak jauh la. Bella sesat cari. Memang susah..Sampai malam cari tau. Lokasinya perfect kalau kita nak ke brunei. Dekatla.

Blueberry Inn
Lot 8007 & 8008, 1st & 2nd floor, 
Block 11, Pusat Bandar Baru Permyjaya,
Kuala Baram Land District,
98100 Miri Sarawak.
Tel:085-421175 E-mail:- blueberryinn@ymail.com

Pasar raya pun dekat. Berdekatan pun ada massage, tp ntah la diragui. Time masuk husband bella yang tanya. Dia kata boleh2 makcik yang urut. Bella naik je.. makcik kepala h*t** dia. Punyala seksi. Dahla pakai skirt singkat. Terbelah plak. Ada korang berani nak bagi laki korang urut ngan gurl macm ni? Mau repeat datang Miri sorang2x. Huuu.. bella terus tarik tangan My Dear turun.

Bajet penginapan Bella

RM 193.60 sekali service tax untuk 2malam.
Kena letak deposit ok. Rm250.(Dapat balik time check out)

Tempat yang bella pergi masa bercuti di sini pulak dan mesti pergi. Gua Niah. Mesti pergi tau sebab orang luar negara pun datang miri sebab nak tgok keindahan Gua Niah Ni. Leh Clik di sini Pengalaman Menawan Gua Niah. Serius satu pengalaman yang tak boleh dibeli.

Mari Menawan Gua Niah
Pantai di Miri pergi tau. Tengok matahari jatuh. Sangat cantik. Kebanyakan tempat bella pergi ke pantai. Nilah pemandangan matahari jatuh tercantik bella pernah tengok. Serius . Nampak warna matahari tu tanpa menyakitkan mata.

Cantik kan??? Pergi tengok sendiri.
Muzium Petroleum. Bella pergi tapi x masuk pun. Duk luar je. Ambil gambar. OKla... janji sampai. Heheehe... best sebab atas bukit kot. Tapi panas terik.


Mini Handicraft Center. Bella masuk je. Tapi x beli pun. X tau nak beli apa????

Self Shoot tau.. heheehe
Rumah Api Miri ni. Pemandangannya cantik. Kalau xda masa x yah g pun xpe.

Pemandangan yang ada kat miri je. Betul..

Menarik tak? Hahahaha.. You all susun la jadual bebetul. Bella pergi 3 hari je. 1 hari full kat Brunei. Jadi ni jelah tempat-tempat yang bella pilih untuk pergi. So far happy sebab bersama ngan yang tersayang kot. hehehe.
                                        
Ok bella out dulu.. nanti bella sambung balik mengenai Brunei.Sementera tu korang Boleh check dulu Tempat Makan Sedap Di Miri-Sarawak Klik saje.

LOve u all.. xoxo

Apa Ada DI Universal Studio Singapore (USS)

holaaa....

Sape yang tak pernah tau, tak pernah dengar atau tak pernah teringin pun nak g USS? Tak jauh pun. Sebelah johor je. Haaah???? x tau? sini bella cubit sikit. Hehehehe saja je.. time bella kecik pun bella tak tau. Tapi serious best. Bersih. Penuh keriangan dan kegerunan. Bella banyak tak naik kot. Jom Bella ceritakan sikit Apa Ada Di Universal Studio Singapore (USS).
singapore
Betapa gumbiranya bella bila sampai USS... hahahaha..
Bella duduk kat Johor, Tak tidur Singapore. Bella book Tune hotel dan book sekali basnya. Boleh check kat link ni Penginapan Bajet Ke Singapore klik je. Bella beli tiket USS dengan harga yang murah ok. Tak dapat dimana2x punya. Bella dah survey abis dah. Ni paling murah. Kalau ada sesiapa dapat harga yang lagi murah dari ni bolehla inform bella. Nak gak bella pergi lagi sekali. Kat matta fair pun tak dapat dik.... hehehe.

Sila la beli pada (hanya rm155 seorang untuk peak season. Low lagi murah la kan..)

Rosmanizah Abdul Rahman
ARISSA TRADING(001958108-K)
HP No : 6 012-394 9154 
Tel No :6 03-8925 9852 
Facebook - Rosmanizah Binti Abdul Rahman

Memang murah dah sangat berbaloi2x. Tapi ni base on trust yer.. All true email sahaja. Tapi bella dah beli dan berjaya.Walaupun bila bella email dia then tanya.. "akak.. ada jual lagi tak tiket USS?" bila tarikh?dia tanya,Then Bella kata "just nakkan confirmation je, Sebb saya nak tolong promote ni." Yela.. Bella beli tahun lepas kot. Tidak mahulah la Bella bagi wrong information.  Dia balas "ADA" amboi.. takda ucapan terima kasih pun an... Takpelah.. blog Bella bukan terkenal sangat macam Hanis Zalikha, Mat Gebu ke.. tak pe.. Untuk pembaca blog Bella ni Bella share jugak la.

Lepas itu korang terus print keatas A4 size. Jangan x percaya.. Even just print out to A4 saiz nanti sampai kat USS dorang just scan A4 size tu still boleh baca tau. Bunyi Teeeettt.. maknanya dah boleh masuk.

uss singapore
Pemandangan mula2x masuk.
Mula2x jejak kaki that feel really wow!! Segala-galanya baru bagi kami yang pertama kali jejakkan kaki ke sini. Wonderful.. wonderland suma ada la.. Cantekk sangat. Tapi mahal sikit la yer. Singapore dorang menggunakan Dollar. Korang semua jangan tak tau. Bella bawak makanan lagi. Maggi cup. Keropok. Semua.. hahaha bajet sangat dan orang tersangat la ramaiiiii.....

uss best, uss, singapore
Tgok la tuu memacam gaya gedik bella wat. Hahaha..
USS ni terbahagi kepada beberapa bahagian, Bella siap buat list sebab kebanyakkan yang dah pergi kata memg x cukup 1 hari tau. Memang betoiii sgt.Time bella pergi tu hujan plak. Adoii... lebat. Acara perarakan pun dibatalkan. Sedih!!... Bella rasa macam lantak la hujan pun, janji semua tempat pergi kan.. tapi suben Bella tak mau. Hishh.. leceh tau. hujan x leh. Panas x leh. Jalan jauh sikit x leh. Lelaki semua memang macam tu ke? Haruslah tunggu jap la hujan stop atau menjadi renyai..

Tempat pertama dan terdekat adalah Hollywood. Jadi alang2x dah dekat pergi jelah usha2x.Ia lebih kepada cenderamata dan karakter hollywood.Kiranya susunan tempat dalam uss ni macam bulatan tau. Jadi bella start dari sebelah kiri dulu. Then jumpalah Hollywood ni. Dia punya attraction adalah monster rock. Bella tak sempat pergi. Dia ada show time.Kalau tunggu waktu show abis la tak sempat ke tempat lain.

uss, Monster rock uss
Nilah tempatnya dan isi dalamnya.
Sekitarnya pun ada orang yang berpakaian ala2x Hollywood la.Kalau datang berdua jangan risau. Ada orang tolong tangkapkan pic. Nak ambik pic pun beratoq punya la panjang.Tapi sape nak lepaskan peluang kan?Banyak lagi character lain. Tapi you all think dorg tu x menarik sgt tok sah la nak beratoq buang masa. Kalau duk dalam uss takpela, yang duduk JB dont waste your time. move on. Banyak lagi tempat kita hendak nak terokai.
uss
Baju purple tu sgt sweet, Baju merah tu sangt gedik. Bella nak duk tgah tak bagi!! hissh!!
Seterusnya kita ke Madagascar!! korang ada tak tengok cite cartoon madagascar? samalah kebanyakkan watak-watak kat sini menggunakan kartun Madagascar la. Tempat menarik kat sini adalah Madagascar: A Crate Adventure.Kita first time pergi kan tak tau dalamnya ada apa. Tapi bella cadangkan sape yang takda masa jadikan tempat ni yang terakhir la. Budak2 happy la. Kat sini kita akan naik satu sampan yang akan masuk kedalam gua yang ada watak2x Madagascar, dan dorang akan bercakap dan bergerak2x Jangan tak tau k.. dorang speaking. Hahaha. Watak kuda belang tu paling kelaka dan nakal. My dear bella macam x puas ati la. Dia kata tu je? hahaha ikut persepsi memasing la yer.. dan satu lagi tempat di highlight kan  King Julien's Beach Party-Go-Round.Nama macam gempak kan.. Tapi dia adalah benda yang berpusing tu je. Tgok pic kat bawah.
king juliens beach party-go-round
Kat sini biasa je.Cuma comel la. Tu je..
Seterusnya kita ke Far Far Away.. Tempat menarik kat sini Sherk 4-D Adventure wajib pergi. Sangat syiokkk...!! Kat sini beratur punya lah ramai. Pastu tempat menuggu banyak step plak tu. Beratur dari luar, masuk dalam beratur lagi. ingat dah lepas dah. Kena beratur lagi. fuhhh!! tula banyak abis masa. Sape yang pernah tgok wayang 3D macam tu la wayang dan gambarnya. Tapi ni ada pertambahan.. kerusi kita akan bergerak2x dan akan rasa air dah panas.Macam biasa keldai tu memang nakal. Terbersin abis semua orang kena.EEEEyuewww!!. Kita akan bersama dengan Princess Fiona & Sherk dalam pengembaraan dorang. Memang layan.
uss singapore
Bella jumpa sherk dan Fiona..ada dia punya kereta kat sebelah lupa nak snap.
Kat sini juga ada Donkey Live. Ikut show time juga. Biasa je. Nak g tgok pun boleh. Tak g pun boleh. Tgok keldai tu bercakap dengan kita la.Biasa je. Enchanted Airways ni bella ternaik. Aduii... Bella dah la takut naik roller coaster. Ni di panggil roller coaster junior. Time tu hujan, jadi orang ramai la cari tempat berteduh kan.. Bella ckp ngan My Dear jom kita cepat2 kat sana. Orang beratur pendek je. Dah tu jap je la dapat masuk. Sampai kat pintu masuk naik tangga tgok mak aii!! roller coaster.

Bella pun nak patah balik. Jem jadi tempat tu sebab bella tahan badan kat situ. Sampai My Dear marah baru bella gerak. Apa lagi. Merajuk la bella kena marah. Bella pulak time majuk, jadi kuat. Time naik tu sikit pun bella tak jerit. Walaupun bontot tak cecah tempat duduk tau. HAhahahaaa... sangat lawak bila ingat. Pastu dia tak bagi letak beg semua tau. Air abis tumpah. Membazir je. Rasa nak complain je.
Naik terus zupppp!!! naik laju. Serius laju dan cepat. dahla hujan. Pastu safety kat perut je. Huii seram.
magic potion spin, enchanted airways
Pic suma sumbangan google. Bella x ambik pic pun.
Nampak tak pic kat atas tu? Tu pun salah satu tarikan kat Far Far Away ni. Namanya Magic Potion Spin. Ala takda apa pun.. pusing2x je.. Bella tak naik pun. Kat Far Far Away ni semua tempat menarik utama Bella cover dah. Cuma yang spin tu je la. Waste my time ahaks.
uss, The lost world
Nampak tak bella pose kat kaki dinosour tu? hahaaha..
Bergerak ke tempat seterusnya The Lost World. Tarikan utama kat sini Jurassic Park Rapids Adventure. Kita akan dibawa naik sampan moden yang berbentuk bulat. Melawat tempat hidupan dinasour ni la. Takda la seram sangat.Suben kata tu je? maknanya biasa je la. hahaha.. Tapi kategori wajib cuba jugalah. Sebab ada kejutan juga kat situ. Then kat sini juga ada Canopy Flyer ni bella tak naik. Tatut la.. macam roller coaster juga. Bella kata ngan Suben kalau nak naik naik sorg. Bella tak nak. Roller coaster ni jenis yang duduk kaki kat bawah tu. Tak nakkkkkkk...
Pastu ada Dino-Soarin yang bentuk burung terbang tu. Macam biasa2x je.. kat fun fair pun ada. cuma bentuk je tak sama. Kat sini bentuk burung zaman dinasour. Ada juga Amber Rock Climb. Ni panjat dinding tu. Tak yah la g tempat yang boleh kita rasa kat malaysia ni. Sebab semua tempat ni bukan senang2x nak main. Kena beratur punyala panjang. Then the result cant make we happy better don't. 
Best siap dapat snap pic dengan semua pelakon..
The last attraction here have Water World wajib pergi. Sangat best!! serius. Ia adalah lakonan secara live dengan aksi-aksi menarik bertemakan air. Time mula2x tu pun pelakon2x ni dah curahkan air kat penonton. Jadi dorang dah bahagikan tempat duduk basah dan x basah.Sape nak basah leh la duduk depan. Digalakkan korang datang awal. Lakonan di kolam besar ini seolah-olah mereka berada di lautan dangan penggunaan bot dan jet ski. Hebat persembahan mereka dengan aksi-aksi stunt ditambah dengan letupan-letupan besar yang awesome!!! gempak sangat. Siap jatuh2x lagi.Kena tgok showtime tau. Bukan setiap masa ada.
Sedey.. tak sempat g....
Seterusnya kita ke bahagian Ancient Egypt. Tempat ni ada dua tarikan seperti gambar di atas.. iaitu Revenge Of The Mummy dan Treasure Hunters. Time sampai kat tempat ni hujan lebat. Banyak tempat tutup sementara..Jadi bella pun ke tempat seterusnyala..Tapi setahu bellalah kan.. Revenge Of Mummy tu Roller Coaster yang berjalan dalam keadaan gelap.Tak nak la naik. Seramm!! Treasure Hunters tu bella dah beratur dah. Sikit lagi nak sampai. Tapi My Dear kata dah la..biasa je tu. Yela.. dia happy sgt la naik semua roller coaster tu. huh!! then bella kuar jela baris.. Sedey..

Tempat wajib pergi seterunya Sci-Fi City. Tempat yang menarik kat sini adalah Battlestar Galactica: Cylon (track biru). Battlestar Galactica: Human (track merah.) Perbezaannya adalah tempat duduknya dan tracknya. Tapi kedua2xnya adalah Roller coaster. Jadi biar suben sorang je la naik. Happy bebenor dia. Sape yang takut tak perlu la naik. Bella takut walaupun sebenarnya kejap je benda tu. Tapi dah cuba gagahkan hati. Bella tetap rasa cuak sgt.
Best! mesti g tau..
Kat sini juga  ada stesen Transformers, Ride the Movies. Kat stesen Transformers ni, kita boleh menonton wayang 4D di mana kita berada dalam satu kereta dan kita akan diselamatkan oleh Transformers!! (Optimus Prime & Bumble Bee) daripada Megatron macam real and hidup k.. Takda satu blog pun kata benda ni macam roller coaster!! arggghhhh seram. 4D yang menyeramkan. Bella excited giler nak masuk benda ni. Semua riview kata best sgt. Rupanya seram. Pas naik benda ni bella seram nak naik semua yang berbentuk roller coaster. Tapi memang x nyesal la naik. hihihihi..

comelnya yang sedang baca peta tu.. hahaha..
Kita di pengakhiran rancangan.. hahahaha. dah nak sampai pintu keluar. Kita wajib g New York. Di New York ada Lights, Camera, Action Hosted by Steven Spielberg. Memang best. Mula2x dia cakap2x pastu dia buat filem yang memang sgt real depan mata kita. Bella sampai rasa takut pulak.

OKey... Selesai.. dah cover habis tempat2x wajib pergi tu. Hahahaa.. okey sedikit tip yang sangat berguna dari bella yang comel ni. Tip ni dapat buatkan korang jimat masa dan wang. Hahahaha.. Rasanya la.Tipnya..
  • Takyah la pakai heel.. better use your sport shoes. Tempatnya luas. Kalau nak cepat kena lari2x anak ke tempat seterusnya untuk beratur. Bella rasa ni yang terpenting. Kalau kaki sakit cane nak enjoy???
  • Kalau pergi waktu peek season better beli je superstar punya tiket tu. Tak yah beratur. Jimat masa. Tapi mahal sgt bagi bella.
  • Masuk je wajibla ambik map dan show time untuk setiap tempat. Terlepas kang sayang je.
  • Beli je satu botol air kat uss tu.. pastu leh la isi dengan air cooling water yang banyak kat Uss tu, Jimat.
  • Tak yah la nak naik setiap tempat tu bersama sama sangat. Kalau kita sanggup pergi ke barisan single rider.. memang jimat masa banyak sgt!! My Dear bella senang je naik roller coaster merah dan biru tu. Jangan membazir.. masuk bayar memahal tapi banyak tempat x pergi. Jangan jadi macam membe bella, sempat pergi 3 tempat je sebab beratur kat transformer tu lama sangat. Jangan tau. Sian. Padahal balik should be excited nak cite kan.. ni dia diam je. Rare tol dia macm tu. Sampai kitaorang kata entah2x dia x masuk. Snap picture kat globe tu je. Hahahaa..
  • Kat Water World tu kalau nak feel duduk kerusi tengah sekali. Best. Kena air.
  • Bawa la baju spare. Takut basah. (haritu bella bawa tapi x guna pun)hahaha.
  • Walaupun kita dah bayar full tiket ada juga permainan yang di charge asing. So sebelum beratur bacala papan tanda tu dulu.

Rasanya tu je dulu. Kalau ada lagi yang bella ingat bella tambah k?? muah.. harap dapat manfaat. ikhlas dari isabella idura.

Sunday

Pengalaman Interview or Temuduga

Hi kengkawan.....

Sekarang jam menunjukkan 2.18 Am.. Bella tengah siapkan slideshow untuk interview besok.. Arrrggghhh takutnya. Sangat takut. Sekarang bella dah kerja kat bank.. Tapi sape tak nak peningkatan kerjayakan? sebab bella kerani je. Bella punya target this year bella kena up another one level. Owh man...!!!

Siapa yang tak pernah interview? Bella memang banyak sangat pengalaman interview. Start dari lepas habis SPM Bella pergi keluar cari kerja. Jumpa seorang kakak yang cun ajak bella kerja dengan dia. Dia just tanya nak kerja sebagai pelayan tak? tempat tinggal, makanan disediakan. Cuma penat sikit la. itu adalah interview terpaling senang dalam hidup Bella. Terus dapat kerja. Bella pun setuju la jadi pelayan kedai makan. FUhhh!! penat tak ingat. Tak cukup tido plak tu.

pelayan

Sehingga ayah Bella nak sangat Bella jadi nurse. ala.. kat klinik swasta kat kampung saja. Doktor tu serius sangat gile. Ok.. interview dia sangat senang. Time interview bella senyum je. Doctor tu kata betul ke nak kerja kat sini? Bella kata betul. Doctor kata rumah ada, tapi kalau jenis tak nak bercampur ngan orang boleh duduk luar. Bella kata ok. Then last Bella tanya dapat tak saya kerja ni doktor? Doctor tu kata kalau kau nak kerja, kerja je la. Then bella kerja as a nurse kepada doktor giler. Serius dia seorang yang gile! Dia marah pesakit sampai klinik kena simbah cat. Dia suruh Bella kerja juga walaupun masa tu Bella CUTI!!.


Dia kata ko ingat ini klinik bapa ko ke? Dia selalu maki bella bodoh, takda otak.Tengking Bella. Tapi, Apa yang peliknya doktor ni pakai tudung labuh. Bella nak berhenti Ayah marah sangat. Ayah suruh sambung sebab Doktor itu boleh recommend untuk sambung belajar jadi nurse. Bella kata sebelum bella jadi gile, baik bella berhenti. Tapi ayah suruh gak kerja. Satu hari eceh..macam cerita dogeng plak Bella terlupa baca satu baris ubat untuk pesakit. Bella ingatkan ubat tu satu je.(iyelah tulisan doktorkan).. rupanya dua. Sebab salah tak bagi ubat tu saje dia pecat bella tanpa gaji. Bella tak pernah halalkan gaji bella tu. Boleh ke?hmmm serius nightmare.
Selalunya macam sale person, sales girl, promoter, sales assistant, cashier dll yang company tu memang nak pakai orang, memang senang nak dapat. Sebelum sambung belajar, Bella dah kerja kat kebanyakkan tempat spt Coffee Bean, Hotel, Mcd, Kfc, Guardian, I Setan, Forex yang menipu tu, dan dua diatas la. Antara bebanyak ni, McDonald's kot yang paling best. Manager muda2 dan hemcem2x. Kawan2x yang baik bella siap dapat anugerah lagi. Pekerja baru terbaik. Fuyooo... siap masa nak berhenti manager koyakkan surat lagi. Tapi Bella part time je. Cari duit poket nak bayar sewa rumah masa belajar. Mak ayah tak cukup duit bagi. Sedih tau. Ringankan beban ayah. Nak cerita balik pun sedih.
interview

Siapa yang keluarga susah macam Bella mesti rasa pengalaman sama, atau mungkin lagi teruk. Bella rasa macam dah cukup banyak makan garam dah. Pastu bella cuba interview kat MARDI bukan kerajaan pun. Interview yang sangat susah ok.jawatan kerani je.Bella masa ni pun kerja kat I Setan,KLCC. Time ini Bella ada certificated in maintenance building services. Interview kat company factory semua TIDAK berjaya. Kebanyakannya nak lelaki untuk maintenance. Interview kat MARDI paling tak boleh lupa.

Bella hantar guna email saja. Tak sangka sangat dia telefon suruh datang temuduga. Bella relax je la. Ye la.. kerani je kot. Apa ada hal. Then Bella pergi la. Bagi resume semua dia interview bella. Perkenalkan diri wajib ada setiap kali interview. Interview ini yang bella paling ingat sebab lepas abis interview pakcik tu kata bella ni lurus bendul.Bella memang mcam itu sebab Bella tidak pandai menipu. Bella bagitau saja semua yang betul. Pakcik tu kata tak boleh macam itu. Kena jadi macam bangsa C dorang time interview memang hebat. Kadang2 ada yang buat kerja pun tak tau. Time interview pong pang! hebat punya cite.
interview
Bella diam je dengar dia bebel pastu dia kata tidak mengapa, Dia bagi Bella peluang pergi ke interview ke2. What????? kerani je kot. Ada tapis lagi sekali? Bella pergi saja la... Kali ni 4 orang interview. Semua bangsa ada. Goyang gile. Result tak berjaya. Hampa.

Interview gov. SPA. 3x kena panggil. Dengar je bella kerja bank. Terus tanya lebih kurang. Minta jawatan juruteknik je. Tanya mengenai solat suma. Marhalah semua. Tak nak bagi jawatan tu? Dah ada orang? Tidak perlulah panggil interview. Bella direct je cakap. Interview ni buat cukup syarat ke atau memang betul ada kosong? gagap2x dorang balas.. Memang ada kosong.Fikirlah sama.. yang datang ni punyalah semangat berkobar2x. Tidak tidur malam baca apa yang boleh. Dorang memain plak.

interview

Langsung tak logik. Kawab Bella, dapat interview sehari selepas Bella. Dapat bilik yang sama dengan Bella. Soalan yang dia tanya pada kawan Bella 100% sama. Kawan Bella dapat jawab 100% yela soalan bocor kan. Tapi dia tetap GAGAL!. Apa alasan dia tidak dapat? pelik bin ajaib tol.

Interview bank ini pun sangat susah. Cuma Bella confident. Bella main cakap saja sebab Bella ingat tak dapat. Yela.. Bella engineering building services nak masuk banking? Mak bella la kata pergi la mak doakan. Bella pergilah dengan mak punya harapan. Berbekalkan nasihat PAKCIK diatas Bella jawab  seconfident yang boleh. Sambil gelak2x saja. Tidak cover2x dan tidak takut langsung sebab rasa memang tidak dapat. Rezeki.. Dapat.Sekarang dah 6 tahun kerja.Dah rasa macam robot.Tiap hari buat benda yang sama.Bosan plus nak buat peningkatan kerjaya. 

Interview yang bella buat slideshow, interview punyala susah... tapi kerja macam sale girl saja. hmmm tension. Dah la kena bertapak kat utara.. fuyooo... mak.. suami tidak bagi. Walaupun company ok.. gaji pun bukannya naik pun. Jadi bella tolak la kot.

Saja la kongsi pengalaman yang bella kutip dari kisah hidup bella . Saja nak kongsi. Mana tahu ada nak panggil bella kerja. Salam jumpa lagi.

Saturday

Tip - Tip Dan BAJET Ke Yangon,Myanmar



Hari ini Bella nak kongsikan Tip - Tip Dan Bajet ke Yangon, Myanmar.. Ni memang betul2-betul penting tau. Sila ambil pen dan buku nota kecil, atau di zaman cyber ini kan, korang screenshot saja. Janji korang kena ingat Tip Bella ini untuk atau bila korang ke Myanmar. Iyela kita belajar dari kesalahan. Benda yang dah jadi kat orang kita buat sebagai pedoman.kan... Jadi korang terselamat la. Takyah la jadi susah macam Bella. Benda -benda penting sangat sebelum berangkat ke Myanmar.
Pertamanya korang mestilah ada passport dan visa, Korang boleh klik link kat bawah yang Bella bagi ini untuk memudahkan kerja korang...just click je.
Dua diatas wajiblah ada... Untuk bajet dua benda ni.. Passport rm100.00 untuk 2tahun. Dan Visa Bella mahal sikit RM300. Kalau buat sendiri murah sikit. Dalam rm220. Ni sebab Bella upah runner. Ada cerita disebalik pembuatan visa ni. Sape yang dah baca time link membuat visa kat atas mesti tau.

Kedua benda yang penting adalah tiket kapal terbang ke Yangon la... Bella haritu booking sekali semua Rm427.00. Murah ke? hehehee... rasa murah kot. Apalagi kalau bukan penerbangan tambang murah anda AIRASIA..tp flight delay... lama giler plak tu. Dari sepatutnya kul 7 delay sampai kul 11. giler!!! tapi takpela... janji dah selamat sampai dan pulang..

Ketiga kenalah tahu kat mana korang nak tinggal, Sebab masa nak buat visa tu pun dia akan tanya kat mana korang nak menetap bila kat nak isi form visa tu. Sebelum korang sampai kat Yangon korang wajib!! wajib ok salin alamat penuh hotel korang. Bagi yang dah pakar takpelah.. untuk yang baru first time sila ikut nasihat Bella ni ok. Sebab bila sampai je kat sana.. berebut2x pemandu teksi tarik korang, jadi hati2x dan mesti ada alamat. Bagi yang tak tau nak duduk mana lagi.. boleh la rujuk penginapan Bella. 3 hari 2 malam. Bella bayar lebih kurang RM170.00.
Keempat sebelum terbang tu, silalah jumpa doktor. Cakap la nak pergi Myanmar. Sebab lepas Bella balik dari Myanmar, Bella sakit tau. Muntah2x.. cirit birit.. mungkin dia negara yang kotor. Serius tak larat. Kumannya nak mati susah tau. Bella makan banyak ubat pun sakit lagi. Kena banyak minum air suam atau ice lemon tea bila kat sana.

Kelima Sediakanlah duit secukupnya dalam USD. RM sesetengah tempat je terima. Tapi bila kat sana tukarla ke kyatt. Carilah rate terendah. Boleh la rujuk link bella di bawah.
 

Keenamnya korang lebih baik buat susun atur jadual korang kat sana, sebab dari satu tempat ke satu tempat menarik jauh2x. Nak jadual bella ke? Kalau banyak permintaan baru bella tulis la. Kalau tak malu la syok sendiri.

Tempat-tempat menarik yang bella senaraikan untuk pergi tapi tak sempat nak pergi adalah
  • Masjid di Yangon berhampiran Sule Pagoda,Indian (ni bella lalu je x singgah).
  • Membeli belah di Migalar market & masjid di township.
  • Membeli belah di Theingyizay bazaar National musuem.
  • Inde lake (tempat orang beromen) saja je bella tak gi. hehhee.
  • Kyaikto juga di sebut golden rock.
Tempat2x menarik yang sempat bella pergi bolehla klik di link di bawah.
Perbelanjaan bella kat sana untuk makan yang sedap2x.. boleh tgok kat link bawah.
Total perbelanjaan untuk makan kat sana, fee apa2x, tambang teksi, barang2x shopping dan lain2x semuanya sekali tak termasuk tambang flight, buat passport dan visa. rm850.00 sahaja,untuk dua orang. Murah kan? hehehe.

Bajet sangat bella kan?  Jadi kalau ada pe2x yang tertinggal.. bella lupa nak inform just tinggalkan comment. Bila bella baca bella jawab k??

bye22x... jumpa next entry.....

Thursday

Tempat Makan sedap Di Yangon,Myanmar

Salam... Hari ni bella nak sambung mengenai Myanmar..

Sebenarnya bella sangat la takda masa nak buat mengarang kat blog ni, Sebb bila bella karang je.. dia akan mengambil masa yang lama sebb bella tak nak orang yang singgah blog bella baca pastu cakap dalam hati, eeee apa ni?? bella nak semua dapat sesuatu bila singgah kat sini. Pastu bella akan cuba sedaya upaya keluarkan, tulis dan taip segalanya yang bella rasa patut kongsi.

Sebelum ni bella ada cerita pasal Myanmar. Kalau nak cari entry sal Myanmar ni mesti payah. Sebab terbalik-balik. Bella cerita ikut mood. Kalau rasa nak cerita sal food bella taip je. Walaupun sebelum tu bella cerita sal travel.HUHUHU.... time ngah byk idea kan.. apa yang terfikir mestilah terus taip. Kalau hilang cane?

So, Kalau ada yang nak tahu sal Myanmar bella sediakan link kat bawah ni.. klik je ok?

  1. Menariknya myanmar(yangon or ranggon)
  2. Matawang myanmar
  3. Bahasa yang digunakan di myanmar 
  4. Penginapan bajet dan murah di yangon 
  5. Pengangkutan bercuti di Myanmar 
  6. Tempat-tempat mesti dilawati di yangon.
Rasanya semua dah cover tapi rupanya belum.. sebab ada yang bagi email tanya tempat makan yang sedap kat ne? yela.. bella tak tulis lagi.

Ok.. bella ada la baca survey yang selalu pergi dorang ada bg cadangan la..

Mestilah try minum laphet atau disebut lapek. Ia sebenarnya air sama je macam teh tarik. Ia diperbuat daripada daun teh yang dijemur. Bella nak sangat cuba tau air ni. Tapi bila bella tanya kat cafe hotel sebelah hotel bella, (yela.. hotel bella hotel bajet. Hotel sebelah macm ber star gak la.) dia kata kalau nak betul2x sedap yang dari daun punya g try kat kedai tepi2x jalan tu. Gile ko.. kotor ok.. Tak mau la.Boleh keracunan makanan.

Dia kata dia pun bancuh yang 3 in 1 punya.Boleh la janji rasa. Lepas itu dia kata kalau nak beli je kat supermarket.Lepas tu bella pergi la beli. Sampai sekarang ada lg stok. Hahahaha...HB tak bagi minum. Takut sakit perut. Mana ada. Apa-apa ntah. Sebab lepas balik je dari Myanmar kitaorg sakit perut, muntah-muntah tapi dia tak minum pun sakit yang sama.Sape nak rasa leh la email bella. Sama saja macam teh tarik tapi pekat sikit. Ayah Bella kata sedap.


Teamix myanmar, makanan myanmar

Tomyam pun ada kat sana, tp bella tak sempat nak cuba. Puas bella cari tapi takda. Lagi satu MetaKyin ia adalah daging yang di rebus dan digoreng. Ni pun tak jumpa. OMG rasa rugi je. Sesampai je memang lapar, belasah mee maggi dulu.

Mee di myanmar

Maggi diatas la contohnya, tapi bella tak bawak la maggi jenis ni. Bawak mee cup ok. Kalau bawak yang ni kenalah bawak bekas la bagai. Hahaaha. Penuh la beg. HB tidak larat. Nak tido. Tapi bella sangat la excited takut tidak cukup masa nak explore cari tempat makan lagi. OUuuHHH tak sabar. Haha...lepas itu kitaorang pergilah ke Taman Karaweik di bandar. Cari kedai kat area situ jela. Jumpalah satu kedai. HB kata makan je la kat situ. Ye la terang2x nampak logo halal.

makanan di myanmar

Nama tempat tu S'Donuts Cafe & Bakery. Terletak di tengah-tengah taman. Nak makan kat karaweik tatut mahal la plak.Sebelum tu bella jalan la dulu kat belakang2x taman tu. Memang byk kedai cuma tak tau halal haramnya. HB kata tak yah la.

myanmar, yangon, makanan

Kat sini replika KLCC memang banyak. Nama bangunan KLCC, Kedai nama KLCC sangat glamour. Gambar ni pun saya ambik kat replika KLCC la. Belakang tu kedainya. Tapi tak nampak tanda halalnya. Akhirnya bella pergilah ke kedai pertama tadi.


Yummy!!ok.. hehehe.. Nasi yang atas sekali tu bella order. Macam masak pakrik la.Tak tulis plak namanya apa. Bella order. Memang nak makan yg pedas. Takut loya.hehehe. Macam ayam masak cili la rasanya.  Ok Sedap. Cuma minyak bergenang2x. Kalau siapa - siapa yang pergi dan nak pesan minta kurangkan sikit penggunaan minyaknya.

Lagi satu nasi HB yang order. Nasi goreng. Sebab dia sangat suka nasi goreng. Apa yang istimewanya ada sayur, like ulam gitu. Bila campurkan.. serius sedap. Kalau korang beli tak sedap bella tak tau k. Sebab masa bella beli tengah lapar.Sebab tu, makan lempeng cicah gula pun sedap. HB pun kata sedap. Maknanya ok la tu... Memula nak makan tu punyalah panjang baca doa makan. Heheheehe. Bukan was2x tawakal minta petunjukNYA. Air tu plak air avocado. Siapa yang tidak suka rasa payau tak payah la order. Tekak Bella tak leh terima. Bella order sebab ada blogger yang pergi kata air avocado kat sana sedap. So bella pun cuba la. Ngada kan?

Makanan Sedap di yangon

Sangat recommended restoran ini. Tengah bandar k...kitaorang jalan dari bogyoke market sampai ke kedai ni. Kitaorang just tanya orang sekeliling mana nak cari kedai halal. Alhamdullilah ada pengawal keselamatan yang berkerja di Hotel cadangkan restoran ini.Kami hanya berjalan kaki sebab hendak jimat. Lagipun pekerja tu cakap dekat saja.Sangat jauh k.. Sepanjang perjalanan tanya saja. Sampai la ke restoran ni. Tertanya2x dalam hati. Halal ke? Tengok sekeliling kat dinding kedai dia bahagian belakang ditampal besar logo halal. OK masuk tanpa was2x. Kedainya macam kedai mamak nasi kandaq la.

makanan sedap di yangon

Gulppp telan air liur time upload.. Korang cubalah. Seriusly tidak nyesal. Sedap. Penuh rempah. Memang super best. Penuh orang berbilang kaum.  Service pantas. Apa lagi yang kita perlukan? Pantas,sedap semua ada... Sekeliling Bella tidak tengok sangat. Lapar. Orang sekeliling senyum -senyum. Maklum la.Pelancong. huhuhu.


Nampak tak yang dalam mangkuk kecil tu?? Yang sebelah gambar bella bayar tu? Macam sambal. Korang tidak perlu la cuba. Potong selera betul. Rasa apa ntah. Tengok dorg makan macam sedap sangat. Bila bella rasa.. eeee pe ni????? Nasi dia banyak. Sila kosongkan perut kalau nak datang sini. Bella pun tak abis. Malamnya kitaorang g makan kat hotel sebelah hotel kitaorg. Jalan setapak dua sampai la. Demi keselamatan lebih baik jangan jalan jejauh.


Nampak tak hotel tu? Orchid hotel. Cantik juga la. Yang paling kelakar ada pelancong jepun keluar dari hotel ni minta snap picture Bella. Adui. Ingat Bella org yangon la tu. Tertekannya. Tapi time dia snap bella sempat buat peace. hehehe


Sedap. Betul sedap. Tak tipu. Pelik dari mana datang makanan sedap -sedap ni tapi tak da pula orang kongsi pun  kan.. Bella cite la. Tapi yangon ni besar. Kalau duduk kat hotel pearl inn tu ok la. Bella order bihun sup. Tak tau plak bihun dia besar. Pastu bella tanya halal ke? Dia punya manager kata im also muslim madam. Ok... Air gelas tinggi tu ada sudu biru tu HB order. Cantik... Macam teh 3 layer. Tapi ni kopi. Sedap. Tak pahit tau. HB tak mahu makan. Berkorban. Dia kata takut mahal. Mana ada. ok je. hehehe... walaupun beribu-ribu kyatt.

Ada buffet kat hotel ni, HB kata jom la cuba. Tapi bella takut tidak termakan plak nanti. Lepas itu tak jadi la ambik buffet. Lagipun bella dah senaraikan dah restoran untuk hari esok sebelum terbang ke Malaysia.hueheuhu. Sebelum balik kami singgah ke restaurant yang sangat glamour. PANDOMAR restaurant. Ada gambar ramai artis tau,Siti Nurhaliza pun ada.

Yangon, pandomar, makanan sedap

Sebenarnya bella dah lupa rasa makanannya, Tapi no complain. Apa yang bella ingat setiap suapan bella akan kata.. emmm sedapnya.. sedapkan dear.. tu je la bella ingat. Bella pilih picture aircond tu sebab rasa kelakar pun ada,habis di wallpaper kan aircond tu sekali. Kalau kat cafe kat sini dorang ada bagi loceng press punya kan? kat sini dia bagi loceng manual. Serius sangat cute. I love u bell cute. Macam nak bawa balik saje. Air tembakai gelas biasa je. Tapi deco super punya. Rasa menitik je air liur tgok.

makanan di yangon, yangon, restaurant yangon

Nasib jumpa nasi. HB yang tekak melayu tu nak nasi. Kalau tidak senang berangin satu badan. Tidak cukup tenaga katanya. Tgok set menu mahal!!! maklumlah.. ribu riban punya. Makan je pun. Selak-selak lagi ada menu murah la sikit. Order asing - asing. Lebih murah. Bella rasa la. Bella minta tunjuk ajar pelayan tu la. Nak order menu apa yang sedap.

Pelayan sangat baik dan tersenyum manis tu mencadangkan menu set ni. Nasi dua buluh. Sebab di isi dalam bekas berbentuk buluh yang dianyam tu.Rasa nasi sama je macam beras mahal kat malaysia ni. Tapi tak wangi ataupun panjang la. saiz biasa je. Tomyam ikan. Bella suka rasa ikannya. Lepas itu pelayan tu mencadangkan kami ambik ayam santan tu. Sorryyy sgt2x lupa nama masakan tu. Keropok tu plak diperbuat daripada soya. Sayur pun sedap. Sebelah sayur ada macam ikan kering yang hancur tau. Tu paling sedap. Kesimpulan restoran ni sangat sedap dan berbaloi2x.

Memang di syorkan. Tapi bella macam curiga sebab kat menu ada dihidang air carslbeg.Betui ke bella eja? Air arak tu!!!!! omg!! mak... kak long dah menjeratkan diri. Giler??? nak keluar malu. Kan bella dah nak balik Malaysia. Jadi dah angkutla semua beg bagai. Nak tarik keluar balik? OH no!!! Apalagi Bella jadi inspector la soal siasat.

"This restaurant for sure with HALAL food?"
"yes madam!! jawab pelayan tu sambil berdiri tegak macam askar menerima arahan!! hahahaha..
"but why this restaurant serve alcohol?" 
"Halal madam. I also muslim. We have certificated halal, and for your information we have two kitchen with means one for halal food another one for non halal food. Just wait a moment madam". Sambil berlari anak ke dapur.  
HB dah buat muka. Adoiiii!! problem.
A few minute. "madam!" sambil menunjukkan sijil halalnya. OK. tanpa was2x kami makan. 

Jadi you all pun boleh la makan tanpa was2x. Okey??



Nilah makanan terakhir. Bella nak rasa la buah kat sini. Sebab sebelum ni ramai yang review kata mempelam kat sini manis sangat. Cari mempelam tak jumpa. Jadi bella beli je la apa yang ada.. YES!! strawberry. Serius manis. Sampai bella kata dear.... nak lagi..... Tapi dah kat airport. Ok la dari takda kan...

So.. dah tau kan mana tempat makan sedap kat yangon,myanmar?? Panjang sangat ke cite bella?? sebenarnya ada lagi.. tapi takut orang muntah plak nak baca.  Pilih je part yang korang nak baca. Janji bermanfaat.

K la.... ikhlas dari bella. ... Pas ni check it out sal yangon yang lain plak k....

Kelab blogger Ben ashaari

Kelab blogger Ben ashaari